Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków czy inne roziwązanie?

Jaka forma usuwania ścieków?  

142 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka forma usuwania ścieków?

Recommended Posts

Cześć

wojtekko podaj mi namiary na tę firmę. Może maja jakąś stronkę internetową? Szukam też czegoś o wierceniu studni, to się bodajrze, studniarstwo, nazywa :) Chcę oprócz POŚ jeszcze studnię a tym samym jak najdalej od naszego ciemiężyciela i monopolisty MPWiK.

Jutro w końcu chyba znajdę czas na wizytę w gminie i dowiem się w końcu na temat "przymusu" podłączenia do MPWiK. Potem o tym napiszę ")

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

wojtekko podaj mi namiary na tę firmę. Może maja jakąś stronkę internetową? Szukam też czegoś o wierceniu studni, to się bodajrze, studniarstwo, nazywa :) Chcę oprócz POŚ jeszcze studnię a tym samym jak najdalej od naszego ciemiężyciela i monopolisty MPWiK.

Jutro w końcu chyba znajdę czas na wizytę w gminie i dowiem się w końcu na temat "przymusu" podłączenia do MPWiK. Potem o tym napiszę ")

Witam

Podaję Ci adres w którym masz wszystkie namiary na firmę, naprawdę polecam szybko i za niewilkie piniądze http://www.ekologia24.pl

Witam wszystkich to moje wejście na forum

Jestem na etapie robienia przyłączy i porządku ze ściekami. Znalazłem ten adres w internecie i wojteko go też napisał http://www.ekologia24.pl., Jetsm z Łodzi i dzwoniłem do tej firmy. Muszę powiedzieć, że facet do rzeczy gadał bo w temacie POS się już oczytałem i dowiadywałem. Zadałem mu parę klinów odnośnie czasu przebywania ścieikó w z wdrenażu i zbiornika i działania chloru na bakterie - odpowiedział i wyjaśnił bez zająknięcia.

Wstępnie umówiliśmy się na sprzęt dla 4 osób ale skończyło się na beczce dla 6osób za 6,5 kawałka, za 4 osoby chcial po targach 4900 zł tak jak u wojtekko. Montaż w przyszłym tygodniu - zobaczymy napisze

Ok.

Rozmawiałem dziś z przedstawicielem Poliplastu. Okazuje się, że 9999 netto, to sugerowana cena za ich EP-6. Można zjechać sporo z ceny :lol:

Ponadto przedwczoraj był u nas przedstawiciel innej f-my i pokazywał ustrojstwo pracujące na tej samej zasadzie, ale sporo tańsze ( ok. 7000 ). Jutro upewnię się i zapodam konktakta :lol: .

Pozdrawiam!

pokar

Pokar no nie rób wody z mózgu! Proszę !! Gdzie masz to zejście z ceny ? toż 9999zl netto + 22% vat to 12198 zl czyli tyle ile kosztowalo tyle jest nadal.Też rozmawialam z Poliplastem . Jak masz drugą tańszą firmę to pewnie Poliplast zacznie schodzić z ceny - mam nadzieję. Nie ma to jak konkurencja :)

EP- 6 jest dla osób zdecydowanych na drogie rozwiązanie problemu utylizacji ścieków i sporo czasu uplynie nim osiagnie cenę "tradycyjnej" oczyszczalni.

Poza tym jest jeszcze koszt prądu, konserwacji urządzenia natleniajacego i przepompowujacego ... sądzę że utrzymanie tego jest droższe niż bakterie . Prawda?

ok!

Zgadzam się i nie namawiam.

Nie jestem specem od oczyszczalni.

nie zależy mi na reklamie poliplstu

Po prostu coś o nim wiem i tak sobie piszę.

9999 + 22% Vat = 12 coś tam. Nie robię wody z mózgu, wyrażnie piszę, że to jest ich sugerowana cena od której można zejść. Poza tym czemu 22%??? Przecież bierzesz z montażem i masz 7%, prawda? Ponadto odejmij sobie potem gminne dotacje ( jak masz) i wtedy kalkuluj.

Choć w sumie dotacje są na każdy typ oczyszczalni.

Z kolei moim Klientom krzyknięto za przyłącze do kanalizacji około 7-8 tys. ( przepust pod drogą ). Przy takich warunkach jedyne nad czym należy się zastanawiać, to typ oczyszczalni, prawda?

Cena poliplast'u jest na razie wysoka, bo są jednymi z niewielu, którzy to promują, opracowują itd. Wejdą im na dobre na rynek czeskie wyroby, to im rura :D zmięknie...

Firma, która robi ( lub sprowadza ) podobne i tańsze ustrojstwa nazywa się chyba Delfin albo jakoś tak.. Przepraszam, ale mam taki zapiernicz, że nie mam czasu taczek załadować, a tym bardziej grzebać w papierach. Na to znajdzie się czas po sezonie budowl.

pozdrawiam!

pokar

Aha!

Poliplast podaje, że roczny koszt zużytego prądu wynosi ok. 98 zł.

pozostałe koszty ( remonty, wymiany zużytych części ) = nie znam

jeszcze ważna rzecz: w EP-6 Poliplastu pompa może sobie nawet być w domu, albo na najbliższym przystanku tramwajowym. Nie ma żdnego kontaktu z bardzo aktywnymi chemicznie i mechanicznie ściekami.

Przepompowuje się produktu naszego organizmu za pomocą prężonego powietrza. Przy okzji natleniająć zawartość ( fu) zbiorników...

Muszę zadzwonić do prezesa Poli o jakąś kaskę, bo bronię jak swojego.. :lol: .

• 1 month później...

Jak jest ze zwrotem części kosztów pisałem kilka postów wyżej. Każda gmina dostaje kasiorkę odgórnie, którą musi wydać na ekologię. I zależy tylko od władcy gminy na co ją przeznaczą. Czy POŚ, czy odcieplanie budynków, budowę gminnej oczyszczalni, wymianę pieców na "eko".

A jak wie większość z miszkających w naszym Kraju dłużej niż rok, jest to wprost proporcjonalne od tzw. "LOBBYNGU".

pozdrawiam

pokar

PS. proponuję poszukać źródeł unijnych. Na 100% coś da się wyszarpać. Ekofundusz, Fundacja Rozwoju Wsi itp.

p.

• 2 months później...
  • 1 month później...

odnosnie Poliplastu czy innej firmy oferujacej POS na zasadzie osadu czynnego to mam male pytanie:

w moim PZP (dla gminy Michalowice) jest napisane:

"plan wyklucza lokowanie POS z rozsaczkowaniem"

co oczywiscie oznacza ze drenaz odpada, czy ma ktos wiedze nt tego czy na POS z osadem czynnym sa w stanie pozwolic?

architekt oblatany w zalatwianiu spraw w starostwie pruszkowskim powiedzial mi zebym pisal szambo, i gdy dostane pozwolenie na budowe napisal dopiero wtedy pismo do gminy o pozwolenie na korzystanie z tej technologii

co myslicie o takim rozwiazaniu, ktos go probowal?

bede wdziecznyz a wszelkie info

aha jeszcze jedno: jak w PZp mam napisane "podstawa zaopatrzenia w wode bedzie istniejaca, sukcesywnie rozbudowywana siec wodociagowa" to cyz moge psotawic sobie studnie?, do wodociagow mam 100m, a woda w tych rurach jak ze sciekow

jeszcze raz dzieki za pomoc

Adrek

Ja tez w projekcie wpisałem szambo, a planuję POS. Po prostu łatwiej uzyskać PnB przy szambie. Poza tym budowa POS wymaga tylko złoszenia, a nie pozwolenia. Tak więc lepiej wpisać szambo.

Studnię zawsze możesz zrobić i nikomu nic do tego np. do celów podlewania ogródka. A że przy okazji będziesz jeszcze uzywał jej w domku to nikogo nie powinno obchodzić. Poza tym wode do picia mozna kupować w markecie w 5l baniakach... :wink: