Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków czy inne roziwązanie?

Jaka forma usuwania ścieków?  

142 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka forma usuwania ścieków?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam i prosze o porady- dom 370m, ma mieszkac 5 osob/ 1 facet i 4 kobiety/, dzialka 800m, piach,piach piach do 30 m w glab. potam ily, studnia bierze wode z 30m, wiec co radziecie? jaka POS? proponowana odleglośc od wody do POS- 18m . czytam te wasze posty i niewiele rozumiem, czy ktos mnie poratuje w temacie kupy?

pozdr kkk

na razie rachunków nie ma, ale w/g informacji firmy montującej nie będą to zabójcze koszty. Dodatkowym plusem jest możliwość wykorzystania oczyszczonych ścieków do podlewania ogródka latem. ZA to trochę niepokoi mnie zima.... Ale będziemy kombinować , jak rozpoznamy problem dokładnie :lol: :lol: Nie wyobrażam sobie szamba i już!

na razie rachunków nie ma, ale w/g informacji firmy montującej nie będą to zabójcze koszty. Dodatkowym plusem jest możliwość wykorzystania oczyszczonych ścieków do podlewania ogródka latem. ZA to trochę niepokoi mnie zima.... Ale będziemy kombinować , jak rozpoznamy problem dokładnie :lol: :lol: Nie wyobrażam sobie szamba i już!

A kiedy będa pierwsze rachunki?

Bo my z sąsiadem tez myslimy o POS, tylko nie wiemy ile za prąd bedziemy musieli płacic.. :roll:

roczne koszty poboru energii , zakłądając ceny na dzień dzisiejszy ni epowinny przekroczyć 120 zł. rocznie. Jeżeli oczyszczalnia będzie obsługiwała dwa domki, pewnie będzie jeszcze taniej. W porównaniu z ceną wywozu nieczystości ..... Dołóż jeszcze komfort użytkowania- czyli bezzstresowe korzystanie z wanny czy prysznica :wink: Nawet jeśli koszty energii miałyby wyglądac 2x tyle + nawet koszt wybierania osadu przy b. intensywnym użytkowaniu - i tak jest taniej. Poza tym nie wszystko zawsze można przeliczać w kategorii "taniej". Pozostaje jeszcze tysiąc innych aspektów - wspomnianne bezstresowe korzystanie z wody, dodatkowo podlewanie ogrodu wodą zawierającą związki fosforu i inne- czyli rosnąć będzie lepiej niż po zwykłej wodzie..... No i przy prawidłowym odpowietrzeniu kanalizacji brak "zapachów" - to też bierz pod uwagę

• 3 weeks później...
Witam.To pierwszy wpis i mam nadzieję,że umieszczę go we właściwym miejscu:).Liczę na to,że jak zacznę budować to będzie już kanalizacja i nie będę musiał rozważać szambo czy POS.Ale swoją drogą to najciekawsza i miarodajna byłaby opinia tych ,którzy użytkują POS już od dłuższego czasu(min kilka lat).Ja znam takich ,którym niestety po 2 latach system się "zatkał" .

Witam.To pierwszy wpis i mam nadzieję,że umieszczę go we właściwym miejscu:).Liczę na to,że jak zacznę budować to będzie już kanalizacja i nie będę musiał rozważać szambo czy POS.Ale swoją drogą to najciekawsza i miarodajna byłaby opinia tych ,którzy użytkują POS już od dłuższego czasu(min kilka lat).Ja znam takich ,którym niestety po 2 latach system się "zatkał" .

A mieli POS drenażowe, czy bezdrenażowe?

W prawidłowo zbudowanej poś drenaż nie ma prawa się zatkać. Woda zanim się wydostanie z osadnika musi przejść przez kosz - filtr. Pozatym raz na dwa lata należy wybierać osad. Jeśli układ się zapchał to były to wady obsługi, albo wadliwie zbudowana /lub dobrana/ oczyszczalnia. Pozatym użytkując poś nie powinno się stosować w nadmiarze agresywnych detergentów opatych na chlorze - poprostu zabijamy florę bakteryjną.

Osobiście uważam że budowanie poś ma sens gdy ktoś ma dużą działkę siedliskową. Zbudowanie poś na 800-1000 m2 wiąże się z częściowym nawadnianie fundamentów.

pozdrowionaka

[

A mieli POS drenażowe, czy bezdrenażowe?

Mają drenaż i działkę ponad 3000 m2.Nie jest wykluczone ,że przyczyną zatkania były błędy wykonawcze(w ich przypadku) .Firmy,które produkują i montują POS oczywiście reklamuja ,że jest to bezobsługowe,wieczne itd itp,dlatego chciałbym poznac stanowisko użytkowników tych urządzeń.Sama idea oczyszczalni oczywiście jest bardzo ciekawa ale jak napisałem wczesniej ja jestem na etapie kupna działki,więc na samym poczatku drogi:)i dlatego właśnie zawitałem na tym forum,żeby niektóre problemy poznać od strony praktycznej a nie teoretycznej .Po prostu bardziej do mnie przemawia opinia kogoś kto coś ma i używa niż opinia kogoś kto się dużo naczytał (najczęściej artykułów sponsorowanych przez producentów:))

• 3 weeks później...
Ja już mam zamontowaną POŚ z drenażem rozsączającym.

Warunki geotechniczne gruntu pod POŚ są rewelacyjne - same piaski i nic gliny ale i tak robiłem według instrukcji (bardzo dużo tłucznia, geowłuknina ...)

Mam Roto Tank 2000.

witam

czy są jakies minimalne wymiary działki, na której będzie budowana POŚ?

mam działkę niecałe 800m2.

Tez miałem taki dylemat czy budować betonowe szambo i co miesiąc płacić około 100,- zł za wywóz nieczystości płynnych czy kupić oczyszczalnie decyzja oczyszczalnia koszt około 4000 zł ze wszystkim. Na dzień dzisiejszym zapomniałem o czymś takim jak szambo.

Plusem było to że mam dużą działkę minusem że mam miejscami glinę z piaskiem ale jest OK