Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków czy inne roziwązanie?

Jaka forma usuwania ścieków?  

142 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka forma usuwania ścieków?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chcę mieć POŚ, ale jeszcze nie wiem czy gruntowo-korzeniową czy może z pompką dotleniającą.

Na pewno nie chcę z rozsączalnikiem - nie chcę po kilku latach używania wymieniać żwirku na nowy.

Jutro rozmowa z gościem montującym oczyszczalnie :)

Mam jednak wrażenie, że będzie mnie odwodził od gruntowo-korzeniowej (takie wrażenie pozostało po rozmowie telefonicznej).

Byłam tylko przy rozmowie z jedną z firm, resztę "załatwiła" moja druga połówka ;)

EKOLOGUS - załatwić mogą wszelkie pozwolenia

Przedstawiono nam 3 modele oczyszczalni:

- z rozsączaniem do gruntu

klasyczna, najpopularniejsza, ale nie nadaje się na każdą działkę: zajmuje dużą powierzchnię, nadaje się tylko na gleby dobrze przepuszczalne, dodatkowy koszt to bakterie(zalecają raz na tydzień). Przy właściwym użytkowaniu żwir wymienia sie co kilkanaście lat, przy niewłasciwym częściej(zamulenie żwiru). Zalecane wypróżnianie zbiornika 1-raz w roku. Cena netto: zbiornik gnilny(3600zł) + rury+geowłóknina+ konimki napowietrzające itp.(1200zł)+ robocizna(koszt zależy od rodzaju gruntu) + papierologia(ok.1000zł załatwia firma)

- ze złożem filtracyjnym

podobna do tej z rozsączalnikiem,tyle że woda nie wnika w grunt pod ruramni rozsaczalnika tylko jest odprowadzana do studni chłonnej lub rzeki/ strumyka/ rowu melioracyjnego(potrzebne pozwolenie wodno-prawne!), dodatkowy koszt to bakterie. Złoże wymienia się co kilkanaście lat(gdy ulegnie zanieczyszceniu i nei spełnia swojej funkcji doczyszczania ścieków). Zalecane wypróżnianie zbiornika gnilneg 1x w roku

Cena netto: zbiornik gnilny(3600zł) + rury+geowłóknina+ konimki napowietrzające itp.(1200zł)+ robocizna(koszt zależy od rodzaju gruntu,średnio ok.4tys.) + papierologia(ok.1000zł załatwia firma)

- z pompką napowietrzającą

zajmuje małą powierzchnię (jest to tylko zbiornik z aparaturą w środku i panelem sterującym w domu) więc płacimy mniej za robociznę. Oczyszconą wodę odprowadza się do studni chłonnej lub rzeki/rowu(pozwolenie wodno-prawne!). Dodatkowy koszt to prąd do zasilania pompki natleniającej i kompresora. Osad ze zbiornika opróżniamy 1-2 razy w roku. Oczyszczalnia kosztuje 9tys.netto + robocizna(ok.2tys.) Podobno niema ograniczeń w odległości od studni z wodą pitną. Nie trzeba też robić pomiarów geodezyjnych,bo oczyszczalnia nadaje się na każdy grunt.

Pozwolenie wodno-prawne na zrzut wody do rzeki/jeziora itp. to koszt ok.1500zł

Jeszcze nie wiemy :) Prawdę mówiąc nie spodziewałam się aż tak wysokich cen za oczyszczalnię. Z tego co czytałam na forum to ceny nie były tak zabójcze ;)

Na razie jesteśmy po rozmowach z 3 firmami, jeszcze wybadamy ceny i rodzaje oczyszczalnii może w 1 czy 2 firmach i trzeba będzie podjąć "męską" decyzję ;)

Prawdę mówiąc od pewnego czasu marzy mi się oczyszczalnia gruntowo-korzeniowa ale nie spotkałam firmy w Bielsku ani okolicy, która ma takie w ofercie. Poza tym wszyscy straszą smrodem, komarami i niedoczyszczonymi ściekami :evil:

Samemu zrobić taką...niestety też nie przejdzie, dla urzędasów w Bielsku "zgłoszenie budowy" jest jednoznaczne z uzyskaniem pozwolenia na budowę - różnica tylko w nazwie :evil: trzeba mieć projekt z podpisem architekta, uzgodnienia branżowe i inne "cuda niewidy" :evil:

Z tego co czytam na forum, to w niektórych gminach/starostwach jest rzeczywiście wymagane tylko zgłoszenie z odręcznym/własnoreczym/ rysunkiem umiejscowienia oczyszczalni na działce, a gdzie indziej wymagają tyle papierków i podpisów jak dla pozwolenia budowlanego. Z tego co mówili ci od oczyszczalni to w Bielsku niestety wymagają tego drugiego :evil:

Oczyszczalnie korzeniowe ma już kilka osób na forum. Na pewno ma ją wowka. Jest gdzieś na forum wątek, w którym wowka zdradza sekret założenia takiej oczyszczalni ;)

• 3 months później...

Przydomowa oczyszczalnia ścieków - dlatego, ze nie ma w moim rejonie kanalizacji.

Sąsiad zbudował sobie dom i czeka, aż łaskawie ktoś nam tę kanalizację zafunduje (ha ha ha). Ma dom 200m2, mieszka od 2 lat, myją się w miskach, a nie w wannie i korzystają z wychodka, a nie z wc :o :-? :)

Ale się wczoraj wystraszyliśmy!!!

Byliśmy na działce, a tuż po drugiej stronie strumyka: minikoparka, łopaty, robotnicy i rury kanalizacyjne :o

Dziś, po wizycie w Aquie kamień spadł nam z serca - niema możliwości podpięcia się do tej nitki :) na przeszkodzie stoi strumyk :)

Ale dowiedzieliśmy się też ciekawej rzeczy, kóra powinna nam dać porządnego kopa, aby skończyć szybko sprawę załatwiania oczyszczalni: do końca 2007 roku mają zrobić nitkę kanalizacji po naszej stronie strumyka.

Trzeba się pospieszyć, bo inaczej będziemy musieli płacić wysokie comiesięczne haracze spółce wodnej :evil:

początkowo planowane było szambo. Stąd adeklwatny zapis w warunkach zabudowy. Natomiast teraz "naszło" mnie na oczyszczalnie - szczególnie taką bezdrenażową (miejsce).

Dlatego ryzyk fizyk - w przyszłym tygodniu składam do gminy zawiadomienie o planowanej budowie oczyszczalni. Jakie będą efekty - zobaczymy...

• 1 year później...
  • 10 months później...
  • 4 months później...