Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do niemożliwych spraw i_ska

Recommended Posts

Hej Sonika - e to extra :D szybciej się wprowadzisz to napiszesz mi jaki to komfort podłogówka, a tak na marginesie to masz ogrzewanie gazowe czy inne??

Hej Nulla - no nareszcie, chwilkę cię nie było!!! :o chyba rok, no u mnie zmiany, ale powolutku bo co chwilę coś wychodzi. :cry:

• Odpowiedzi 650
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ogrzewanie mamy gazowe i wszędzie mamy kaloryfery. Może trochę przesadziliśmy.

W dużej łazience to na pewno, bo mamy - kaloryfer, podłogówkę i jeszcze ręcznikowiec - cho...a wie po co :o :o :o .

A tę podłogówkę to planujesz elektryczną, wodną czy matę grzejną?

Witaj Sonika

No to się zabezpieczyłaś z tym ogrzewaniem ':o', ja mam podłogówkę na rurki wodne, ogrzewanie niestety muszę projektować na paliwo stałe (drzewo) gazownia się oflagowała i nie będzie ciągnąć 200 m rurociągu nieopłacalne, ale jeszcze zechcą to wtedy ja pokaże im WAŁA!!, dlatego tak bardzo się boję tego ogrzewania, bo nie wiem co z tego wyjdzie ':cry:

Witaj Sonika

Spoko jak tylko dostanę namiar na piec dam znać, a co do kominka to też zastanawiałam nad trawertynem :D tylko on droższy od piaskowaca jest,aha i zrezygnowałam z przewodów ogrzewających 2 pokoje ( za duże koszty) :( ale to i tak tylko 1000 zl mniej zrezygnowałam też z turbinki (ok 960 zł) są ponoć tańsze w hipermarketach budowlanych, a co do kamienia to miałam pomysł aby iść do kamieniołomów,ale kumpel mi odradził i powiedział, żeby takie obudowy u specjalistów robić :-? dziwne przecież w kamieniołomach też się zawodowo obróbką zajmują, teraz nie wiem co robić,ale dzisiaj z urlopu wraca inny facet od kominków i z mężem się tam chyba wybiorę.

Twój dziennik czyta się super, w szybkim tempie rośnie domek, oby tak dalej. wspomnę tylko, że mój mąż wstępnie zgodził się na mój wymysł z podłogówką w całym domku, ale teraz chce się z tego wycofać. w związku z tym poddawany jest ciągłym naciskom z mojej strony. na razie czytałam mu w samochodzie artykuły o podłogówce, teraz przechodzę do mocnych argumentów - dziecko alergik, więc podłogówka będzie lepsza niż grzejniczki. muszę to jeszcze jakoś sensownie udowodnić:)

pozdrawiam.

Witak ewo i arturze

Dzięki bardzo za miłe i sympatyczne słowa :D widzę, że masz ten sam problem co ja :( z tą podłogówką i mężem, ja poprpostu zastosowałam tani chwyt, rozryczałam się :cry: i powiedziałam, że ze mnie idiotkę robi, ja już wszystkim rozpowiedziałam o podłogówce, nawet 3 firmy naciągnęlam na wycenę i obiecałam jednej z nich wykonastwo, :wink: no i jakoś zmiękł, ale jeszcze sporo przedemną. Także EWO nie daj się :D trzymam kciuki. A co do domku to rośnie ale jednak trochę wolno, ale mój pan od budowy tak robi wolno i dokładnie, więc go nie pośpieszam :)

Witaj i_ska,

byliśmy wczoraj znowu w sprawie trawertynu i myślałam, że go wreszcie zamówimy, ale nic z tego :( :( :( .

To co mają na stanie nie jest ładne i musimy czekać na nowądostawę.

Dowiedziałam się za to czegoś ciekawego - nie polecają trawertynu żywicowanego (chociaż jest droższy), bo pod wpływem wysokiej temperatury ta żywica może zacząć wyciekać. :o :o

Będzie naturalny polerowany, taki jaki podoba nam się najbardziej.

Po następnym przeliczeniu robocizny, szlifów i innych rzeczy cena na dzień dzisiejszy wynosi 4500.

Nowa dostawa ma być w tych dniach, więc może wreszcie uda nam się zakończyć temat kominka.

Witaj Soniko

NO to bardzo ciekawe co piszesz, 4500 za kamień ze wszystkim :o ja wczoraj byłam z mężem u innego kominkarza i bardzo dużo ciekawych rzeczy na temat kamienia nam mówił, pytalismy o trawertyn, powiedział, że to ładny i dobry kamień ale drogi ponieważ to kamień nie z polski, poleca nam piaskowiec powiedział, jaka odmiana ale nie pamiętam, mówił też, że niektóre kamienie nawet szpachlują, jak klient sobie życzy, żeby kamień nie był porowaty, nawet można zrobić kamień na wysoki połysk. W poniedziałek będę miała wycenę to dam znać.

Hej :D

u nas 1m2 trawertynu polerowanego kosztuje 490 zł. Do tego dochodzą wszelakie obróbki, cięcie pęknięcia, zrobienie ramki wokół wkładu no i montaż.

Trawertyn szpachlowany nie podoba nam się, więc wogóle go nie bierzemy pod uwagę.

Nasz trawertyn właśnie będzie na wysoki połysk, tzn polerowany, ale wszystkie dziury zostaną i będzie można w nie włożyć palec albo i dwa :wink: :wink: :D .

Nam też zostanie ok.5 palet bloczków, ale pani z hurtowni zapewniła nas, że nie będzie żadnych problemów.ze zwrotem (100% ceny). Myślę, że będziecie mogli zwrócić, tym bardziej, że kupujecie inne materiały.

Znowu nie ma Twoich zdjęć :-? (są tylko 3), ale nie panikuj, może to wina mojego komputera :D

Juz są, już są!!!!!

pzdr :D

Hej zabo_goniu

Wiesz co do pustaków to ja miałam wyliczone co do pustaka, tylko zaszły pewne zmiany co do kominów bo kupiliśmy gotowe a w projekcie były z cegły na których miały być ułożone belki stropowe, w tym przypadku nie ma jak ułożyć tych belek i mój pan od budowy z konstruktorem przeprojektowli 1/4 stropu na strop lany i cegiełki zostały :( Ale jutro jadę dokupić dwie belki i zapytam czy mozna oddać.

I_ska zazwyczaj banki chcą aby 60% wydatków było udokumentowane fakturami ale to musisz sprawdzić u siebie w umowie, co do zmieszczenia sie w kosztorysie bankowym, to tutaj najprawdopodobniej też masz w umowie że w przypadku przekroczenia kosztorysu pozostałą kwote jesteś zobowiazana dołożyć z własnej kieszeni, tak aby budynek w wyznaczonym terminie spełniał załozone w umowie wymagania czyli najpewniej uzyskał pozwolenie na zamieszkanie, my tak mamy i kilku naszych znajomych też.

Sonika gdzie kupujesz ten trawertyn bo nam zaśpiewali za naturalny 560 zl brutto!

Sonika gdzie kupujesz ten trawertyn bo nam zaśpiewali za naturalny 560 zl brutto!

Nulla,

Trawertyn kupuję w składzie - czy jak to się nazywa - z wszelkiej maści kamienami, ganitami i marmurami.

Cena chyba jest porównywalna, bo ta moja 490 to jest netto.

Na marmur jest niestety 22% VAT, chyba że z usługą to wtedy 7%.

My w końcu zdecydowaliśmy się na żywicowany, który niestety jest jeszcze o 100,00 zł droższy.