Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Adaptacja w Lublinie

1. każda zmiana w projekcie 400,- (u mnie podpiwniczenie pod połową budynku,i wydłużenie budynku.

2. projekty instalacji elektrycznej gazowej, projekt drogi dojazdowej, projekt kanalizacji, projekt studni

3. załatwianie formalności do uzyskania pozwolenia na budowę (zgoda urzędów na gaz, energię, dojazd do domu, przeprowadzernie instalacji pod drogą gminną)

Koszt wszystkiego u pana który adaptował projekt 4500,-

koszt projektu to 1500,-

Można chyba za te pieniądze mieć indywidualny projekt, ale ....mądry Polak po szkodzie

U mnie architekt na początku powiedział: jakoś się dogadamy jeśli chodzi o cenę. Otrzymał decyzje odnośnie prądu, kanalizy, gazu, wody. Miał załatwić mapkę (450zł), archeologa, zmian w projekcie żadnych no i załatwiać pozwoelnie na budowę. Zaśpiewał za wszystko 6700. Okazało się, że sami musieliśmy załatwiać większość spraw (jeździć 6 razy po 450km w jedną stronę). Oprócz tego próbował nas oszukać, że przeprowadzone zostały badania geologiczne za kwotę 1800zł (później się okazało, że badań żadnych nie zrobiono, natomiast koszt samej opinii to tylko 100zł). Normalnie złodziejstwo w biały dzień. Dokumentacja w starostwie została złożona z 23 błędami, i była uzupełniana w sumie 9 razy. Za odebranie 1-go dokumentu (odległość 7km) policzył sobie 350zł. Za wykonanie projektu ogrodzenia 1400zł, natomiast de facto nie wykonał tego projektu. Ostrzegam wszystkich przed zawieraniem umów na : jakoś się dogadamy. Pierwsza sprawa to za ile, druga umowa tylko na piśmie. Dobrze że mieliśmy takie jazdy na początku przed budową. Człowiek jest teraz bardziej ostrożny. Pozdro

• 3 months później...
  • 4 weeks później...

ja mam do zapłaty:

za adaptacje projektu + przyłącza (bez projektu techn.) - 1700 netto

za moje zmiany: podniesienie scianki kolankowej, dobudowanie przedsionka, zmiana położenia okien, likwidacja wykuszu, zamaina stropu nad garazem z drewnianego na teriva) - 1300 netto

czyli razem ok. 3000 netto,..... po licytacji:) wyszło na 3500 brutto

pozdr

Wrocław - drobne zmiany w projekcie - 1 k

adaptacja do mapki projektowej, przyłącza, odrolnienie, wjazdy - 2 k brutto.

Jedna z tańszych w mieście :o

Za 1,5 k więcej już bym się zastanawiał nad pójściem w projekt indywidualny.

Choć doświadczenie mi mówi, że się można się mocno zaskoczyć jego jakością.

Pzdr

kamiliaga

• 2 weeks później...

Sama ilość zmian niewiele mówi. Jeżeli np. podpiwniczasz to masz zmiany w konstrukcji. Jeżeli powiększasz otwory to w skrajnym przypadku nie będziesz miał poprawki w rysunkach na projekcie - tylko przekreślenie wcześniejszego wymiaru.

Niemniej jednak cena bardzo przystępna :D Gratuluję. Interesuje mnie (Tomasz Walczuk + basiab) czy taka kwota jest do osiągnięcia tylko poprzez długie szukanie, po znajomości czy są to normalne ceny rynkowe w rejonie. Dużo robię, żeby nie przepłacać a przez Was zostałem wpędzony wręcz w kompleksy :)

Powodzenia!!!

• 1 month później...

Łódź i okolice;-)

Mój projektant za adaptację gotowego projektu do danej działki (z przyłączami) oraz za naniesienie moich (w sumie niewielkich) zmian woła 2.200 zł!! Dodatkowo za powiększenie garażu na dwa stanowiska to kolejne 600 zł. Projekt gotowy, który mam na oku kosztuje 1800 zł. Zatem łącznie z tymi dodatkowymi kosztami wyniesie mnie to 4600 zł.

A za zamówienie u niego projektu indywidualnego i jego adaptację zapłaciłabym 5000 zł. Myślę wiec ze skorzystam z tego iż u niego zamówię. Przy takich wydatkach 400 zł to już jest pikuś;-)))) Ważne jest że pan jest, że tak powiem z gminy, bo łatwo będzie o resztę formalności;-)))

Pozdrawiam!

Łódź i okolice;-)

Mój projektant za adaptację gotowego projektu do danej działki (z przyłączami) oraz za naniesienie moich (w sumie niewielkich) zmian woła 2.200 zł!! Dodatkowo za powiększenie garażu na dwa stanowiska to kolejne 600 zł. Projekt gotowy, który mam na oku kosztuje 1800 zł. Zatem łącznie z tymi dodatkowymi kosztami wyniesie mnie to 4600 zł.

A za zamówienie u niego projektu indywidualnego i jego adaptację zapłaciłabym 5000 zł. Myślę wiec ze skorzystam z tego iż u niego zamówię. Przy takich wydatkach 400 zł to już jest pikuś;-)))) Ważne jest że pan jest, że tak powiem z gminy, bo łatwo będzie o resztę formalności;-)))

Pozdrawiam!

Ja też buduje w Łodzi i szukam taniego architekta ,jeżeli możesz to podaj mi jakieś namiary do tej projektantki.Dzięki!!!