Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdaje się że mylimy dwie rzeczy:

1. sama adaptacja na działkę

2. adaptacja plus projekty przyłączy i ew. składanie przez architekta papierów o pozwolenie

Cena 1700 za 1. to ZDECYDOWANIE za dużo

Ale jeśli w cenę 1700 zł wchodzi adaptacja plus projekty przyłączy i np. bieganie architekta za papierami, pieczątkami, i składanie przez niego wniosku o pozwolenie - to jest OK.

Przyłącza trzeba liczyć za 300-500 każde czyli np. woda, prąd, gaz, kanaliza - wymaga już 900 - 1500 zł albo i więcej, musisz mieć jeszcze pieczątkę kominiarza więc jak architekt ci to wszystko zapewni w cenie 1700 zł to się bardzo opłaca - bardziej niż gdybyś miał sam wszystko załatwiać. Ja płacę 1700 - uważam że to dobra cena - i mam adaptację, projekt przyłączy (szambo, posadowienie zbiornika z gazem na działce, projekt przyłącza wodnego) i architekt składa papiery do starostwa. Oprócz tego umówiłam się na jekieś gratisowe konsultacje - porady co do ogrodu czy wnętrza - oczywiście bez projektu, ale jest to też coś co kosztuje a ja mam w cenie. No i mam pewność co do przepisów - bo architekt wszystko sprawdza w urzędach, a one się zmieniają, nie muszę sama pytać.

Zobacz jeszcze czy architekta który będzie ci robił adaptację interesuje cokolwiek poza papierami i konstrukcją - czy jest w stanie coś doradzić, odradzić np. jeżeli chodzi o ustawienie okien, kominka etc. - wielu po prostu takie rzeczy nie obchodzą. Jeśli tak to szukaj innego.

Jak pisałem wczesniej, architekci sa cwani. Architekt ma obowiazek wykonac projekt i wszelkie czynnosci zgodnie z art. 20 Prawa budowlanego. Jezeli wykona wszystkie te czynnosci, min. jak pisała BK i jeszcze Ci doradzi (jak człowiek) to go wez, a jak nie to szukaj innego. To ze on(a) ma wiedze i uprawnienia, nie oznacza, ze tylko do tej konkretnej osoby mozna sie zwrócic z robota.

WSZYSTKO ZALEZY OD NASZEGO PODEJSCIA, JEZELI JESTES TWARDA TO ONI ZMIEKNA.

A może, skoro ten architekt jest "z urzędu", to w cenie liczy również załatwienie mapy do celów projektowych? Spotkałem się z taką ofertą, gość miał swojego geodetę i proponował całość. Ja ostatecznie za adaptację + owo "posadowienie na działce" + projekt przyłączy, szambo, baniak z gazem + zalatwienie w urzędach dałem 1150 zł netto, przy czym była w tym nawet opinia rzeczoznawcy p.poż. (wymagana dla instalacji gazowych).

A cóż to za gmina, ta Twoja? Moja - Oława, możesz jeszcze zamienić działkę :D :D

Witaj pośród budujących Wrocłąwiaków!

miwol,

twoja cena była naprawdę niesamowita, ale niestety we Wrocku trochę drożej.

Tak jak pisali wyżej - ludzie płacą ok. 1000 zł za jedynie adaptację na działkę bez zmian w projekcie. Ze zmianami wymagającym przeliczeń konstruktora jest drożej.

No i te przyłącza - jak sam załatwiasz zawsze jest drożej, a to duża wygoda nie musieć się o to martwić i biegać za pieczątkami.

miwol,

twoja cena była naprawdę niesamowita, ale niestety we Wrocku trochę drożej.

Hmm, po wstępnej rozmowie z moim przyszłym architektem wygląda to tak: projekt indywidualny domu + przyłącza (elektryka, kanaliza gminna, woda ze studni) +adaptacja, czyli po prostu pozwolenie do ręki za ok 3 tys zl.

Widziałem ostatnio jeden z jego projektów już w trakcie prac wykończeniowych i nie miałem większych zastrzeżeń jako laik, a układ pomieszczeń wręcz mi się podobał (dom pod wynajem z kilkoma niezaleznymi mieszkaniami)

Jeśli rzeczywiście skończy się w okolicach tej kwoty to myślę, że będzie to całkiem przyzwoita cena.

• 3 weeks później...

Witam,

Odgrzebuję ten temat bo nie wszystko jest dla mnie jasne w moim przypadku. Kupilem dzialke pod szeregowiec razem z projektem (dom w projekcie jest nawet wrysowany w konkretna dzialke, z jakimis zarysami chodnika, zieleni na dzialce, itp.). Czy w tym przypadku trzeba robic adaptacje? Czy jesli bym chcial ewentualnie wniesc jakies zmiany do projektu musze uderzyc do architekta, ktory robil projekt (jest ostemplowany prawami autorskimi, itp.). Co z mediami - mam np. na dzialce skrzynke energetyczna.

to cała procedura przed Wami, wszelkie ustalania, warunki zabudowy, uzgodnienia.

projekt musisz zaadaptować do uzyskanych warunkw a zmiany możesz ustalić z architektem jeśli nie wpływają one na konstukcję i wygląd budynku, który Ci zaadaptuje do działki - może to być również autor projektu.

ale najpierw pogadaj z autorem - może bedzie to jakiś fajny architekt i wszystko pomoze Ci załatwić

powodzenia

• 2 weeks później...
Czy gotowy projekt musi przejść jeszcze jakąś adaptacje? Jestem zupełnie zielona w tym temacie.

A jeżeli tak to ile chce taki architekt?

Oj kto te odpowiedzi pisze - wszystko nie tak

Adaptacja projektu gotowego musi byc!!!!! zawsze!!!!!

W ramach adaptacji projektant nanosi wszystkie zmiany jakie chcesz - oczywiscie jesli sa zgodne z obowiazujacymi przepisami. Na niekture zmiany musi sie zgodzic biuro projektowe w ktorym kupilas projekt ( np. na zmiane wielkości okien itp.)

W ramacha adaptacji musisz dostarczyc projektantowi mapke do celow projektowych ( geodezja).

Adaptacji podlegaja tak rzuty budynkow jak i przylacza

Kwota dla projektanta jest uzalezniona od tego co od niego wymagasz, czy robi tylko adaptacje czy zalatwia za ciebie cala dokumentacje poczawszy od wystapienia o warunki zabudowy, wszystkie uzgodnienia, warunki przylaczy zudy i td. az dopozwolenia na budowe.

Ja zanioslam projektantce projekt gotowy i swoje dane personalne no i oczywiscie powiedzialam jakich zmian oczekuje w projekcie .

Projektantka mi zalatwia wszystko sama - ja za 3 miechy przychodze po pozwolenie na budowe - nie nawidze urzedow wiec zostawiam to jej.

Za wszystko place 2800 + cena za mapke geodezyjna ( to akurat mam za darmo - rodzice sa geodetami) . Pozdrawiam , pa:):)

Agnieszka1

wszystko co napisałaś jest w poprzednich wypowiedziach, więc nie pisz

że poprzednie odpowiedzi są wszystkie nie tak.

jak juz jestes taka precyzyjna to trzeba było dodac o upowaznieniu dla architekta jak wystepuje o warunki zabudowy dla Ciebie bo inaczej g... a nie pozwolenie dostaniesz

agnieszka

ja płaciłam 1700 zł za adaptację na działkę plus projekty wszystkich przyłączy (gaz - rozprowadzenie po domu, posadowienie zbiornika z gazem, elektryka, woda - przyłącze wodne, podpis kominiarza czy strażaka, posadowienie szamba) razem ze zmianami - więźba, wyliczenia konstruktora, zmiana elewacji - to wszystko trzeba wyrysować.

Pani architekt za mnie występowała o wszystkie przyłacza i o pozwolenie.

My nie mamy z mężem czasu żeby biegać po fachowcach i urzędach więc woleliśmy dać pani architekt. A do tego za naprawdę niewielkie pieniądze będzie projekt ogródka.

Cena chyba OK?

Dużo niższa niż twoja - ty płacisz 2800 plus 1400 za projekt co daje ponad 4000 - za to już można mieć projekt indywidualny.

Aha - ja za mapkę do celów projektowych płaciłam ok. 400 zł

• 2 weeks później...