ostry 06.02.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 U mnie 1000PLN bez zmian w projekcie. Pare formalnosci oraz zlozenie papierow w starostwie tez bierze na siebie. Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 06.02.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Dzięki wszystkim co się odezali Mój chce 1500 bez zmian.Myślę,że to w miarę rozsądna cena. marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 07.02.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Usługa Pani Architekt: - adaptacja projektu (zmiany, nasze fanaberie etc.)- projekt zagospodarowania działki- dokumentacja do pozwolenia na budowę- uzyskanie w naszym imieniu WZT- uzyskanie w naszym imieniu warunków przyłączy (energetyka, gazownia, wodociągi)- złożenie dokumentów do pozwolenia na budowę- uzyskanie w naszym imieniu pozwolenia na budowę Łączny koszt 1200zł czas trwania około 5 tygodni. Pozdrowienia,H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammzes1 07.02.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 U mnie 600 zyla za przygotowanie dokumentacji + drobne poprawki w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 09.02.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 500 - dom na mapce, drobne zmianyBez projektu przyłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasssmine 09.02.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Adaptacja 1000zł. ze zmianami w projekcie, nanieisienie na mapke,dokumentacja do pozwolenia na budowe .Jasmine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 03.03.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Witam!Czy ktoś z szanownych forumowiczów zna dobrą pracownię w Szczecinie i okolicach, gdzie można adaptować projekt gotowy? Oczywiście mile widziana współpraca z Muratorem, doświadczenie z ich projektami. No i oczywiście cena jako jedno z kryteriów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 05.03.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 witam! Mam pewien problem, mam nadzieję, że mi pomożecie. Od poczatku naszej przygody z budowaniem (na razie teoretycznej jeszcze) kosultowalismy się ze znajomym architektem. Od niego mamy kupić projekt (jego autorstwa) on nam cały czas obiecywał, że zajmie się "całą resztą", zanosil nasze dokumenty do urzedów, płacil za mapki...no właśnie nie do końca wiem, czym dokładnie sie zajmowal. Cały czas nam gwarantował, że to wszystko po wielkiej znajomości, ze nigdzie w mieście taniej nie znajdziemy. No i w zasadzie nie szukalismy... Projekt wybralismy w zasadzie w godzinę - bo powiedział, że MUSI być wybrany przed złożeniem dokumentów o warunki zabudowy. Problem polega na tym, że ostatnio mam wrażenie, że z nas zdziera i ze dajemy sie wrabiać jak dzieci. Za wszystko (niezbyt dokładnie sprecyzowane "wszystko") mamy zapłacić 6500. na razie dalismy połowę. Moje pytanie brzmi: czy to cena faktycznie "po znajomości" ??? Mam ochotę znaleźć jakiś gotowy projekt i dać mu tylko do adaptacji co o tym wszystkim myslicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korba 05.03.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Witaj. Ja za gotowy projekt dałem 1550. Adaptacja kosztowała mnie 1770.teraz jeżeli architekt załatwia za was wszystkie dokumenty ok.500-1000 zł, mapki pod przyłącza woda płaciłem 350 zł. Jak doliczysz jeszcze energie, gaz to by było nieźle pod warunkiem, że on wam to zrobi. Geodeta ok. 700 zł dokładnie nie pamiętam. Więc cena ok. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 05.03.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Witam Zapytaj w grupie Szczecińskiej -tam na pewno szybko ci odpowiedzą (podtemat KLUB BUDUJĄCY ) pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 05.03.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 dzieki za odpowiedź. Musze dokładnie si edowiedzieć, za co płacimy, bo ten facet to jest taki "wodolejca", na żadne pytanie nie umie odpowiedzieć konkretnie. obwiam sie, że jeszcze sporo wydatków związanych z papierkami musimy sami pokryć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paradox 05.03.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Jezeli mozesz to sprecyzuj co w tych 6500 jest... Czy projekt jest projektem indywidualnym a moze jedny z gotowych ktory posiadal architekt.... Podawanie ceny jest zalezne od miejscowosci w ktorej mieszkamy.. jezeli w ta cene wchodza.. Projekt indywidualnyAdaptacjazalatwienie formalnosciMapkaKierownik budowy To cena kest ok.... Ja za to wszystko zaplacilem 5500zł PozdrawiamParadox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninka__2005 05.03.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Ja tylko dorzuce, ze projekt oczywiscie musi byc wybrany przy wystapieniu owarunki zabudowy ale potem jeszcze mozecie go sobie zmienic o ile pasuje do warunkow zabudowy bo ostateczny projekt musi znalezc sie orzy pozwoleniu na budowe. My zlecilismy calosc architektowi (bez znajomosci) i zaplacilismy 4000. W cenie byly: adaptacja projektu projekt tagospodarowania dzialki projekty wszystkich przylaczy bieganie po urzedach i zalatwianie calej papierologii generalnie wszystko co trzebab bylo zrobic zeby dostac pozwolenie na budowe. W tym czasie zaliczylismy 3 wizyty u naszego architekta aby uzgodnic szczegoly. Reszta odbywala sie telefonicznie. Gosc jest bardzo konkretny i skrupulatny i to bardzo wazne bo przeciez chodzi o NASZA nie mala z reszta inwestycje. Wodolejstwo kojarzy mi sie niestety z niesumiennoscia i brakiem profesjonalizmu Ktos taki mial by wziac w opieke caly nasz dom? Zastanow sie poki jeszcze nie jest za pozno. Zycze trafnych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 05.03.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Po wyborze działki jest to druga decyzja która zawazy na Twoim zyciu ja bym jej nie powierzył osobie niekonkretnej mojego przyszłego zycia i nie chodzi tu o 1000 zł ale osłusznosc decyzji . Poszukaj , popytaj zawsze znajdzie sie ktos lepszy moze tanszy napewno bardziej konkretny, a znajomosci .....ech czasem wychodzą bokiem Pamiętaj pośpiech i niewiedza kosztują powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.03.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 A najprościej poprosić tego architekta o przygotowanie listy - co , gdzie i za ile załatwił/ Po prostu taki "rachunek" (sumienia). Może być tak, że rzeczywiście tyle pieniędzy to nie jest jakoś specjalnie dużo lub wprost przeciwnie.A jeszcze lepiej - usiądź z nim i razem przygotujcie taką listę - z zaskoczenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 05.03.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Ja tylko dorzuce, ze projekt oczywiscie musi byc wybrany przy wystapieniu owarunki zabudowy...... No nie bardzo z tym się zgadzam, ponieważ warunki zabudowy to nic innego jak zapytanie co na danym terenie można wybudować. Można wystąpić o warunki zabudowy nie będąc właścicielem gruntu. Ja o warunki zabudowy występowałem w 2000 roku, jeśli coś źle piszę to proszę mnie poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.03.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Nie piszesz, skąd jesteś. Ja z Łodzi. U nas rozmowa o projekcie indywidualnym zaczyna się od 6000 za sam projekt! Naogół kończy się na sumie znacznie większej. A le projekt indywidualny oznacza, że nie wybieram sobie z czegoś a daję założenia i oczekiwania i na ich podstawie architekt przygotowuje kilka wersji domku, wybieramy najlepszy i zmieniany do tego czasu, aż będę zadowolona..... Wszystko inne to tylko wybór projektu gotowego.Nie piszesz, czy gmina ma plan zagospodarowania. Jeżeli nie masz, to występujesz o decyzję i tam masz faktycznie podać parametry domu. O ile wiem, można potem budować inny, lecz nie większy... Jeżeli masz plan, to występujęsz o wypis/wyrys i do tego nic nie potrzeba.Nie piszesz jaki przyłącza masz zamiar robić - to też wymaga projektów i uzgodnień branżowych, za co się płaci. Ogólnie dużo zależy od rejonu kraju. Łódź jest, na przykład, droga. Mnie 6000 za projekt GOTOWY z adaptacją i formalnościmi nie dziwi. Przypuszczam, że w innym mieście można to mieć za 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.03.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Ja tylko dorzuce, ze projekt oczywiscie musi byc wybrany przy wystapieniu owarunki zabudowy...... No nie bardzo z tym się zgadzam, ponieważ warunki zabudowy to nic innego jak zapytanie co na danym terenie można wybudować. Można wystąpić o warunki zabudowy nie będąc właścicielem gruntu. Ja o warunki zabudowy występowałem w 2000 roku, jeśli coś źle piszę to proszę mnie poprawić Ja występowałam w zeszłym miesiącu i chcieli projekt. Oczywiście, gdybym go nie miała to na własne ryzyko mogłabym opisać projekt domu, który mi się podoba. Jednak, jeśli jest się już zdecydowanym na konkretny projekt to lepiej go dać - wtedy warunki zabudowy będą się odnosiły dokładnie do planowanego projektu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.03.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Ja tylko dorzuce, ze projekt oczywiscie musi byc wybrany przy wystapieniu owarunki zabudowy...... No nie bardzo z tym się zgadzam, ponieważ warunki zabudowy to nic innego jak zapytanie co na danym terenie można wybudować. Można wystąpić o warunki zabudowy nie będąc właścicielem gruntu. Ja o warunki zabudowy występowałem w 2000 roku, jeśli coś źle piszę to proszę mnie poprawić Ja występowałam w zeszłym miesiącu i chcieli projekt. Oczywiście, gdybym go nie miała to na własne ryzyko mogłabym opisać projekt domu, który mi się podoba. Jednak, jeśli jest się już zdecydowanym na konkretny projekt to lepiej go dać - wtedy warunki zabudowy będą się odnosiły dokładnie do planowanego projektu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 05.03.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 ja do ustalenia warunków zabudowy dołączyłem ksero projktu z katalogu tak chcieli chociaz docelowo jest inny dom mieszczący sie oczywiscie w ustaleniach zabudowy przez gmine Oni poprostu ustalają procent zabudowy do terenów zielonych , wysokosc budynku , odległosc od drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts