Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

Przeciez jezeli mowimy o projekcie indywidualnym to architek przystosuje kazdy szczegol do warunkow zabudowy....nasza rola ma zasadniczay wplyw przy projektowaniu bryly bydynku itp..

P.sJezeli chodzi o mnie zatwierdzilem projekt po okolo 3 tygodniach i odebralem pozwolenie na budowe...i na tym polegaly moje boje z cala papierologia..

Pozdrawiam

Paradox

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki za odpowiedzi.

Jestem z Bochni. to raczej "tanie" miasto.

W cenę o której wspominalam wchodzi:

1. projekt. jest to dom, który ten architekt rysował DLA SIEBIE (zaczyna budowę jak stopnieją śniegi) , my zaakceptowaliśmy go po naniesieniu bardzo niewielkich, kosmetycznych niemalże zmian.

Architekt twierdzi, ze to najlepszy i najbardziej dopieszczony projkt jaki zrobił. Wierzę, że jest dobry i będe miała okazję zobaczyc jego realizację (to był też argument, żeby wybrac właśnie ten)

2. projekty przyłączy

3. załatwienie formalności (z małą pomoca mojego męża)

4. Projekt zagospodarowania działki - tego nie jestem pewna

NIE zawiera: geodety, mapki do celów projektowych, kierownika budowy

problem polega na tym że czasami słyszę jak ktoś twierdzi, że zapłąciła za "papierologię" np 2000 i sie zastanawiam, co nas właściwie tak dużo kosztuje.

No i ...mój maż jest projektem zachwycony. Poza tym, ten architekt to jego kolega, czesto spotykaja sie prywatnie i widze że mu ufa. POtrzebuje wiec porzadnych argumentów, żeby wogóle wychodzić z moimi watpliwościami 8)

Jak mi sie nie chcę "walczyć", to myśle sobie, że machnę na niego ręką, zapłacę a i tak nasza współpraca niebawem sie skończy, prawda?

Nie wiem, nie chcę się mieszać w kwestie towarzyskie, lecz wyszło trochę tak, że ktoś zrobił projekt dla siebie a potem uznał, że może na nim zarobić i potraktował go jako gotowy do sprzedania. To za taką sumę jednak powinien w tym być już geodeta (czyli właśnie mapka do celów projektowych), tak żeby was już nic nie obchodziło. Uważam, że za projekt gotowy to drogo. Najgorsze jest zawsze "załatwianie przez znajomych", często zresztą jest to koniec znajomości :( . To był właśnie powód, dla którego ja zrezygnowałam z usług kolegi....

Nie wiem, nie chcę się mieszać w kwestie towarzyskie, lecz wyszło trochę tak, że ktoś zrobił projekt dla siebie a potem uznał, że może na nim zarobić i potraktował go jako gotowy do sprzedania. To za taką sumę jednak powinien w tym być już geodeta (czyli właśnie mapka do celów projektowych), tak żeby was już nic nie obchodziło. Uważam, że za projekt gotowy to drogo. Najgorsze jest zawsze "załatwianie przez znajomych", często zresztą jest to koniec znajomości :( . To był właśnie powód, dla którego ja zrezygnowałam z usług kolegi....

Zgadzam sie z tobą, niestety '"mądry Polak po szkodzie" :-?

Na poczatku - w fazie planów, wszytsko było pięknie: razem szukalismy materiałów, szukaliśmy wykonawców, planowaliśmy wystrój. Prawie tak, jakbyśmy jeden dom budowali a nie dwa takei same:) Niestety ostatnio zaczęły sie pojawiać małe zgrzyty... mniejsza jednak o kwestie towarzyskie...

A ile kosztuje taka mapka do celów prolektowych??

Ja płaciłem za projekt indywidualny, ale wg naszego pomysłu (rozrysowaliśmy co i jak), 3500, formalności załatwiałem sam, ale to na prawde żadna filozofia, chyba że trafi się jakaś "zakała" w urzędzie a architekt mógłby wszystko załatwić szybciej bo wie z kim. Mi akurat poszło łatwo.

Zgadzam sie z tobą, niestety '"mądry Polak po szkodzie" :-?

Na poczatku - w fazie planów, wszytsko było pięknie: razem szukalismy materiałów, szukaliśmy wykonawców, planowaliśmy wystrój. Prawie tak, jakbyśmy jeden dom budowali a nie dwa takei same:) Niestety ostatnio zaczęły sie pojawiać małe zgrzyty... mniejsza jednak o kwestie towarzyskie...

A ile kosztuje taka mapka do celów prolektowych??

Ja za mapki do celów projektowych tzw. pięćsetki zapłaciłem 300 zł razem z wypisem z ewidencji gruntów i to chyba jest bardzo tanio. Może dla tego, że robił to ten sam geodeta, wykonywał podział terenu na działki, z których jedną kupiłem. Miał więc wszystko gotowe. Jutro odbieram projekt od architekta robiącego adaptację i wtedy podliczę wszystkie koszty, ale u mnie z projektem typowym powinno wyjść dużo taniej.

Już mam wszystko, teraz tylko oddać do starostwa. Podliczenie wygląda następująco (wszystkie kwoty brutto):

- mapki + wypis z ewidencji gruntów – 300 zł

- wypis i wyrys z planu przestrzennego zagospodarowania –150zł + 5zł znaczek

- warunki techniczne przyłączenia do sieci energetycznej – 146,40 zł

- warunki techniczne przyłączenia do sieci wodociągowej – 0 zł

- projekt gotowy – 1586 zł

- adaptacja projektu gotowego + zmiany + plan zagospodarowania działki – 350 zł

- projekt przyłącza wodnego – 360 zł

- projekt przyłącza elektrycznego – 500 zł

W sumie wydałem 3397,40 zł brutto. Wszystko załatwiałem sam i nie zajęło mi to w sumie więcej niż 3 godziny i parę telefonów.

Dodatkowo, aby spać spokojnie zrobiłem badania geotechniczne gruntu za 500 zł brutto. Nie jest to obowiązkowe, więc nie wliczałem do powyższego podliczenia.

Widzę, że ceny sa dosyć zróżnicowane. Cholernie - za przeproszeniem mnie to denerwuje.

Wydaje mi sie, że ceny za takie "urzedowe sprawy" powinny byc ujednolicone na terenie całęgo kraju.

Ale mniejsza o to.

dziekuje wam za konkretne odpowiedzie. teraz pozostaje sprawdzenie mojego architekta ile za co sobie policzył.

• 2 weeks później...

Ja umówiłem się na 10,0 tys zł.

Projekt architektoniczno-budowlany indywidulany (nietypowy kształt działki)- ok. 160 m2 + garaż

projekty instalacji wewnętrznych

projekt zagospodarowania działki

projekty przyłączy wod-kan

+ załatwienie wszelkich uzgodnień i uzyskanie pozwolenia na budowę

-------------------------------

mapka do celów projektowych - moje koszty

czy trza brać geodetę i do czego?

Z tego co piszecie to chyba przepłacam, a do tego gościu nie trzyma terminów. Jeszcze umowa nie zawarta więc mogę zmienić.

Szkice domu i rozkład pomieszczeń mamy. Czyli wiemy co i jak ma być.

Może ktoś z Was poleci nam dobrego projektanta najlepiej z południa woj. lubuskiego. :)

1 Projekt gotowy z Archon+ za ok. 1.700 zł (w tym projekt instalacji i szmba, jak będę się budował i tak bedę to robił po swojemu) - b. fajna firma, dali pozwolenie na adaptację bez żadnego problemu (m.in. na dodatkowy komin, likwidację balkonu, zmianę kubatury garażu etc.)

2 Mapy do celów projektowych 600 zł

3 zagospodarowanie działki + adaptacja gotowego projektu 1 tys zł (w trakcie robienia) /inni chcieli ok. 2-3,5 tys ale to byli architekci któży i tak muszą korzystać z inżynierów, mnie robi inżynier z uprawnieniami/

4 po warunki przyłącza sam występowałem, odralniam się również samodzielnie (wniosek już złożony) i samodzielnie wystąpiłem o lokalizację zjazdu (tu pomógł mi b. miły urzędnik, zezwolenie odebrałem)

5 przyłącza na mapę będę nanosił jak postawię dom (druga mapa drugie koszty trudno).

Z ofert architektów: sam plan zagospodarowania działki : 800 zł lub 1200 zł lub 1500 zł (w zależności od architekta)

Ech trzymać się za kasę :lol:

No to ja też się wypowiem

1440 - projekt typowy

700 - mapa do celów projektowych

400 - adaptacja projektu

700 - projekt zagospodarowania

500 - projekty branżowe bez prądu

500 - projekt prądu

300 - przekształcenie działki z rolnej na budowlaną

500 - inne opłaty i załatwienie pozwolenia

150 - tyczenie granic działki

250 - tyczenie domu

450 - notariusz przy zakupie działki

czyli razem 6 tyś jeszcze przed "wkopaniem pierwszej łopaty"

• 3 months później...

5500 zł

w tym:

Adaptacja (sporo zmian w projekcie)

Adaptacja projektów instalacji w domu

projkekty

przyączy: wodnego, elektr. gazowego, kanalizy (szambo)

zjazdu z drogi asfaltowej

odwierty pod oczyszczalnie

wszystkie uzgodnienia zudy itp zrobione ale platne dodatkowo wg faktur(ok 350 zł)

Mapki i warunki załatwiłem wcześniej (płatne oddzielnie)

PZDR,

• 3 weeks później...