paradox 05.03.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Przeciez jezeli mowimy o projekcie indywidualnym to architek przystosuje kazdy szczegol do warunkow zabudowy....nasza rola ma zasadniczay wplyw przy projektowaniu bryly bydynku itp.. P.sJezeli chodzi o mnie zatwierdzilem projekt po okolo 3 tygodniach i odebralem pozwolenie na budowe...i na tym polegaly moje boje z cala papierologia.. PozdrawiamParadox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 05.03.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 dzięki za odpowiedzi. Jestem z Bochni. to raczej "tanie" miasto. W cenę o której wspominalam wchodzi: 1. projekt. jest to dom, który ten architekt rysował DLA SIEBIE (zaczyna budowę jak stopnieją śniegi) , my zaakceptowaliśmy go po naniesieniu bardzo niewielkich, kosmetycznych niemalże zmian. Architekt twierdzi, ze to najlepszy i najbardziej dopieszczony projkt jaki zrobił. Wierzę, że jest dobry i będe miała okazję zobaczyc jego realizację (to był też argument, żeby wybrac właśnie ten) 2. projekty przyłączy 3. załatwienie formalności (z małą pomoca mojego męża) 4. Projekt zagospodarowania działki - tego nie jestem pewna NIE zawiera: geodety, mapki do celów projektowych, kierownika budowy problem polega na tym że czasami słyszę jak ktoś twierdzi, że zapłąciła za "papierologię" np 2000 i sie zastanawiam, co nas właściwie tak dużo kosztuje. No i ...mój maż jest projektem zachwycony. Poza tym, ten architekt to jego kolega, czesto spotykaja sie prywatnie i widze że mu ufa. POtrzebuje wiec porzadnych argumentów, żeby wogóle wychodzić z moimi watpliwościami Jak mi sie nie chcę "walczyć", to myśle sobie, że machnę na niego ręką, zapłacę a i tak nasza współpraca niebawem sie skończy, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.03.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Nie wiem, nie chcę się mieszać w kwestie towarzyskie, lecz wyszło trochę tak, że ktoś zrobił projekt dla siebie a potem uznał, że może na nim zarobić i potraktował go jako gotowy do sprzedania. To za taką sumę jednak powinien w tym być już geodeta (czyli właśnie mapka do celów projektowych), tak żeby was już nic nie obchodziło. Uważam, że za projekt gotowy to drogo. Najgorsze jest zawsze "załatwianie przez znajomych", często zresztą jest to koniec znajomości . To był właśnie powód, dla którego ja zrezygnowałam z usług kolegi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 05.03.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Nie wiem, nie chcę się mieszać w kwestie towarzyskie, lecz wyszło trochę tak, że ktoś zrobił projekt dla siebie a potem uznał, że może na nim zarobić i potraktował go jako gotowy do sprzedania. To za taką sumę jednak powinien w tym być już geodeta (czyli właśnie mapka do celów projektowych), tak żeby was już nic nie obchodziło. Uważam, że za projekt gotowy to drogo. Najgorsze jest zawsze "załatwianie przez znajomych", często zresztą jest to koniec znajomości . To był właśnie powód, dla którego ja zrezygnowałam z usług kolegi.... Zgadzam sie z tobą, niestety '"mądry Polak po szkodzie" Na poczatku - w fazie planów, wszytsko było pięknie: razem szukalismy materiałów, szukaliśmy wykonawców, planowaliśmy wystrój. Prawie tak, jakbyśmy jeden dom budowali a nie dwa takei same:) Niestety ostatnio zaczęły sie pojawiać małe zgrzyty... mniejsza jednak o kwestie towarzyskie... A ile kosztuje taka mapka do celów prolektowych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 05.03.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 ja zapłaciłem 800 pod Warszawą ale wiem ze mozna było taniej Swoją drogą tego geodete poleciła mi kobieta z gminy bo jest.. tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 05.03.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Ja płaciłem za projekt indywidualny, ale wg naszego pomysłu (rozrysowaliśmy co i jak), 3500, formalności załatwiałem sam, ale to na prawde żadna filozofia, chyba że trafi się jakaś "zakała" w urzędzie a architekt mógłby wszystko załatwić szybciej bo wie z kim. Mi akurat poszło łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 05.03.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Nie wiem, nie chcę się mieszać w kwestie towarzyskie, lecz wyszło trochę tak, że ktoś zrobił projekt dla siebie a potem uznał, że może na nim zarobić i potraktował go jako gotowy do sprzedania. To za taką sumę jednak powinien w tym być już geodeta (czyli właśnie mapka do celów projektowych), tak żeby was już nic nie obchodziło. Uważam, że za projekt gotowy to drogo. Najgorsze jest zawsze "załatwianie przez znajomych", często zresztą jest to koniec znajomości . To był właśnie powód, dla którego ja zrezygnowałam z usług kolegi.... Zgadzam sie z tobą, niestety '"mądry Polak po szkodzie" Na poczatku - w fazie planów, wszytsko było pięknie: razem szukalismy materiałów, szukaliśmy wykonawców, planowaliśmy wystrój. Prawie tak, jakbyśmy jeden dom budowali a nie dwa takei same:) Niestety ostatnio zaczęły sie pojawiać małe zgrzyty... mniejsza jednak o kwestie towarzyskie... A ile kosztuje taka mapka do celów prolektowych?? Ja za mapki do celów projektowych tzw. pięćsetki zapłaciłem 300 zł razem z wypisem z ewidencji gruntów i to chyba jest bardzo tanio. Może dla tego, że robił to ten sam geodeta, wykonywał podział terenu na działki, z których jedną kupiłem. Miał więc wszystko gotowe. Jutro odbieram projekt od architekta robiącego adaptację i wtedy podliczę wszystkie koszty, ale u mnie z projektem typowym powinno wyjść dużo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 06.03.2006 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Ceny projektow indywidualnych sa bardzo zroznicowane.Wysokosc ceny zalezy od regionu , miasta , architekta , ale tez i od klienta.Po prostu warto negocjowac. Ostatecznie cena jest taka jaka gotow jest zaplacic inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 06.03.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Już mam wszystko, teraz tylko oddać do starostwa. Podliczenie wygląda następująco (wszystkie kwoty brutto): - mapki + wypis z ewidencji gruntów – 300 zł- wypis i wyrys z planu przestrzennego zagospodarowania –150zł + 5zł znaczek- warunki techniczne przyłączenia do sieci energetycznej – 146,40 zł- warunki techniczne przyłączenia do sieci wodociągowej – 0 zł- projekt gotowy – 1586 zł- adaptacja projektu gotowego + zmiany + plan zagospodarowania działki – 350 zł- projekt przyłącza wodnego – 360 zł - projekt przyłącza elektrycznego – 500 zł W sumie wydałem 3397,40 zł brutto. Wszystko załatwiałem sam i nie zajęło mi to w sumie więcej niż 3 godziny i parę telefonów. Dodatkowo, aby spać spokojnie zrobiłem badania geotechniczne gruntu za 500 zł brutto. Nie jest to obowiązkowe, więc nie wliczałem do powyższego podliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 06.03.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Widzę, że ceny sa dosyć zróżnicowane. Cholernie - za przeproszeniem mnie to denerwuje. Wydaje mi sie, że ceny za takie "urzedowe sprawy" powinny byc ujednolicone na terenie całęgo kraju. Ale mniejsza o to. dziekuje wam za konkretne odpowiedzie. teraz pozostaje sprawdzenie mojego architekta ile za co sobie policzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIGacZ 15.03.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Ja umówiłem się na 10,0 tys zł. Projekt architektoniczno-budowlany indywidulany (nietypowy kształt działki)- ok. 160 m2 + garaż projekty instalacji wewnętrznych projekt zagospodarowania działki projekty przyłączy wod-kan + załatwienie wszelkich uzgodnień i uzyskanie pozwolenia na budowę ------------------------------- mapka do celów projektowych - moje koszty czy trza brać geodetę i do czego? Z tego co piszecie to chyba przepłacam, a do tego gościu nie trzyma terminów. Jeszcze umowa nie zawarta więc mogę zmienić. Szkice domu i rozkład pomieszczeń mamy. Czyli wiemy co i jak ma być. Może ktoś z Was poleci nam dobrego projektanta najlepiej z południa woj. lubuskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tornado17 16.03.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 1 Projekt gotowy z Archon+ za ok. 1.700 zł (w tym projekt instalacji i szmba, jak będę się budował i tak bedę to robił po swojemu) - b. fajna firma, dali pozwolenie na adaptację bez żadnego problemu (m.in. na dodatkowy komin, likwidację balkonu, zmianę kubatury garażu etc.) 2 Mapy do celów projektowych 600 zł 3 zagospodarowanie działki + adaptacja gotowego projektu 1 tys zł (w trakcie robienia) /inni chcieli ok. 2-3,5 tys ale to byli architekci któży i tak muszą korzystać z inżynierów, mnie robi inżynier z uprawnieniami/ 4 po warunki przyłącza sam występowałem, odralniam się również samodzielnie (wniosek już złożony) i samodzielnie wystąpiłem o lokalizację zjazdu (tu pomógł mi b. miły urzędnik, zezwolenie odebrałem) 5 przyłącza na mapę będę nanosił jak postawię dom (druga mapa drugie koszty trudno). Z ofert architektów: sam plan zagospodarowania działki : 800 zł lub 1200 zł lub 1500 zł (w zależności od architekta) Ech trzymać się za kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 16.03.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 No to ja też się wypowiem1440 - projekt typowy700 - mapa do celów projektowych400 - adaptacja projektu700 - projekt zagospodarowania500 - projekty branżowe bez prądu500 - projekt prądu300 - przekształcenie działki z rolnej na budowlaną500 - inne opłaty i załatwienie pozwolenia150 - tyczenie granic działki250 - tyczenie domu450 - notariusz przy zakupie działki czyli razem 6 tyś jeszcze przed "wkopaniem pierwszej łopaty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lb11 14.07.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 pozwolenie + odrolnienie+ projekt drogi i przyłączy zapłaciłem 2300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 14.07.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 5500 złw tym:Adaptacja (sporo zmian w projekcie)Adaptacja projektów instalacji w domuprojkektyprzyączy: wodnego, elektr. gazowego, kanalizy (szambo)zjazdu z drogi asfaltowejodwierty pod oczyszczalniewszystkie uzgodnienia zudy itp zrobione ale platne dodatkowo wg faktur(ok 350 zł) Mapki i warunki załatwiłem wcześniej (płatne oddzielnie)PZDR, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 14.07.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 4,5 tys za adaptację projektu. Zmian trochę, główna to zmiana stropu z drewnianego na zelbetowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin - Kucharz 14.07.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Za adaptację projektu, kilka istotnych zmian i załatwienie formalności architekt wziął 750 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magoś 21.07.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Architekt wziął 1200 za adaptację projektu (typowy bez zmian)+pozwolenie na budowę (sam załatwiał warunki przyłączy). Mapki 500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 08.08.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Czy adaptację projektu może wykonać tylko architekt, czy także inż. z uprawnieniami budowlano-konstrukcyjnymi.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magoś 08.08.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Architekt. Chociaż słyszałam, że może też zrobić to inżynier, ale musi mieć znajomego architekta z pieczątką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts