jadom 16.01.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Hej Staram się skonkretyzowac zakres prac architekta (...) (biura projektowego) Architekt to taki gosc, ktory wymysla budynki. Jak beda wygladaly, jak beda dzialaly, jak beda sie wpisywac w otoczenie, jak beda staly na dzialce i wzgledem stron swiata. I to wszystko zgodnie z prawem i normami. W przypadku wiekszych (niz domy) inwestycji rowniez koordynuje branze (konstruktora, elektryka, wod-kaniarza, gazownika, geodete, geologa, kosztorysanta, zarzadza budzetem, terminami itd). Kupujac projekt gotowy chcemy przeciez zaoszczedzic na kosztach projektu, nie oczekujmy wiec, ze architekt bedzie robil to wszystko za 1500 zl. Mysle, ze za tyle to mozna oczekiwac adaptacji rozumianej jako umiejscowienie domu na dzialce (wrysowanie na mape) i autoryzacja (ostemplowanie projektu), moze z jakimis drobnymi zmianami. Ale podpiwniczenia, zmiany dachow i stropow, wjazdy na dzialke, przylacza, zalatwianie po urzedach..? Bywa, ze architekt bierze na siebie wszystko, koordynuje podwykonawcow - projektantow przylaczy, geodete itd, ale wtedy zawsze ktos to podsumuje, ze "jest drogi". Pierwszy architekt krzyknął 2500 zł ale projektu zjazdu już nie zrobi bo nie ma uprawnień drogowych (...) Czy od mechanika samochodowego tez bedziemy wymagac lakierowania samochodu, prania tapicerki i wulkanizacji opon? A moze od tego sa inni specjalisci..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 17.01.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 witama powiedzcie mi czy przy adaptacji architekt robi badania gruntu? i czy to sie zawieralo w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 17.01.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 witam a powiedzcie mi czy przy adaptacji architekt robi badania gruntu? i czy to sie zawieralo w cenie? Z tego co ja wiem, badania gruntu to osobna sprawa. Trzeba wystąpić o taki dokument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 17.01.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Mi też każdy woła 2500 tylko jeden ze zmianami a drugiemu za zmiany trzeba dopłacać, gdzie mam szukać tańszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 17.01.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Mi też każdy woła 2500 tylko jeden ze zmianami a drugiemu za zmiany trzeba dopłacać, gdzie mam szukać tańszego. moze w Poznaniu bo wieksza konkurencja jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 17.01.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 ale taki architekt to chyba bedzie musiał przyjechać zobaczyć działkę czy nie? to wtedy bym musiała z okolic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 17.01.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 ale taki architekt to chyba bedzie musiał przyjechać zobaczyć działkę czy nie? to wtedy bym musiała z okolic. pewnie ze musi przyjechac i obejrzec ale przeciez do Gorzowa nei jest tak daleko tak wiec sa to 2 przejazdy jeden na obejrzenie dziolki i odebranie projektu a drugi na oddanie projektu bo cala reszte mozna uzgodnic przez tel/mail ale oczywiscie wszystko zalezy od roznicy w kosztach i checi architekta na jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadom 17.01.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 witam a powiedzcie mi czy przy adaptacji architekt robi badania gruntu? i czy to sie zawieralo w cenie? Badania gruntu robi geolog, osobne zlecenie, osobna kasa. Wierci w tym celu otworki na dzialce, potem bada probki i robi mala dokumentacje: poziom wod gruntowych, glebokosc wastwy nosnej itp. Do podasowienia domu przydatne (w ekstremalnych wypadkach mozna trafic na tzw. "kurzawke" na ktorej nic sie nie da wybudowac, do oczyszczalni przydomowej - jak ktos planuje - konieczne. Trzeba przeciez wiedziec, czy bedzie ladnie wsiakalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jadom 17.01.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 ale taki architekt to chyba bedzie musiał przyjechać zobaczyć działkę czy nie? to wtedy bym musiała z okolic. pewnie ze musi przyjechac i obejrzec Wcale niekoniecznie. Jesli architektowi, ktory dom zaprojektowal bylo obojetne w jakiej czesci Polski i na jakiej dzialce bedzie on stal, to dlaczego ma to zajmowac adaptujacego? To Klient wybral taki a nie inny dom, wiec chyba wie, jak mu sie on zmiesci na dzialke. Co tu ogladac..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżuzi 18.01.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 ale taki architekt to chyba bedzie musiał przyjechać zobaczyć działkę czy nie? to wtedy bym musiała z okolic. pewnie ze musi przyjechac i obejrzec ale przeciez do Gorzowa nei jest tak daleko tak wiec sa to 2 przejazdy jeden na obejrzenie dziolki i odebranie projektu a drugi na oddanie projektu bo cala reszte mozna uzgodnic przez tel/mail ale oczywiscie wszystko zalezy od roznicy w kosztach i checi architekta na jazdy Wcale nie musi muj projektant adaptujący nie był na naszej działce ani razu,chociaż iał niedaleko, musisz przeciesz zrobić mapke do cel. proj. i taka mapka w zupełności mu wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.01.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Hej Staram się skonkretyzowac zakres prac architekta (...) (biura projektowego) Ale podpiwniczenia, ROBIL ZMIANY - POWIEKSZAL zmiany dachow ROBIL LUKARNY ZAMIAST DACHOWYCH I ZMIENIAL CALKIEM WYSUNIECIE DACHU ZAMIAST SCIANY PRZECIWOGNIOWEJ i stropow, ROBIL ZMIANY Z LANEGO NA TERIWE wjazdy na dzialke, ROBIL I PISAL WNIOSEK przylacza, PISAL WNIOSKI O PRZYLACZA zalatwianie po urzedach..? ZALATWIAL - JA TYLKO PODPISYWALEM BEKNALEM ZA TO WSZYSTKO 1400+VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqua1-23 21.01.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 nam architekt powiedział 3 tys za wszystko projekt, adaptacja, formalności pozwolenie na ręke w ciągu miesiaca - troche nie to zaszokowało byłam nastawiona na mniej - częstochowa nie wiem już co o tym myśleć bo troche duże te rozbierzności cenowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberto_74 22.01.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Witam, Kupiłem projekt gotowy i poszedłem do biura architektonicznego z pytaniem o adaptację. Dostałem taką wycenę : Plan zagospodarowania działki 1300 zł Adaptacja do warunków miejscowych : - badania geologiczne 600 zł - obliczenia konstrukcyjne fundamentów 500 zł Adaptacja architektoniczna projektu typowego (kilka zmian w projekcie) 1500 zł Adaptacja instalacji wewnętrznych (zmiana miejsca dla kotła ) 800 zł Obliczenia konstrukcyjne do adaptacji projektu 1000 zł Projekty przyłaczy -woda 500 zł -kanalizacja (szambo) 500 zł - gaz 650 zł - prąd 600 zł Projekt zjazdu (droga gminna) 700 zł Prowadzenie procedury administracyjnej, pełnomocnictwo i pośrednictwo w urzędach 2400 zł Składanie dokumentacji 400zł Wyłączenie z produkcji rolnej 250 zł Razem 11700 zł.... Netto - nie obejmuje ceny projektu gotowego Jak to możliwe że inni płacą po kilka tysięcy, a mnie wyszło 14000. Czy oferta obejmuje coś więcej niż standardowo (za kilka tys) Czy mam szukać innego architekta, czy z czegoś zrezygnować. Proszę o pomoc, odechciało mi się budowania Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 22.01.2007 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Chłopie odpuść sobie , zmień to biuro i to szybko , chcą cię skroić .chyba że w Krakowie obowiązują tak wysokie ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 23.01.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 U mnie 1050zł Gniezno za zmiany w projekcie oraz przygotowanie całej dokumentacji do pozwolenia na budowę, ja praktycznie tylko zajmowałem sie składaniem podpisów. Pozwolenie na budowę dostałem w 3 dni. Poproszę o namiary na tą osobę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 24.01.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Ja w Olsztynie za adaptację gotowego projektu płacę 3100. Ze swojej strony dostarczam architektowi plan zagospodarowania terenu, mapki do celów projektowych i warunki techniczne. Całą resztę załatwia on w tej cenie aż do pozwolenia na budowę. Dodam, że geolog też jest w cenie. Tak więc również radzę odpuścić to biuro i szukać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrosz 24.01.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 14tys za adaptacje????????????? to cena projektu na zamowienie. szukaj innego biura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.01.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 zdecydowanie za drogo !! jeśli nie masz dużych zmian konstrukcyjnych ( przeliczenie dachu albo fundamentu) to sorki, ale 400 pln dla konstruktora to max - nawet w Warszawie.Ja "dpstawiłam" dodatkowe drzwi wejściowe ( zmiana na fundamencie) i przesunęłam kilka okien, zmieniłam ścianki działowe na poddaszu - i za sprawdzenie i przeliczenie tego bałąganu konstruktor wziął 300 pln ( włacznie ze wszystkimi wpisami na projekt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 24.01.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Zdecydowanie za drogo...byłeś ubrany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.01.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Chłopie odpuść sobie , zmień to biuro i to szybko , chcą cię skroić . chyba że w Krakowie obowiązują tak wysokie ceny Nie obowiązują ... Ja za adaptację mojego projektu ( gotowego projektu dodam ) do warunków planu zagospodarowania przestrzennego gminy gdzie buduje dom zapłaciłem mojej architekt około 2,5 kpln - ale - kobiecina zajęła sie wszystkim - łącznie z przyłączami mediów , projektem zjazdu z drogi gminnej na posesję i całą ta papierową bałaganiną w Starostwie Powiatowym - finalnie dostałem do ręki zezwolenie na budowę domu ... - wszystko w tej kwocie rzecz jasna . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts