Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

Ludzie o co tu chodzi?? czym sie rozni architekt od inzyniera budownictwa czy konstruktora?? Czy moge adoptowac projekt( i zmienic wielkosc scian zewnetrznych garazu) u mgr inz ??

Jedni projektanci dodaja do swoich uslug Vat a inni nie??

Czemu jest taki duzy rozrzut w cenach adaptacji razem z instalacjami jedni placa 1tys , a inni 3 tys PLN???

kto moze to wyjasnic??

komu zlecic adaptacje?-temu kto bierze 1,2tys czy 3tys z Vatem ????-wcale nie chce duzo zaplacic jak kazdy,ale chce zeby wszystko gralo.. :-?

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

ostatnio szukałam w krakowie wlasnie architekta do zrobienia adaptacji i planu zagospodarowania, w jednym biurze 1500 zl za niewielkie zmiany w projekcie i plan zagospodarowania, w innym 1400 za to samo plus 200zl wylaczenie z produkcji rolnej, w kolejnym 1200 za to samo- wychodzi na to, ze trzeba szukac, nie brac pierwszego lepszego architekta, ja szukam dalej :wink:

miesiąc temu oddałem projekt z pozostałymi dokumentami do adaptacji, dziś otrzymałem pozwolenie na budowę za wszystko zaplaciłem 450 zł, nic mnie nie interesowało i o to chodziło :lol:

No to nieżle o ile wszystko było w porzadku, to tylko pozazdrościć takiej ceny za adaptacje w większości biorą po 1500zł i w góre.

Witam!!

Projekt kupiłem z kolekcji Muratora. I w tym momencie potrzebna jest adaptacja projektu. Wielel zmain nie ma. Jedynie co zmieniam to układ okien. Pierwszy architekt krzyknął 2500 zł ale projektu zjazdu już nie zrobi bo nie ma uprawnień drogowych, drugi powiedział 1500 zł ale rózwnież nie miał uprawnień. I wrescie znalazłem osobę( dzięki Ci Boże) który za 800 zł zrobi to co powninien zrobić tj projekt adaptacji. zmiany. projekt przyłaczy oraz zjazdu. Dzieki niemu zaoszczedzę jakieś 2000 zł.

Budowa wymaga jednak dużo cierpliwości

Co adaptacja za 800 zł niezły desperat z tego goscia ze chce tyle !! chyba ze adaptuje tylko jedna branze np architekture Zeby otrzymac pozwolenie trzeba projekt zaadaptowac z 4 branzystami architekt, inż konstruktor, inz inst sanitarnych, inz inst elektrycznych ...a gdzie geodeta i geolog ...huhu

Kupujac projekt gotowy chcemy przeciez zaoszczedzic na kosztach projektu, nie oczekujmy wiec, ze architekt bedzie robil to wszystko za 1500 zl. Mysle, ze za tyle to mozna oczekiwac adaptacji rozumianej jako umiejscowienie domu na dzialce (wrysowanie na mape) i autoryzacja (ostemplowanie projektu), moze z jakimis drobnymi zmianami. Ale podpiwniczenia, zmiany dachow i stropow, wjazdy na dzialke, przylacza, zalatwianie po urzedach..?

Bywa, ze architekt bierze na siebie wszystko, koordynuje podwykonawcow - projektantow przylaczy, geodete itd, ale wtedy zawsze ktos to podsumuje, ze "jest drogi".

Dokładnie swiete slowa !!!!! ktos jednak tutaj wie o co biega w budowaniu !!

Jesli architekt mowi za adaptacje gotowca z niewielkimi zmianami ok 2500-3500 to napewno sa wtym wszystkie branze uzgodnione (z instalat, elektrykiem, konstruktorem ewent geodeta) Jak ktos chce 500 czy 800 za adaptacje na podst ktorej macie uzyskac pozwolenie na budowe to :

1. albo liczy tylko za jedna branże (architekt) i pozniej doliczy pare tyś.

2. nigdy nie robił adaptacji i nie wie ile to kosztuje :D

3. posiada uprawnienia do projektowania we wszyskich 4 branzach :o i jest

Waszym wujkiem

4. nie zrozumiał o co chodzi inwestorowi

Tak sobie czytam wasze uwagi i sam nie wiem co mysleć. Właśnie dziś byłem w firmie w Bielsku w celu adaptacji mojego projektu. Za całość usług do momentu otrzymania pozwolenia na budowę (w tym zmiany w projekcie gotowym tj. wzmocnienie więźby, przeniesienie kominka, zmiana kilku okien) krzykneli mi około 6 000 - trochę mnie wcięło. Będę szukał dalej. Może ktoś zna jakiś dobrych architektów w okolicy.

Witam,

u mnie adpatacja gotowego projektu do warunków lokalnych wyniesie 1600 - 1800 PLN ( cen ajeszcze do ustalenia ) . W tym wliczone jest ze uprawniony projektant ma załatwic wszelkie dokumenty potrzebne do pozwolenia na budowe.

pozdrowienia

Dzięki za informacje.

Kasiu jesteś z Bielska-Białej to tak jak ja. Może powiesz mi gdzie robiłaś zmiany w projekcie i reszte rzeczy o których napisałaś. No wiesz tak po "sąsiedzku".

Witaj "sąsiedzie" :wink:

Adaptację robię w Abakonie. Oni ogólnie specjalizują się w budowie domów z keramzytu, ale takie rzeczy jak adptacje, plany i uzgodnienia też robią. Dla mnie fajne jest to, że tam pracują sami młodzi ludzie i dobrze mi się z nimi dogaduje :)

Tutaj jest ich stronka, znajdziesz tam adres i telefon :)

http://www.abakon.com.pl/

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to służę pomocą.

Pozdrawiam Kasia

• 2 weeks później...
U mnie wygląda to tak:

- plan zagospodarowania działki - 700zł

- badania geologiczne - 1000zł

- naniesienie zmian - 1500zł (u mnie dużo zmian, teraz wnioskuję, że na to samo wyszłoby gdybym robiła projekt indywidualny)

- uzgodnienia w swoim zakresie

Razem 3200 - sporo :evil:

Pozdrawiam kasia

Witam

Ja też "walczę" :D w Bielsku.

Architekci biorą różnie, moja Pani architekt wzięła:

- adaptacja i zmiany* 976 zł

- uzgodnienia 610 pln

- plan zagospodarowania 732 pln

- inne koszty (urzędasy itp) 310 pln

Razem z kosztem projektu Archon (1650 pln), etap projektowo-pozwoleniowy kosztował mnie 5120 pln

* zmiany:

- zamiana lukarny dachowej na podwójne okno dachowe

- poszerzenie domu, żeby pokój dzienny i kuchnia były większe (o 1 krokiew, 0.9m)

- zmiany w fundamentach (dostosowanie do działki)

Ja też będę budować w Bielsku-Białej.

Pierwszy architekt zaśpiewał 3.000zł -przepraszam, ale chyba ma bardzo dużo pracy i wolał mnie zniechęcić, co mu się udało.

Póżniej trafiłam (na dwóch takich co ukradli księżyc...) na 2 młodych panów, którzy pracują na co dzień w pracowni u kogoś a moim projektem mieliby się zająć po pracy zaśpiewali 2000 bez fv.

Teraz znalazłam Panią, która zażądała 600 +VAT - W GRE WCHODZI DOSTOSOWANIE PROJEKTU DO STREF WIATROWEJ I KLIMATYCZNEJ (może podniesiemy ściankę kolankową +200)...

Uzgodnienia doprowadzają mnie do szału, każdy, tj. geodeta (750zł) i architekt chce się nimi zajmować i kasować, ale za co?! O warunki wystąpiłam sama, oni mają to tylko wrysować na mapki do celów projektowych i to jest cała adaptacja... Czy się mylę?

Bo już naprawdę wymiękam...

Wyprostujcie mnie, jak coś błędnie interpretuję...

Gdyby ktoś z Was miał namiary (i znał praktyczną stronę) na szambo...

Proszę HELP ME...

Wiem, ze do projektu musi być szambo o min. 10m3, w praktyce zaś (podobno) robi się mniejsze i przelewowe i wodę odprowadza się do ... drenów, jak są... wiem też, że tak nie wolno...

Szambo na 10m3 z tworzywa jest w cenie 7000 zł. :(

A i jeszcze ... jak macie namiary na ekipy budowlane do stanu surowego zamkniętego -bez dekarza- proszę podzielcie się telefonem...

Dzięki.

Pozdrawiam wszystkich.