Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Mnie bedzie kosztowalo wszystko (nie liczac gotowego projektu) 2300 zl .

W tym sa wszelkie potrzebne papiery, uzgodnienia - wszystko zalatwia pani architekt i przynosi mi pozwolenie na budowe.

Dodatkowo za badanie geologiczne musialem zaplacic 300 zl (3 odwierty).

(Kraków/Wieliczka)

Pozdraiwam

Witam- pomocy,sprawa pilna ! Łódź i okolice

1}Jle płaciliście za adaptacje projektu gotowego+zmiany+projekty przyłączy+szambo+projekt zagospodarowania działki+projekt zjazdu.

2} Proszę o namiary na priv / PW / sprawdzonego architekta do adaptacji projektu.

Z góry dzięki za info.

Powrót do góry

przyłączam się do prośby!!!

• 2 weeks później...

ceny chyba sie tak wahaja. ja szukałem u kilku i zdecydowałem sie na propozycje 3700 w jest

- projekt zagodpodarowania działki

- adaptacja projektu(zero zmian)

- do tego projekty przyłączy(prąd, gaz, wodai kanaliza)

- i reszta spraw do załatwienia pozwolenia na budowe.

ja zgłaszam sie do pani architekt po pozwolenie i nic nie załatwiam.

Za kompleksową usługę, gdzie Ty nic już więcej nie załatwiasz, tylko składasz papiery u architekta wołają około 2500-3500 zł.

Ale wtedy załatwiają Ci w biurze. Nigdzie nie latasz po urzędach, nie szukasz papierów itp. 8)

Ja za taką kompleksową uslugę płaciłem 4800 :evil: , a domek niewieki

w tym

- mapa 500

-przyłącza

-projektgotowy i przeróbki itp wszystko tylko kopać fundamenty.

Myslałem, ze to dobra cena ale widze że przepłaciłem :evil: :evil: :evil:

zależy co nazywasz adaptacją. Czy Pan architekt nanosi faktycznie jakieś zmiany siedzi i przelicza, glówkuje, zastanawia się ... Bywa i tak że nie nanosi żadnych zmian. U mnie tak było zapłaciłem 300 zł (proj. got. - pieczątki) A - projekt zag. działki 100 zł. Zag. działki to żadna filozofia. Uczeń gimnazjum dałby sobie radę. RAZEM 400 zł. zapłaciłem A latania po urzędach i uzgodnieniach jest niewiele NAPRAWDĘ zastanów się czy nie lepiej różnicę wykorzystać na lepszego kierbuda lub inspektora nadzoru z prawdziwego zdarzenia. Jeśli nie masz zmain w projekcie i masz dobry proj. gotowy i zapłacisz 1500 za adaptacje i plan zag. działki - jak odbierzesz pracę Pana Architekta i wieczorem usiądziesz nad jego pracą będziesz się zastanawiał za co tak naprawde zapłaciłeś...

Ale to tylko moja prywatna opinia...

PK

pi0tr

to jakaś nieprawdopodobnie niska cena, jeśli faktycznie tyle zapłaciłeś to pozazdrościć

my za adaptację + niewielkie zmiany w projekcie mieliśmy propozycje od 1500 do nawet 4000 zł. Za samą adaptację czyli jak mówisz proste wrysowanie na mapę nikt nie chciał mniej niż 1000 zł

Aha, czasem nie ma konieczności robienia projektów przyłączy, jeśli architekt adaptujący wam tego nie mówi to naciąga.

Zobaczcie co macie w warunkach. My musieliśmy zrobić tylko projekt przyłącza wodociągowego (500zł), opracowanie dokumentacji projektowej odnośnie prądu i gazu wg tego co mamy w warunkach robią dostawcy mediów na swój koszt

pozdrawiam

m

nie mam projektów przyłączy i wiem o tym. Jak dowiadywałem się w innych miejscach za 1400 taki sam zakres opracowań. Przyłącza to była dodatkowa kwestia. Wykomam to jak otrzymam warunki. Strasznie mnie to irytowało że chcieli tyle kasy za naprawde niewiele pracy. :evil: Tymbardziej jak zaznaczyłem - zero zmain w projekcie. A strasznie przedstawiane przez nich "latanie po urzedach i uzgodnieniach" (za każdy złożony przez nich wniosek dodatkowo 100 PLN) w mojej gminie to o dziwo przyjemność. Zero kolejek, pomoc urzędników. Nie mógłbym powiedzieć tak samo o np. Gdańsku - tam jest dramat. Petent - wróg nr 1.

Tutaj wielka pochwała dla pracowników gminy w Pruszczu Gdańskim. Może dlatego że jest tam w miarę młoda ekipa która nie jest przesiąknięta stylem pracy z poprzedniej epoki. GRATULACJE!!!!!!!!!

PK

DZIĘKI ZA INFORMACJE. DOWIADYWAŁAM SIE I W SŁUPSKU KOSZTUJE OD 2500-3500 TYŚ. ZA ZROBIENIE PLANU ZAGOSPODAROWANIA DZIAŁKI ,PRZYŁĄCZA ORAZ ADAPTACJA PROJEKTU. BĘDE SZUKAC DALEJ MOŻE ZNAJDE TANIEJ.

Ja w Koszalinie płaciłem 3 tys. za PZT z projektami przyłączy. Bez szczególnej adaptacji typówki.

Za kompleksową usługę, gdzie Ty nic już więcej nie załatwiasz, tylko składasz papiery u architekta wołają około 2500-3500 zł.

Ale wtedy załatwiają Ci w biurze. Nigdzie nie latasz po urzędach, nie szukasz papierów itp. 8)

Ja za taką kompleksową uslugę płaciłem 4800 :evil: , a domek niewieki

w tym

- mapa 500

-przyłącza

-projektgotowy i przeróbki itp wszystko tylko kopać fundamenty.

Myslałem, ze to dobra cena ale widze że przepłaciłem :evil: :evil: :evil:

Chyba nie przepłaciłeś. Ja płaciłem 3 tys. za PZT i projekty przyłączy adaptacja typówki - właściwie prawie żadna. Oprócz tego sam załatwiałem warunki przyłączy. Osobno płaciłem geodecie 400 zł za mapę do proj. i odrolnienie 300 zł. Jeszcze musiałem dopłacić 300 zł bo dopiero po sporządzeniu planu zorienotowałem się, że inaczej chcę mieć gaz.