Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:o O rany jak czytam niektóre posty, to aż mnie zatyka :evil: :evil: , ponieważ w zeszłym tygodniu odebrałem dokumentację gotową do złożenia w starostwie i zapłaciłem 3500 (adaptacja)+1200(zmiany). Czy naprawde te ceny które piszecie dotyczą pełnej dokumentacji? Jeżeli tak, to mi ręce opadają, bo przecież robota wszędzie taka sama.

Nie mam pojęcia dlaczego są takie różnice w cenach.

Dowiedzialam się,że w Krakowie jest jedna stawka za adaptację 2500 do tego za każdą zmianę od 300zl,jeżeli potrzeba obliczeń konstrukcyjnych to dodatkowo 600-800,odrolnienie 500.

Nie znalazlam architekta,który za wszystko wziąlby 1000zl.

O matko, jak dla mnie to DUŻO :-? , ja płaciłem 2800 (faktura) , w tym :

- Adaptacja projektu

1) zmiana konstrukcji stropu

2) dodatkowe okno

3) zmiana konstrukcji, /pokrycia dachu

4) zmiana fundamentów (dodatkowy fundament )

5) zmiana konstrukcji ścian ( z jednowarstwowej na dwu )

6) zagospodarowanie działki

7) projekt szamba

- Uzyskanie pozwolenia na budowę ( wszystkie formalności , mapki itd.)

Szybko sprawnie, i dostałem fakturę.

Ja bym poprosił innych architektów o wyceny !!!

Na poczatku inwestor to łakomy kąsek bo ma kasę :lol:

pozdrawiam serdecznie

Umówiłam się na 1500 do ręki. Kilka zmian typówki (przeniesienie okna, obniżenie poziomu garażu, likwidacja 2 lukarn i ściany z 3warstwowych na 2warstwowe). Do tego oczywiscie zagospodarowanie terenu. Architekt przyjeżdża do mnie nie ja do niego. :lol:

• 4 weeks później...

Witam

Zakupiłem projekt gotowy z kolekcji Muratora - C 76 Na skraju i chcę wprowadzic kilka zmian. Najważniejsze to dosunięcie garażu do bryłu budynku i zadaszenie go tak jak pozostałej części domu, zmiana ścian na 2 warstwową, likwidacja ściany nośnej pomiędzy salonem a gabinetem. Architekt krzyknął 3600 za adaptację /12 nowych rysunków/ plus 2000 za formalności kończące się PNB.

Dużo?

Okolice Warszawy

Marcin

Ja za adaptację:

Poszerzenie budynku (garażu) o 1m i dorobienie jednego okna zapłaciłem 600 zł (bez faktury). Nie wypowiadam się na temat Twojej ceny bo zakres zmian jest większy.

Co do ceny 2000 zł za załatwienie formalności to moim zdaniem to jest zdzierstwo. Załatwiałem wszystko sam. Papierki z gminy, starostwa, melioracji, ochrony środowiska, media, plan zagospodarowania, projekt...składasz i po 2 tygodniach pozwolenie gotowe. Wszystko załatwiłem sam i poświęciłem na to dwa dni urlopu.

No właśnie zastanawiają mnie te rysunki, czy trzeba je wykonywać na nowo? Ma ktoś podobne doświadczenia?

r

Poczytatj tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=98539

Ja osobiście mam w projekcie BK a zmieniłem na MAX + styropian. Budowlaniec, architekt od adaptacji i kierownik budowy nie kazali zmieniać rysunków ścian. Konkluzja z tego tematu jest natomiast taka, że zgodnie z PB trzeba natomiast jesli nie zmienią sie wymiary konstrukcyjne wewnątrz budynku (powierzchnia) to w zasadzie ludzie tego nie zmieniają.

No właśnie zastanawiają mnie te rysunki, czy trzeba je wykonywać na nowo? Ma ktoś podobne doświadczenia?

r

U mnie architekt naniósł tylko na czerwono zmiany ewentualnie nowe wymiary. Nowe rysunki były zrobione tylko w zakresie nieco zmienionych elewacji. Mam już PnB a więc chyba tak można.

no tak tylko ja mam w projekcie garaż odsunięty od budynku http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=217&IdKolekcji=#

a chcę go włożyć w bryłę budynku i stąd konieczność robienia rysunków zamiennych czy jak się tam to nazywa.

PS. Wątek o zmianie ścian i ław przejrzałem już wcześniej

r

Architekci żądali od nas 6000 zł za wpisanie domu w działkę bez zmiany w projekcie.Ze zmianami nawet 8000. Wzięliśmy więc architekta z bardzo małej miejscowości - 6000 za wpisanie w mapkę, za niewielkie zmiany konstrukcyjne i za "remanent" po budowie. Cieszyłam się 2 dni, że mam okazyjnie, teraz wyć mie się chce, jak czytam ile Wy wszyscy płacicie.