Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

Witam!

A dla mnie architekt zaśpiewał 5000! za plan zagospodarowania działki i adaptację projektu beż żadnych zmian (za indywidualny projekt 18000) Oczywiście oferował w tej kwocie załatwienie wszelkich formalności w urzędach. Mamrotał coś, że kwota jest tak wysoka dlatego że mamy najwyższy poziom przemarzania gruntów i fundamenty trzeba liczyć od nowa (Ełk)

Drugi architekt oferuje to samo za 1000 zł

:o

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jutro mąż jedzie oglądać dzieło naszego architekta. Ma spisać z nim też umowę, tak na wszelki wypadek. Umówiona cena dotyczy wszystkich spraw do momentu uzyskania PNB. W związku z ty mam pytanie, czy po wybudowaniu domu potrzebuję jeszcze architekata? Ponieważ ten chce od nas kolejne 1000 PLN za poskładanie wszystkich naszych dokumentów w celu uzyskania przez nas pozwolenia na użytkowanie czy coś takiego. Wiem, że możemy to zrobić sami. Jednak zastanawia mnie czy potrzebujemy jeszcze tego architekta po zakończeniu budowy? np po to, by sprawdził czy dom wybudowany jest zgodnie z projektem itp

Pozdrawiam

Witaj,

w Krakowie za taką usługę z drobnymi zmianami w projekcje i przygotowaniem całej dokumentacji do uzyskania pozwolenia zapłaciłem 1000zł

POzdr

D

Bardzo dobra cena, Czy mogę prosić o namiary na priw do tego architekta? z góry dzięki

• 2 weeks później...

Kwiecień - zakup działki i wielki plan budowa domu :) plan super ale przeciez nic o tym nie wiem ... :-?

Środke kwietnia - każdy kolejny dzień naznaczony jest pochłanianiem wiedzy, murator, ksiązki, znajomi, firmy budowlane urzędy, chłone wiedze męcze wszystkich :) rodzice niedawno skończyli swój domek w sumie nie za bardzo mnie to interesowało co sie tam działo bo to ok 100 km od naszego domu wiec teraz syn marnotrawny nadrabia stracony czas. Mecze wszystkich którzy mogą cokolwiek pomóc i tak do teraz.

Końcówka kwietnia - 1. no to ruszyłem z miejsca najpierw Projekt co prawda były inne, ale dzięki mojej 2 połówce stanęłó na "Domowym Zaciszu" Muratora ponoć to ten jedyny mam zastrzeżenia, ale ok w sumie oswojony przyznałem, że to właśnie jest ten :)

2. Idąc za ciosem geodeta pięknie "wymalował" mapki no i można ruszać załatwiac warunki przyłączy (prąd i H2o więcej mi do szczęścia nie potrzeba)

3. Wyrys i wypis z planu zagospodrawowania też załatwiony.

4. No i nawiązanie wspólpracy z architektem i włąsnie o tym ten wątek:

Pan architekt fajny facet :) ale skonsultuje z wami czy mowi same rzezcy wagi panstwowej :) i czy kosztuje tyle ile powinienen :)

Od razu prosze o wypowiedzenie się co o tym myslicie.

Więc tak na starcie domek buduje na śląsku domek ma okolo 120m z poddaszem uzytkowym i mimo ze w okolicy buduje sie 20 domkow zadane nie ma zmienianych fundamentow (dodatkowe zbrojenie i ściągi fundametowe oraz scalenie fundamentu) Pan mi mowi ze warto sciany nie popękają ? Nikt w okolicy nie robi ja mam zrobic ? Majster na budowie mowi obok ze nie trzeba i ze szkod niby nie ma, ale to Sląsk przeciez co robic ?

I tu architekt rzucił 1000 - 1500 trzeba bedzie zaplacic Konstruktorowi (jego konstruktorowi)

Rozsądna cena ?

Dodam ze konstruktor ma rowniez przeprowadzic obliczenia poniewaz podnosimy dom i ma sie zajac przeliczeniem krokwi i pozserzeniem podpory krokwi.

Oraz wypowiedzieć się i ewentualnie zmienic uklad belek stropowych w holu poniewaz zmieniamy rodzaj schodow i nie ma ich na czym zawiesic :)

Czy 1000 - 1500 jest ok za owe czynnosci ?

2. Zatwierdzenie przyłącza wodnego - 500pln

Prądu ponoć nie trzeba a gazu nie podciągamy wogole.

3. Architekt za wykonanie adaptacji jest ich tam kilka bo trzeba zrobić nowy rzut parteru i poddasza - wspomniana zmiana schodow. (anex lub dorysowanie na rzucie, oraz pokombinowac z dachem (podnoszenie domu o 2 Ytongi)

Plus zrobienie projektu na mapie zasadniczej.

Wyceniał tylko swoja robote na 1500 pln.

Co wy na to ?

Projekt na mapie zasadniczej

hey

CHcę zapytać jaki są przedziały cenowe za adaptację kupionego projekty.

Rozmawiałem z jednym architektem, powiedział mi 2tyś.

POwiedział tez że średnio architekci biorą za adaptację od 2.5 do 3tyś zł.

Czy są to realne ceny ? drogo tanio ?

dzięki za wsparcie.

Dopiero ruszam ze wszystkim.

Wstępnie zamówiłem projekt z archipelagu hilda ,a tu link do tego http://www.archipelag.pl/projekty-domow/hilda/

hey

dzięki za wsparcie.

Wstępnie zamówiłem projekt z archipelagu hilda ,a tu link do tego http://www.archipelag.pl/projekty-domow/hilda/

Witaj sieko :D

Bardzo fajny ten Twój projekt z zewnatrz :lol:

My też kupiliśmy typowy projekt i za adaptację (zmiany w projekcie - łącznie ze zmianą fundamentu i wszystkie te niezbędne przeliczenia konstruktorskie) zapłaciliśmy 1800 zł. Wszystko zależy czy dużo zmian chcesz wprowadzić do projektu. U nas było tego sporo :roll:

Pozdrawiam kasia

dzięki za słowa otuchy, bo projekt jest rzeczywiście toche odważny , nowoczesny. Mam nadzieję że w użytkowaniu będzie fajny.

Jeśli chodzi o twoją adaptację to powiem szczerze że bardzo tanio, dzwoniłem dzisiaj do kilku arcitektó i ceny wachają się od 1200+vat do 1600+vat przy założeniu że w projekcie nie ma żadnych zmian ;)). Wiec patrząc na twoje zmiany i obliczenia konstrukcji to według mnie bardzo tanio. Jestes może z górnego śląska ?

hey

dzięki za wsparcie.

ja za adaprację projektu + zmiany + adpatację do działki + zagopodarowanie terenu zapłąciłem 1500zł ale będę jeszcze prahttp:// rzeczy zminieał więc koszt będzie większy...

Myśmy (okolice Krakowa) za adaptacje projektu do działki (wrysowanie domu na plan), zmiany konstrukcyjne ścian, powiekszenei garażu, salonu, przestawienei kuchni - 2 tys pln (w tym wszystko załatwione czyli projektantka złożyła na ZUD, skompletowała papiery, złożyła do starostwa o pozwolenie). Do tego poleciła nam gosci aod wod-kan-co (zmienialismy kuchnie i kotłownie) gość wrysował zmiany instalacji narysowął studnie szambo, gaz na zew budynku (czyli instalacje wod-kan-co na zew i wew) - 1400zł brutto (naciągacz jeden ale ni ebyło innego wyjścia). Do tego jeszcze elektryk (ale zrobił nam to w cenie, gdyż robi nam projekt przyłaczenia sieci energetycznej (odległość ok 200mb) za 1 tys) Czyli w sumie adaptacje ze wszystkimi mediami - 4400zł (Ale ty tego projektu energytycznego nie musisz robić, bo ro robi energetyka. Myśmy go sami robili aby było szybciej po drugie zakłąd zwraac 10% z kwoty z umowy). Ogólnie za kreske Pan od Wod-kan-co żąda 300zł, czyl woda na zew - 300zł, scieki na zew 300zł (w sumie 600zł, to samo w środku).