Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie (w Łodzi) architekt za adaptację projektu wraz ze zmianami (sam uznał, że niezbyt wielkimi) wraz z projektem przyłączy + załatwienie pozwolenia zażyczył sobie 8 tys.

Za projekt indywidualny chce 13 tys. zł.

Inna pani architekt stwierdziła, że weźmie 5500zł.

Na razie nie zdecydowałem się na żadne z nich.

Pozdrawiam

Ya

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

No to ja mam hit - jeden pan architekt adaptację poddasza (postawienie ścianek dzialowych, wstawienie okien połaciowych) kilka zmian na parterze - bez naruszania konstrukcji - wycenił na UWAGA, UWAGA 16 500 słownie: szesnaście tysięcy złotych netto!!!

Nie wiem czy śmiać się czy płakać ...

Nadal szukam...

• 3 weeks później...

no to ja już wiem ile za adaptacje projektu i projekt zagospodarowania działki

Architekt z Tarczyna :

2500 zł netto za projekt zagosp.działki oraz za zmiany w projekcie. nie powiedział ile ale domyślam się że sporo. Szacunek w totalu: 3000-4000 zł. Podziękowałem i więcej się nie zobaczymy :)

Architekt z okolic Otwocka

Tu już bardziej miło. Cena za całość to 2000 zł.

Architekt z Grodziska Maz.

Tutaj to już super miło!!!

Cena za całość 1200 zł.

Wybór padł na architekta z grodziska do tego powiedziałem żonie że jedziemy na wczasy bo zaoszczędziliśmy 1800 zł. 8) Nieźle

• 4 weeks później...
no to ja już wiem ile za adaptacje projektu i projekt zagospodarowania działki

Architekt z Tarczyna :

2500 zł netto za projekt zagosp.działki oraz za zmiany w projekcie. nie powiedział ile ale domyślam się że sporo. Szacunek w totalu: 3000-4000 zł. Podziękowałem i więcej się nie zobaczymy :)

Architekt z okolic Otwocka

Tu już bardziej miło. Cena za całość to 2000 zł.

Architekt z Grodziska Maz.

Tutaj to już super miło!!!

Cena za całość 1200 zł.

Wybór padł na architekta z grodziska do tego powiedziałem żonie że jedziemy na wczasy bo zaoszczędziliśmy 1800 zł. 8) Nieźle

czy mogę prosić o namiary na tego architekta z Grodziska?

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam!

Przypadkiem się tu znalazłam. Jestem architektem i własnie męczę sie z adpatacją projektu gotowego.

Z tej drugiej strony wyglada to zupełnie innaczej. Projekty gotowe zawierają często błędy ( za które ja jako adaptujący tj. przejmujący funkcję projektanta, mam odpowiadać), zakreś zmian często w trakcie przystosowania zmienia się i tak jak w moim przypadku - trzeba poprawić a często nawet przerysować rysunki.

Jeśli czytają to osby zastanawiające się - projekt gotowy czy indywidualny, polecam ten drugi.

Cena niewiele wyższa a biorąc pod uwagę koszty budowy.....

Witam!

Przypadkiem się tu znalazłam. Jestem architektem i własnie męczę sie z adpatacją projektu gotowego.

Z tej drugiej strony wyglada to zupełnie innaczej. Projekty gotowe zawierają często błędy ( za które ja jako adaptujący tj. przejmujący funkcję projektanta, mam odpowiadać), zakreś zmian często w trakcie przystosowania zmienia się i tak jak w moim przypadku - trzeba poprawić a często nawet przerysować rysunki.

Jeśli czytają to osby zastanawiające się - projekt gotowy czy indywidualny, polecam ten drugi.

Cena niewiele wyższa a biorąc pod uwagę koszty budowy.....

Niech Pani nie zrozumie mnie źle, ale jestem inwestorem, który na każdym etapie szuka oszczędności, jest strasznie nieufny wobec wszelkiego rodzaju specjalistów i jest przekonany, że jeśli ktokolwiek może być odpowiedzialny za dom to tylko sam INWESTOR - czyli ja. Z takiego też założenia wychodze podejmując każdą decyzję odnośnie tej budowy (jedną-rodziców juz przeżyłem).

• 2 months później...
  • 1 month później...

Oczywiście wiem, że zakres zmian wpływa na kwotę, ale poniżej skonkretyzuję pytanie.

Gotowy projekt, który wybraliśmy z żonką ma podwójny garaż. Mamy działkę o 1m za wąską na taki "luksus", więc metodą kombinacji własnych doszliśmy do wariantu pośredniego pomiędzy garażem jedno- i dwustanowiskowym. Nasz byłby szerszy o 1 m o jedynki i takiż metr węższy od dwójki (daje to dodatkowe 6m2).

Biuro, z którego pochodzi projekt wyraża zgodę na zmiany, pozwala też na wykonanie ich przez innego architekta. Gdyby zrobili to sami będzie kosztować 2100 + VAT. Zastanawiam się jednak, bo projekt musi zostać poddany adaptacji, czy gdyby zrobił to miejscowy architekt, nie wyszłoby taniej.

Jakie macie doświadczenia w tym względzie?