Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1500 w Elblagu, ale szukałem wytrwale; ceny które mi podawali projektanci za moje pomysły oscylowały między 4 a 7 tysiecy zł, a zmian sporo było.

Znalazłem projektanta który dopiero co zdobył uprawnienia, jest jeszcze pełen zapału i pomysłów i dopiero wyrabia sobie "nazwisko".

Jestem na etapie poszukiwania architekta - zmian w projekcie niewiele. Trafiłem na ofertę 3500, dlatego byłbym wdzięczny za podanie namiarów na tego projektanta :)

gg 3017492

Z góry dziekuję za info :wink:

Witam Wszystkich Budujących i planująych.

Postanowiłem wrócić do tego wątku jako, że jestem już na etapie stanu surowego więc mam już trochę doświadczenia z którego mogą skorzystać inni budujący.

Nie będę ukrywał, że do powrotu skłoniły mnie również zapytania kierowane do mnie odnośnie TANIEGO projektanta i prośba o jego polecenie.

W TYM MIEJSCU CHCIAŁBYM PRZYZNAĆ RACJĘ IWONA 2008 z którą jakiś czas temu polemizowałem. Przyznaje że dobry projektant to podstawa/fundament sukcesu w budowaniu domu. Nie mówię oczywiście o gościach którzy za kreskę czy dwie będą chcieli 10000 zł. Niemniej jednak warto na tym etapie zainwestować troszkę więcej niż ja i mieć pewność że wsyzstko jest przemyślane.

Oto moja historia i porada dla wszystkich budujących:

Korzystałem z usług jednego projektanta. Wybór został dokonany jedynie ze względu na cenę. Wszystko byłoby ok tzn. byłbym zadowolony gdybym w trakcie budowy nie wymyślił zmiany stropu terriva na monolityczny.

Wtedy okazało się że człowiek ten nie ma zbyt wiele wiedzy na ten temat.

Skutek jest taki że zostały mi podciągi (widoczne na suficie) które moim zdaniem gdyby projektant miał pojęcie to by zaprojektował tak, że nie byłoby ich widać a tak do końca życia patrząc na sufit będę widział skutki swojej wątpliwej oczszędnoci.

Tak więc Jeśli szukacie kogoś kto "ma pieczątkę" i chodzi jedynie o usankcjonowanie adaptacji za bardzo niską cenę to wiadomo nie ma znaczenia czy projektant się zna,w ażne ze ma pieczątkę.

Jeśli jednak szukacie porady i rozwiązania jakiegoś problemu konstrukcyjnego to niestety ale warto załpłacić więcej.

Pozdrawiam wszystkich zaczynających

\groomek

IWONA 2008

No to wyobraźcie sobie sytuację następującą:

Przychodzisz do lekarza.

- dzień dobry. Mam tu taką standardową gorączkę, ból głowy i mięśni, łamanie w stawach. Z zakupionego w pobliskiej księgarni „Katalogu diagnoz gotowych” wybrałem model „Grypunia H1N1” oraz zakupiłem za 15zł odpowiednio wypisaną receptę. U mnie akurat dodatkowo występuje ostry ból brzucha, więc wymagałaby jeszcze wprowadzenia drobnych zmian. Czy pan doktor adaptowałby mi i podpisał tą receptę?

- przecież autor tego katalogu nie widział pana na oczy, znacznie lepsze efekty leczenia uzyskalibyśmy przeprowadzając wnikliwą analizę przypadku, na pewno wychwycimy kilka dodatkowych, istotnych niuansów. Poza tym wprowadzenie zmian może zburzyć działanie całej terapii. Dla Pana własnego dobra naprawdę polecam diagnozę indywidualną.

- akurat dla mojego dobra, pewnie chce pan mnie naciągnąć na zapłacenie za pełną wizytę. To co, adaptuje mi pan doktor tą receptę?

- Ale to nawet nie recepta tylko kawałek papieru, podpisując się pod tym biorę pełną odpowiedzialność za skutki, za jaką kwotę oczekuje pan, że to zrobię?

- no, jakieś 8-9 zł, jedną dziesiątą indywidualnej wizyty…

A z projektantami powyższy numer przechodzi bez cienia żenady… I jeszcze jakie to kanalie, kiedy śmią odmówić… ;-)

• 3 weeks później...
Witam ,moze ktoś mi podpowie, czy 7 tys zł dla architekta za adaptację projektu wraz z projektami przyłączy to nie za drogo? woj . lubelskie, Za sam projekt zapłaciliesmy już 2 tys a tu jeszcze 7. Podzielcie sie swoimi kosztami adaptacyjnymi Dziękuję

witam.kolego sporzadzam kosztorysy.moge ci wykonac taki kosztorys na cały dom,ile materiału,ile robocizna itp.bedziesz mial porównanie i nikt nie nie zrobi w rogi z iloscia materiału,robocizna itp.na podstawie takiego kosztorysu mozesz negociowac z wykonawci,jak bedziesz zainteresowany to pisz na priv,mam uprawnienia do robienia kosztorysów,jestem z zawodu kosztorysantem.sprawdzenie ofert pod względem obmiarów i cen przedstawionych przez firmy budowlane.cena kosztorysu 300 zł

7k zł to cena kosmiczna :) Ale wszystko niestety zależy od ilości zmian, jakie wprowadziliście do projektu. 2 lata temu za każdą zmianę architekt krzyczał około 500 zł, w zależności od jej wielkości i stopnia skomplikowania. Jeśli z projektu gotowego wyszedł wam praktycznie inny dom, to taka cena może mieć swoje uzasadnienie. A 2 tysiące, za adaptację projektu razem z wszystkimi przyłączami to cena troszkę mało realna :)

• 3 weeks później...
no tak tylko teraz weż pod uwagę, koszt przyłącza mediów (gaz, woda, prąd, telefon) każde po min. 300zł, plan zagospodarowania działki - absolutne min. 1000zł, opłaty zud - tutaj niewiele 50-100zł, bez adaptacji projektu. Nie wiem, moze w mazowieckiem ceny zleciały albo robi Ci to jakiś emeryt.