Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ten zud to do kazdego projektu?bo mi ktos powiedzial ze do malych budynkow mieszkalnych nie

jezeli będa przyłączane media do budynku, i nie ma znaczenia czy mały czy duży - tak

Może ktoś mi podpowie,wybraliśmy projekt gotowy,chcielibyśmy zlikwidować jedno okno kosztem wstawienia tam drzwi tarasowych.Czy za tego typu zmiany się płaci???Z góry dziękuję.

tak, jednak jezeli jest to jedna zmiana (i niewielka), można udobruchać u projektanta

• 3 weeks później...

Dopiero wkraczam w temat budowy - pytałem o wykonanie adaptacji niezbędnej do złożenia wniosku na pozwolenie na budowę(uzgodnienia z energetyką,gazownią,wodociągami załatwiam sam,podobnie wypis i wyrys z MPZP, złożyłem również wniosek umożliwienie zjazdu z działki na drogę gminną),przypuszczam więc,że jest to cena z projektem przyłącza mediów... :-?

P.S Swoją drogą do dzisiaj nie wiem czym różni się adaptacja projektu do działki od planu zagospodarowania działki... :oops: pozdr.

Witam!! Też przerabiamy ten temat.

Że gapami karmiony nie jestem i chcę te sprawy załatwić jak najtaniej (ominąć naciągaczy) zdobyłem we własnym zakresie:

Wypis i wyrys

warunki z energetyki

warunki z wodociągów

zamówiłem mapki 1:500

Następnie byliśmy w siedmiu biurach projektowych.Po pierwszych trzech pomyślałem że te hieny myślą, iż mają do czynienia z jakimś laikiem który nie wie nawet jak bułkę posmarować. :evil: Świadczą o tym ich ceny (ok.3500zł.)

Na końcu znalezliśmy agencję która za adaptacje i plan zag. działki zażyczyła sobie 800zł.(jeśli sami kupimy projekt) lub 600zł. jeśli projekt kupiony bedzie za ich pośrednictwem.(różnica wynika z tego,że oni jako agencja budowlana mają upust 200zł. i o te dwie stówki obniża się cena którą my musimy im zapłacić. aha cena nie obejmuje projektów przyłączy mediów.

I jeszcze to: jeśli dojdzie bud. gosp. z garażami to dwie stówki dochodzą do rachunku.

PS. Lubię wiedzieć za co płacę, ktoś kto mataczy aby wyłudzic kasę jest skreślony.

Cezarku może wszechstronnie uzdolniony nie jestem ale od kilku lat zajmuję się importem aut. Z tąd też baaaardzo dobrze wiem że za niewiedzę się płaci. Z drugiej jednak strony jakaś część moich klientów uświadomiła mi że "kto pyta nie błądzi"...

Zawsze staram się by klient wiedział za co płaci. Dlatego też spodziewam się tego samego od swoich zleceniobiorców więc jezeli ktoś nie potrafi mi powiedzieć za co weżmie 4 tyś. za adaptacje jest "skreślony"

qkłem też na Twój profil i wiem skąd wziął się Twój post.

Wiem, że nie powinienem pakować wszyskich do tej samej beczki. Jeżeli jesteś człowiekiem mojego pokroju to wytłumaczysz swoim klientom za co należy Ci sie Twoje wynagrodzenie.Inną sprawa jest czy ktoś za tą cenę zechce z Tobą współpracować czy nie. Każdy ma wolność wyboru - takie prawo rynku.

Pozdrawiam

Witajcie!

Jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju adaptacje to ma to sens tylko w przypadku, gdy kosztować to będzie max 2-2,5 tys oraz, że w cenie będzie przygotowanie kompletu dokumentów do złożenia do pozwolenia na budowę.

W innym przypadku powinno się robić projekt indywidualny (różnica cen nieopłacalna).

Ja jak zobaczyłem ile zmian chcę wprowadzić do planowanego zakupu projektu gotowego, teoretycznie niewielkich (m.in. standardowo podniesiona ściana kolankowa) to dogadałem się z architektem i zrobiłem komplet projektu indywidualnego.

Koszty:

1. Projekt z przygotowaniem dokumentów do pozwolenia na budowę 5500 pln

2. Mapki do celów projektowych 600 pln.

Pozdrawiam

Sz. gosiu&lesiu,

Na wstępie dziekuję za dowiedzenie strony i zapoznanie się moją pracą.

Zaczne może inaczej. Kilkanaście miesiecy temy wraz z żoną postanowiliśmy kupić drugi samochód. Trwająca budowa i brak funduszy na zakup nowy, kupujemy używany! Znaleźliśmy fajne autko, mały przebieg, "prawie nówka", bez wkładu finansowego - kupujemy. Sprzedawca poinformował nas, że autko drogie, ale naprawde igła. Mogłem zaufać "hienie" (tutaj słowo zapożyczone od Ciebie) jednak wydawało mi się to podejrzane. Zadzwoniłem do znajomego mechanika z prośbą podjechania na przegląd dagnostyczny. Oczywiscie owa "hiena" po co, na co, igła, idealny, nie ma sensu. Wynik przeglądu - bez prawa rejestracji (samochów spawany).

I teraz wrócę do Twojej wypowiedzi. Napisałeś, że nikt nie potrafi Ci powiedzieć, za co weżmie 4tyś. Oczywiscie zgodzę się z Tobą, ze owe 4tyś to cena zawyżona. Jezeli nie wiesz za co ktos żąda pieniedzy, porozmawiaj z kimś, kto sie tym zajmuje profesionalnie (chętnie zostawię swój numer tel na priw) , a nie wylewać swoje spostrzezenia obrazając innych. Nie wszyscy są Twojego pokroju, tłumaczac to i owo. Musisz podzielić ludzi na tych, co wykonują swoją pracę z pasją i na tych, co ową prace wykonują.

Wracajac do ceny adaptacji 3tyś to cena do zaakceptowania (w cenie adaptacja, plan zagospodarowania, projekt mediów z uzgodnieniami).

projekt zjazdu-850zł
:o

My za całą adaptację (projekt kupowany przez biuro) 1100 ze sporymi zmianami - poszerzenie i wydłużenie budynku. Cena bez zmian wynosi 600 zł. Miło, fachowo i na czas - cała dokumentacja - polecam. Wasze ceny w granicach 3-4 tyś wydają mi się kosmiczne.

Witam

wasze ceny kosmiczne .... dobre określenie ale słuchaj nie chcę wsadzać kija w mrowisko... bo adaptacja adaptacji nierówna. Powiększenie budynku wydłuzenie i poszerzenie to duża zmiana szczególnie gdy z 8 m robi sie 12 a z 10 m wydłuza do 15- ciekawe jak to się odbiło na całości projektu - oczywiście policzyć więźbe czy stal na strop mozna ale jak to bedzie wyglądać ? czy zostala zmieniona konstrukcja dachu, kąt nachylenia itp.... wtedy podparcie stropów zmiana proporcjonalna pomieszczeń czy pojedyńcze skrajne sie zwiększaja? oczywiście rozumiem że ktoś to wszystko zrobił za 600 złotych - oczywiscie dolizcył kubature dokonał zmian w zapotrzebowaniu energetycznym, podał zmiany w wylizceniu materiałów itp. Więc powiem Wam że na 100% nie. Ja to mówie na podstawie tego co widzę jak dostaje projekty do wykonania. Przychodzi Pan Inwestor i mówi - prosze o wykonanie budynku według tego projektu oczywiście wczesńiej prosi o wycenę..... robię ją na podstawie dokumentacji choć już jak licze widze ze zawiera spore błędy, widze że trzeba bedzie kolejne zmiany bo drzwiskośne od łazienek i pokoi na poddaszu wychodza a słupki od koszowych nie licują się w ścianach tylko np w oknie :) ale co mi tam licze ... patrze po zmianach widocznie tak ma być. Policone cena ustalona i co jak przychodzi do realizacji to Pan Inwestor dopłaca w pracach dodatkowych kolejne 30- 40 %. Bo tak zaoszczędził na zmianach. Oczywiście nie generalizuje ze te zmiany za 3500 sa lepsze niż te za 600 złotych ale jak powiedział Pan od sprzedaży aut lubi wiedzieć za co płaci więc niech wie że jak mawiał mój mentor nie kombinuj bo i tak najniższej ceny nie znajdziesz, a drugie to "nie bądź człowieku chytry" nie było człowieku ale niech tam..... :) ok bo za długo i nie bedzie czytelne ... kwintesencja - płaćcie ale wiedząc za co.

Pozdrawiam