Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

a czy jeśli architekt wrysuje mi w mapę do celów projektowych również przyłącze gazowe,wodne i energetyczne od domu do granicy to oznacza to,że są to PROJEKTY PRZYŁĄCZY?Bo wszędzie czytam,że to koszt kilkuset zł za każde a wiem,że podczas adaptacji architekt tak to określił i zanosi to też do ZUD-u....a u mnie cena za całośc adaptacji,planu zag.działki i tych "przyłączy" to 2000zł max...nie wiem czy to nie za mało... :roll:

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czy jeśli architekt wrysuje mi w mapę do celów projektowych również przyłącze gazowe,wodne i energetyczne od domu do granicy to oznacza to,że są to PROJEKTY PRZYŁĄCZY?\quote]

Nie jest to projekt przyłączy tylko plan zagospodarowania działki. Projektant określa na planie usytuowanie przyłączy na działce - wymaga uzgodnienia ZUD.

Projekt przyłącza jest to cos zupełnie innego.

Jeżeli "krzyknął" 2tyś to nie masz co płakać tylko cieszyc się ze zaoszczędziłeś.

Witam. Ja za projekt typowy zapłaciłam 2000 zł, wprowadziłam w nim kilka zmian ( między innymi przeniosłam kominek na inna ścianą, więc to chyba spora zmiana, bo trzeba było podciąg zrobić),które kosztowały mnie 700 zł. Do tego projekt szamba 200 zł. Za wpisanie i całą adaptację zapłaciłam 1000 zł. W razie pytań odpowiem co gdzie i jak. Pozdrawiam

P.S. Firma znajduje się na Bratyckiej w Wawie

• 1 month później...

Proszę nie śmiac się z kolegi gaga82,

u nas miało byc 5 tyś, ale jak się Pan architekt rozpędził to myślałam że zejdę na zawał , a zaliczki to były na porządku dziennym. W projekcie tylko dwie zmiany, na działkę naniesione szambo, prąd i woda no i oczywiście domek,

Co do ceny to sie nie przyznajemy bo nam wstyd.

Ale teraz jesteśmy ostrożni, mamy nauczkę

Pozdrawiam i zycze spokojnego budowania

• 3 weeks później...
Cześć

Mam prośbe bo jesteśmy po rozmowie z architektem który wycenił swoja prace na 5 tyś.Wydaje mi sie dośc drogo za adaptacje bez przyłączy,dlatego prosze o opinie. W skrócie:

1)projekt zagospodarowania działki- 730zł

2)adaptacja projektu- 1220zł

3)adaptacja instalacji sanitarnych- 1220zł (4x po 305 zł woda,kanalizacja gaz

4) adaptacja elektryczna -430 zł

5)mapa do celów projektowych-500zł

6)wyłaczenie gruntu- 500zł

7)operat wodno-prawny(melioracja)-400zł

Razem całośc daje 5 tyś brutto zł + projekt 2500zł daje sume 7500zł. Na mój gust to zdecydowanie dużo,dlatego czekam na wasze opinie dodam ze mieszkam w Rzeszowie

Cześć.

Troche drogo. Mnie adaptacja wyniosła 3500zl bez operatu wodno-prawnego ale z przyłączami!

• 2 months później...

Projekt indywidualny zachodnio pomorskie,po otrzymaniu gotowych projektow branzowych i konstrukcyjnych zdecydowalismy sie na rezygnacje z piwnicy co wiaze sie ze zmiana wszystkich planow plus dodatkowe badanie hydrologiczne dot. studni głębinowej ale cena troche mnie powala ......

Zmieniony projekt, będzie zawierał:

a) architekturę i konstrukcję

b) plan zagospodarowania terenu, planszę koordynacyjną

c) instalację wod.-kan. wewnętrzną

e) instalację elektryczną wewnętrzną

f) przyłącze wod.-kan.

g) przyłącze energetyczne

i) badanie hydrologiczne dot. studni głębinowej

cena za zmiany 6.700 zl + Vat

• 3 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Bardzo często na etapie samej budowy wychodzą zmiany, dlatego przede wszystkim warto mieć doświadczoną ekipę budowlaną. Projekty typowe są z reguły są dobrze zrobione i wystarczy je tylko adaptować na warunki miejscowe nie przepłacać za coś co i tak zmienimy podczas budowy . W większości przypadków są to zmiany nie istotne i wystarczy że kierownik wpisze je do dziennika budowy A zainwestować tak naprawdę w solidnych chłopaków od roboty.

Ludzie , szukajcie a znajdziecie najtańszą ofertę, ja za adaptację i projekt zagospodarowania działki zapłaciłem 800, za adaptację wod-kan 500, za adaptację elektryka-300, razem 1600 plus projekt 1600 - było to w 2008r. woj. łódzkie,http://kancelaria-sliwinska.pl wszystko załatwiałem w starostwie sam, tracąc trochę cennego czasu, ale opłacało się - w niecały miesiąc miałem pozwolenie na budowę - pozdrawiam Edytowane przez ravel30

• 2 weeks później...

Cześć

3500 zł za poprawki trochę dużo. Miesiąc temu odebrałem projekt indywidualny ( dom 200 m ) za 4000 zł w tym adaptacja. Początkowo zamierzałem kupić gotowy projekt 2200 + 1200 adaptacja, ale za ą samą ceną mam to o czym marzyłem. Buduje się koło Warszawy projektant z Ostrołęki ( 20 lat doświadczenia ) 100 km ode mnie ( wszystko załatwiliśmy na email )