Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

Również polecam Extradom, co prawda kontaktowałem się z nimi w sprawie ogrodów ale jestem zadowolony z ich podejścia do mnie, jako klienta. Pani Marcelina :) kontaktowała się niemal codziennie a cała korespondencja była zarówno i rzeczowa, i sympatyczna :) Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !

Jako nowy witam wszystkich budujących, zbudowanych lub przymierzających się :)

My jesteśmy na etapie wyboru projektu. Na razie wygrywa Harmonia III (lustro).

Zaczynamy też załatwiać gminne formalności.

Znaleźliśmy architekta, który zaproponował nam cenę 6000 zł za poniższy zakres prac.

Chcielibyśmy wiedzieć czy Waszym zdaniem to sporo, czy w normie ? (lubelszczyzna)

Będziemy jeszcze porównywać, ale zawsze to lepiej mieć więcej opinii. Człowiek nam odpowiada, bo na razie wygląda, że podobnie myślimy :)

1. Kompletna adaptacja projektu z kompletem przyłączy, uzgodnieniami, zmianami, pomocą w doborze materiałów etc. z uzyskaniem pozwolenia na budowę

2. Zmiany to:

a. dodatkowe stałe zadaszenie tarasu

b. zmiana wyglądu elewacji i bryły domu z "dworkowatego" na bardziej nowoczesny poprzez wywalenie ozdobników, wyprostowanie kolumn, zmiana schodów, balustrad, opasek wokół okien itp.

c. zmiana wykusza na prostokątny

Co o tym myślicie ? Nie zdziera z nas ?

Przechwytywanie%252520w%252520trybie%252520pe%2525C5%252582noekranowym%2525202011-07-03%252520212151.jpg

piszcie co zawiera ta " adaaptacja". ciekawe kto weźmie 1500 za adaptacje i projekt przyłączy. żartujecie chyba. 1500 sama adaptacja. jak zmiany takie, ze konstruktor musi przeliczyc to nasteepne 1500. kazdy branzowy projekt to srednio 800 zł/sztuka (policz ile tego masz ( woda, prąd, gaz ?, kanalizacja?).

ja za adaptację Harmonia II bez większych zmian w projekcie (bardzo drobna kosmetyka) zapłaciłem 4800 zł brutto w zachodniopomorskim i było to najtaniej jak znalazłem. Średnie ceny były ok 6-8 tys brutto., ale podobno zach-pom jest drogie w tego typu usługach.

Skoro się pytasz znaczy że Cie nie stać na skorzystanie z jego usług... szukaj "tańszego".

Architekci, Inżynierowie, Prawnicy, Lekarze itp to zawody, w których płacisz nie tylko za "papier, kreski i okładkę" w projekcie ale i za nazwisko.

Nazwisko jest gwarancją jakości - im wyższa jakość tym droższy.

Od 8-10 tys miałbyś kompletny projekt indywidualny - przyoszczędziłeś na kupnie "dworku gargamela" z katalogu to teraz płać...

W UK, DE czy innym kraju europejskim 6 tys zł nie starczyło by ci na wstępne konsultacje z marnym architektem...

nie zawsze jest tak jak piszesz mam nowatorski projekt więc trzeba się dużo napracować by go wyliczyć i na 20 biur projektowych rozmowy podjęły tylko 3 z tych trzech najniższą cenę dało najbardziej utytułowane biuro w okolicy, trzeba szukać

ja też uważam że drogo, za narysowanie całego projektu od nowa pod moje dyktando z uzgodnieniami i pozwoleniem 4 800zł

witam, Czy cena 4800zł obejmowała również tak zwane projekty branżowe? Konstruktor?, Instalacja elektryczna?, Instalacja wod-kan-co? Instalacja wew. gazu? Przyłącze wody? itd. Jeżeli tak to bardzo tanio.

U nas, adaptacja projektu przy zamkowej, polegała na dodaniu do domu garażu dwustanowiskego, oraz zmiana miejsca gdzie miała być kotłownia , wynieśliśmy ją z domu do garażu. Czyli w skład adaptacji wchodziły zmiany w fundamentach dorysowaniu kilku ścian nośnych i działowych, nowy komin dla kotłowni w garażu, zmiana konstrukcji dachu, oraz wszelkich mediów, tak aby dochodziły one do garażu, oraz przygotowanie oraz złożenie wszelkich papierów (w tym projekt wjazdu na działkę) do urzędu w celu uzyskania pozwolenia na budowę. Łączna kwota 4100zł, woj, łódzkie, styczeń tego roku.

witam, Czy cena 4800zł obejmowała również tak zwane projekty branżowe? Konstruktor?, Instalacja elektryczna?, Instalacja wod-kan-co? Instalacja wew. gazu? Przyłącze wody? itd. Jeżeli tak to bardzo tanio.

nie bez projektów branżowych gdyż takowe nie są wymagane w moim powiecie tylko uzgodnienia, instalacje robię sobie sam

Skoro się pytasz znaczy że Cie nie stać na skorzystanie z jego usług... szukaj "tańszego".

Architekci, Inżynierowie, Prawnicy, Lekarze itp to zawody, w których płacisz nie tylko za "papier, kreski i okładkę" w projekcie ale i za nazwisko.

Od 8-10 tys miałbyś kompletny projekt indywidualny - przyoszczędziłeś na kupnie "dworku gargamela" z katalogu to teraz płać...

W UK, DE czy innym kraju europejskim 6 tys zł nie starczyło by ci na wstępne konsultacje z marnym architektem...

Dokładnie tak jest. Natomiast kwota którą podałeś to raczej minimum i to za dość prosty projekt. Koszt projektu powinien oscylować w kwocie ok 5% kosztów budowy.

Dokładnie tak jest. Natomiast kwota którą podałeś to raczej minimum i to za dość prosty projekt. Koszt projektu powinien oscylować w kwocie ok 5% kosztów budowy.

troszkę chyba przesadzasz kolego, musisz spróbować swoich sił w wielkim świecie jak jesteś dobry to dostaniesz wielokrotność tej sumy a jak mierny to skończysz "pod mostem" żadnym bohaterstwem nie jest zrzynanie z rodaków

Jeszcze nie kupiłem projektu :)

A nazwisko architekta raczej nieznane jeszcze - młody człowiek.

Może ma wysokie aspiracje ? :)

Dziękuję wszystkim za opinie i porady.

Jednomyślne nie są, jak to u nas :)

Więcej głosów, że to jednak cena wygórowana. Ja słyszałem wprawdzie, że ostatnio te stawki szły w górę...

Jestem umówiony na kolejne konsultacje - cenę zweryfikuje rynek.

Dam znać :)

• 4 weeks później...

Witam serdecznie temat był już poruszany ale chciałbym go ponownie poruszyć .

O tuż potrzebuje taniego architekta z Wrocławia lub okolic.

Jeden architekt wycenił mi robotę 5600 zł.[trochę dużo].

Ja potrzebuje tak adaptacje projektu i przyłączy wody,kanalizacji[szambo],prądu.

Zmian w projekcie nie potrzebuje.

Dom to Sielanka B z garażem ma być umieszczony na działce o powierzchni 20 ar. Do pozwolenia potrzebuje tylko adaptacje czy wszystko .

Proszę o jakiś namiar na dobrego szybkiego taniego architekta[projektanta].

Edytowane przez tomaszbrzoza

Witam serdecznie temat był już poruszany ale chciałbym go ponownie poruszyć .

O tuż potrzebuje taniego architekta z Wrocławia lub okolic.

Jeden architekt wycenił mi robotę 5600 zł.[trochę dużo].

Ja potrzebuje tak adaptacje projektu i przyłączy wody,kanalizacji[szambo],prądu.

Zmian w projekcie nie potrzebuje.

Dom to Sielanka B z garażem ma być umieszczony na działce o powierzchni 20 ar. Do pozwolenia potrzebuje tylko adaptacje czy wszystko .

Proszę o jakiś namiar na dobrego szybkiego taniego architekta[projektanta].

Nie moje rejony, więc Ci żadnych namiarów nie podam. Dam Ci jednak dobrą radę - poświęć trochę czasu a znajdziesz taniego i dobrego projektanta. Ja na przykład miałem oferty na adaptację projektu (z przeprojektowaniem stropu z terivy na monolityczny, ale bez przyłączy) z zakresu 2000zł - 6000zł. Wybrałem tego za 2000zł. Jestem zadowolony, architekt wykonał prostą w sumie pracę pozytywnie, udało się bez najmniejszych problemów uzyskać pozwolenie na budowę. Ten super projektant za 6000zł zrobiły podobnej jakości pracę. Nie warto przepłacać.

W dalszym etapie budowy będzie podobnie. Różnice cenowe w fachowcach i materiałach są ogromne. Dokładnie ten sam materiał możesz kupić o 50% drożej nie szukając i biorąc z pierwszego lepszego składu.

Gość zibik_eng
...Ja na przykład miałem oferty na adaptację projektu (z przeprojektowaniem stropu z terivy na monolityczny, ale bez przyłączy) z zakresu 2000zł - 6000zł. Wybrałem tego za 2000zł. Jestem zadowolony... Nie warto przepłacać.

Ciekawe czy ten za "2 tysiaczki" jest tak samo dobry jak ten za 6 tysięcy (np czy ma przeprojektowane fundamenty do warunków panujących na działce)... nie mówiąc już o legalności - adaptacja robiona na lewo bez opłacenia podatków, vat'u, oryginalność oprogramowania etc etc zawsze będzie tańsza od wykonanej legalnie...