izulam77 16.07.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Jeżeli ktoś potrzebuje z okolic Grodziska Mazowieckiego wykonać adaptację projektu gotowego, projekt indywidualny lub przejść gładko i prosto przez pozwolenie na budowę to mogę wysłać namiary na p. architekt. można prosić o te namiary?? to dość dawny wpis- ale ja też chętnie bym prosiła o namiary do tego architekta z Grodziska Mazowieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titmouse 17.07.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Witam Forumowiczówjestem z Gdańska/budowa w okolicy Pruszczapotrzebuję namiary na dobrego architekta który zaadoptuje mi projekt z przylączami w morelach g2 (prawie bez zmian) w rozsądnej ceniedzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PitKlos 17.07.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Witam,Podepnę się pod powyższą prośbę o architekta z okolic Gdańsk (Żukowo i okolice).Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leosia 20.08.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 Witam, Zdecydowałam się na adapatcję projektu do działki oferowaną tutaj: http://wybieramprojekt.pl/adaptacja-projektu-do-dzialki/. Wybrałam pakiet pełnobranżowy, żeby miec spokój z uzyskaniem pozwolenia na budowę. Polecam , mają suoper ceny: za samą adaptację płaci sie 1200 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 20.08.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam serdecznie, Jestem z łódzkiego i kopara mi opadła. Projekt z archonu kosztuje 2410 PLN Naniesienie na mapę 1900 PLN Każde z przyłączy 900 PLN Łacznie: 7010 PLN... Chyba lepiej jednak kupić sam projekt i gdzieś indziej zrobić adaptację do pozwolenia na budowę. Ktoś coś z Łodzi poleca? Dzięki za info. Też jestem z Łódzkiego i ja za projekt indywidualny domu parterowego (z planem zagospodarowania) + projekt garaż wolnostojący na 2 samochody i pomieszczenie gospodarcze + projekt przyłącza wodnego zamknąłem się w 3500 Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michbryg 27.08.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Chyba lepiej jednak kupić sam projekt i gdzieś indziej zrobić adaptację do pozwolenia na budowę.Dzięki za info. Kupując sam projekt pozbawiasz firmę adoptującą prowizji od sprzedaży tego projektu = sama adaptacja będzie tym samym droższa. Co prawda wycena przyłączy jakaś z kosmosu i stąd chyba te 7010 PLN. Nie zawsze projekty przyłączy są wymagane (raczej rzadko są) u nas to koszt 1000 PLN za projekty przyłączy wod-kan. U nas (w Opolu) byłaby to cena 5600 PLN z projektem przyłączy wod-kan i załatwianiem wszelkich papierów wraz z pozwoleniem na budowę (inwestor nic nie musi sam załatwiać) "Polecam" takie adaptacje za 1200 PLN - uda się a może się nie uda dostać na takie coś pozwolenie na budowę...ryzyk fizyk "ja za projekt indywidualny domu parterowego+garaż+projekt przyłącza(...) 3500" - ciekaw jestem z jakiego projektu gotowego jest to plagiat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 27.08.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) "ja za projekt indywidualny domu parterowego+garaż+projekt przyłącza(...) 3500" - ciekaw jestem z jakiego projektu gotowego jest to plagiat... Przyznam szczerze, że projektem wyjściowym był projekt gotowy. Chciałem kupić projekt gotowy, długie poszukiwania, a jak w końcu znaleźliśmy coś do zaakceptowania, chciałem wprowadzić 2 zmiany: zmiana stropu na monolit i poszerzyć budynek o 50 cm. Firma sprzedająca projekt oczywiście zrobi te zmiany ale poszerzenie budynku 1100 zł, zmiana stropu 2650 (co już razem z zakupem projektu robiło prawie 6 tys.) Akurat znajomi też rozpoczynają budowę i oni musieli robić projekt indywidualny - takie warunki i przy browarku dowiedziałem się ile za swój projekt zapłacili (budynek prawie 400 m2) to od razu "uderzyłem" do ich architekta. I w sumie wychodząc z tego projektu gotowego tyle zmian wprowadziłem, że wyszło zupełnie coś tylko trochę przypominające projekt wzorcowy - i w końcu stwierdziłem "to mi pasuje" a cena mocno satysfakcjonująca. Zatem praktycznie wszystko sam rozrysowałem, z wymiarami, a projektant tylko z tego musiał zrobić projekt. Byłem też w firmie projektowej i za projekt indywidualny zawołali 10 tys. po kilku minutach pertraktacji cena zeszła do 8 tys. Jak sądzicie ile z tego ma archtekt ? Te 10 tys to zysk właściciela firmy i dorzucenie się na jego nowego mercedesa, opłata za lokal i wszelkie koszty utrzymania, pensja asystentki, księgowej, podatki, ZUS itd, a tylko niewielką z tego część ma architekt który ten projekt robi od A do Z. Ten sam architekt, jak zrobi tą samą robotę "po godzinach" i dostanie 3,5 tys, jest mega zadowolony, stąd takie różnice w cenach. " "Polecam" takie adaptacje za 1200 PLN - uda się a może się nie uda dostać na takie coś pozwolenie na budowę...ryzyk fizyk " michbryg a czy na pewno jak taniej to gorzej. Ja mam tanio zrobiony projekt, według mnie jest zrobiony dobrze, a co najważniejsze wszystko jest tak jak chciałem, bez żadnych kompromisów, a i po kieszeni nie zabolało. Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barszcz Biały 29.08.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Zakupiliśmy projekt gotowy. Adaptacja - do złożenia kompletu o pozwolenie na budowę: Budynek usługowy 1350 (projekt indywidualny)Dom jednorodzinny 1500 (zmiany typu instalacji grzewczej, drobne zmiany typu okna, duża zmiana fundamentu, zwiększenie obrysu przez zwiększenie ocieplenia)Rzeczoznawca od bud usługowego 400 (sprawdzenie p-poż, sanepid) Projekt budynku usługowego wymagany przez plan miejscowy. Projektant za nas złożył papiery o pozwolenie, na bieżąco odpowiadał na pytania oraz poinstruował nas jakie zmiany warto wprowadzać do projektu, a jakie można załatwić na etapie rozmowy z wykonawcą. Dolnośląskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michbryg 19.09.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 chciałem wprowadzić 2 zmiany: zmiana stropu na monolit i poszerzyć budynek o 50 cm. Firma sprzedająca projekt oczywiście zrobi te zmiany ale poszerzenie budynku 1100 zł, zmiana stropu 2650 (co już razem z zakupem projektu robiło prawie 6 tys.) "Polecam" takie adaptacje za 1200 PLN - uda się a może się nie uda dostać na takie coś pozwolenie na budowę...ryzyk fizyk " michbryg a czy na pewno jak taniej to gorzej. Ja mam tanio zrobiony projekt, według mnie jest zrobiony dobrze, a co najważniejsze wszystko jest tak jak chciałem, bez żadnych kompromisów, a i po kieszeni nie zabolało. Bo nie szukałeś innej oferty: zmiana stropu na monolit to max.500zł, poszerzenie budynku jeśli się poszerza rozpiętość więźby to max.500zł, gdy nie rusza się więźby to ~100-200zł. Oczywiście, że tanio nie zawsze znaczy źle. Nie wiem tylko czy te 1200 zł to właśnie adaptacje bez żadnych zmian nie są...a w domkach zawsze są jakieś zmiany, za które cena szybuje w górę. Zawołali 10 tyś, te 10 tyś to zysk właściciela firmy - przeczytaj raz jeszcze co napisałeś. Jak klient płaci 10 tyś to w uproszczeniu (gdy się nie jest płatnikiem VAT) zysk 8,2 tyś. A resztę to jest tak jak piszesz. Wiadomo, że poza prawem i kasa z rączki do rączki będzie duuuużo dużo taniej. Z tym to nie dyskutuje. Myślałem, że cenę jaką podałeś to było gdzieś w firmie a nie na lewo... jak już to piszcie, że płacicie komuś za fuchę "po godzinach" a nie ceny w firmach bo to strasznie mylące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerise01 29.09.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 (edytowane) Witam, czy ktos orientruje się ile kosztuje adaptacja gotowego projektu, który spełniał warunki technicze obowiazujące do końca 2013 roku? Edytowane 29 Września 2014 przez cerise01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata00 20.02.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Witam, Poszukuję architekta adaptującego z mazowieckiego, okolice Legionowa. Czy ktoś ma godnego polecenia architekta? [email protected] Będę wdzięczna za namiary Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg198803 05.01.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Witam ktoś poleci architekta do adaptacji gotowego projektu Archona z małopolski? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 08.04.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam. Chciałbym zasięgnąć waszej porady dotyczące kosztów adaptacji gotowego projektu. w mojej miejscowości (woj. małopolskie) jest biuro architektoniczne. Kobieta która jest właścicielem często współpracuje z kierownikiem budowy i wykonawca którzy będą u mnie budować/nadzorować budowę. Dlatego najpierw zdecydowałem się pójść do niej by mi wyliczyła koszt adaptacji. Koszt trochę mnie przeraził chyba że takie ceny to norma. A wiec tak:Cały koszt adaptacji to 5 tys zł a wchodzi w to: - adaptacja projektu typowego - - projekt zagospodarowania + opis ł- obszar oddziaływania projektu - zmiana nachylenia dachu z 35 na 37 stopni- adaptacja projektu typowego - instalacje wewnętrzne (woda,kanalizacja,elektryka, c.o)- zmiana konstrukcji stropu z terivy na monolit - - zmiana ścian fundamentowych z bloczków na monolit - zmiany kosmetyczne czyli okna ,drzwi , komin, elewacja - analiza efektywności energetycznej Do tego jeszcze w późniejszym terminie będę musiał doliczyć projekt ekoszamba - 800zł Oczywiście adaptacja stropu i fundamentów to koszt 1500zł także można powiedzieć że reszta wynosi 3500zł Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez hudy8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg198803 08.04.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Moja wycena (małopolska) adaptacji projektu była na 2800. Można powiedzieć 700zł mniej niż Twoja. Ale podejrzewam że to może zależeć od konkretnego projektu i konkretnych zmian.Wśród ofert miałem też i droższe, właśnie ok 3500, nawet i 5000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts