qbrakus 22.07.2003 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Mojego kolegę kosztowało to 2600 ale wchodził w grę jeszcze projekt dojazdu do działki. Ja zamknąłem koszty w okolicach 800 zł ale mam znajomych budowlańców, którzy za przysłowiową flaszkę zrobili mi projekty i pokierowali sprawami w starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 22.07.2003 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Z tego co wiem to projekt przyłącza prądu robi tylko i wyłącznie energetyka a nie architekt i to im się płaci tak samo pozwolenie na budowę przyłącza energetycznego załatwiają sobie sami przynajmniej tak jest u nas i ze wszystkim kosztuje to jakieś 2.700.Lepiej dobrze się dopytaj co ma na myśli ten architekt.Projekt przyłącza wody zrobiła nam pani z wodociągów i razem z przygotowaniem papierów na ZUD mapki itd kosztowało to 350 zł.A tak czy inaczej mapki od geodety musisz kupić i tego architekt ci nie załatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 22.07.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 trochę balaganu jest w Twoim poście, postaram sie go troche usystematyzować Zamierzam wkrótce zakupić projekt wymarzonego domku.... Miły pan architekt stwierdził, może wprojektowac dom w działkę, ... czyli zrobić projekt zagospodarowania terenu czyli umiejscowienie na twojej dzialce domu, budynków gospodarczych, ogrodzenia ew studni itd zrobić projekt przyłączy na działce itd za jedyne 1.700 zł. Zastanawiam sie - chyba każdy porządny instalator wykonuje projekt tego co będzie instalował (woda, prąd)? Czy nie wychodzi taniej? instalator jak sama nazwa wskazuje WYKONUJE instalacje na bazie gotowego projektu ale w żadnym wypadku tego projektu nie tworzy !!! Dom wpasuje geodeta... ... ale na podstawie projektu zrobionego przez architekta, inaczej mówiąc geodeta "przenosi" wymiary z projektu na rzeczywistą dzialkę No... za bardzo nie wiem jak sobie z tym poradzić... Może powinnam jednak miec projekty instalacji już z projektem domu, czyli zapłacić te 1.700 zł zanim ruszę dalej, np. po uzgodnienia do wodociągów i elektryków... Macie jakiś pomysł? tak jak ktoś już wyżej napisal najprawdopodobnie ów archtekt wspólpracuje z odpowednimi osobami co ma swoje zalety bo niejako hurtem zalatwiasz rzeczy które i tak trzeba zalatwic, cena rzeczywiście nie jest wygórowana, na wszelki wypadek wypytaj sie w okolicy ile by kosztowalo zrobienie tych projektów osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 22.07.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Alinaa, zgodnie z nowym prawem budowlanym nie potrzeba uzyskiwać decyzji na budowę przyłączy tylko zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gienio 22.07.2003 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Hippo Czy możesz rozszerzyć swój ostatni post do Aliny? Gienek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 22.07.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Gienek, odszukaj Dz. U. Nr 80 z 2003 roku, poz. 718tam znajdziesz ustawę z dnia 27 marca 2003 roku o zmianie ustawy - Prawo budowlane oraz o zmianie niektórych ustaw. Dokładnie w art. 29 ust. 1 pkt 20 ww. ustawy brzmi: "Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:- przyłączy do budynków : elektroenergetycznych, wodociągowych,kanalizacyjnych, gazowych, ciepłowniczych i telekomunikacyjnych' dalej,art. 30 ust. 1 pkt 1"zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: budowa , o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1-3 i pkt 5-21 natomiast jakie dokumenty musisz przedstawić i dostarczyć przy zgłószeniu budowy przyłączy zawiera art. 30 ust. 1 pkt 2-5 Piotr[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redek 22.07.2003 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Ale chyba tak czy siak do zgloszenia potrzebny jest projekt przylaczy, ktory musi byc naniesiony na plan zagospodarowania dzialki przez osobe uprawniona (najczesciej architekta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA ZALESIE 22.07.2003 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Według mnie robi cie w konia. Projekty instalacyjne są zawarte w planie typowym. Ja robiłam adaptacjęplanu typowego plus projekt szamba i kosztowało mnie to razem 800 zł.plany przyłączy robi sie oddzielnie, prądu energetyka, gazu gazownia itd i niestety za to płacisz oddzielnie. Moze nastąpiło jakies niezrozumienie tematu z Twojej strony. Ja poczatkowo zupełnie nie wiedziałam o czym do nie mówia i kilka razy sie nadziałam.Nie wiem z kąd jesteś. Babka która dla mnie robiła adaptacją jest z Góry Kalwarii w mazowieckim. Jest tania i dobra. Służe namiarem {Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 22.07.2003 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Aga poproszę namiar na w/w Babkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA ZALESIE 24.07.2003 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Oto namiar:Babka nazywa się Śmietańska. niestety nie podam Ci jej adresu ponieważ zawsze jeżdziłam do niej na pamięć. jej domowy numer telefonu ( dzwonić trzeba wieczorem ) to 0 48 661 16 10.Ona ma równiez swoje projekty. Jej mąż bierze nadzory. Oczywiście musisz się z nią targować jak z każdym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.08.2003 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 ileee? . Mi "znajoma" za adaptację krzykneła 1000 +garaż 400. A pozostałe projekty to: wod-kan 1100, elektryk 800. nie wiem czy mam ich rozstrz....ć czy szukać dalej. targowałem sie ale twierdzą że niżej nie mogą zejść bo podobno doszło im teraz dużo roboty po 11 lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jimek 09.08.2003 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2003 Ja za projekt wody i gazu dałem 1500 PLN, gmina Ożarów Mazowieckia za projekt przył. energ. też ludziki śpiewają ok. 1500 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość KasiaA 10.08.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Za adaptację projektu 700 złAdaptacja + poszerzenie budynku + zmiana stropu z drewnianego na żelbetowy + wprowadzenie dodatkowych ścian konstrukcyjnyxch 1500 Budowa domu /od fundamentów po dach - 20 000 Tarnów /spzęt ekipy, bez wyżywienia, zaopatrzenie w materialy - inwestor/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 11.08.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Pierwszy projekt:za adaptacje dalem 500 pln. Gosc wzial projekt, a oddal juz z pozwoleniem i wszystkimi bajerami po 7 dniach.Drugi projekt:za adaptacje dalem 700 pln. Ale musialem juz sam jezdzic i zalatwiac (od reki mi podmienili).Uwaga: Ten sam gosc, ta sama robota, w odstepie mniej wiecej roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrul 17.11.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Proszę podpowiedzcie ile będę musiał zapłacić architektowi za :- ulokowaniu domu na mapce- drobne zmiany w projekcie- projekt przyłączy ?--------------------------------GG 1046656[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina Batka 28.11.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Ja zapłaciłam 800zł za narysowanie na geodezyjnej domu i zmianę wielkości okien. Dodatkowo za każdą zmianę 50 zł np. wyburzenie ścianki, zmiana miejsca drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia1997 28.01.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Czy gotowy projekt musi przejść jeszcze jakąś adaptacje? Jestem zupełnie zielona w tym temacie. A jeżeli tak to ile chce taki architekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 28.01.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 okolo 1500 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 ale ja pytałam czy to konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 28.01.2004 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Tak, bo trzeba adaptowac projekt do warunkow na dzialce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts