Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Becik

Recommended Posts

Chyba są dwie rzeczy:

1) projekt zagospodarowania działki z zaznaczonym obrysem budynku - robi to architekt i to na pewno jest konieczne do pozwolenia (przynajmniej było pół roku temu) - podobno w Warszawie to kosztuje w granicach 1500 PLN (nie sprawdzałem sam, bo zamawiałem projekt indywidulany obejmujący całość)

2) proponowane przez inwestora zmiany w samym projekcie budynku (np. zmiana technologii, otworów okiennych) - prawie zawsze jakieś są, ale nie muszą być - koszt może być różny, zależnie od przypadku.

• Odpowiedzi 713
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To, o czym pisze Tomasz M. to jest w ogole cos innego.

Chyba zle sie wyrazilam (malo precyzyjnie) w pierwszym poscie. Adaptacja jest konieczna, bo trzeba projekt dostosowac do warunkow dzialki, i nie chodzi tu tylko o projekt zagospodarowania terenu, ale takze o zgodnosc z ogolnym planem zagospodarowania przestrzennego i warunkami zabudowy (jesli sa).

Przy okazji mojego projektu gotowego Pani Architekt wymieniła dwa elementy obowiązkowe adaptacji:

1. Dostosowanie do warunków miejscowych - z obowiązkową weryfikacją posadowienia (czyli sprawdzenie czy fundament pasuje do rodzaju gruntu).

2. Plan zagospodarowania działki - czyli umiejscowienie chałupy + przyłącz + dróg + śmietników i czego tam jeszcze

Opcją są

3. Modyfikacje projektu

Pozdrawiam

Adaptacja projektu, projekt zagospodarowania terenu, projekty przyłączy oraz 3 odwierty geotechniczne kosztowałay mnie 2300.

Po mojej stronie była:

mapa do celów projektowych 500 zł

opłata za uzgodnienia ZUD 200 zł

oraz mapka do przeprowadzenia z gruntu rolnicznego na budowlankę 350 zł.

Dzisiaj złożyłam wniosek o pozwolenie na budowę.

Aneta

• 1 month później...

Kupiłem projekt z kolecji Muratora poszukałem Młodego Architekta, któremu kasa się przyda, a mnie niższą ceną może uratować.

Znalezłem szybko:

- wyrysował mi projekt garażu bo też buduję jako drugi budynek (3 egz);

- zaadoptował mi te dwa budynki na działce (3 egz);

- projekt ogrodzenia dołączyć musiałem, zrobił;

- projekt szamba;

wszystko złożył i oprawił za 1350pln.

A dodam tylko, że cała sprawa przecięż pod Warszawką się działa :lol: (te ceny):lol: :lol: i zabrało mu to dwa tygodnie.

Studnia własna- projektu nie trzeba

Elektrownia- projektu od Ciebie nie wymaga.

Gaz- jeśli masz to projekt zrobić musisz, ale tego architekt nie zrobi, chyba...

powodzenia :wink:

• 2 months później...

Dzień Dobry

Piszę pierwszy raz bo jak widać dopiero zaczynam walkę.

Udałam się do architekta (w gminie siedzi i dorabia) z projektem i powiedział mi że za adaptację projektu domu małego i garażu oddzielnego i wpisanie- usytuowanie na mapie geodezyjnej chce 1700zł

Proszę napiszcie czy to nie za dużo? aha jestem z okolic Wrocławia

pozdrawiam wszystkich :wink:

Dzień Dobry

Piszę pierwszy raz bo jak widać dopiero zaczynam walkę.

Udałam się do architekta (w gminie siedzi i dorabia) z projektem i powiedział mi że za adaptację projektu domu małego i garażu oddzielnego i wpisanie- usytuowanie na mapie geodezyjnej chce 1700zł

Proszę napiszcie czy to nie za dużo? aha jestem z okolic Wrocławia

pozdrawiam wszystkich :wink:

Witaj!

Ja z Krakowa, ale Wrocławianin z urodzenia. Mój architekt za podobną sprawę zażyczył sobie 1300PLN

Pozdrawiam i powodzenia w budowaniu!

Przemo