MarcinBialezyn 27.05.2004 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Witam, ja płaciłem za adaptację i plan zagospodarowania 1100zł. W sumie w projekcie za dużo nie zmieniał, tylko przeliczył fundamenty na warunki miejscoweWielkopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 27.05.2004 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Witam, ja płaciłem za adaptację i plan zagospodarowania 1100zł. W sumie w projekcie za dużo nie zmieniał, tylko przeliczył fundamenty na warunki miejscoweWielkopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dopierozaczynam 27.05.2004 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Bardzo dziękuję za Wasze głosy, wydawało mi się to trochę dużo liczyłam ok.1 tys., pewnie urzędnik zobałych blondynkę i stwirdził, że można mnie naciągnąć, ale dzięki Wam się nie dam. Jeszcze raz dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kunze 27.05.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 A dlaczego idziesz tylko do jednego architekta? Tylko jeden jest w Twojej okolicy? Architekci sa cwani - Ty sama tego nie zrobisz, wiec niektórzy licza sobie jak za zyto. Poszukaj innego, ale za duzo mu nie mow. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.05.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Zdaje się że mylimy dwie rzeczy:1. sama adaptacja na działkę2. adaptacja plus projekty przyłączy i ew. składanie przez architekta papierów o pozwolenieCena 1700 za 1. to ZDECYDOWANIE za dużoAle jeśli w cenę 1700 zł wchodzi adaptacja plus projekty przyłączy i np. bieganie architekta za papierami, pieczątkami, i składanie przez niego wniosku o pozwolenie - to jest OK.Przyłącza trzeba liczyć za 300-500 każde czyli np. woda, prąd, gaz, kanaliza - wymaga już 900 - 1500 zł albo i więcej, musisz mieć jeszcze pieczątkę kominiarza więc jak architekt ci to wszystko zapewni w cenie 1700 zł to się bardzo opłaca - bardziej niż gdybyś miał sam wszystko załatwiać. Ja płacę 1700 - uważam że to dobra cena - i mam adaptację, projekt przyłączy (szambo, posadowienie zbiornika z gazem na działce, projekt przyłącza wodnego) i architekt składa papiery do starostwa. Oprócz tego umówiłam się na jekieś gratisowe konsultacje - porady co do ogrodu czy wnętrza - oczywiście bez projektu, ale jest to też coś co kosztuje a ja mam w cenie. No i mam pewność co do przepisów - bo architekt wszystko sprawdza w urzędach, a one się zmieniają, nie muszę sama pytać.Zobacz jeszcze czy architekta który będzie ci robił adaptację interesuje cokolwiek poza papierami i konstrukcją - czy jest w stanie coś doradzić, odradzić np. jeżeli chodzi o ustawienie okien, kominka etc. - wielu po prostu takie rzeczy nie obchodzą. Jeśli tak to szukaj innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kunze 27.05.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Jak pisałem wczesniej, architekci sa cwani. Architekt ma obowiazek wykonac projekt i wszelkie czynnosci zgodnie z art. 20 Prawa budowlanego. Jezeli wykona wszystkie te czynnosci, min. jak pisała BK i jeszcze Ci doradzi (jak człowiek) to go wez, a jak nie to szukaj innego. To ze on(a) ma wiedze i uprawnienia, nie oznacza, ze tylko do tej konkretnej osoby mozna sie zwrócic z robota.WSZYSTKO ZALEZY OD NASZEGO PODEJSCIA, JEZELI JESTES TWARDA TO ONI ZMIEKNA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 27.05.2004 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 A może, skoro ten architekt jest "z urzędu", to w cenie liczy również załatwienie mapy do celów projektowych? Spotkałem się z taką ofertą, gość miał swojego geodetę i proponował całość. Ja ostatecznie za adaptację + owo "posadowienie na działce" + projekt przyłączy, szambo, baniak z gazem + zalatwienie w urzędach dałem 1150 zł netto, przy czym była w tym nawet opinia rzeczoznawcy p.poż. (wymagana dla instalacji gazowych). A cóż to za gmina, ta Twoja? Moja - Oława, możesz jeszcze zamienić działkę Witaj pośród budujących Wrocłąwiaków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.05.2004 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 miwol,twoja cena była naprawdę niesamowita, ale niestety we Wrocku trochę drożej.Tak jak pisali wyżej - ludzie płacą ok. 1000 zł za jedynie adaptację na działkę bez zmian w projekcie. Ze zmianami wymagającym przeliczeń konstruktora jest drożej.No i te przyłącza - jak sam załatwiasz zawsze jest drożej, a to duża wygoda nie musieć się o to martwić i biegać za pieczątkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vas 27.05.2004 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 miwol, twoja cena była naprawdę niesamowita, ale niestety we Wrocku trochę drożej. Hmm, po wstępnej rozmowie z moim przyszłym architektem wygląda to tak: projekt indywidualny domu + przyłącza (elektryka, kanaliza gminna, woda ze studni) +adaptacja, czyli po prostu pozwolenie do ręki za ok 3 tys zl. Widziałem ostatnio jeden z jego projektów już w trakcie prac wykończeniowych i nie miałem większych zastrzeżeń jako laik, a układ pomieszczeń wręcz mi się podobał (dom pod wynajem z kilkoma niezaleznymi mieszkaniami) Jeśli rzeczywiście skończy się w okolicach tej kwoty to myślę, że będzie to całkiem przyzwoita cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjot 16.06.2004 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Witam,Odgrzebuję ten temat bo nie wszystko jest dla mnie jasne w moim przypadku. Kupilem dzialke pod szeregowiec razem z projektem (dom w projekcie jest nawet wrysowany w konkretna dzialke, z jakimis zarysami chodnika, zieleni na dzialce, itp.). Czy w tym przypadku trzeba robic adaptacje? Czy jesli bym chcial ewentualnie wniesc jakies zmiany do projektu musze uderzyc do architekta, ktory robil projekt (jest ostemplowany prawami autorskimi, itp.). Co z mediami - mam np. na dzialce skrzynke energetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 16.06.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 tomjota ile czasu minęło od czasu kupienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjot 16.06.2004 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Od 'mojego' kupienia niedlugo bo 1,5 miesiaca; natomiast dzialki byly dzielone i projekty robione jakies 3 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 16.06.2004 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 czyli kupiłeś działkę a z lewa i prawa są już domy, Ty się musisz wbić między nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjot 16.06.2004 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Nie do konca - z jednej strony rozpoczeta budowa; z drugiej strony dzialka siostry i szwagra - chcemy budowe poprowadzic rownolegle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 16.06.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 to cała procedura przed Wami, wszelkie ustalania, warunki zabudowy, uzgodnienia.projekt musisz zaadaptować do uzyskanych warunkw a zmiany możesz ustalić z architektem jeśli nie wpływają one na konstukcję i wygląd budynku, który Ci zaadaptuje do działki - może to być również autor projektu.ale najpierw pogadaj z autorem - może bedzie to jakiś fajny architekt i wszystko pomoze Ci załatwićpowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 25.06.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Czy gotowy projekt musi przejść jeszcze jakąś adaptacje? Jestem zupełnie zielona w tym temacie. A jeżeli tak to ile chce taki architekt? Oj kto te odpowiedzi pisze - wszystko nie tak Adaptacja projektu gotowego musi byc!!!!! zawsze!!!!! W ramach adaptacji projektant nanosi wszystkie zmiany jakie chcesz - oczywiscie jesli sa zgodne z obowiazujacymi przepisami. Na niekture zmiany musi sie zgodzic biuro projektowe w ktorym kupilas projekt ( np. na zmiane wielkości okien itp.) W ramacha adaptacji musisz dostarczyc projektantowi mapke do celow projektowych ( geodezja). Adaptacji podlegaja tak rzuty budynkow jak i przylacza Kwota dla projektanta jest uzalezniona od tego co od niego wymagasz, czy robi tylko adaptacje czy zalatwia za ciebie cala dokumentacje poczawszy od wystapienia o warunki zabudowy, wszystkie uzgodnienia, warunki przylaczy zudy i td. az dopozwolenia na budowe. Ja zanioslam projektantce projekt gotowy i swoje dane personalne no i oczywiscie powiedzialam jakich zmian oczekuje w projekcie . Projektantka mi zalatwia wszystko sama - ja za 3 miechy przychodze po pozwolenie na budowe - nie nawidze urzedow wiec zostawiam to jej. Za wszystko place 2800 + cena za mapke geodezyjna ( to akurat mam za darmo - rodzice sa geodetami) . Pozdrawiam , pa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 25.06.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Agnieszka1wszystko co napisałaś jest w poprzednich wypowiedziach, więc nie piszże poprzednie odpowiedzi są wszystkie nie tak.jak juz jestes taka precyzyjna to trzeba było dodac o upowaznieniu dla architekta jak wystepuje o warunki zabudowy dla Ciebie bo inaczej g... a nie pozwolenie dostaniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 27.06.2004 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 agnieszka ja płaciłam 1700 zł za adaptację na działkę plus projekty wszystkich przyłączy (gaz - rozprowadzenie po domu, posadowienie zbiornika z gazem, elektryka, woda - przyłącze wodne, podpis kominiarza czy strażaka, posadowienie szamba) razem ze zmianami - więźba, wyliczenia konstruktora, zmiana elewacji - to wszystko trzeba wyrysować.Pani architekt za mnie występowała o wszystkie przyłacza i o pozwolenie.My nie mamy z mężem czasu żeby biegać po fachowcach i urzędach więc woleliśmy dać pani architekt. A do tego za naprawdę niewielkie pieniądze będzie projekt ogródka.Cena chyba OK?Dużo niższa niż twoja - ty płacisz 2800 plus 1400 za projekt co daje ponad 4000 - za to już można mieć projekt indywidualny.Aha - ja za mapkę do celów projektowych płaciłam ok. 400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 27.06.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 ale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta Marynowska 07.07.2004 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Trójmiasto Adaptacja + projekt zagospodarowania działki 400 PLN Gościu z Trójmiasta, czy mógłbyś dać namiary na tego architekta, który zrobił adaptację + projekt zagospodarowania działki za 400 PLN. Będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts