Włodek W. 07.12.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 To był najtańszy z koneksjami Szybko załatwił pozwolenie na budowę .Jakoś to przeżyłem ,to początek budowy był Kasa była teraz bym szukał pewnie tańszego ,ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 07.12.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2004 Jako byłemu znajomemu możesz spokojnie powiedzieć, żeby "spaaaadaaaaaał" !!!!!!! 2.000 to jest cena krytyczna dla takiej usługi. Nie martw się mi architekci serwowali ceny za projekt indywidualny od 15.000 do 35.000 zł Mało mi znana "znajoma" architektka zrobiła nam projket za 8.000 z wstępnym rozplanowaniem "stałych mebli" i wskazaniem pionów do instalacji, resztę w cenie robią instalatorzy. Pozdrawiam i nie daj się robić "w balona" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 12.12.2004 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Wszystko kosztuje, przepraszam , komuś się wydaje , że 800 zł za stempelek i godzinę pracy to dużo ? , : 1. ukończenie ciężkich studiów na politechnice 2. wiele lat stażu do uprawnień budowlanych " czyli stempelek" 3. trudny egzamin przed komisją wojewódzką 4. własna działalność gospodarcza , opłaty zus i podatki 5. ciągłe pogłębianie wiedzy, znajomość zawsze aktualnego prawa i wielu kruczków aby przepchnąć sprawę w urzędzie 6 koszty opłat na rzecz Izby Inżynierów, SARP , koszty obowiązkowej polisy ubezpiczeniowej OC bez której już dziś nie można pełnić samodzielnej funkci w budownictwie 7. podpisanie się pod adaptacją czyli zgodnie z obowiązującym prawem wzjęcie odpowiedzialności za projekt typowy w całości , czyli ryzykowanie swoimi uprawnieniami . Czy to jest dużo? I za jaką godzinę pracy? Taka adaptacja , nawet najprostsza to minimum 2 dni roboty i kolejny miesiąc mordęgi z urzędami i inwestorem. I jeszcze coś o projektach typowych ! 1. Inwestujecie dorobek całego życia. Jaką cenę osiągnie architektura z "gotowca" np z katalogu dom dostępny powiedzmy za 5 lat!? Nikt nie będzie chciał kupić takiego domu ponieważ każdy z nich ma okrojoną do granic możliwości estetykę , zero indywidualizmu , są brzydkie , podobają się jedynie dlatego, że są w granicy możliwości finansowych 2. Na pewno zapłacicie drożej za realizacje gotowca niż takiego samego projektu indywidualnego . I to już na etapie stanu surowego zamkniętego . I naprawdę bardzo dużo , wystarczy spojrzeć jak fachowcy obliczają zbrojenie stropu żelbetowego - czy przewymiarowanie zbrojenia o 480 kg stali jest w normie? Mówię tu o firmie bardzo znanej, sprzedają naprawdę dużo projektów a nieświadomi tego inwestorzy bulą bo tak jest w projekcie. To wszystko jest trochę zabawne sa brzydkie gotowce?? kiedy to pisales w 80latach?? a ze ciezko miales na studiach to moze nie jestas az tak bystry mi poszlo to gładko jak po masle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewawitekdomy 30.12.2004 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Poszukuje geodety do wytyczenia domu na dzialce i architekta do planu zagospodarowania dzialki,oraz adaptacji projektu, prosze o jakies namiary jestem z Warszawy(rozsadne ceny)tel. 0601 052 296 dziekuje i pozdraiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danutka 02.01.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 A może ktoś z frumowiczów zna niedrogiego architekta (adaptacja typówki - przyłącza) z okolic Bydoszczy? Z góry dziękuję Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danutka 02.01.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Forumowiczów ma sie rozumieć (ach ta klawiatura) : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jovanka 22.02.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 jezeli ktos zna taniego architekta z okolic Szczecina to proszę o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 22.02.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 jovanka zapraszam do grupy szczecińskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 03.03.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Witam.U mnie zmiany następujące: przedłużenie dachu o 0,5m (w dwóch miejscach); likwidacja 2 okien połaciowych;likwidacja kominka i komina.Za adaptację i załatwienie pozwolenia na budowę 1400zł.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 03.03.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 1400zł. W wojewodztwie podkarpackim adaptacja projektu typowego to wydatek kwoty 1.000 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy1 03.03.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 1450, ale chcieli też 3500 iponad 4000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł i Magdalena 03.03.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Sama adaptacja 1600do tego mapa geodezyjnapozwolenia i projekty przyłączy wod kan, gaz butla, elektrykapozwolenie na budowesuma 4200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_janusz 05.03.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2005 A ja za adaptację projektu wraz z zagospodarowaniem, odrolnieniem i formalnościami zapłaciłem 1500. Adaptacja na szkody górnicze, zmiana kubatury garażu, doprojektowanie komina. Luty tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 11.03.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 ja 2 lata temu płaciłem 700 zl. zmiany kosmetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 14.03.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Ja przepłaciłem od groma, więc się nie będę chwalił. Ale o Twoim przypadku trudno coś powiedzieć, za mało danych podajesz - co to jest "zmiana szerokości okien" ? Architekt weźmie za samą akceptację pewnie poniżej tysiąca, ale pytanie: ile będzie liczenia? Jeśli np. zmieniasz szerokość z 2,10 na 2,40 m to niewiele jest do roboty dla konstruktora, jeśli z 2,40 na 2,10 m to w ogóle nie ma sensu ruszać konstrukcji, nawet nie skracałbym nadproży, ale już jeśli np. łączysz dwa okna w ścianie nośnej (na której opiera się strop) w jedno panoramiczne, to zamiast nadproża prefabrykowanego wskakuje solidny podciąg, a może być w ogóle konieczność przeprojektowania całego budynku (kierunki oparcia stropu i wylewek) a może i dorobienie trzpieni i wzmocnienie lokalnie fundamentów i wyjdzie Ci w zasadzie inny projekt, a to oznacza dobrych parę tysięcy ekstra za samą dokumentację projektową z uzgodnieniami a jeszcze więcej na wykonawstwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 15.03.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 U mnie niewielkie poprawki - 2 okna, ścianka i 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinga krakow 23.03.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 w Krakowie bez zmian w projekcie zaproponowano mi 2500 + projekt przyłącza 800a inna pracownia min 4000jestem na etapie wz więc jeszcze szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaldin 04.05.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 --------------------------------------------------------------------------------edi_s napisał: don napisał: projekt przylacza wodnego , projekt zagospodarowania dzialki ,adaptacja projektu gotowego , projekt budynku gospodarczego (architekt ma gotowce ), projekt przydomowej oczyszczalni sciekow , pan ten zalatwia wszystkie niezbedne formalnosci oddaje gotowe pozwolenie na budowe wszystko za 800 zl !!!!!!! woj slaskie cześć. daj namiar na tego gościa.co prawda będę się budować pod warszawą ale w rybniku jestem co tydzień to bym do gościa puknęła. zawsze to taniej niż w stolicy.Tu za niewielką adaptację krzyknęli mi 4500-5000 pln ________________________________________________________ edi_s, don, podajcie mi prosze jakis namiar na tego goscia. Ja dostałem oferte 1800 PLN za projekt wod-kan... pozdr/alaldin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 19.05.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Możecie powiedziec ile was kosztowała adaptacja projektu gotowego i ta cała masa uzgodnień i opinii, która potrzebna jest na początek do odrolnienia działki a potem do pozwolenia?Jeśli macie namiary na taniego fachowca z Krakowa lub okolic to będę wdzięczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 19.05.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2005 Witam !!! ja za wszystko zapłaciłem około 3500 zł . Sam nie załatwiałem nic . wszystkim się zajął jeden człowiek który robił adaptacje .załatwił wszystkie projekty przyłączy ,wszystkie uzgodnienia itp zrobił adaptacje .Odebrałem od niego projekt i zawiozłem do Starostwa . Jest to cena za wszystko . pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts