Redakcja 23.03.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Kto zaczyna swoją przygodę z Forum "Muratora", może czuć się zagubiony wobec wielu działów, rang, statystyk, zwyczajów i niepisanych praw tego forum. Zapraszamy Wtajemniczonych do napisania zwięzłego, czytelnego, z poczuciem humoru, przewodnika dla początkujących. Tekst oczywiście umieścimy na forum, a autora (autorów) nagrodzimy.Zapraszamy do piór! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 23.03.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Brawo ! Nareszcie ten temat !! Mogę zrobić kawałek o korzystaniu z wyszukiwarki, pisaniu i edycji postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolaj 23.03.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 no to dawaj wszystko co wiesz na ten temat pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 23.03.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Nie, no, korzystanie z Forum jest proste! Czytać, czytać i jeszcze raz czytać.... No i od czasu do czasu coś napisać... A tak na poważnie, to strona główna jest bardzo czytelna, uważam, że także dla nowicjuszy. A jak już się wejdzie w konkretny temat, to czasem wyjść trudno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 24.03.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 no to Redakcja mnie zaskoczyła, dobry pomysł, jak nikt mnie nie wyprzedzi to też coś przygotuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 24.03.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Dobra, moja propozycja jak będzie się podobać to ją dokończe i założe w nowym temacie, aby mogła zostać "przyklejona" WITAMY WSZYSTKICH NOWYCH FORUMOWICZÓW I ŻYCZEMY PRZYJEMNEGO KORZYSTANIA Z FORUM, ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z TYM MINI PRZEWODNIKIEM PO FORUM <><><>GŁÓWNE PRZYKAZANIE FORUM – ZWANE PRZYKAZANIEM MIŁOŚCI :<><><>__WITAJ NIM ZAPYTASZ, POSZUKAJ ODPOWIEDZI__ Możliwe, iż na Twoje pytanie padła już odpowiedz, bardzo możliwe iż nawet 100 osób pytało o to samo, dlatego prosimy użyj funkcji Szukaj i sprawdź, czy już ktoś, kiedyś, gdzieś, na jakimś dziale forum tego tematu nie poruszał, czy nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie. bezposredni link do wyszukiwarki http://murator.com.pl/forum/search.php zapamiętaj wyszukiwarka Twoim przyjacielem *****10 ZASAD KORZYSTANIA Z FORUM***** PROLOG: Po użyciu funkcji „Szukaj”, jeżeli uznasz, że dowiedziałeś/łaś się za mało, wtedy załóż NOWY TEMAT <>PRZYKAZANIE 1:Pamietaj to jest FORUM BUDOWLANE. Forum jest podzielone tematycznie, zadawaj pytania w odpowiednim dziale forum., np. meble kuchenne w dziale „Wnętrza”. Staraj się oszczędzać dział „Wymiana doświadczeń (budowlanych)” <>PRZYKAZANIE 2:Dokładnie, zwięźle i treściwie w rubryce Temat wiadomości sprecyzuj o co będziesz pytał, masz do wykorzystania aż 60 znaków. To bardzo ułatwia późniejsze wyszukiwanie postów i sprawia, że szybciej dostaniesz konkretną odpowiedz od fachowca w tej dziedzinie. <>PRZYKAZANIE 3:Bądź precyzyjny i podawaj dokładne informacje dotyczące problemu, staraj się aby tekst był prosty do zrozumienia. Spraw wszystko, aby łatwo było odpowiedzieć. <>PRZYKAZANIE 4Nie używaj słów wulgarnych i nieprzyzwoitych, nie obrażaj nikogo, nawet jak się nie zgadzasz z jego poglądami, grzeczność nie boli a czasem pomaga <>PRZYKAZANIE 5Reklama – nie reklamuj się na forum jest to zabronione, nie rób też kryptoreklamy, jeśli już chcesz coś sprzedać, lub wykonać usługę to skorzystaj z działu „ogłoszenia drobne” <>PRZYKAZANIE 6:Nie zadawaj pytania pisząc wszystkie litery w wyrazie DUŻYMI LITERAMI, jest to niemile odbierane przez forum’owiczów i oznacza krzyczenie na nich. <>PRZYKAZANIE 7:Do napisania............... <>PRZYKAZANIE 8:Do napisania............... <>PRZYKAZANIE 9:Do napisania............... <>PRZYKAZANIE 6:Do napisania............... POMOCNE LINKI: Zanim zapytasz Jak mądrze zadawać pytania Strofowanie forumowiczów Dlaczego forum.... Jak wklejać zdjęcia Jak moja propozycja odbije się pozytywnym echem, to dopracuję ten post i założe nowy temat, gdzie wszystko umieszcze i nadam odpowiedni tytuł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 25.03.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Hmm,nim zapytasz poszukaj odpowiedzii tak dalej.Załóżmy, że zaczniemy wszyscy stosować się do tego hasła. I co wtedy? Forum umrze.Proponuję: Zanim zapytasz, zastanów się nad prawidłowo postawionym pytaniem, tematem wątku Osobiście jak widzę "zaszyfrowany" temat wątku, to omijam go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 25.03.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Hmm, nim zapytasz poszukaj odpowiedzi i tak dalej. Załóżmy, że zaczniemy wszyscy stosować się do tego hasła. I co wtedy? Forum umrze. Proponuję: Zanim zapytasz, zastanów się nad prawidłowo postawionym pytaniem, tematem wątku Osobiście jak widzę "zaszyfrowany" temat wątku, to omijam go. Dokładnie to samo miałem napisać wczoraj ale nie zrobiłem ze względu na brak czasu. Czyli nowicjusz najlepiej aby o nic nie pytał? A może byłoby najlepiej aby nowicjusze tylko odpowiadali? Powyżej moje pytania są ironiczne, nie oczekuję na nie odpowiedzi i proszę aby się na mnie nikt nie obraził. Bardzo zaskakują mnie odpowiedzi na pytania "nowych" takie, że "stary" użytkownik pisze post tej treści; użyj funkcji szukaj Nie zapominajmy również o tych, którzy stawiają pierwsze kroki nie tylko na forum ale także w internecie a są i pewnie tacy, którzy niedawno zaczęli posługiwać się komputerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 30.03.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 A już chciałe napisać ło FAQach, aleć są. Tylko czy ktoś je czyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 04.05.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2005 tak, ja czytam faq-i jak czegos nie wiem, zwykle pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 07.05.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 Dokładnie to samo miałem napisać wczoraj ale nie zrobiłem ze względu na brak czasu. Czyli nowicjusz najlepiej aby o nic nie pytał? A może byłoby najlepiej aby nowicjusze tylko odpowiadali? Powyżej moje pytania są ironiczne, nie oczekuję na nie odpowiedzi i proszę aby się na mnie nikt nie obraził. Bardzo zaskakują mnie odpowiedzi na pytania "nowych" takie, że "stary" użytkownik pisze post tej treści; użyj funkcji szukaj Nie zapominajmy również o tych, którzy stawiają pierwsze kroki nie tylko na forum ale także w internecie a są i pewnie tacy, którzy niedawno zaczęli posługiwać się komputerem. Święte słowa. Wiem co piszę, bom nowa. I w zasadzie strach się zapytać, więc tylko czytam................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 08.05.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Święte słowa. Wiem co piszę, bom nowy. I w zasadzie strach się zapytać, więc tylko czytam................. Nie bój się . .. ja sama w strachu A strach, jak wiadomo - ma wielkie oczy .... Pytaj więc smiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 15.05.2005 02:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jane 15.05.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 Pamiętam swoje pierwsze wejście tutaj.Zajrzałam 'tylko' żeby zapytać o to czy lepiej robić projekt indywidualny czy kupić gotowca. Ponieważ znam zasady jakie panują na forach, starałam się przekopać archiwum. Nie znalazłam nic. Albo raczej: za dużo było różnych informacji nie na temat szukany przeze mnie. Pojawiło sie mnóstwo wątków "klubowych". Nie chciało mi się ryć w kilkunastu czy kilkudziesięciu stronach odpowiedzi.Postanowiłam napisac post. Gdzie go napisać, żeby nie nakrzyczeli?No jak gdzie? pytam o doświadczenia innych więc chyba wymiana doświadczeń. A może w projektach. Nie, tam piszą o konkretnych projektach więc chyba tam nie powinnam.Poszło. Do wymiany doświadczeń. Teraz napisałabym w projektach. Po co to piszę? Chcę powiedzieć, że bardzo trudno jest komus kto dopiero zaczyna. Często taki ktoś wpada tylko na chwilę i już więcej się nie pojawia, a ma "bardzo ważny problem" i brak czasu na szukanie, a zwłaszcza na zastanawianie się gdzie pytanie umieścić. Pisze byle gdzie bez szukania w archiwum. Dlatego, moim zdaniem, pierwsze podforum na samej górze powinno mieć tytuł: "Pytania początkujących" lub coś w tym stylu, gdzie każdy kto wejdzie tu pierwszy raz może zapytać, o co tylko chce. Z pewnością znajdą się doradcy, którzy odpowiedzą 5 razy na to samo pytanie. Takie posty po jakimś czasie można usuwać.Aby nie "zaśmiecać" innych działów początkujący albo gość mógłby mieć możliwość wpisów tylko w pierwszym dziale.Ktoś kto się "wciągnie" w forum po załóżmy 10 postach powinien już być obeznany w zasadach tu panujących i mógłby dostać pełne "uprawnienia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.05.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 http://marokofoto.w.interia.pl/terefere.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_lola 18.05.2005 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 18.05.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Jane Zgadzam się z Tobą.Tak na dobrą sprawę, gdyby korzystać tylko z wiszukiwarki, to należałoby forum zamknąć. Bo przecież wszystko można podobno znaleźć posługując się wyszukiwarką. Może Ci odsyłający do wyszukiwarki wezmą to pod uwagę? Jeżeli stać nas na napisanie postu odsyłajacego do wyszukiwarki i jeszcze obstawienie pytającego, to może zamiast tego besztania podać odpowiedni link do tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.05.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 mdzalewski protestuje znowu zakladacie watki kojarzace sie z rel....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 31.05.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 pomysł z założeniem wątku dla początkujących....to jest to, czego brakuje tu na forum. I w pełni popieram Jane...bardzo słuszna uwaga. Wyszukiwarka nie spełnia oczekiwań. Ja też nie mam czasu na śledzenie "kilkuletnich" wątków klubowych....to zniechęca. pozdrawiam - ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 31.05.2005 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Ktoś kto się "wciągnie" w forum po załóżmy 10 postach powinien już być obeznany w zasadach tu panujących i mógłby dostać pełne "uprawnienia" POPIERAM !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts