Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minikonkurs: Forum "Muratora" dla początkujących

Redakcja

Recommended Posts

Dobra, moja propozycja jak będzie się podobać to ją dokończe i założe w nowym temacie, aby mogła zostać "przyklejona"

WITAMY WSZYSTKICH NOWYCH FORUMOWICZÓW I ŻYCZEMY PRZYJEMNEGO KORZYSTANIA Z FORUM, ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z TYM MINI PRZEWODNIKIEM PO FORUM

Możliwe, iż na Twoje pytanie padła już odpowiedz, bardzo możliwe iż nawet 100 osób pytało o to samo, dlatego prosimy użyj funkcji Szukaj i sprawdź, czy już ktoś, kiedyś, gdzieś, na jakimś dziale forum tego tematu nie poruszał, czy nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie.

PROLOG: Po użyciu funkcji „Szukaj”, jeżeli uznasz, że dowiedziałeś/łaś się za mało, wtedy załóż NOWY TEMAT

<>PRZYKAZANIE 1:

Pamietaj to jest FORUM BUDOWLANE. Forum jest podzielone tematycznie, zadawaj pytania w odpowiednim dziale forum., np. meble kuchenne w dziale „Wnętrza”. Staraj się oszczędzać dział „Wymiana doświadczeń (budowlanych)”

<>PRZYKAZANIE 3:

Bądź precyzyjny i podawaj dokładne informacje dotyczące problemu, staraj się aby tekst był prosty do zrozumienia. Spraw wszystko, aby łatwo było odpowiedzieć.

<>PRZYKAZANIE 4

Nie używaj słów wulgarnych i nieprzyzwoitych, nie obrażaj nikogo, nawet jak się nie zgadzasz z jego poglądami, grzeczność nie boli a czasem pomaga

<>PRZYKAZANIE 5

Reklama – nie reklamuj się na forum jest to zabronione, nie rób też kryptoreklamy, jeśli już chcesz coś sprzedać, lub wykonać usługę to skorzystaj z działu „ogłoszenia drobne”

[.

<>PRZYKAZANIE 7:

Do napisania...............

<>PRZYKAZANIE 8:

<>PRZYKAZANIE 9:

<>PRZYKAZANIE 6:

POMOCNE LINKI:

Zanim zapytasz

Jak mądrze zadawać pytania

Strofowanie forumowiczów

Dlaczego forum....

Jak wklejać zdjęcia

Jak moja propozycja odbije się pozytywnym echem, to dopracuję ten post i założe nowy temat, gdzie wszystko umieszcze i nadam odpowiedni tytuł.

Pozdrawiam

hmmmm....mam kilka uwag co do tej propozycji :lol: i proszę nie traktuj tego jako jakąś złośliwość...to tylko moje pierwsze wrażenia po przeczytaniu tej propozycji:

<><><>GŁÓWNE PRZYKAZANIE FORUM – ZWANE PRZYKAZANIEM MIŁOŚCI :<><><>

__WITAJ NIM ZAPYTASZ, POSZUKAJ ODPOWIEDZI__

***co to jest za przykazanie miłości?? Traktować to w kategorii żartu??Taki tekst ukazuje się pod każdym nowym nickiem.

bezposredni link do wyszukiwarki

http://murator.com.pl/forum/search.php

zapamiętaj wyszukiwarka Twoim przyjacielem

***co do wyszukiwarki mam odmienne zdanie :lol: - raczej nie korzystam - jest mnóstwo wątków klubowych i trzeba sporej cierpliwości, aby przebrnąć przez jakiś klub i pogawędki o niczym nie znajdując odpowiedzi

*****10 ZASAD KORZYSTANIA Z FORUM*****

***dla mnie słowo "zasada" jest czymś zobowiązującym i narzucającym mi pewne zachowanie...a tego nie lubię :lol: i chyba nie tylko ja :lol: :lol:

<>PRZYKAZANIE 2:

Dokładnie, zwięźle i treściwie w rubryce Temat wiadomości sprecyzuj o co będziesz pytał, masz do wykorzystania aż 60 znaków. To bardzo ułatwia późniejsze wyszukiwanie postów i sprawia, że szybciej dostaniesz konkretną odpowiedz od fachowca w tej dziedzinie.

*** a to już jest dla mnie wprowadzeniem w błąd - tutaj nie otrzymujesz odpowiedzi od fachowców . Oczywiście, że są na forum np. elektrycy, hydraulicy, architekci, prawnicy, murarze,lekarze, ale....nie wszyscy udzielają odpowiedzi i nie zawsze konkretnych, jasnych i przejrzystych dla zwykłego zjadacza chleba i są tu, bo sami korzystają z doświadczeń innych, z porad i podpowiedzi, ale nie są tu na etacie - oni tylko mogą się podzielić z Tobą swoja wiedzą i doświadczeniem, ale jak będą chcieli :lol: :lol:

b]<>PRZYKAZANIE 6:[/b]

Nie zadawaj pytania pisząc wszystkie litery w wyrazie DUŻYMI LITERAMI, jest to niemile odbierane przez forum’owiczów i oznacza krzyczenie na nich

*** a dlaczego nie?? Nie odbieram tego jako krzyku....bardziej denerwują mnie teksty pisane z wciśniętym caps lockiem, ale tylko dlatego, że są mało czytelne...i takie podpis w stylu "Wole być oryginalny...." bo bywa, że zabierają więcej miejsca w poście niż odpowiedź na dane zagadnienie...zacierają obraz odpowiedzi :lol:

ale ogólnie...propozycja nie jest zła....wymaga tylko dopracowania pewnych szczegółów...

to taka moja skromna opinia na temat Twojej propozycji....wiem, wiem....zaraz będzie krzyk :lol: , ale przecież zawsze łatwiej jest coś, poprawić niż samemu stworzyć prawda??

pozdrawiam - ania

co do wyszukiwarki mam odmienne zdanie :lol: - raczej nie korzystam - jest mnóstwo wątków klubowych i trzeba sporej cierpliwości, aby przebrnąć przez jakiś klub i pogawędki o niczym nie znajdując odpowiedzi

Można to ominąć, korzystając z różnych opcji wyszukiwarki - opis tutaj.

Dopracuję to jeszcze, ale na razie nie mam czasu.

Ale pamiętam o mojej obietnicy z początku tego wątku.

dzięki Ponury i oto chodziło.... podanie takiego przykładu np. syst* AND ociepl* AND kreisel w samej wyszukiwarce zamiast tekstu

"...Szukaj Słów Kluczowych :

Możesz używać AND aby określać, które słowa muszą znaleźć się w wynikach, OR dla tych, które mogą się tam znaleść i NOT dla tych, które nie mogą wystąpić. Znak * zastępuje dowolny ciąg znaków. Aby szukać zwrotu umieść go wewnątrz "" ..."

owszem opis, ale z przykładem, bo jak widać wiele osób ma problem ze zrozumieniem

dzięki jeszcze raz :lol: :lol:

pozdrawiam - ania

ale ogólnie...propozycja nie jest zła....wymaga tylko dopracowania pewnych szczegółów...

to taka moja skromna opinia na temat Twojej propozycji....wiem, wiem....zaraz będzie krzyk :lol: , ale przecież zawsze łatwiej jest coś, poprawić niż samemu stworzyć prawda??

pozdrawiam - ania

Aniu, ale jaki krzyk ? :wink:

właśnie po to jest ten dział i temat abyśmy mogli podyskutować tutaj, a nie na wymianie doświadczeń, nawet ja nie sądzę iż moje propozycje są dobre, ale trzeba było od czegoś zacząć, nie raz krytykowałem pewne zachowania na forum dlatego chciałem coś zaproponować (nie tylko krytykować), to tylko propozycja ulepszenia forum liczyłem iż ktoś coś nowego napisze (lepszego) ktoś coś poprawi i może razem uda się stworzyć jakiś "kodeks", ale już mineło ponad 2 miesiące od mojego postu i bardzo chetnych nie było :cry:

podoba mi się pomysł jane

też zgadzam się z Jane.....może nie tak drastycznie - możliwość wpisów tylko w tym dziale, ale to dobry pomysł....

***dołożyłabym do tego jeszcze wątek np. "pomogę" - jest hydraulik i napisał, że pomoże, ale nie wiem w którym dziale, kiedyś był marek200 napisał, że chętnie pomoże w sprawach urzędowych i faktycznie pomagał szkoda, że go teraz nie ma :cry: ....takie osoby deklarujące swoją pomoc w różnych dziedzinach skupiłabym też w jednym dziale...co wcale nie znaczy, że tylko one mogą odpowiadać. Dla przykładu podam, że nie wiem kto na forum jest elektrykiem i dla kogo te zagadnienia są chlebem powszednim. A tak mam dział "pomogę" i pytam konkretną osobą w konkretnym temacie....

***wyszukiwarka owszem, ale z wzorem wpisywania....może wyda się to komuś śmieszne, ale przeciętny zjadacz chleba nie mający kontaktu z kompem nie wie, że czasami duża/mała litera albo spacja lub jej brak wprowadzi spore zamieszanie.....i zamiast ułatwić utrudni...

:lol: :lol:

na dzisiaj to byłoby na tyle....jak coś mi przyjdzie do głowy, to dopiszę

pozdrawiam - ania

i jeszcze jedno....to czego mi brakuje to "działu" aktów prawnych. Aktualne dzienniki ustaw, ewentualnie ich numery i linki do wyszukiwarki tychże. Wiele osób korzysta z różnych stronek np. http://www.sejm.gov.pl, infor, lex, abc prawa i inne. Ale osoby początkujące nie zawsze wiedzą jakie w tym temacie są akty prawne i gdzie ich szukać.

Uważam, że pomocne byłoby zamieszczenie zamiast okienka z "profilem"

okienka np. "prawo" z podaniem najczęściej "wykorzystywanych" :lol: dzienników ustaw (z wyszukiwarką), a te cieszące się mniejszym zainteresowaniem możnaby uzupełniać w zależności od "zapotrzebowania" :lol:

pozdrawiam - ania

• 3 weeks później...

Na forum można znalezć wiele cennych informacji , ale forum ciągle się powiększa i coraz trudniej o to nawet gdy korzystamy z funkcji "szukaj".

Jest tu wiele wątków , które rozrastaja się do olbrzymich rozmiarów , łatwo je znalezć , trudniej przeczytać i wyłowić to co interesujące.

Mozna oczywiście namawiać do pisania na temat ( co wielokrotnie już czyniłem) , można walczyć z forumowiczami wszczynającymi kłótnie , wypisującymi głupoty .......... co to da? Nic , to walka z wiatrakami.

Ale czy to oznacza , że poczatkujący forumowicz albo forumowicz , który nie ma zbyt wiele czasu żeby sie przez to "przebić" jest skazany na porażkę? Pisząc odpowiedz w którymś z wątków przyszedł mi do głowy pomysł aby wydać podręcznik dla poczatkujących inwestorów napisany przez tych którzy na tym forum udzielają najlepszych rad.

Można jednak ten pomysł nieco zmodyfikować. Mógłby powstać taki temat (podforum) na którym publikowaliby swoje rady" najlepsi doradcy" ( niekoniecznie akurat z takim tytułem). Oczywiście należałoby ustalić zasady , kto mógłby tam pisać , bo raczej nie każdy kto ma ochotę.

Byłoby to takie "ABC" , streszczenie , esencja tego co na forum najcenniejsze.

Jest już co prawda podobny wątek w WYMIANIE DOŚWIADCZEN ( Invx'a chyba) i kazdy początkujacy na dzień dobry, dziś powinien być do niego odsyłany. Jednak niedoskonałość tego rozwiazania polega na tym , że znajduja sie tam linki do wielu "megawatków"

Więc może warto pójś krok dalej i stworzyć coś co będzie "przyjazne" w czytaniu.

Być może powinienem zamieścić swoją propozycję w bardziej poczytnym miejscu , ale wtedy raczej nie pisałbym na temat. Może jednak mój pojedynczy post przekona samą Redakcję ( Admina)?

Mozna oczywiście namawiać do pisania na temat ( co wielokrotnie już czyniłem) , można walczyć z forumowiczami wszczynającymi kłótnie , wypisującymi głupoty ..........

Oj,Goniony

Ty az sie prosisz,zeby w tym miejscu zacytowc Cie z watka zielonej.

Zapomnialem jak nazywa sie czlowiek,ktory poucza innych,zapominajac,ze sam robil podobnie.

Goni

Wysłany : Pią, 17 Czerwiec 2005 07:14 Temat postu :

--------------------------------------------------------------------------------

MartaL zobacz tutaj : http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=36978&highlight=umowa+wykonawca+ekipa

Rady inwestora warto wydrukować i zawsze mieć pod ręką.Nic dodać , nic ująć

Luc Skywalker

Jest to forum budowlane , dla ludzi którzy zaczynają budować , budują , wybudowali. Większość z forumowiczów na początku nie ma pojęcia o budowaniu , a jednak mimo to podejmują się tego zadania.

Czy wg Ciebie budować domy powinni tylko wszystko wiedzący fachowcy?

Forum to jest właśnie po to żeby " zielony inwestor" dał sobie rade ze wszystkimi przeciwnościami.

Szkoda że niektórzy zabijają tu swój czas urządzając pogaduchy ze znajomymi. Forum staje się coraz mniej przejrzyste , coraz trudniej znalezć tu rzeczową informację.

Potrafię jednak zrozumieć dwoje frustratów z okolic Newarku , którzy się tu od niedawna produkują. Jest tam rzeczywiście czarno , nudno i ponuro.

Dobrze że jest internet , zawsze można napisać jak to jest fajnie , a od niechcenia rzucić jakąś radą.

Teraz lepiej z pamiecia?

Zaatakowales mnie,nie wiem dlaczego.

Prosze,wyjasnij mi.

Mam na mysli ostatni akapit.

Bo w tym ,co pisales wczesniej,nic zlego nie ma.

Luc Nie mam kłopotów z pamięcią , tekst który próbowałeś cytować jest z wątku MartyL. Ponieważ ten wątek jest na inny temat , wyjaśnienia o które prosiłeś wysłałem Ci na priva. Przepraszam forumowiczów jesli ktoś poczuł się zniesmaczony tą dziwną polemiką.[/b]

• 2 weeks później...

Kilka rad dla początkujących:

1. Naprawdę warto zajrzeć do FAQ - są tu podpowiedzi jak rozwiązywać problemy techniczne korzystania z forum ( obrazki,buźki, wklejanie itp.itd)

2. Strona Główna - wiadomości i dyskusje pogrupowane w ogólne działy

3. Większość Twoich problemów już kogoś dotknęła - pamiętaj o funkcji Szukaj

Nie mogłeś trafić lepiej - to forum pomaga, uczy i bawi równocześnie.

Witamy w gronie osób realizujących swoje marzenia, realistów i desperatów........................

• 1 month później...
Kto zaczyna swoją przygodę z Forum "Muratora", może czuć się zagubiony wobec wielu działów, rang, statystyk, zwyczajów i niepisanych praw tego forum. Zapraszamy Wtajemniczonych do napisania zwięzłego, czytelnego, z poczuciem humoru, przewodnika dla początkujących. Tekst oczywiście umieścimy na forum, a autora (autorów) nagrodzimy.

Zapraszamy do piór!

AGA444 też skorzystała z konkursu zorganizowanego przez redakcję, chciała wygrać kubek - w nagrodę wyrzuconą ją z forum, chociaż była "starą forumowiczką".... :x :( :cry:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=52949&postdays=0&postorder=asc&start=0

• 3 months później...
Kto zaczyna swoją przygodę z Forum "Muratora", może czuć się zagubiony wobec wielu działów, rang, statystyk, zwyczajów i niepisanych praw tego forum. Zapraszamy Wtajemniczonych do napisania zwięzłego, czytelnego, z poczuciem humoru, przewodnika dla początkujących. Tekst oczywiście umieścimy na forum, a autora (autorów) nagrodzimy.

Zapraszamy do piór!

AGA444 też skorzystała z konkursu zorganizowanego przez redakcję, chciała wygrać kubek - w nagrodę wyrzuconą ją z forum, chociaż była "starą forumowiczką".... :x :( :cry:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=52949&postdays=0&postorder=asc&start=0

Facio - redakcja wyrzuciła a potem przeprosiła (czytałem ten wątek), ale niestety - Aga (z powodów technicznych) nie mogła wrócić pod starym nickiem. Mam nadzieję że Sz. Redakcja już później była ostrożniejsza w tym usuwaniu .

A na temat używania forum (nie mylić z używaniem sobie na forum) - zastanowię się.

• 1 month później...

Osobiście nie jestem za odsyłaniem "nowych" bezpośrednio do wyszukiwarki. Jeśli każdego takiego odeślemy, forum stanie się bardzo hermetyczne, rzekł bym snobistyczne. Utraci Swój charakter - doradczego, towarzyskiego. Kto też będzie czytał szereg długaśnych wątków, aby wyłapać sedno, no i nie wiemy czy faktycznie czegoś konkretnego się dowie, zwłaszcza, że gro spraw jest w wątkach zdawkowe. Każdy też ma prawo wejść na forum i zadać pytanie jako gość - a gościa trzeba traktować grzecznie, nie odsyłać - a pomóc.

Pozdrawiam Grzesiek

• 1 month później...
Osobiście nie jestem za odsyłaniem "nowych" bezpośrednio do wyszukiwarki. Jeśli każdego takiego odeślemy, forum stanie się bardzo hermetyczne, rzekł bym snobistyczne. Utraci Swój charakter - doradczego, towarzyskiego. Kto też będzie czytał szereg długaśnych wątków, aby wyłapać sedno, no i nie wiemy czy faktycznie czegoś konkretnego się dowie, zwłaszcza, że gro spraw jest w wątkach zdawkowe. Każdy też ma prawo wejść na forum i zadać pytanie jako gość - a gościa trzeba traktować grzecznie, nie odsyłać - a pomóc.

Pozdrawiam Grzesiek

Oooo dzięki Grzesiek13 - właśnie jestem nowa i uczę się a Twoje słowa podbudowały mnie. Pozdrawiam