sinta 17.03.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Odpowiedz do Rafała Właśnie nie dlatego mnie to zastanawia Libor to 0,9 natomist marza banku 1,39 tak mam w wstępnej umowie i co ty na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinta 17.03.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Mam dziwne proprocję miedzy liborem a marżą czy to mozliwe .......chyba tak skoro GE mi tak proponuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 18.03.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Czy lepiej wziąć kredyt w CHF z LIBOREM 3M czy 6M? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 18.03.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Czy lepiej wziąć kredyt w CHF z LIBOREM 3M czy 6M? Biorąc pod uwagę skalę czasu na jaki jest brany kredyt to NIE MA WIĘKSZRJ RÓŻNICY czy bieżemy 3 czy 6M. Obecnie Libor 6M wyprzedza (dyskontuje) juz przyszłe podwyzki stóp więc jest wyższy od Libor-u 3M. Jeżli tendencja wzrostowa stóp sie zatrzyma lub obróci, moze dojść do sytuacji, ze Libor6M < Libor3M. Wgryzajać się jednak głębiej w temat tj. analizując krzywa rentowności w gospodarkach rozwiniętych, takich jak CH, to zazawyczaj stopy dłuższe są wyższe od krótszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brams 19.03.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Panowie Rafał i Jakub! Czekam na Waszą dalszą owocną dyskusję, ale może bez zbędnych uszczypliwości. Dużo ciekawych rzeczy się z Waszych postów dowiedziałem, ale nadal jestem w punkcie wyjścia. W jakim banku i PLN czy CHF?! Czy od kwietnia ma się coś w kredytach zmienić? (nie zdążę wcześniej - dopiero za 5 tygodni otrzymam pozwolenie na budowę). Pozdrawiam, i mam nadzieję,że ktoś ze "świeżych" kredytobiorców przechyli szalę zwycięstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinta 19.03.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Witam Również chciałabym usłyszeć o jakimś dobrym banku podzielcie się swoimi doświadczeniami ........proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 20.03.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Odpowiedz do Rafała Właśnie nie dlatego mnie to zastanawia Libor to 0,9 natomist marza banku 1,39 tak mam w wstępnej umowie i co ty na to. albo pracownik banku sie pomylił, albo nie ma pojecia co robi. Nie ma takiej mozliwosci żeby Libor w jednym banku był nizszy niz w drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 20.03.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Czy lepiej wziąć kredyt w CHF z LIBOREM 3M czy 6M? naprawde bez różnicy. Przy Liborze 3m masz zmieniane oprocentowanie co 3 miesiące,a a przy 6m co 6 miesiecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 20.03.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Panowie Rafał i Jakub! Czekam na Waszą dalszą owocną dyskusję, ale może bez zbędnych uszczypliwości. Widzisz tak to jest w naszym narodzie, że potrafimy normalnie dyskutowac tylko wtedy, kiedy mamy takie same poglądy. W jakim banku i PLN czy CHF?! Czy od kwietnia ma się coś w kredytach zmienić? (nie zdążę wcześniej - dopiero za 5 tygodni otrzymam pozwolenie na budowę). Pozdrawiam, i mam nadzieję,że ktoś ze "świeżych" kredytobiorców przechyli szalę zwycięstwa Decyzja CHF i PLN zalezy od wielu czynników. np.: - wysokość kredytu. Przy moim kredycie 100 tys zł różnica w racie przy obecnym kursie to sto parę złotych. Moim zdaniem nie warto. - wartości waluty w chwili zaciągania kredytu. Obecnie "franek" jest bardzo nisko. Moim zdaniem moze być już tylko droższy. Zaciąganie kredytu po niskim kursie, spłata po wyższym - kazdy potrafi policzyć jak sie to "opłaca". Nawet tu na forum znajdziesz sporo osób, które " na dzień dobry" przy wypłacie kolejnych trasz są kilka tysięcy w plecy na kazdej transzy. - zdolności kreytobiorcy do przewidywania kursów ( wróżka? ) i skłonności do ryzyka. Chciałbym wiedzieć co dwa lata temu mówili ci wszyscy "znawcy" trendów, kiedy euro kosztowało 5zł a franek grubo ponad 3 zł? - możliwości finansowych i zdolności do oszczędzania kredytobiorcy. Jesli kogoś stać żeby różnicę pomiedzy rata PLN i CHF inwestowac systematycznie, to OK. Ewentualne straty wzrostu kursów bedzie miał czym zrekompensowac. Niestety malo kto ma takie mozliwości. Dla większości z nas rata to max co mozemy wydać a wtedy przy ewentualnym wzroście...... Jesli ktoś naprawdę "musi" wziąść kredyt w CHFach to powinien poczekać, lub wziąść kredyt w PLN i przewalutowac jeśli kurs wzrośnie. Ja mam zamiar własnie tak zrobić. Nastawiam się na kredyt w PLN, ale jesli stanie się tak, że kurs franka wzrośnie do okolic 3zł to mysle ze nawet ja skusze się na przewalutowanie. Czy coś się zmieni od kwietnia? Hmmm nie wiem czy akurat od kwietnia, ale jest silna presja na utrudnienie kredytów w walutach. Do niedawna np. liczono zdolność kredytową względem wysokości rat. Wtedy każdy z nas miał większą zdolnośc przy kredycie w CHF. Teraz słyszałem już od kilku osób, że do zdolności banki "przewalutowują" na kredyt w PLN i nawet "coś" dodają. Z tego co sie dowiedziałem od "poinformowanych" to ma być tak ( a może i juz jest) że jeśli masz zdolność kredytową w PLN do np 250 tys. to we franku masz tylko np. 200 tys. Co jeszcze wymyślą, nie wiem. Wracając do Jakuba, to z jednym się zgodzę. Całkiem inaczej wygląda to w Jego przypadku. Przy wysokich kredytach (powyżej 200 tys.) różnica jest spora i warta zastanowienia. Dla mnie jednak nie wystarczająca. I jeszcze jedno. Nie daj się "omamić" tekstami "jak podrozeje to zawsze może Pan za darmo przewalutować" bo właśnie wtedy nie warto przewalutowywyać, bo "za darmo" może kosztowac kilka - kilkadziesiąt tysięcy. Nie słuchaj tez stwierdzeń "żeby rata się wyrównała kurs musiałby....." Rata kapitałowa jest taka sama w kredycie PLN i CHF różnica jest w odsetkach. Jesli rata się wyrówna to znaczy że płacisz duzo większy kapitał niz w kredycie złotówkowym co znaczy że np. po kilku latach splacania masz kapitał kredytu wiekszy niż przed rozpoczęciam spłat...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 20.03.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Witam Również chciałabym usłyszeć o jakimś dobrym banku podzielcie się swoimi doświadczeniami ........proszę. Ja jestem pod wrażeniem oferty Lukasa. Byłem w sobotę. Fakt - pracownicy niewiele mają pojęcia o kredycie hipotecznym. Może źle trafiłem. Przedstawiłem Pani warunki "wstępne" i umówiłem sie na telefon od Pani Dyrektor. Marża (narazie ) jest wysoka - 1,5% ale reszta jest ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 20.03.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 A ja dziś wróciłem z DB. Jutro spotykam się z rzeczoznawcą (600zł). Wytargowałem 1% prowizja i 1,2% marża (+Libor 3M). Czeka mnie jeszcze koszt weksli i PCC. Kredyt 140 tys. w CHF. Rata (na dziś) około 870 zł. W PLN byłoby to miej więcej 1170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinta 20.03.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Przepraszam a co to za bank DB bo naprawdę nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 20.03.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Przepraszam a co to za bank DB bo naprawdę nie wiem? Deutsche Bank PBC SA http://www.deutsche-bank-pbc.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bullish 20.03.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Przepraszam a co to za bank DB bo naprawdę nie wiem? Deutsche Bank, a własciwie jego detaliczny odział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brams 20.03.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Dziś byłem w 2 kolejnych bankach: Nordea i PKO BP. Kwota kredytu: 250.000,-Okres kredytowania - 25 lat. Raty - stałe w złotóweczkach Nordea 1.458,- PKO BP 1.466,- we franciszkach (wyrażonych w złotóweczkach)Nordea 1.225,71 PKO BP 1.189,17 Wkład własny - 70.000 (działka) Róznica na korzyść Nordei pewnie do wynegocjowania w PKO, ale...PLN czy CHF rozstrzygnę pewnie w ostatniej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 20.03.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Czy komuś rzeczywiście udało się wynegocjować lepsze warunki w banku po tym jak powiedział, że weźmie u konkurencji? I czy szukać kredytu we własnym banku, czy tez lepiej wejść do innego z marszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 21.03.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Dziś byłem w 2 kolejnych bankach: Nordea i PKO BP. Kwota kredytu: 250.000,- Okres kredytowania - 25 lat. Raty - stałe w złotóweczkach Nordea 1.458,- PKO BP 1.466,- we franciszkach (wyrażonych w złotóweczkach) Nordea 1.225,71 PKO BP 1.189,17 Wkład własny - 70.000 (działka) Róznica na korzyść Nordei pewnie do wynegocjowania w PKO, ale...PLN czy CHF rozstrzygnę pewnie w ostatniej chwili. Różnica PLN CHF bardzo mała. Jakub przy podobnym kredycie wyliczał 350zł. Rozumiem, że Twoje raty są wyliczone przez Bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 21.03.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 A ja dziś wróciłem z DB. Jutro spotykam się z rzeczoznawcą (600zł). Wytargowałem 1% prowizja i 1,2% marża (+Libor 3M). Czeka mnie jeszcze koszt weksli i PCC. Kredyt 140 tys. w CHF. Rata (na dziś) około 870 zł. W PLN byłoby to miej więcej 1170. Weksel 140zł podatek 19zł (dla hipoteki PLN, w CHF szczerze - nie wiem) Opłata za rzeczoznawce, poowizja 1%, marża 1,2 - nie wiem czy to taka dobra ofetrta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 21.03.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Czy komuś rzeczywiście udało się wynegocjować lepsze warunki w banku po tym jak powiedział, że weźmie u konkurencji? I czy szukać kredytu we własnym banku, czy tez lepiej wejść do innego z marszu? Tu nie ma reguły. Warto wybrac się do konkurencji chociażby ze względu na poznanie i porównanie oferty. Kredyt w "obcym" banku przeważnie kończy się przeniesieniem rachunku osobistego, co dodatkowo mobilizuje "konkurencję" a jeśli nam zbytnio ne zależy ( no chyba że doradca jest interesująca osoba ) to przeniesienie rachunku nie ejst zbytnim problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal_G-ce 21.03.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Jesli ktoś ma zdolność kredytową w CHF "na styk" radze się pospieszyć: "...Nie dostaniesz pożyczki na mieszkanie we frankach szwajcarskich, jeśli nie stać cię na podobną w złotych. Taką zasadę banki będą stosować już od początku lipca - informuje "Rzeczpospolita". Komisja Nadzoru Bankowego przyjęła rekomendacje dotyczące kredytów walutowych. Nowe przepisy wejdą w życie już 1 kwietnia, ale banki będą miały trzy miesiące na ich wdrożenie - czytamy w gazecie. Jedno z najważniejszych zaleceń nadzoru bankowego dotyczy wyliczania zdolności kredytowej. Od 1 lipca zdolność kredytową klientów, którzy będą chcieli zaciągnąć pożyczki we frankach szwajcarskich, banki będą wyliczać w złotych, a potrzebną do obliczeń kwotę kredytu podwyższą o 20 procent - informuje dziennik. Zdaniem gazety oznacza to, że jeśli będziemy chcieli pożyczyć 100 tys. zł, to bank sprawdzi, czy stać nas na spłatę kredytu w złotych, a nie we frankach szwajcarskich. Dodatkowo bank weźmie pod uwagę nie kwotę 100 tys. zł, ale aż 120 tys. zł..." Więcej w "Rzeczpospolitej" w artykule "Będzie trudniej o kredyty we frankach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts