Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja dziś wróciłem z DB. Jutro spotykam się z rzeczoznawcą (600zł). Wytargowałem 1% prowizja i 1,2% marża (+Libor 3M). Czeka mnie jeszcze koszt weksli i PCC. Kredyt 140 tys. w CHF. Rata (na dziś) około 870 zł. W PLN byłoby to miej więcej 1170.

Weksel 140zł podatek 19zł (dla hipoteki PLN, w CHF szczerze - nie wiem)

Opłata za rzeczoznawce, poowizja 1%, marża 1,2 - nie wiem czy to taka dobra ofetrta.

Podawanie, że otrzymało się 1% marzy na CHF i mówienie, ze jest to duzo lub mało nic nie wnosi, jezeli nie wiemy, jaki jest wkład własny Kredytobiorcy, zdolnośc (ryzyko) etc.

Prawda jest tak, że obecnie możecie zapomnieć o marzy w CHF mniejszej niż 1%, jeżeli nie dysponujecie wkładem własnym min. 50%.

W kontekscie postu Rafal_G - marża 1,2% jest bardzo dobrą ofertą dla Kredytobiorcy chcącemu brać kredyt na całość inwestycji, natomiast jest słaba dla kogoś kto ma wkład własny rzędu 50-70%.

OK, więcej szczegółów. Wkład własny 58%.

Koszt uzyskania kredytu (z prowizją banku) 2160 zł. OKres spłaty 20 lat. Nadpłaty bez prowizji, po 24 miesiącach. Formalności w załatwieniu kredytu minimalne (odpis z księgi, dane zarobkowe, wycena rzeczoznawcy poleconego przez Bank (600zł) kosztorys własny, dziennik budowy do wglądu i tyle).

Udkoumentowanie wydatków: zero faktur, tylko wizyty pracownika banku na budowie (bezpłatne). Nie musiałem pokazywać książeczki wojskowej ;-) (a jak się okazuje czasami to istotne).Ubezpieczenie pomostowe (do wpisu hipoteki w KW, czyli przes 30 dni u mnie akurat) to 0,9%. Karencja 9 miesięcy (maksymalnie 12).

Dlaczego DB a nie Millenium, czy BPH? Głównie ze względu na udokumentowanie we fakturach(a właściwie jego brak). Stan surowy otwarty postawiłem i mam doświadczenie ile można zrobić "bez faktury". Rozumiem oburzenie innych na "szarą strefę", ale za oburzenie nie wybudowałbym domu. A co do odzyskiwania podatku...cóż, wolę "odzyskać" go wcześniej.

pozdrawiam

Gerion

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Byłem wczoraj w Expanderze:

dla franka libor 1,3 + 0.9 marża banku (nie wiem czy to duzo czy mało)

wkład własny 77%, kwota kredytu 80.000 na 30 lat,

miesięcznie 321zł w złotówkach 428zł

Z tego co wiem ,to były by to banki Millenium i GE, zastanawiam się żeby iść bezpośrednio fo tych banków i porozmawiać. Czy jest mozliwość obniżenia marzy banku np. 0.5

Pozdrawiam.

Przy podobnym wkładzie własnym i 50tys. miałam z GE niedawno /w styczniu/ propozycję 1,75 w sumie /z libor z marżą /

Bez posredników.

Ale u nich zwróc uwagę na spread. Ja wzięłam jednak w zł. bo chcę wczesniej spłacic i frank byłby jednak nieopłacalny.

Wczesniej w grudni gdzie libor miał bodajże 1,1 dawali mi 1,75 przy kwocie 60.00zł

Masz rację, dlatego wszelkie dyskusje sa czysto orientacyjne, bo kazdy ma inna sytuacje i uwarunkowania. Poza tym i rynek zmienia się bardzo szybko.Ja przypomniałam o spreadzie, bo wielu nie bierze tego pod uwagę, a rózne banki maja go w róznej wysokosci.

pozdrawiam

Czysto hipotetycznie dla 36000zł, ale powaznie liczyliśmy franka 2,5zł

musiałby kosztować 3,25 aby zrównac się z złotym (owszem może libor skoczyc więcej ale myśle ze i tak się opłaca). Będę miał mozliwość wczesniejszej spłaty to sobie spłace (0%) i ewentualnie za kilka latek wezmę inny kredyt hipoteczny. Ktoś kiedyś wypowiadał się na forum że kredyty hipoteczne zyja 10 max 15 lat i zgodze się z tym.

"jeśli raty sie zrównają"..... to wtedy bedziesz mial do splacenia ok 25% wiecej kapitału niż w pln.

Rafał ma troche racji :D

Ja osobiscie podjełam decyzje po tym jak zaprzyjazniony finansista zrobił mi w exelu symulacje kredytu w jednej i drugiej walucie.

Pobawiłam się zmieniajac ceny franka, oprocentowania, libory wibory, spred itp dopasowujac do swoich mozliwosci i planowanej wczesnejszej spłaty.

I wyszło mi tak, że wybrałam zł.

Ale każdy ma inna sytuacje.

Do Dropsiak

Chcę na umowie miec kwotę w zł i spłacac w zł

(...).

Ale to oczywiste jest przecież. Tez tak wtedy zakładałam.

Tylko ja chcę spłacic do około 3 lat. I wtedy biorac we franku/ przy tak niskim w sumie kredycie/ byłabym globalnie licząc w najlepszym razie na zero w porównaniu ze zł. Tak mi wynikało z symulacji.

Ja ciebie przeciez do niczego nie przekonuje, mówię tylko o swoim przypadku

:D .

W sumie ciesze się ze mam juz to myslenie/ co wybrać/ za sobą.

pozdrawiam.

I zyczę najlepszego dla ciebie wyboru. :D

Do Dropsiak

Chcę na umowie miec kwotę w zł i spłacac w zł

Do Rafal_G-ce "jesli się zrównaja.., to samo mozna zakadac przy zł.

no właśnie :)

Jesli raty się zrównają "dzięki kursom" to spłacasz większy kapitał w CHF niż w PLN. Policz kto wtedy będzie w lepszej sytuacji spłacając szybciej kredyt?

Rafał ma troche racji :D

Ja osobiscie podjełam decyzje po tym jak zaprzyjazniony finansista zrobił mi w exelu symulacje kredytu w jednej i drugiej walucie.

Pobawiłam się zmieniajac ceny franka, oprocentowania, libory wibory, spred itp dopasowujac do swoich mozliwosci i planowanej wczesnejszej spłaty.

I wyszło mi tak, że wybrałam zł.

Ale każdy ma inna sytuacje.

Hej Dropsiak,

A może chciałabyś podzielić sie tym plikiem w Excel-u? Chętnie też zrobiłabym sobie taką symulację, żeby być pewną że dobrze podjęłam decyzję. Adres wysyłam na skrzynkę.

z góry dziękuję,

Pantera

Niby bezpłatnie, ale...

Wpłacasz 100 zł, jeżeli skorzystasz z ich pośrednictwa - oddają Ci pieniądze, jeżeli nie ....nie.

Ale o tym się dowiadujesz "już"podczas umówionej wizyty z doradcą.

Byłem na spotkaniu w Open - bita godzina dyskusji okołokredytowej. Żadnych zobowiązań, żadnych decyzji. Rozmowa czysto hipotetyczna. Od czasu rozmowy w placówce doradca dzwonił jeszcze z kolejną propozycją - nie skorzystałem. W moim przypadku ZERO opłat.

Pozdrawiam 8)

Open Finance - nie pobierają opłat

Expander - tak jak napisał Brams

Doradcy kasują od banków za klienta wg wysokosci kwoty kredytu. Czyli negocjowanie % nie wpływa na ich zarobek. (info z Open finance)

Swoją drogą zastanawiam się czy od każdego banku dostają taka samą prowizję czy też może "niektóre" banki dają więcej? Ktos wie?

Witam, co powiecie na to:

1. BPH

Oprocentowanie 2,61 % (LIBOR 6M + marża 1,25)Max.

zdolność kredytowa - 278 tyś PLN

Okres spłaty - 30 lat

Rata kredytu - 1115 PLN

Przewalutowanie I przedterminowa spłata - 0

Prowizja za udzielenie kredytu - 1 %

Obowiązkowe ubezpieczenie na życie (1 rok) doliczane do kwoty kredytu - 1,2% od kwoty kredytu

Wymóg nabycia karty kredytowej - w 1 roku za darmo

Wymóg otworzenia konta osobistego

Wycena - na koszt kredytobiorcy (ok.800 PLN)

Inspekcje budowlane - 0

Wypłata transz - wg harmonogramu

W tej ofercie ubezpieczenie na życie w 1 roku jest obligatoryjne w Hestii.Potem możns zrezygnować.

Jeśli chodzi o rozliczanie transz - 60 úktury, 40 % oświadczenie.

Element negatywny oferty: decyzja kredytowa określana we frankach - ryzyko kursowe od momentu złożenia wniosku do wypłaty ostatniej transzy. Można zarobić ale można też dostać mniej pieniędzy niż kwota wnioskowana. Jeśli chodzi o spread - na poziomieśrednim rynkowym.

2. Millennium

Oprocentowanie 2,26 % (LIBOR 3M + marża 1,25)

Zdolność kredytowa - 280 tyś PLN

Okres spłaty - 30 lat

Rata kredytu - 1072 PLN

Przewalutowanie - na PLN 0, inne waluty 1 %

Przedterminowa spłata - do końca 3 roku kredytowania: do 30 % - 0; 30 - 90 %- 1%, pow. 90 % - 2 % kwoty spłacanej

Prowizja za udzielenie kredytu - 1 %

Obowiązkowe ubezpieczenie na życie na 100 % kapitału

Wycena - na koszt banku (promocja)

Inspekcje budowlane - 0

Rozliczanie transz - zdjęcia

Wypłata transz - wg naszego harmonogramu z tym, że ostatnia transza w wysokości nie mniejszej niż 20 % kapitału

Kolejne transze przeliczane są na walutę w dniu uruchomienia

(jest dość duża różnicapomiędzy kursem wypłaty a spłaty).

Wakacje kredytowe - 1 raz w roku.

Element negatywny: wiele ważnych zapisów umowy przeniesiono do regulaminu.

Podobne warunki proponuje GE Money Bank ale oprocentowanie jest nieco wyższe(2,8%) natomiast opłaty wstępne znacznie wyższe (obligatoryjne ubezpieczeniena życie, ubezpieczenie od ryzyka utraty pracy itp.)

3. Fortis

Oprocentowanie 2,64 % (LIBOR 6M + marża 1,25)

Zdolność kredytowa - 280 tyś PLN

Okres spłaty - 30 lat

Rata kredytu - 1128 PLN

Przewalutowanie - na PLN 0, inne waluty 0,5 %

Przedterminowa spłata - częściowa 0, całkowita w ciągu pierwszych 2 lat kredytowania - 1,5 %

Prowizja za udzielenie kredytu - 0

bez polisy na życie

Wycena - na koszt kredytobiorcy

Inspekcje budowlane - 0

Rozliczanie transz - 67 % faktury, 33 % oświadczenie

Wypłata transz - wg naszego harmonogramu z tym, że ostatnia transza w wysokości nie mniejszej niż 20 % kapitału

Zasady dotyczące przeliczania PLN na CHF takie jak w Millennium.

Spread podobno przyzwoity.

Wakacje kredytowe - 1 do 3 m-cy wroku.

Proszę o opinie,

Pozdrawiam

Kolejne transze przeliczane są na walutę w dniu uruchomienia

(jest dość duża różnicapomiędzy kursem wypłaty a spłaty).

Co przez to stwierdzenie rozumiesz bo nie bardzo łapie?

Jeżeli chodzi o widełki kursowe to w Millennium są one naprawdę przyzwoite.

BTW

Jezli ktoś chce brac kredyt walutowy w PKO BP to jest mozliwosc indywidualnego negocjowania kursu uruchomienia kredytu (transz) - kus lepszy o x groszy od oficjalnej tabeli w zależnosci, jaką kwote negocjujemy i jakie zdolnosci negocjacyjne posiadamy. Kwoty muszą byc oczywiście odpowiednio duże tj. np. > rownowartosc 10 000 EUR. Trzeba podpisac umowe o indywidualne ustalanie kursu i jazda :-)

mozliwosci poprawienia kursy są jednak ograniczone, bowiem zazwyczaj negocjuje się w oddziale, a nie jak to powinno byc normalnie w departamencie Skarbu. To samo słyszałem o BPH (bez umowy) ale tam chodziło o jednorazowa wypłatę 150 000 CHF, wiec mozna spokojnie negocjowac.

Tak na pocieszenie. Wczoraj przegladałem stare wydania magazynów budowlanych. Zauważyłem reklamę kredytu hipotecznego w gazecie z 2003r. Promocyjne oprocentowanie........ 11% :o
Tak na pocieszenie. Wczoraj przegladałem stare wydania magazynów budowlanych. Zauważyłem reklamę kredytu hipotecznego w gazecie z 2003r. Promocyjne oprocentowanie........ 11% :o

:D :D :D

Nio :wink: pocieszenie to jakieś jest. Oprocentowanie z biegiem lat spada i raczej w dalszym ciągu powinno tak być.

Też ostatnio wspominaliśmy ''rewelacyjnie niskie'' oprocentowanie sprzed czterech lat, kiedy myśleliśmy o kupnie mieszkania na kredyt :p :lol:

Niestety nie ma co liczyć na wiekszy spadek oprocentowania. Przy dzisiejszych marżach sięgających 0,8 % niewiele można juz zejść z ceny. Bank też musi na czymś zarobić.
Tak na pocieszenie. Wczoraj przegladałem ...

....moje oprocentowanie kredytu na budowę z 1988 roku.

Brałem na 6%, ostatnie pismo z 1989 r.z banku, przed rozpoczęciem spłat zawiadamiało o .........180%

Jak widać, na 18 lat wybili mi z głowy starania się o kredyt, oby historia.... :roll:

Beti i cos wymysliłaś :roll:

bo jakoś nikt nie komentuje a ja teraz też na rozdrożu jestemi na dniach się muszę zdecydować :-?

jakie są ogólne warunki w PKO BP i SA ktoś wie?

Wymyśliłam tyle, ze to zadna okazja :( I na dodatek nie zdażę do 1.04 zeby miec pozwolenie na budowe :evil: Czyli z tych ofert nici :cry: A jesli juz, to najbardziej podoba mi sie oferta Millenium.