Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od kwietnia będzie taka zmiana iż to oprocentowanie które teraz obowiązuje do końca marca będzie przedłużone natomiast dodatkowym plusem będą 0% kosztów prowizji.

To co piszesz to miód na moje serce :D tyle tylko czy i nas obejmie.

W zeszły wtorek złożyliśmy wniosek w Millenium, wczoraj spotkaliśmy się z rzeczoznawcą. I teraz czekamy co dalej. Prowizja 1% jak się bierze we frankach. Teraz mi napisz jak się będzie przedstawiała sytuacja, jeżeli umowę będę podpisywać na 100 % w kwietniu. (bo rzeczoznawca da wycenę dopiero za tydzień). Czy wtedy też mnie będzie obowiazywalo 1% prowizji na franki jak faktycznie miałoby być 0.

W innym miejscu forum, już się wpisałem, ale umieszczam też w tym wątku moje doświadczenia

Co do oferty, to widzę, że Open Finance promuje kredyty w Millenium - ja dostałem na CHF (do 50% wkładu własnego) 2,20% + 0,5% prowizji + obowiązkowe ubezpieczenie na życie (ok. 25 PLN / m-c).

Natomiast Expander zaoferował mi do wyboru Reiffeisen (1,95% + 1,8%prowizji), Millenium (2,01% +1,0% prowizji), lub GE (2,20% + 2%prowizji). Oczywiście wszystkie oferty dodatkowo różnią się "drobnymi" dodatkami.

Natomiast w macierzystym PKO dostałem 2,91% + 1,2%prowizji (lub w opcji 3,01% + 0,1% prowizji), ale praktycznie wszystkie inne operacje za darmo (lub za jakieś symboliczne grosze). Plusem PKO, jest brak konieczności dokumentowania jakichkolwiek kosztów (minusem są %)

Tak więc dla tych, co chcą brać kredyt w Millenium - spróbujcie może przez Open Finance - przynajmniej marża jest 0,5%, a nie 1,0%

Od kwietnia będzie taka zmiana iż to oprocentowanie które teraz obowiązuje do końca marca będzie przedłużone natomiast dodatkowym plusem będą 0% kosztów prowizji.

Czy to info jest pewne na bank :-)

Millenium ma teraz w promcji także darmową wycenę, czy w kwietniu to utrzymają? Bo jak nie to to czesc kosztów jedynie zmieni miejsce i z prowizji 0% zrobi się efektywnie 0,5%, co i tak bedzie nieźle.

proszę Was o pomoc mam taką sytuację:

1. prowadzę działalność - ten rok zacząłem od straty księgowej - poprzedni był w miarę ok ale bez "fajerwerków" - średni zysk miesięczny w granicach 5,5 tys pln, żona od 6 miesięcy na urlopie wychowawczym, 2 dzieci na utrzymaniu

2. podpisałem umowę przedwstępna na zakup stanu surowego - wpłaciłem 50 tys i muszę dopłacić jeszcze 200 tys

3. potrzebuję jak pisałem wyżej 200 tys w ciągu maksymalnie 45 dni (całą kwotę)

4. interesuje mnie minimum formalności, najlepiej bez sprawdzania moich dochodów - i wszystko błyskawicznie

5. oprocentowanie mniej ważne - bo wkrótce sprzedam mieszkanie (ale i tak za póżno zeby nie brać kredytu) i będę mógł szybko spłacić kredyt

6. stan surowy, który kupuję będzie aż do momentu całkowitej zapłaty i przeniesienia własności - własnościa osoby trzeciej (małej firmy, która buduje takie domy na sprzedaż)

PROSZĘ pomóżcie - gdzie się udać, żeby zdążyć na czas - bo już zaczynam siwieć ze zmartwienia czytając warunki banków na stronach internetowych

z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie

PROSZĘ pomóżcie - gdzie się udać, żeby zdążyć na czas - bo już zaczynam siwieć ze zmartwienia czytając warunki banków na stronach internetowych

z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie

faktycznie PTF - obecnie Santander stosuje coś takiego jak procedura uproszczona zachowując normalne warunki (oprocentowanie, marża i prowizja). Nie łap się na DomBank - GetinBank, ich kredyt „Na gębę" może mieć nawet 10-11% w CHF :-?

pzdr :)

Czy w waszych kredytach wkład własny + kredyt = całość inwestycji?

Chcę wziąść 50.000 na dokończenie budowy, brakuje mi tej kwoty by się wprowadzić. Na gotowo będę wykańczać dom z bieżących wpływów (wypłat).

Wycenę kierownika mam całości inwestycji na 300.000, wkład na 100.000, kredyt chcę 50.000. Tak więc brakuje mi 150.000 by wg banku zamknąć całość inwestycji. Lukas Bank nie chce mi tego zaakceptować. Dla nich po skorzystaniu z kredytu mam się wprowadzić i nic już nie robić. Zadowolą się jednak odbiorem budynku przez gminę.

Kierownik może mi zrobić wycenę na mniejsza kwotę ale nie na 50% całości .

Planuję napisać kredyt na 100.000 a wykorzystać wylko 50.000, bank obciąży mnie prawdopodobnie 1% od niepobranej kwoty.

Czy to ma sens? Pomóżcie.

Wiosna przyszła, a kredytu wziąść nie mogę :cry:

byłem wczoraj w SantanderBank, nie wiem jak jest gdzie indziej ale mam im dostarczyć (oprócz wniosku i dokumentów osobistych):

27 dokumentów słownie: dwadzieścia siedem szt

+wycenę rzeczoznawcy (~600 pln)

a potem czekać 3-4 tygodni na rozpatrzenie wniosku

po prostu ręce opadają

byłem wczoraj w SantanderBank, nie wiem jak jest gdzie indziej ale mam im dostarczyć (oprócz wniosku i dokumentów osobistych):

27 dokumentów słownie: dwadzieścia siedem szt

+wycenę rzeczoznawcy (~600 pln)

a potem czekać 3-4 tygodni na rozpatrzenie wniosku

po prostu ręce opadają

No to współczuję i wiem co mówię, bo ja też prowadzę swoją działalność, a mąż pracuje na etacie, i początkowo chcieliśmy wziąć kredyt razem. Tylko jak usłyszeliśmy te cuda niewidy, to nam się odechciało :x Ale wszystko jest do zrobienia, tylko strasznie wkurza mnie , że osoby prowadzące własną działalność mają takie utrudnienia i to nie tylko jeśli chodzi o kredyty :(

Potrzebuje porady, mam podpisać kredyt z nimi, czy przy wpłacie 51%, kredyt 100 tys. warunki libor6m + 1,4 % marży i prowizja 1,5 % to dużo ? Ze zdolnością kredytową niema problemu. Czy można coś urwaać ? Proszę pilnie o poradę, jestem umówiony na podpisanie u. kredytowej.

Seba

Czy w waszych kredytach wkład własny + kredyt = całość inwestycji?

[ciach]

Witam!

Gdy szukałem kredytu dla siebie każdy bank gdzie o to pytałem chciał dać swoje pienišdze jako ostatnie do całoœci inwestycji. Czyli wkład własny + kredyt = 100%, mało tego, by uruchomić kredyt musiałem przedstawić zapłacenie srodków własnych na akcie notarialnym (kupowałem gotowy dom). Dopiero po mojej wpłacie bank przelewał kredyt. Miła Pani z Noredi mówiła, że zawsze umowa kredytowa to precyzuje - bank płaci ostatnie pienišdze, która majš sfinansować całoœć inwestycji. Czyli bank nie może kredytować poszczególnych etapów, jeżeli one nie kończš inwestycji. Oczywiœcie zawsze można (i należy) indywidualnie negocjować warunki.

Powodzenia!

Wanios

Ale wszystko jest do zrobienia, tylko strasznie wkurza mnie , że osoby prowadzące własną działalność mają takie utrudnienia i to nie tylko jeśli chodzi o kredyty

byłem dziś po zaświadczenie o dochodach z działalności w urzędzie skarbowym;

naiwnie sądziłem, że sprawa jest prosta i względnie szybka :(

jednak oświecono mnie, że takie zaświadczenie mogą mi wydać w około 7 dni............ po tym, jak wprowadzą moje zeznanie roczne do systemu (złożyłem go jakieś 14 dni temu), tyle tylko, że mają " chwilowo" 20.000 zeznań do wprowadzenia, nikt nie wie gdzie jest moje :o - jego realny czas pojawienia się w systemie to 2 miesiące :evil:

gdybym miał etat to pracodaca wystawiłby mi stosowne zaświadczenie w max. kilka dni, a tak - tradycyjnie odechciewa się wszystkiego :cry: