Rafal_G-ce 30.01.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 I jeszcze jedno: dowiedz sie o prowizję i dodatkowe koszty (ubezpieczenie itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 30.01.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ... wychodzi 5,8%?!... niezupelnie - 5,8% o tyle kk jest nizszy od ks, (kk/ks) 6,16% - to bedzie spread, (kk jako wartosc wyjsciowa) = ks/kk Najnizszy spread jest w Bankach, ktore przeliczaja po kk i ks wg. notowan NBP (z tego co wiem, na pewno Santander tak robi) ......libor 3 (1,99)... Rafał ma racje, to nie może być LIBOR 3m (chyba ze jakis archiwalny). to raczej jest jakis ich współczynnik L3 czy inne cudo - podobnie jest w GE MoneyBank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S. K 30.01.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Dziś dostałem warunki z Millenium i GE Money na dok.budowy:Kwota kredytu 180tyś, 30 lat, wkład własny 117tyś.Millenium- prowizja 1%, marża 1,15% oprocen. 3,25% , ubezpieczenie na życie 36zł/mies, ubezpieczenie domu 22zl/mies platne przez cały czas kredytu. GE- oprocentowanie 3,05% nie podają marży , prowizja 3% zamieniona na obowiązkowe ubez. na życie 1441zł/rok, od utraty pracy 3964zł/2 lata, pierwszy rok ubazpieczenia domu gratis. Potem nie trzeba kontynuować ubezpieczeń na życie i od utraty pracy.Co o tym myślicie bo ja się waham. O każdym z banków słyszałem różne żeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S. K 30.01.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Zapomniałem dodać że to we frankach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 30.01.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Ten wkład własny (117 tys) to gotówka jaką dysponujesz czy na tyle wycenili Ci to co już masz wybudowane wraz z działką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S. K 30.01.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Tyle wydałem dotychczas na stan surowy i tyle uznali mi w kosztorysie, a całość wycenili mi z działką w Millenium na 175tyś a w GE na 250tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 30.01.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ...Millenium na 175tyś a w GE na 250tyś Ciekawe bo różnica w wycenie spora Pytam bo ruszam z budową na wiosnę i też bez kredytu się nie obejdzie. Zastanawiam się tylko czy postawić stan surowy (liczę, że wystarczy ) czy brać kredyt teraz......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 31.01.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witajcie, mam wszystkie dokumenty potrzebne do rozpoczęcia (no, może nie mam dziennika budowy podpisanego ), mam ekipę (czekmay na wiosnę) ale... .. nie mam kasy - to znaczy będę budowal w calości z kredytu. Instytucją finansująca będzie prawdopodobnie mBank. Wiele osób forum odradza ten bank. Czy ktoś z Was budował (ew. buduje) z mBankiem? Macie jakieś rady, uwagi, ostrzezenia? Dzieki za wszelkie info. pzdr Habier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reyou 31.01.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Dziś dostałem warunki z Millenium i GE Money na dok.budowy: Kwota kredytu 180tyś, 30 lat, wkład własny 117tyś. Millenium- prowizja 1%, marża 1,15% oprocen. 3,25% , ubezpieczenie na życie 36zł/mies, ubezpieczenie domu 22zl/mies platne przez cały czas kredytu. Coś słabo się postarali. Ja mam takie same warunki w Millennium przy 100% kredytu. Co prawda kredyt na 420 tys. Byc moze dlatego jest taka sama marża. No ale mam jeszcze obezpieczenie na zycie i zdrowie - 85 PLN na miesiąc, co roku kwota ubezp maleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszczak 31.01.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Byłem w placówce POLBANKUkredyt 150 tys.wkład własny 50 tys. działka, kredyt libor 3M + 1,25 marża, oczywiście frankiprowizja 0nie wymagają dodatkowych ubezpieczeń na życie czy innych, bo te dodatkowe opłaty w gruncie rzeczy podnoszą oprocentowanie całego kredytu,do chwili ustanowienia zabezpieczenia oprocentowanie podwyższone o 1%,rzeczoznawca ogląda na początku działkę i ją wycenia na koszt banku, dalsze wizyty w trakcie realizacji inwestycji również bezpłatne.Przy wyższych kredytach powyżej 200 tys. można jeszcze negocjować marżę, ja biorę za mało, ale i tak mi to odpowiada, bo licząc te dodatkowe ubezpieczenia które są w innych bankach wymagane a odwiedziłem ich kilka oprocentowanie kredytu wychodzi znacznie większe, a ja chcę spłacić kredyt oczywiście z odsetkami bez nabijania kasy dodatkowo firmom ubezpieczeniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bukalka 02.02.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Witam.Nadszedł czas o ubieganie się o kredyt i mam takie pytanie,czy składając wniosek o kredyt muszę mieć już wypisane zaświadczenie z pracy o zarobkach,czy na wstępie wystarczy tylko wniosek i po rozpatrzeniu jeśli jest decyzja pozytywna donoszę zaświadczenie.Ponieważ możemy mieć problem ze zdolnością kredytową,mąż pracuje a ja jestem obecnie na urlopie wychowawczym .I chcielibyśmy złożyć wnioski w kilku bankach zawsze gdzieś nam ta zdolność na kwotę którą chcemy zaciągnąć wyjdzie,i właśnie niewiem czy do każdego banku musimy mieć już na wstępie zaświadczenie o dochodach,czy donosi się je pózniej,może ktoś odpowie mi na to pytanie.Pzdr Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 02.02.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Najpierw warto pochodzić po bankach bez żadnych papierków ale z konkretnym planem inwestycji/kredytu w głowie i poznać jakie są wstępne warunki, często można też podpytać czy i w jakim zakresie negocjowalna jest prowizja i marża. To na pewno zawęzi Ci wybór banku do kilku 2-4 Część banków od razu mówi iż jej marże są nienegocjowalne np. w moim przypadku było tak w BPH i KredytBank. Jak się zdecydujesz już na te 2-4 banki warto załatwić sobie zaświadczenie o zarobkach, następują wtedy dalsze negocjacje. Oczywiście co bank, a co więcej co oddział to inne warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 02.02.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Witam. Nadszedł czas o ubieganie się o kredyt i mam takie pytanie,czy składając wniosek o kredyt muszę mieć już wypisane zaświadczenie z pracy o zarobkach,czy na wstępie wystarczy tylko wniosek i po rozpatrzeniu jeśli jest decyzja pozytywna donoszę zaświadczenie.Ponieważ możemy mieć problem ze zdolnością kredytową,mąż pracuje a ja jestem obecnie na urlopie wychowawczym .I chcielibyśmy złożyć wnioski w kilku bankach zawsze gdzieś nam ta zdolność na kwotę którą chcemy zaciągnąć wyjdzie,i właśnie niewiem czy do każdego banku musimy mieć już na wstępie zaświadczenie o dochodach,czy donosi się je pózniej,może ktoś odpowie mi na to pytanie. Pzdr Aga Zeby zlozyc wniosek trzeba zlozyc odpowiednie dokumenty, w kazdym banku komplet moze sie nieco roznic, ale zaswiadczenie/oswiadczenie o zarobkach musi byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 05.02.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam w jakim banku na dzien dzisiejszy dostane kredyt w CHF? zastanawiam sie nad millenium, ale byc moze sa jakies inne baki ktore dadza tanszy kredyt? ale nie wiem nawet w ktorych jeszcze sa kredyty w CHF? z gory dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 05.02.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 w jakim banku na dzien dzisiejszy dostane kredyt w CHF? Z moich własnych doświadczeń wiem, że kredytu w CHF udzielają: - BZ WBK (od niedawna, jednak na tragicznych warunkach) - Lukas (nie w kazdym oddziale) - Raiffaisen - Santander - GE Money - Kredyt Bank - Millenium - Nordea - DomBank - BPH - udzielaja w CHF jesli w takiej walucie osiaga sie przychody, tak przynajmniej było w oddziale w moim mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszczak 05.02.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Byłem w placówce POLBANKU kredyt 150 tys. wkład własny 50 tys. działka, kredyt libor 3M + 1,25 marża, oczywiście franki prowizja 0 nie wymagają dodatkowych ubezpieczeń na życie czy innych, bo te dodatkowe opłaty w gruncie rzeczy podnoszą oprocentowanie całego kredytu, do chwili ustanowienia zabezpieczenia oprocentowanie podwyższone o 1%, rzeczoznawca ogląda na początku działkę i ją wycenia na koszt banku, dalsze wizyty w trakcie realizacji inwestycji również bezpłatne. Przy wyższych kredytach powyżej 200 tys. można jeszcze negocjować marżę, ja biorę za mało, ale i tak mi to odpowiada, bo licząc te dodatkowe ubezpieczenia które są w innych bankach wymagane a odwiedziłem ich kilka oprocentowanie kredytu wychodzi znacznie większe, a ja chcę spłacić kredyt oczywiście z odsetkami bez nabijania kasy dodatkowo firmom ubezpieczeniowym dziś dostałem telefon z tego banku Pani powiedziała że niestety ale prowizja jest od tego kredytu 1,5%, trochę mnie to zaskoczyło bo warunki otrzymałem takie jak widać i tu nagle, nie wiem czy to niekompetencja ze strony banku czy informują po złożeniu wniosku, a wcześniej oferują idealne warunki duży minus, chyba zrezygnuję, całkiem niezła oferta w Nordea, a tak ich chwaliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jotpe 05.02.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Witam. Nadszedł czas o ubieganie się o kredyt i mam takie pytanie,czy składając wniosek o kredyt muszę mieć już wypisane zaświadczenie z pracy o zarobkach,czy na wstępie wystarczy tylko wniosek i po rozpatrzeniu jeśli jest decyzja pozytywna donoszę zaświadczenie.Ponieważ możemy mieć problem ze zdolnością kredytową,mąż pracuje a ja jestem obecnie na urlopie wychowawczym .I chcielibyśmy złożyć wnioski w kilku bankach zawsze gdzieś nam ta zdolność na kwotę którą chcemy zaciągnąć wyjdzie,i właśnie niewiem czy do każdego banku musimy mieć już na wstępie zaświadczenie o dochodach,czy donosi się je pózniej,może ktoś odpowie mi na to pytanie. Pzdr Aga Rozmowa wstępna zazwyczaj jest prowadzona "na gębę". Wstrzymaj się z zaświadczeniem o zarobkach bo zazwyczaj banki mają swoje druki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daber1980 05.02.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Rozmowa wstępna zazwyczaj jest prowadzona "na gębę". Wstrzymaj się z zaświadczeniem o zarobkach bo zazwyczaj banki mają swoje druki. Ale przeciez BUKALKA wyraznie napisala ze chce zlozyc wnioski w kilku bankach, do tego musi miec zaswiadczenie badz oswiadczenie o dochodach (i reszte dokumentów - pozwolenie, projekt, wycene nieruchomości itp.), najlepiej na oryginalnych drukach banku, rzeczywiscie, ale uhonorują też inne, o ile znajdą się na nich te same dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlMastar 05.02.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 ja dostałem tak: -oprocentowanie: 2,85% - L3 (2,20 ) + marża (0,65), -rata wynosilaby 2109,80zl/m-c, -prowizja 0% Koszty kredytu (wliczone w kwote kredytu): -ubezpieczenie pomostowe-do czasu zalozenia Ksiegi Wieczystej i wpisu do niej hipoteki oprocentowanie jest wyzsze o 2%, -0zl ubezpieczenie nieruchomosci na rok w TUiR WARTA S.A. lub STU Ergo Hestia S.A., -0zl za wycene nieruchomosci przeprowadzona przez pracownka banku, -0zl za przewalutowanie i podwyzszenie kwoty kredytu, -mozliwe wakacje kredytowe -raz w roku miesieczna przerwa w splacie rat kredytu, -0zl za rozpatrzenie wniosku. kredyt na 500tys na dokończenie budowy domu i na zakup części mieszkania (wykup 1/3, gdzie 2/3 są już moje). co do wskaźnika L3 to jest to srednia arytmetyczna Liboru 3M jakoś mi się wierzyć nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 06.02.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 czy sa jakies głośne ZA lub głośne PRZECIW za kredytem w banku Millenium? Jestem w trakcie donoszenia "papierow" i jesli ktos by wiedzial ze nie warto brac w tym banku kredytu w CHF to prosze o info jeszcze moge sie wycofac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts