Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

my rozpoczynamy w lutym a wniosek złożony wraz kompletem dokumentów właśnie wczoraj... uff nareszcie i to w sławnym PKO BP. kredyt z dopłatami, 216 tys na 30 lat, prowizja 1%, oprocent. wibor+marża 7.13 oczywiście pln...

i budujemy dom pod krzewuszką....

Taki dom za 216.000 zl.

Fiu, fiu. Albo ja za swoj przeplacilem albo macie nieosiagalne znajomosci w skladach budowlanych.

Martwi mnie tylko ta powierzchnia uzytkowa 137 m2.

Doplaty macie tylko na polowe domu.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie, mam ogromną prośbę - czy ktoś posiada kosztorys dla Deutsche Banku i mógłby podesłać - bardzo proszę. Wskazane byłyby również wszelkie opinie osób współpracujących z tym bankiem, szczególnie interesuje mnie ile można urwać z tej standardowej marży i prowizji i co ich najlepiej przekonuje ?.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

witam

my rozpoczynamy w lutym a wniosek złożony wraz kompletem dokumentów właśnie wczoraj... uff nareszcie i to w sławnym PKO BP. kredyt z dopłatami, 216 tys na 30 lat, prowizja 1%, oprocent. wibor+marża 7.13 oczywiście pln...

Taki dom za 216.000 zl.

Fiu, fiu. Albo ja za swoj przeplacilem albo macie nieosiagalne znajomosci w skladach budowlanych.

nikt nie powiedział że te 216 tys ma mi wystarczyć na całą budowę:)))) swoich mamy 50 tys , około 40 tys dostaniemy od teściów a i biznes kręci się coraz lepiej

pozdrawiam

Witajcie, mam ogromną prośbę - czy ktoś posiada kosztorys dla Deutsche Banku i mógłby podesłać - bardzo proszę. Wskazane byłyby również wszelkie opinie osób współpracujących z tym bankiem, szczególnie interesuje mnie ile można urwać z tej standardowej marży i prowizji i co ich najlepiej przekonuje ?.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

ja mam kredyt w DB; poszukam czy mam gdzies w archiwum kosztorys do DB, aczkolwiek musze powiedziec ze nie roznil sie on od skladanego gdzie indziej (wniosek skladalem tez w fortisie i multi). najlepszym moim zdaniem sposobem jest kontakt z kierownikiem budowy i poproszenie zeby pomogl przygotowac kosztorys budowy na potrzeby kredytowe...

z prowizji chyba nie uda się w DB zupełnie zrezynować, przynajmniej nie slyszalem o takim przypadku... mi udalo sie dojsc do 0.5%, stwierdzilem ze biorac pod uwage niska marze, bardziej mi sie to oplaca w dlugiej perspektywie od banku bez prowizji ale z wyższa marżą.

co do obslugi poki co jest bardzo ok, natomiast kredyt wzialem we wrzesniu, dopiero za 2 miesiace rozliczam pierwsza i biore druga transze, mysle ze wtedy bede mogl potwierdzic swoje dobre wrazenia.

nikt nie powiedział że te 216 tys ma mi wystarczyć na całą budowę:)))) swoich mamy 50 tys , około 40 tys dostaniemy od teściów a i biznes kręci się coraz lepiej

pozdrawiam

Gratuluje zatem tesciow :lol:

witam

Taki dom za 216.000 zl.

pozdrawiam

a ja gratuluję teściów i biznesu :) :D :) :D

co myślicie o naszych warunkach;

- 200 tys. na 30 lat CHF

-0 prowizja

- oprocentowanie 4,07

-marża 1,2 + Libor 6m

-ubez. wkładu własnego 455 zł

- rata 987,00zł

Bylismy w kilku bankach, tan zaproponował nam najniższą ratę co jest dla nas ważne

Będę wdzięczna za wasze opinie

- 200 tys. na 30 lat CHF

-0 prowizja

- oprocentowanie 4,07

-marża 1,2 + Libor 6m

- rata 987,00zł

Bylismy w kilku bankach, tan zaproponował nam najniższą ratę co jest dla nas ważne

jeżeli to jest wszystko i nie ma żadnych obowiązkowych ubezpieczeń na życie i innych to dość dobre warunki

szkoda tylko jeszcze że nie Libor 3m bo jest niższy i byłaby jeszcze niższa rata

przez pierwsze 3 lata możemy nadpłacić rocznie 15 % kwoty kapitału a po upływie 3 lat spłacić bez żadnej prowizji ... jak jest z przewalutowaniem to muszę sprawdzić bo teraz nie pamiętam dokładnie .....

- 200 tys. na 30 lat CHF

-0 prowizja

- oprocentowanie 4,07

-marża 1,2 + Libor 6m

- rata 987,00zł

marża nie najniższa, ale też i kwota kredytu z punktu widzenia banku nie za duża. aczkolwiek wydaje mi się, że do 1% powinno dać radę zejść... generalnie wzięcie kreytu na tych warunkach nie przyniesie wstydu w rodzinie :)

ja mam kredyt w DB

z prowizji chyba nie uda się w DB zupełnie zrezynować, przynajmniej nie slyszalem o takim przypadku... mi udalo sie dojsc do 0.5%, stwierdzilem ze biorac pod uwage niska marze, bardziej mi sie to oplaca w dlugiej perspektywie od banku bez prowizji ale z wyższa marżą.

co do obslugi poki co jest bardzo ok, natomiast kredyt wzialem we wrzesniu, dopiero za 2 miesiace rozliczam pierwsza i biore druga transze, mysle ze wtedy bede mogl potwierdzic swoje dobre wrazenia.

kamionkal - dzięki za info, dzisiaj byliśmy w DB i zaproponowali:

kredyt we frankach: 340 tyś zł

marża - 0,9%

prowizja - 1,5% (trochę dużo)

nadpłata/spłata - do 3 lat 2% pow.3lat 0%

przewalutowanie - 2-3 razy 0%

rozliczenia transz - zdjęcia

ubezpieczenie od ognia - gdzie chcemy z cesją na nich

rata 29 lat - 1566

Libor 3M

wycena - u nich 725 zł lub u innego rzeczoznawcy z listy

przez 1 rok 0,25% marży

Nordea

marża - 1%

prowizja - 1,5%

wycena - 340 zł

ubezpieczenie od ognia i innych - 346 zł

transze - faktury min 50%

nadpłata/spłata - do 3 lat codziennie do 30% kapitału 0%, po trzech latach ile będziemy chcieli 0%

przewalutowanie - 0%

rata - 1580,39

mam jeszcze porównywalną propozycję w mBanku, jeżeli możecie poradzić co wybrać to będę bardzo wdzięczna. Boję się trochę tego mBanku ponieważ z tego co czytałam na forum mają dość szczegółowych analityków, problemy z transzami itp. Czy waszym zdaniem te warunki są o.k. czy też próbują nas naciągnąć.

Pozdrawiam.

Witam,

Mam pytanie do wszystkich,którzy orientują się jakie dokumenty wymagane są do rozpatrzenia wniosku kredytowego w róznych bankach.

Głownie interesuje mnie jakie banki wymagają PIT-U dokumenyującego dochody za ostatni rok a jakie banki honorują tylko wyciągi z konta za ostatnie 3-y miesiące... Jak to wyglądało w bankach gdzie składaliście wnioski...mam wiedze co do millenium( juz po rozmowie) zaświadczenie o zarobkach+wyciągi z konta

Dziękuje za pomoc i POZDRAWIAM

Lukas nie wymaga PIT-ów.

Otrzymaliśmy u nich takie warunki :

Kredyt 272 000 PLN w CHF

- marża 1%

- Prowizja 1%

- spread mają na poziomie 3,9%

- bez faktur - inspekcja postępów budowy na koszt banku

- dodatkowo karta kredytowa i ubezp na życie ( i tak chcieliśmy się ubezpieczyc )lub fundusz inwestycyjny min. 1200 PLN rocznie lub 100 miesięcznie.

- za wcześniejsza spłatę całkowitą do 5lat 2%

spłata do 10 000 PLN miesięcznie bez prowizji