Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słyszałam, że Dom bank przymyka na to oczy ale nie ma o nich pozytywnych opini, ja będę próbowała w Nordei - oni wchodzą na rynek, chcą pozyskać klientów to może też przymkną, zarobki mam o.k. a to po prostu głupia wpadka z przeszłości.

Pozdrawiam.

a zlozyles juz wniosek o kredyt?

Składam w przyszłym tygodniu. Byłam w Open Finanse i tam Pan też zaproponował Nordeę.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My otrzymaliśmy takie warunki na 330 000 (kredyt w chf) na 30 lat:

-prowizja 0%

-marża 1%

-LIBOR 3M czyli oprocentowanie (3,67%)

-wycena prez przedstawiciela bez opłat

-ubezpieczenie domu na czas budowy z cesją na bank w Pzu (rata 30zł/mc)

-do czasu wpisu hipoteki marża wyższa o 1,2 p.p.

-rozliczanie transz bez faktur

-brak dodatkowych ubezpieczeń

My otrzymaliśmy takie warunki na 330 000 (kredyt w chf) na 30 lat:

-prowizja 0%

-marża 1%

-LIBOR 3M czyli oprocentowanie (3,67%)

-wycena prez przedstawiciela bez opłat

-ubezpieczenie domu na czas budowy z cesją na bank w Pzu (rata 30zł/mc)

-do czasu wpisu hipoteki marża wyższa o 1,2 p.p.

-rozliczanie transz bez faktur

-brak dodatkowych ubezpieczeń

jaki to bank i jaka rata ?

jeśli chodzi o papierki zarobkowe to wymagają zaświadczenie o zarobkach z 6 miesięcy, jeśli wynagrodzenie wpływa na konto to nie potrzeba wyciagów, jeśli nie to druki RMUA z 6m, pit za ostatni rok, na taką kwotę my mieliśmy zarobki 4200 netto (razem z meżem)
Pierwsza transza 192 000 zł., rozliczanie na podstawie wizyt na budowie, bez faktur. Kosztorys robiliśmy sami, podbijał nam tylko kierownik budowy. Wnioskowaliśmy o mniejszą transzę ale sami połączyli nam pierwszą i drugą. Dla nas to lepiej. Całkowity czas budowy nie może przekroczyć 2,5 roku-do dnia odbioru.

Pytałam w wielu bankach i moje wnioski sa takie:

- DB nie lubi systemów gospodarczych

- lukas wymaga wysokich zarobków

- BZ WBK ma wysokie %

- Dom bank też wysokie %

Najlepsze oferty na 30 lat dają:

- Fortis

- Nordea

- GE Money

- Polbank (a tu ze względu na wyliczanie zdolności kredytowej)

- Milenium

zaznaczam, iz to mój prywatny ranking

Pierwsza transza 192 000 zł., rozliczanie na podstawie wizyt na budowie, bez faktur. Kosztorys robiliśmy sami, podbijał nam tylko kierownik budowy. Wnioskowaliśmy o mniejszą transzę ale sami połączyli nam pierwszą i drugą. Dla nas to lepiej. Całkowity czas budowy nie może przekroczyć 2,5 roku-do dnia odbioru.

A jak długo czekaliscie za kredytem?

Pytałam w wielu bankach i moje wnioski sa takie:

- DB nie lubi systemów gospodarczych

- lukas wymaga wysokich zarobków

- BZ WBK ma wysokie %

- Dom bank też wysokie %

Najlepsze oferty na 30 lat dają:

- Fortis

- Nordea

- GE Money

- Polbank (a tu ze względu na wyliczanie zdolności kredytowej)

- Milenium

zaznaczam, iz to mój prywatny ranking

ranking jest dosyc ciekawy, sam slyszalem wiele pozytywnego o tych bankach

co rankingu mam podobne odczucia, dlatego wziąlem w GE :D

Ja bym jeszcze tą "5" podzielił wg kryterium którym bankom wystarcza postęp w budowie a które potrzebują faktur. U mnie ta kwestia była decydująca.

A jak długo czekaliscie za kredytem?

w zasadzie papierki zaczeliśmy zbierać w grudniu, a ostatnie potrzebne dokumenty złozyliśmy pod koniec stycznia, rozpatrywanie wniosku ostatecznego trwało niecałe 2 tygodnie

Witam,

Mam prośbę do forumowiczów, którzy brali kredyt w Nordei.

Czy moglibyście mi polecić sprawdzonego doradcę z Warszawy.

Chciałabym uniknąć trafienia do osoby która obsługuje swój pierwszy kredyt na budowę i nie bardzo wie co potrzeba.

Pozdrawiam,

Wera51

Dzień dobry.

Rozpoczynam dopiero przygodę zarówno z budowaniem jak i z forum. Dlatego z góry przepraszam za głupie pytania :oops: Interesuje mnie ile mniej więcej u was wynoszą odsetki od wypłacanych transz. Bo rozumiem, że bank wypłaca np. I transzę 50000 i do wypłaty II od I spłacam już odsetki. Albo źle rozumuję? :oops:

co rankingu mam podobne odczucia, dlatego wziąlem w GE :D

Ja bym jeszcze tą "5" podzielił wg kryterium którym bankom wystarcza postęp w budowie a które potrzebują faktur. U mnie ta kwestia była decydująca.

W GE chyba nie potrzebują faktur? W jakich bankach jeszcze nie?

Dzień dobry.

Rozpoczynam dopiero przygodę zarówno z budowaniem jak i z forum. Dlatego z góry przepraszam za głupie pytania :oops: Interesuje mnie ile mniej więcej u was wynoszą odsetki od wypłacanych transz. Bo rozumiem, że bank wypłaca np. I transzę 50000 i do wypłaty II od I spłacam już odsetki. Albo źle rozumuję? :oops:

Dokładnie. Odsetki spłacasz w okresie tzw. karencji (u nas np. 13 mcy)

Wtedy od I transzy spłacasz odsetki aż do dnia wypłaty II transzy - wtedy przeliczają na nowo harmonogram spłat.

My mamy wypłaconą pierwsza transzę ok 108tys - odsetki w zależności od kursu franka ok. 400 zł

Słyszałam, że Dom bank przymyka na to oczy ale nie ma o nich pozytywnych opini, ja będę próbowała w Nordei - oni wchodzą na rynek, chcą pozyskać klientów to może też przymkną, zarobki mam o.k. a to po prostu głupia wpadka z przeszłości.

Pozdrawiam.

a zlozyles juz wniosek o kredyt?

Składam w przyszłym tygodniu. Byłam w Open Finanse i tam Pan też zaproponował Nordeę.

Trzymam za Ciebie kciuki ;) ja walcze z bankiem, ktory wystawil mi negatywna opinie w BIK'u, zeby napisali mi oswiadczenie ze splacilem kredyt bez przeprowadzenia czynnosci windykacyjnych

pozdrawiam