Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Warunki kredytu złotówkowego w ING Banku Śląskim

- WIBOR 6M + marża banku 0,5%

- 0% prowizji za udzielenie kredytu

- 0% prowizji za wcześniejszą spłatę, nadpłatę

- pomoc doradcy w załatwianiu wszelkich formalności

qufell czy ta marża 0,5% to w całym okresie kredytowania czy tylko w tzw okresie promocyjnym? i co z innymi kosztami typu dodatkowe ubezpieczenie, wycena itp?

Warunki kredytu złotówkowego w ING Banku Śląskim

- WIBOR 6M + marża banku 0,5%

- 0% prowizji za udzielenie kredytu

- 0% prowizji za wcześniejszą spłatę, nadpłatę

- pomoc doradcy w załatwianiu wszelkich formalności

Dla zainteresowanych mogę zrobić symulację zdolności kredytowej i udzielić szczegółowych informacji.

Pozdrawiam

sprawdźcie różnicę w WIBOR 6M a 3M i okaże się, że te 0,5% marży to wcale nie taka okazja ;-) tylko jedna cyferka w nazwie wskaźnika, a robi różnicę,

a i nie ma w tej ofercie nic o obowiązkowych ubezpieczeniach... są przy tych warunkach? czy niekoniecznie?

ja miałem propozycję w PKO marża 0,53% i 0% prowizji, ale za tę promocję obowiązkowe ubezpieczenie... podziękowałem, wziąłem trochę "gorsze" % ale bez ubezpieczenia podbijającego kapitał zadłużenia

WIBOR 6M - 6,27, 3M - 5,99

Ubezpieczenie nieruchomości od ognia i innych zdarzeń losowych jest wymagane. Nie jest konieczne wpisanie banku w cesję praw z ubezpieczenia, jednakże na wniosek banku należy taką polisę okazać.

Dodatkowo dochodzi ubezpieczenie brakującego wkładu własnego (0,7% od tejże kwoty), płatne jednorazowo lub w ratach co 3 lata.

Na ogół wycena jest bezpłatna (jest płatna 300zł np. w przypadku gdy przedmiotem zabezpieczenia jest inna nieruchomość niż kredytowana i kredyt jest wyższy niż 150000zł) , w przypadku budowy domu systemem gospodarczym - operat szacunkowy 900zł.

Winny byl moze nie tyle oddzial co rzeczoznawca. Wycenil mi dom 105 m2 uzytkowej/160 m2 calkowitej na 200.000 zl wraz z dzialka. Problem w tym ze ja dzialke mialem i chcialem 200.000 zl kredytu na budowe. Nie wiem jakim to trzeba byc "fachowcem" aby nowy domek kryty dachowka na 1400 m2 dzialce w dzielnicy domkow jednorodzinnych, budowany w duzym miescie 20 km od centrum Katowicach wycenic na 200.000 zl w sytuacji gdy na sasiednich ulicach za sama dzialke budowlana podobnej wielkosci trzeba dac polowe tej kwoty.

jaki bank tak Ci nisko wycenił nieruchomość??? Przecież to rozbój w biały dzień, wartość rynkowa takiej nieruchomości to przynajmniej 400tys. a może i więcej....

Winny byl moze nie tyle oddzial co rzeczoznawca. Wycenil mi dom 105 m2 uzytkowej/160 m2 calkowitej na 200.000 zl wraz z dzialka. Problem w tym ze ja dzialke mialem i chcialem 200.000 zl kredytu na budowe. Nie wiem jakim to trzeba byc "fachowcem" aby nowy domek kryty dachowka na 1400 m2 dzialce w dzielnicy domkow jednorodzinnych, budowany w duzym miescie 20 km od centrum Katowicach wycenic na 200.000 zl w sytuacji gdy na sasiednich ulicach za sama dzialke budowlana podobnej wielkosci trzeba dac polowe tej kwoty.

jaki bank tak Ci nisko wycenił nieruchomość??? Przecież to rozbój w biały dzień, wartość rynkowa takiej nieruchomości to przynajmniej 400tys. a może i więcej....

Wlasnie wspomniany ING.

Podobno brali pod uwage srednie ceny domow sprzedawanych w okolicy w ostatnim roku. Problem w tym, ze jest to dzielnica gdzie nowa zabudowa dopiero sie teraz pojawia. Szacunkowa cene 2000zl/m2 przyjeli na podstawie starych i duzych budynkow. W ich przypadku faktycznie ma to sens: bo cena domu z lat 60-tych o powierzchni 200 m2 na dzialeczce 500 m2 moze byc zblizona do 400.000 zl. Lecz w zaden sposob z tego nie wynika by cena domu 105m2 uzytkowej (+garaz, kotłownia i garderoba - ktore nie sa liczone do uzytkowej - w sumie całkowita to 160 m2) miała wyniesc 210.000 zl.

Rzeczoznawca bardzo sie potrudzil. Pomnożyl te 2000 zl/m2 przez 105 m2 i w ten sposob powstało 210.000 zl. Bank ze swej strony obnizyl maksymalna kwote kredytu do 190.000 zl - bo nie chcial finansowac z jego punktu widzenia 100% nieruchomosci.

Witam,

Byłam dzisiaj w PKO BP i mam pytanie do tych ktrzy wzięli kredyt w tym banku i z niego już korzystają bądź skorzystali.

A mianowicie, jak inspektor z PKO BP sprawdza zrealizowana transze?tzn czy wymaga faktur?

a jak na przykład jest jeśli pojdę do banku mając zrobiony już stan zero /roboty ziemne,fundamenty i izolacje,płyta/ i wykaze ten stan zero/ wyceniony na np 50tys / plus dzialke jako wklad wlasn, to jak wtedy bank to ocenia?przyjmuje tyle ile podam?

....bardzo proszę o info, zapomniałam się zapytać w banku o to, a co z życia wzięte to najlepsze.

I czy ktoś miał marżę mniejszą niż 1,02 % ? Pani dzisiaj powiedziała że może obniżyć ją do tej kwoty co najwyżej......

ewela

A ja proszę o informację, jeżeli ktoś oczywiście się orientuje:

jaką kwotę przyjmuję rzeczoznawca w Kredyt Banku i Lukas Banku za m2 domu przy tworzeniu tzw. operatu szacunkowego i czy biorą pod uwagę powierzchnię użytkową czy też zabudowy (dom będzie dopiero budowany).

Pani która robiła nam operat dla Millennium policzyła 2600 za m2 pow. zabudowy i tym nas załatwiła, ponieważ przy zdolności którą posiadamy musielibyśmy pokazać, że mamy na koncie 100 tyś. zł a jest to niemożliwe.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

A ja proszę o informację, jeżeli ktoś oczywiście się orientuje:

jaką kwotę przyjmuję rzeczoznawca w Kredyt Banku i Lukas Banku za m2 domu przy tworzeniu tzw. operatu szacunkowego i czy biorą pod uwagę powierzchnię użytkową czy też zabudowy (dom będzie dopiero budowany).

Pani która robiła nam operat dla Millennium policzyła 2600 za m2 pow. zabudowy i tym nas załatwiła, ponieważ przy zdolności którą posiadamy musielibyśmy pokazać, że mamy na koncie 100 tyś. zł a jest to niemożliwe.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Przewaznie licza powierzchnie uzytkowa wziętą z projektu.

A moze ktos sie wypowie o GE MONEY BANK?

Dzisiaj dali mi takie warunki na kredyt w wys.250tys w CHF: oprocentowanie 3,85 , w tym marza 1,05

250 PLN za wycene nieruchomosci

rata wychodzi 1269,64 i w tej racie sa ubezpiecznie od utraty pracy oraz ubezpieczenie na zycie.

nie wymagaja faktur, ich jakis inspektor jezdzi na budowe i robi zdjecia i to nic nie kosztuje.

co powiecie?nie jest to podejrzane?

Jak to jest liczone?

Przypuśćmy, że potrzebuję na budowę 250 tys. (według kosztorysu)

Wartośc domu wedle rzeczoznawcy po wybudowaniu to 550 tys.

wartośc działki i poczynionych prac 100 tys.

Bank chyba nie będzie wymagał ode mnie udokumentowania 200 tys skoro kosztorys opiewa na 250 tys.

Czy będą podważać to, że za 250 tys. nie wybuduję domu?? i narzucać swoje ceny za m2?

Mnie powiedzieli, że właśnie tak, muszę im pokazać brakującą kwotę.