mathiasso 10.03.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Kredyt w CHF jest póki co dostępny tylko dla klientów bankowości prywatnej czyt. VIPów... ale za to złotówka rządzi też się ubawiłem....złotówka rządzi, zgadzam się jeśli przyjmiemy za kryterium prawie 2 razy wyższą rate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGKA 10.03.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Warunki kredytu złotówkowego w ING Banku Śląskim - WIBOR 6M + marża banku 0,5% - 0% prowizji za udzielenie kredytu - 0% prowizji za wcześniejszą spłatę, nadpłatę - pomoc doradcy w załatwianiu wszelkich formalności qufell czy ta marża 0,5% to w całym okresie kredytowania czy tylko w tzw okresie promocyjnym? i co z innymi kosztami typu dodatkowe ubezpieczenie, wycena itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 10.03.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Warunki kredytu złotówkowego w ING Banku Śląskim - WIBOR 6M + marża banku 0,5% - 0% prowizji za udzielenie kredytu - 0% prowizji za wcześniejszą spłatę, nadpłatę - pomoc doradcy w załatwianiu wszelkich formalności Dla zainteresowanych mogę zrobić symulację zdolności kredytowej i udzielić szczegółowych informacji. Pozdrawiam sprawdźcie różnicę w WIBOR 6M a 3M i okaże się, że te 0,5% marży to wcale nie taka okazja tylko jedna cyferka w nazwie wskaźnika, a robi różnicę, a i nie ma w tej ofercie nic o obowiązkowych ubezpieczeniach... są przy tych warunkach? czy niekoniecznie? ja miałem propozycję w PKO marża 0,53% i 0% prowizji, ale za tę promocję obowiązkowe ubezpieczenie... podziękowałem, wziąłem trochę "gorsze" % ale bez ubezpieczenia podbijającego kapitał zadłużenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 11.03.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 WIBOR 6M - 6,27, 3M - 5,99 Ubezpieczenie nieruchomości od ognia i innych zdarzeń losowych jest wymagane. Nie jest konieczne wpisanie banku w cesję praw z ubezpieczenia, jednakże na wniosek banku należy taką polisę okazać. Dodatkowo dochodzi ubezpieczenie brakującego wkładu własnego (0,7% od tejże kwoty), płatne jednorazowo lub w ratach co 3 lata. Na ogół wycena jest bezpłatna (jest płatna 300zł np. w przypadku gdy przedmiotem zabezpieczenia jest inna nieruchomość niż kredytowana i kredyt jest wyższy niż 150000zł) , w przypadku budowy domu systemem gospodarczym - operat szacunkowy 900zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 11.03.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Winny byl moze nie tyle oddzial co rzeczoznawca. Wycenil mi dom 105 m2 uzytkowej/160 m2 calkowitej na 200.000 zl wraz z dzialka. Problem w tym ze ja dzialke mialem i chcialem 200.000 zl kredytu na budowe. Nie wiem jakim to trzeba byc "fachowcem" aby nowy domek kryty dachowka na 1400 m2 dzialce w dzielnicy domkow jednorodzinnych, budowany w duzym miescie 20 km od centrum Katowicach wycenic na 200.000 zl w sytuacji gdy na sasiednich ulicach za sama dzialke budowlana podobnej wielkosci trzeba dac polowe tej kwoty. jaki bank tak Ci nisko wycenił nieruchomość??? Przecież to rozbój w biały dzień, wartość rynkowa takiej nieruchomości to przynajmniej 400tys. a może i więcej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qufeel 11.03.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 qufell czy ta marża 0,5% to w całym okresie kredytowania czy tylko w tzw okresie promocyjnym? i co z innymi kosztami typu dodatkowe ubezpieczenie, wycena itp? Tak, w całym okresie kredytowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 11.03.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Winny byl moze nie tyle oddzial co rzeczoznawca. Wycenil mi dom 105 m2 uzytkowej/160 m2 calkowitej na 200.000 zl wraz z dzialka. Problem w tym ze ja dzialke mialem i chcialem 200.000 zl kredytu na budowe. Nie wiem jakim to trzeba byc "fachowcem" aby nowy domek kryty dachowka na 1400 m2 dzialce w dzielnicy domkow jednorodzinnych, budowany w duzym miescie 20 km od centrum Katowicach wycenic na 200.000 zl w sytuacji gdy na sasiednich ulicach za sama dzialke budowlana podobnej wielkosci trzeba dac polowe tej kwoty. jaki bank tak Ci nisko wycenił nieruchomość??? Przecież to rozbój w biały dzień, wartość rynkowa takiej nieruchomości to przynajmniej 400tys. a może i więcej.... Wlasnie wspomniany ING. Podobno brali pod uwage srednie ceny domow sprzedawanych w okolicy w ostatnim roku. Problem w tym, ze jest to dzielnica gdzie nowa zabudowa dopiero sie teraz pojawia. Szacunkowa cene 2000zl/m2 przyjeli na podstawie starych i duzych budynkow. W ich przypadku faktycznie ma to sens: bo cena domu z lat 60-tych o powierzchni 200 m2 na dzialeczce 500 m2 moze byc zblizona do 400.000 zl. Lecz w zaden sposob z tego nie wynika by cena domu 105m2 uzytkowej (+garaz, kotłownia i garderoba - ktore nie sa liczone do uzytkowej - w sumie całkowita to 160 m2) miała wyniesc 210.000 zl. Rzeczoznawca bardzo sie potrudzil. Pomnożyl te 2000 zl/m2 przez 105 m2 i w ten sposob powstało 210.000 zl. Bank ze swej strony obnizyl maksymalna kwote kredytu do 190.000 zl - bo nie chcial finansowac z jego punktu widzenia 100% nieruchomosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 11.03.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Witam, Byłam dzisiaj w PKO BP i mam pytanie do tych ktrzy wzięli kredyt w tym banku i z niego już korzystają bądź skorzystali.A mianowicie, jak inspektor z PKO BP sprawdza zrealizowana transze?tzn czy wymaga faktur? a jak na przykład jest jeśli pojdę do banku mając zrobiony już stan zero /roboty ziemne,fundamenty i izolacje,płyta/ i wykaze ten stan zero/ wyceniony na np 50tys / plus dzialke jako wklad wlasn, to jak wtedy bank to ocenia?przyjmuje tyle ile podam?....bardzo proszę o info, zapomniałam się zapytać w banku o to, a co z życia wzięte to najlepsze. I czy ktoś miał marżę mniejszą niż 1,02 % ? Pani dzisiaj powiedziała że może obniżyć ją do tej kwoty co najwyżej...... ewela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 11.03.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 A ja proszę o informację, jeżeli ktoś oczywiście się orientuje: jaką kwotę przyjmuję rzeczoznawca w Kredyt Banku i Lukas Banku za m2 domu przy tworzeniu tzw. operatu szacunkowego i czy biorą pod uwagę powierzchnię użytkową czy też zabudowy (dom będzie dopiero budowany).Pani która robiła nam operat dla Millennium policzyła 2600 za m2 pow. zabudowy i tym nas załatwiła, ponieważ przy zdolności którą posiadamy musielibyśmy pokazać, że mamy na koncie 100 tyś. zł a jest to niemożliwe. Z góry dziękuję.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 11.03.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 A ja proszę o informację, jeżeli ktoś oczywiście się orientuje: jaką kwotę przyjmuję rzeczoznawca w Kredyt Banku i Lukas Banku za m2 domu przy tworzeniu tzw. operatu szacunkowego i czy biorą pod uwagę powierzchnię użytkową czy też zabudowy (dom będzie dopiero budowany). Pani która robiła nam operat dla Millennium policzyła 2600 za m2 pow. zabudowy i tym nas załatwiła, ponieważ przy zdolności którą posiadamy musielibyśmy pokazać, że mamy na koncie 100 tyś. zł a jest to niemożliwe. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Przewaznie licza powierzchnie uzytkowa wziętą z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 11.03.2008 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 No właśnie też tak myślałam, a tu się dzisiaj okazało, że policzyła nam powierzchnię zabudowy i zupełnie nie wiem dlaczego?.Może bank cwany i z góry chce klienta udupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiastargard 12.03.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewela 12.03.2008 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 A moze ktos sie wypowie o GE MONEY BANK? Dzisiaj dali mi takie warunki na kredyt w wys.250tys w CHF: oprocentowanie 3,85 , w tym marza 1,05250 PLN za wycene nieruchomoscirata wychodzi 1269,64 i w tej racie sa ubezpiecznie od utraty pracy oraz ubezpieczenie na zycie. nie wymagaja faktur, ich jakis inspektor jezdzi na budowe i robi zdjecia i to nic nie kosztuje. co powiecie?nie jest to podejrzane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 12.03.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Jak to jest liczone? Przypuśćmy, że potrzebuję na budowę 250 tys. (według kosztorysu) Wartośc domu wedle rzeczoznawcy po wybudowaniu to 550 tys. wartośc działki i poczynionych prac 100 tys. Bank chyba nie będzie wymagał ode mnie udokumentowania 200 tys skoro kosztorys opiewa na 250 tys. Czy będą podważać to, że za 250 tys. nie wybuduję domu?? i narzucać swoje ceny za m2? Mnie powiedzieli, że właśnie tak, muszę im pokazać brakującą kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiastargard 12.03.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiastargard 12.03.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 12.03.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Dzięki kasiastargard, ja zrozumiałam inaczej ale być może to wynik załamania i wyczerpania nerwowego. Na dniach rzeczoznawca odda operat do banku i oby się potwierdziło dane przez Ciebie "światełko w tunelu". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.03.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Jutro wycena u mnie Ja z kolei się martwię, że za dużo wyceni , bo powyżej 2.000.000 wpadam w "inną procedurę kredytową" Cokolwiek to znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 12.03.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 I jeszcze jedno Kasiu - czy to znaczy, że nie trzeba im pokazać, że posiadasz różnicę w gotówce?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 13.03.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Jutro wycena u mnie Ja z kolei się martwię, że za dużo wyceni , bo powyżej 2.000.000 wpadam w "inną procedurę kredytową" Cokolwiek to znaczy Aż dwie bańki???????? To co ty chcesz budować???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts