arti.sa 03.07.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Na początek witam wszystkich Nordea mi zaproponowała:- 150tys kredytu / 150tys deklarowany udział własny jako mieszkanie i własna działka 40tyś., zdolność jest. CHF- 3M + 1,1 marża + 0,5% (do czasu ukończenia budowy)- 1,5% prowizja za udzielenie- wczesniejsza spłata po 3 latach bez opłat, do 3 jeżeli przekroczy 30% to 2%- wycena nieruchomości (dowolny rzeczoznawca ale polecili mi 2)- opłata w sądzie za hipotekę 200zł- udzielenie kwoty kredytu w 3 transzach- wizyta inspektora bankowego przy wypłacie 2 pozostałych transz 160złx2- ubezpieczenie nieruchomości na początek na wartość kredytu (150tyś.)- decyzja kredytowa 5 dni + BRAK UBEZPIECZENIA PLN- WIBOR + 0,7% marża + 0,5% (do czasu ukończenia budowy)- reszta tak jak w CHF Czy to sa dobre warunki i moze są jeszcze jakieś kruczki? A może inny bank? Coś polecicie aktualnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 03.07.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Na początek witam wszystkich Nordea mi zaproponowała: - 150tys kredytu / 150tys deklarowany udział własny jako mieszkanie i własna działka 40tyś., zdolność jest. CHF - 3M + 1,1 marża + 0,5% (do czasu ukończenia budowy) - 1,5% prowizja za udzielenie - wczesniejsza spłata po 3 latach bez opłat, do 3 jeżeli przekroczy 30% to 2% - wycena nieruchomości (dowolny rzeczoznawca ale polecili mi 2) - opłata w sądzie za hipotekę 200zł - udzielenie kwoty kredytu w 3 transzach - wizyta inspektora bankowego przy wypłacie 2 pozostałych transz 160złx2 - ubezpieczenie nieruchomości na początek na wartość kredytu (150tyś.) - decyzja kredytowa 5 dni + BRAK UBEZPIECZENIA PLN - WIBOR + 0,7% marża + 0,5% (do czasu ukończenia budowy) - reszta tak jak w CHF Czy to sa dobre warunki i moze są jeszcze jakieś kruczki? A może inny bank? Coś polecicie aktualnie? Złożylam wniosek 5.06 decyzję dostałam 1.07. Muszę jeszcze donieść jeden świstek. Od tego momentu mają 5 dni na przygotowanie projektu umowy. Decyzja kredytowa 5 dni - FIKCJA Mi zaproponowali: Marżę 1% z możliwością negocjacji do 0,9% Kwota kredytu 220 tyś, wkład 180. Prozwizja 1,7% lub 1,5%. Ubezpieczenie do czasu wpisu 1%. Ubezpieczenie nieruchomości 0,075% Zastanawiam się tylko co to jest to 0,5% (do czasu ukończenia budowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 03.07.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 dokładnie, też bym zapytał.... we wszystkich bankach (albo prawie) jest oprocentowanie podwyższone ale do czasu wpisu do hipoteki czyli max 3-4 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr-jg 03.07.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 No to ja też Wam opowiem....... muszę udokumentować 20tyś jeszcze śrdków własnych. Nam bank millennium wyliczył wartość mieszkania na podstawie zdjęć na 91tys (60m2) i powiedzieli, że brakuje 1500zl wkładu na zakończenie budowy i i muszę udokumentować, że je posiadam. Wartość mieszkania to ok. 150tys, ale jakiś bęcwał przyjął to na oko i tyle. Staramy się o kredyt ok8tygodni, i z perspektywy czasu poszedłbym teraz do BZWBk, zapłacił wyższe oprocentowanie a po zakończeniu budowy poszukałbym sobie tańszego banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 03.07.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Piotr-jg, doskonale rozumiem co czujesz.... czy mozesz jednak zaspokoic moja ciekawosc. Czy kredyt zalatwiacie sami, czy tez przez jakiegos posrednika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 03.07.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 A czy ktos z was ma kredyt z kredyt banku?czy jestescie zadowoleni ? jestem nowa w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 04.07.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 No to ja też Wam opowiem....... muszę udokumentować 20tyś jeszcze śrdków własnych. Nam bank millennium wyliczył wartość mieszkania na podstawie zdjęć na 91tys (60m2) i powiedzieli, że brakuje 1500zl wkładu na zakończenie budowy i i muszę udokumentować, że je posiadam. Wartość mieszkania to ok. 150tys, ale jakiś bęcwał przyjął to na oko i tyle. Staramy się o kredyt ok8tygodni, i z perspektywy czasu poszedłbym teraz do BZWBk, zapłacił wyższe oprocentowanie a po zakończeniu budowy poszukałbym sobie tańszego banku. Udało mi się wydusić od pani w baku jak rzeczoznawca wycenił. Otóż zakceptował nasz kosztorys budowy na 400tys, działka 157tyś (napisaliśmy 150). Cały problem w tym, że mieszkanie warte 220tyś wyceniono na 187tys. Pytam, skoro kosztorys zakceptowany i zadeklarowałam wkład własny 180tyś, to i tak 7 tyś z tego mieszkania jest w zapasie. Ale barany się upierają, że skoro napisałam we wniosku 220 to mieszkanie ma być warte 220 i basta. Okazało się, że jakiś analityk tak sobie chce i w drodze wyjątku mam porobiśćfotki im przesłać to moze łaskawca uzna że jest warte 220. Przyznano, że wycenę zrobiono pochopnie i Pan analityk musi mić podkładkę aby zmienić swoją decyzję. Powidziałam, że nie zamierzam im udowadniać czegoś czego tak naprawdę nie muszę i skorzystam z oferty innego banku. Ps. Wniosek złożony 5.06 decyzja 2.07 - tak ku przestrodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanski222 05.07.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 czy ktoś brał już kredyt w jenach?są niżej oprocentowane niż CHF ale czy warto refinansować z CHF na JPY?czy to bezpieczna waluta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 09.07.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Z tego co wiem, to nie łatwo taki kredyt dostać. Trzeba mieć wysokie dochody i wartość kredytu też musi być duża. JPY na pewno nie jest bezpieczną walutą, ryzyko jest dużo wyższe niż np. CHF,a przy obecnym kursie jena bałbym się wchodzić w taki kredyt. czy ktoś brał już kredyt w jenach? są niżej oprocentowane niż CHF ale czy warto refinansować z CHF na JPY? czy to bezpieczna waluta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 09.07.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 mbank w którym mam konto od lat a z kredytem zwodzili przez 2 miesiące i w końcu nie przyznali. Sam sprawdź ilu klientów mbanku znasz. Ale nie zapomnij zapytać czy są zadowoleni - odpowiedź będzie NIE! Wolałbym nie budować niż wziąć kredyt w tym banku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponadczas 09.07.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 dla tych, którzy nie mogą się jeszcze zdecydować - eksperci z Open Finance podali w dzisiejszym raporcie, że rata kredytu w PLN na 30lat wzrosła od marca 2007 średnio o.. 28%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 09.07.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 ktoś tu na forum pisał (popierając kredyt złotówkowy) że frank nie przebije bariery 2zł, dzisiaj jest już wyceniany na 2,15 - jest nad czym się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 09.07.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 ktoś tu na forum pisał (popierając kredyt złotówkowy) że frank nie przebije bariery 2zł, dzisiaj jest już wyceniany na 2,15 - jest nad czym się zastanowić. hm ja widze franki po 2,05-2,08 skad masz cene 2,15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 09.07.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 ktoś tu na forum pisał (popierając kredyt złotówkowy) że frank nie przebije bariery 2zł, dzisiaj jest już wyceniany na 2,15 - jest nad czym się zastanowić. hm ja widze franki po 2,05-2,08 skad masz cene 2,15 a sory nie dodałem zera, jeśli chodzi online to frank jest już po 2,015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 09.07.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 ktoś tu na forum pisał (popierając kredyt złotówkowy) że frank nie przebije bariery 2zł, dzisiaj jest już wyceniany na 2,15 - jest nad czym się zastanowić. hm ja widze franki po 2,05-2,08 skad masz cene 2,15 a sory nie dodałem zera, jeśli chodzi online to frank jest już po 2,015 ten usmiech to wiekszosc moze pokazac za 20-30 lat. Poki co .... no własnie, w zeszlym roku tez rozni analitycy krzyczeli, ze akcje na GPW sa niedoszacowane i mieszkania beda co roku rosly o 15-20%. Ci sami analityce teraz mowia o umacnianiu sie zlotowki i spadku kursow walut. Obecny kurs franka dla osob ktore dopiero teraz biora kredyt jest bardzo dyskusyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 09.07.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 ale kurs franka to jedno a wibor i libor to drugie. oprocentowanie w złotych od ostatniego roku ostro poszło w górę, co spowodowało jeszcze większą "przepaść" w ratach w stosunku do franka. Więc moim zdaniem lepiej wziąć kredyt we frankach a rożnice w racie wynoszącą kilkaset złotych odkładać na konto (na czarną godzinę) I to jest chyba najlepsze wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 09.07.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 ale kurs franka to jedno a wibor i libor to drugie. oprocentowanie w złotych od ostatniego roku ostro poszło w górę, co spowodowało jeszcze większą "przepaść" w ratach w stosunku do franka. Więc moim zdaniem lepiej wziąć kredyt we frankach a rożnice w racie wynoszącą kilkaset złotych odkładać na konto (na czarną godzinę) I to jest chyba najlepsze wyjście. w zeszlym roku tez tak radzili - z ta mała róznica, ze zamiast odkladania na konto naganiali na kupno funduszy inwestycyjnych. Zyski z giełdy miały same splacac całe odsetki. Wibor i libor takze podlegaja wahaniom. Stała masz tylko marże ktora w przypadku kredytow w CHF zwykle jest wyzsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 09.07.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 ale kurs franka to jedno a wibor i libor to drugie. oprocentowanie w złotych od ostatniego roku ostro poszło w górę, co spowodowało jeszcze większą "przepaść" w ratach w stosunku do franka. Więc moim zdaniem lepiej wziąć kredyt we frankach a rożnice w racie wynoszącą kilkaset złotych odkładać na konto (na czarną godzinę) I to jest chyba najlepsze wyjście. w zeszlym roku tez tak radzili - z ta mała róznica, ze zamiast odkladania na konto naganiali na kupno funduszy inwestycyjnych. Zyski z giełdy miały same splacac całe odsetki. Wibor i libor takze podlegaja wahaniom. Stała masz tylko marże ktora w przypadku kredytow w CHF zwykle jest wyzsza. czyli jak wnosze po Twoich postach jesteś raczej zwolennikiem kredytów "złotówkowych"??? ja tam się przy frankach nie upieram, jednak widze więcej plusów niż minusów w przypadku kredytu we frankach i jeżeli moge placić mniej to biore to co jest tańsze. a jak ktoś woli płacić więcej i łudzić się że waluty kiedyś pójdą do góry to jego sprawa, może pójdą może nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 10.07.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Kredyt zawsze można przewalutować.Kurs franka może się wydawać niekorzystny dla borących kredyt, ale to samo słyszałem od "specjalistki" w banku jak brałem kreskę na działkę rok temu.Jedyny plus złotowqego jaki widze to większa zdolność w naszej walucie, ale jeżeli i tak brałbym w PLNach to i tak natychmiast przeewalutowałbym go na CHF. PS Obecny (w tej sekundzie) kurs kupna CHFPLN - 2.0210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 10.07.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 kurs kupna w millennium to byl wczoraj 1.95:) a sprzedazy 2.03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts