Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na początek witam wszystkich

Nordea mi zaproponowała:

- 150tys kredytu / 150tys deklarowany udział własny jako mieszkanie i własna działka 40tyś., zdolność jest.

CHF

- 3M + 1,1 marża + 0,5% (do czasu ukończenia budowy)

- 1,5% prowizja za udzielenie

- wczesniejsza spłata po 3 latach bez opłat, do 3 jeżeli przekroczy 30% to 2%

- wycena nieruchomości (dowolny rzeczoznawca ale polecili mi 2)

- opłata w sądzie za hipotekę 200zł

- udzielenie kwoty kredytu w 3 transzach

- wizyta inspektora bankowego przy wypłacie 2 pozostałych transz 160złx2

- ubezpieczenie nieruchomości na początek na wartość kredytu (150tyś.)

- decyzja kredytowa 5 dni

+ BRAK UBEZPIECZENIA

PLN

- WIBOR + 0,7% marża + 0,5% (do czasu ukończenia budowy)

- reszta tak jak w CHF

Czy to sa dobre warunki i moze są jeszcze jakieś kruczki? A może inny bank? Coś polecicie aktualnie?

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na początek witam wszystkich

Nordea mi zaproponowała:

- 150tys kredytu / 150tys deklarowany udział własny jako mieszkanie i własna działka 40tyś., zdolność jest.

CHF

- 3M + 1,1 marża + 0,5% (do czasu ukończenia budowy)

- 1,5% prowizja za udzielenie

- wczesniejsza spłata po 3 latach bez opłat, do 3 jeżeli przekroczy 30% to 2%

- wycena nieruchomości (dowolny rzeczoznawca ale polecili mi 2)

- opłata w sądzie za hipotekę 200zł

- udzielenie kwoty kredytu w 3 transzach

- wizyta inspektora bankowego przy wypłacie 2 pozostałych transz 160złx2

- ubezpieczenie nieruchomości na początek na wartość kredytu (150tyś.)

- decyzja kredytowa 5 dni

+ BRAK UBEZPIECZENIA

PLN

- WIBOR + 0,7% marża + 0,5% (do czasu ukończenia budowy)

- reszta tak jak w CHF

Czy to sa dobre warunki i moze są jeszcze jakieś kruczki? A może inny bank? Coś polecicie aktualnie?

Złożylam wniosek 5.06 decyzję dostałam 1.07. Muszę jeszcze donieść jeden świstek. Od tego momentu mają 5 dni na przygotowanie projektu umowy.

Decyzja kredytowa 5 dni - FIKCJA

Mi zaproponowali:

Marżę 1% z możliwością negocjacji do 0,9% Kwota kredytu 220 tyś, wkład 180. Prozwizja 1,7% lub 1,5%. Ubezpieczenie do czasu wpisu 1%. Ubezpieczenie nieruchomości 0,075%

Zastanawiam się tylko co to jest to 0,5% (do czasu ukończenia budowy)

No to ja też Wam opowiem.......

muszę udokumentować 20tyś jeszcze śrdków własnych.

Nam bank millennium wyliczył wartość mieszkania na podstawie zdjęć na 91tys (60m2) i powiedzieli, że brakuje 1500zl wkładu na zakończenie budowy i i muszę udokumentować, że je posiadam. Wartość mieszkania to ok. 150tys, ale jakiś bęcwał przyjął to na oko i tyle. Staramy się o kredyt ok8tygodni, i z perspektywy czasu poszedłbym teraz do BZWBk, zapłacił wyższe oprocentowanie a po zakończeniu budowy poszukałbym sobie tańszego banku.

No to ja też Wam opowiem.......

muszę udokumentować 20tyś jeszcze śrdków własnych.

Nam bank millennium wyliczył wartość mieszkania na podstawie zdjęć na 91tys (60m2) i powiedzieli, że brakuje 1500zl wkładu na zakończenie budowy i i muszę udokumentować, że je posiadam. Wartość mieszkania to ok. 150tys, ale jakiś bęcwał przyjął to na oko i tyle. Staramy się o kredyt ok8tygodni, i z perspektywy czasu poszedłbym teraz do BZWBk, zapłacił wyższe oprocentowanie a po zakończeniu budowy poszukałbym sobie tańszego banku.

Udało mi się wydusić od pani w baku jak rzeczoznawca wycenił. Otóż zakceptował nasz kosztorys budowy na 400tys, działka 157tyś (napisaliśmy 150). Cały problem w tym, że mieszkanie warte 220tyś wyceniono na 187tys. Pytam, skoro kosztorys zakceptowany i zadeklarowałam wkład własny 180tyś, to i tak 7 tyś z tego mieszkania jest w zapasie.

Ale barany się upierają, że skoro napisałam we wniosku 220 to mieszkanie ma być warte 220 i basta. Okazało się, że jakiś analityk tak sobie chce i w drodze wyjątku mam porobiśćfotki im przesłać to moze łaskawca uzna że jest warte 220. Przyznano, że wycenę zrobiono pochopnie i Pan analityk musi mić podkładkę aby zmienić swoją decyzję.

Powidziałam, że nie zamierzam im udowadniać czegoś czego tak naprawdę nie muszę i skorzystam z oferty innego banku.

Ps. Wniosek złożony 5.06 decyzja 2.07 - tak ku przestrodze.

Z tego co wiem, to nie łatwo taki kredyt dostać. Trzeba mieć wysokie dochody i wartość kredytu też musi być duża.

JPY na pewno nie jest bezpieczną walutą, ryzyko jest dużo wyższe niż np. CHF,a przy obecnym kursie jena bałbym się wchodzić w taki kredyt.

czy ktoś brał już kredyt w jenach?

są niżej oprocentowane niż CHF ale czy warto refinansować z CHF na JPY?

czy to bezpieczna waluta?

mbank w którym mam konto od lat a z kredytem zwodzili przez 2 miesiące i w końcu nie przyznali.

Sam sprawdź ilu klientów mbanku znasz. Ale nie zapomnij zapytać czy są zadowoleni - odpowiedź będzie NIE!

Wolałbym nie budować niż wziąć kredyt w tym banku!

dla tych, którzy nie mogą się jeszcze zdecydować - eksperci z Open Finance podali w dzisiejszym raporcie, że rata kredytu w PLN na 30lat wzrosła od marca 2007 średnio o.. 28%.
ktoś tu na forum pisał (popierając kredyt złotówkowy) że frank nie przebije bariery 2zł, dzisiaj jest już wyceniany na 2,15 - jest nad czym się zastanowić.

hm ja widze franki po 2,05-2,08

skad masz cene 2,15

ktoś tu na forum pisał (popierając kredyt złotówkowy) że frank nie przebije bariery 2zł, dzisiaj jest już wyceniany na 2,15 - jest nad czym się zastanowić.

skad masz cene 2,15

a sory nie dodałem zera, jeśli chodzi online to frank jest już po 2,015 :D

skad masz cene 2,15

a sory nie dodałem zera, jeśli chodzi online to frank jest już po 2,015 :D

ten usmiech to wiekszosc moze pokazac za 20-30 lat. Poki co .... no własnie, w zeszlym roku tez rozni analitycy krzyczeli, ze akcje na GPW sa niedoszacowane i mieszkania beda co roku rosly o 15-20%. Ci sami analityce teraz mowia o umacnianiu sie zlotowki i spadku kursow walut.

Obecny kurs franka dla osob ktore dopiero teraz biora kredyt jest bardzo dyskusyjny.

ale kurs franka to jedno a wibor i libor to drugie.

oprocentowanie w złotych od ostatniego roku ostro poszło w górę, co spowodowało jeszcze większą "przepaść" w ratach w stosunku do franka.

Więc moim zdaniem lepiej wziąć kredyt we frankach a rożnice w racie wynoszącą kilkaset złotych odkładać na konto (na czarną godzinę) I to jest chyba najlepsze wyjście.

oprocentowanie w złotych od ostatniego roku ostro poszło w górę, co spowodowało jeszcze większą "przepaść" w ratach w stosunku do franka.

Więc moim zdaniem lepiej wziąć kredyt we frankach a rożnice w racie wynoszącą kilkaset złotych odkładać na konto (na czarną godzinę) I to jest chyba najlepsze wyjście.

w zeszlym roku tez tak radzili - z ta mała róznica, ze zamiast odkladania na konto naganiali na kupno funduszy inwestycyjnych.

Zyski z giełdy miały same splacac całe odsetki.

Wibor i libor takze podlegaja wahaniom.

Stała masz tylko marże ktora w przypadku kredytow w CHF zwykle jest wyzsza.

w zeszlym roku tez tak radzili - z ta mała róznica, ze zamiast odkladania na konto naganiali na kupno funduszy inwestycyjnych.

Zyski z giełdy miały same splacac całe odsetki.

Wibor i libor takze podlegaja wahaniom.

Stała masz tylko marże ktora w przypadku kredytow w CHF zwykle jest wyzsza.

czyli jak wnosze po Twoich postach jesteś raczej zwolennikiem kredytów "złotówkowych"???

ja tam się przy frankach nie upieram, jednak widze więcej plusów niż minusów w przypadku kredytu we frankach i jeżeli moge placić mniej to biore to co jest tańsze. :D

a jak ktoś woli płacić więcej i łudzić się że waluty kiedyś pójdą do góry to jego sprawa, może pójdą może nie. :)

Kredyt zawsze można przewalutować.

Kurs franka może się wydawać niekorzystny dla borących kredyt, ale to samo słyszałem od "specjalistki" w banku jak brałem kreskę na działkę rok temu.

Jedyny plus złotowqego jaki widze to większa zdolność w naszej walucie, ale jeżeli i tak brałbym w PLNach to i tak natychmiast przeewalutowałbym go na CHF.

PS Obecny (w tej sekundzie) kurs kupna CHFPLN - 2.0210