Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki za odpowiedż ,a tak na marginesie- może ktoś z was ma kogoś za granicą kto właśnie przerabiał sprway kredytowe w momencie przechodzenia na Euro , bo moze faktycznie tak żle byśmy nie wyszli z kredytem w tej walucie - jak bedzie złotówka stała przy wejściu Polski do euro? ( :lol: waluty oczywiście) jak to było za granicą .?
  • Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

W dniu dzisiejszym podpisaliśmy umowę kredytową kredyt w CHF w Nordea Bank

warunki to marża 2,2% po długich negocjacjach,wniosek został złozony 5.11 troche to trwało ale w dobie kryzysu i tak jesteśmy zadowoleni.

Małe problemy pojawiły sie przy wycenach nieruchomości przez analityka banku,przez co musieliśmy przedstawic srodki własne w wysokości 14 tys.

Natomiast z wielką przyjemnością wycofaliśmy się z propozycji wzięcia kredytu w Banku Ochrony Środowiska marża 4,5% róznica w racie była kolosalna 450zł !! :o

Witam,

W dniu dzisiejszym podpisaliśmy umowę kredytową kredyt w CHF w Nordea Bank

warunki to marża 2,2% po długich negocjacjach,wniosek został złozony 5.11 troche to trwało ale w dobie kryzysu i tak jesteśmy zadowoleni.

Małe problemy pojawiły sie przy wycenach nieruchomości przez analityka banku,przez co musieliśmy przedstawic srodki własne w wysokości 14 tys.

Natomiast z wielką przyjemnością wycofaliśmy się z propozycji wzięcia kredytu w Banku Ochrony Środowiska marża 4,5% róznica w racie była kolosalna 450zł !! :o

Ha! czyli jest nadzieja :lol: oby tylko tych CHF w ogóle nie zlikwidowali. No i zgodnie z niektórymi "niezależnymi "artykułami- mają zlikwidować mozliwość negocjacji marż. Po chol...ę im to?!

Po niesmaku, który pozostał po ostatnich wzrostach franka, dziś mój bank ucieszył mnie nowym harmonogramem spłat na najbliższe 3 miesiące. W związku z niskim liborem wysokość moich odsetek spadła prawie o połowę (kapitału jeszcze nie spłacam, bo nie wziąłem ostatniej transzy) :D
a powiedzcie mi proszę jak się liczy czas zmiany % w przypadku LIBOR3M? Czy te 3 miesiące lecą od dnia podpisania umowy czy jakoś inaczej? I czy w każdym banku na tym samym to polega?
Dzisiaj wpadlem na oferte banku, ktorego wogole nie rozpatrywalem. Eurobanku. Marza w CHF od 1,5%, 0% prowizji oraz LIBOR3M. Czy macie jakies opinie o nich? Warto skorzystac z ich oferty?

no ale co Ci to przeszkadza?

przecież po to jest libor w oprocentowaniu żeby ulegał zmianie. przecież nie masz na sztywno oprocentowania wpisanego. co najwyzej zmienia sie z opoznieniem.

co to jest w skali 30 lat... :wink:

nie znam wszystkich ofert banków ale generalizując banki nie zmieniają liboru jak za pstryknięciem palca. i to nie dlatego że chcą zarobić - tak było również w drugą stronę - jak libor rósł.

a musisz brać w walucie?

jeśli już to do euro nam bliżej. nie mówiąc o tym że jakbyś brała dolara w takim osłabieniu to nieźle byś się musiała potem naspłacać.

co do samego banku - ja jestem baaardzo zadowolona

mogę zwziąść w złotówkach, ale jest on oczywiście droższy. Poważnie zastanawiam się nad euro, ponieważ jest tańsze, a rząd zapowiada wprowadzenie euro w najbliższej przyszłości...

Ja też,

Wczoraj czytałem prognozy, że za rok euro ma kosztować 2,80zł (dzisiaj prawie 4,0), niechby się sprawdziły chociaż w połowie to i tak jest duża szansa na spadek kursu tej waluty.

ta prognoza to śmiech na sali

nie sugeruj się nią - jeszcze tydzień temu morgan podawał złotówkę więcej - walnęli się. nie pierwszy raz zresztą