Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdybym miała brać kredyt teraz nie zastanawiałabym się ani chwili - tylko CHF. Przy tym kursie to bajka !
  • Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybym miała brać kredyt teraz nie zastanawiałabym się ani chwili - tylko CHF. Przy tym kursie to bajka !

Przepraszam, że wypominam, ale to tak ku przestrodze, bo ludzie podejmują czasem decyzje na podstawie takich wypowiedzi. Łatwo się pisze, ale czy każdy potem uciągnie konsekwencje.

Wysłany: Pon Sie 25, 2008 5:54 pm

A najlepiej to brać w jenach.

tak bym zrobiła, gdybym brała kredyt dziś.

Kursy jena:

25.08.2008 - 2.004 (K)

13.02.2009 - 4.027 (S)

Wzrost zadłużenia w ciągu pół roku: 94%

witam wczoraj podpisałem umowę na kredyt hipoteczny w banku ING moje zarobki udokumentowałem sam na druku bankowym ,doradca zapewniał że dostaniemy kredyt w 80% pożyjemy zobaczymy
w pln ale mam ryzyko bo na oświadczenie o zarobkach sam wpisałem zarobki jakie mam tak doradził mi doradca , biorę 160 tyś i rata miesięczną wyliczył doradca 1087,14 ,ING wstrzymał franki a ja mam tam możliwość wzięci bo jako tako nie pracuje legalnie i tak doradził mi doradca
Ja też się dopiszę :D. My narazie stawiamy na Polbank, tylko tam chcą nam dać kredyt w takiej wysokości jakiej potrzebujemy. Jeszcze mamy wizytę w Open i z doradcą od znajomego. Zobaczymy czy zaproponują coś lepszego. Generalnie oferta polbanku jest dla nas najkorzystniejsza, i całkiem niska rata, nawet w PLN
Przepraszam, że wypominam, ale to tak ku przestrodze, bo ludzie podejmują czasem decyzje na podstawie takich wypowiedzi. Łatwo się pisze, ale czy każdy potem uciągnie konsekwencje.

Wysłany: Pon Sie 25, 2008 5:54 pm

A najlepiej to brać w jenach.

tak bym zrobiła, gdybym brała kredyt dziś.

Kursy jena:

25.08.2008 - 2.004 (K)

13.02.2009 - 4.027 (S)

Wzrost zadłużenia w ciągu pół roku: 94%

trafna uwaga civic9... mam wrażenie że kredytobiorcy w CHF nadal nie zdają sobie sprawy co się dzieje i myślą jak typowi dawcy kapitału na giełdzie którzy uśredniają straty. Jakby mogli to teraz dobraliby kredytu w CHF bo "zaraz zaczęliby na nim zarabiać"...

a'propos jena... dzisiaj w Dużym Formacie jest fajny reportaż nt temat...

aha kurs średni yen'a już po 4.069 dzisiaj...

aha kurs średni yen'a już po 4.069 dzisiaj...

Z tym, że teraz to już nie jest aprecjacja jena, ale złotówka spadająca w przepaść.

Jaki ja głupi byłem że zamiast jena kupowałem te żółte sztabki :roll:

w pln ale mam ryzyko bo na oświadczenie o zarobkach sam wpisałem zarobki jakie mam tak doradził mi doradca , biorę 160 tyś i rata miesięczną wyliczył doradca 1087,14 ,ING wstrzymał franki a ja mam tam możliwość wzięci bo jako tako nie pracuje legalnie i tak doradził mi doradca

Hej a jakiej wysokosci marża ?

Ja jestem po wtępnej rozmowie z ING marża 1%,prowizja 0,8 %.Kredyt na 120 tyś na 30 lat 713 zł ..

CHF 3.26zł

euro juz prawie 100%więcej niz poł roku temu

dolar niemalże identyczna sytuacja.

w obcych walutach nie ma co barć kredytu teraz.

Bo co z tego ze jest wysoki kurs, przecież możne być jeszcze większy?

ale takie jest moje zdanie.

Euro w pół roku temu stało po 3.30 teraz 4.72 (kupno) trochę do 100% mu brakuje aczkolwiek zgadzam się i tak jak ty obawiam się,że nadal nasza rodzima złotóweczka będzie się osłabiać. Dlatego wachm się i oddalam mój zamiar zaciągnięcia kredytu w CHF bo niekoniecznie pójdzie w dół choć to tylko gdybanie może i rata niska ale przeraża wizja wzrostu zadłużenia o x% od tego co zamierzam zaciągnąć.Bardzo wielki dylemat przed osobami chcącymi teraz wziąć kredyt (gdy jest opcja różnych walut)a sytuacja taka jaka jest! Fatalna, niewiadoma porostu nie mam określenia a może idealna? :o
Euro w pół roku temu stało po 3.30 teraz 4.72

Jak sprzedajesz po 4,72, to biorę każdą ilość. A, niech stracę, dam Ci 4,75.

Hint: http://www.money.pl/pieniadze/forex/waluty/forex,eurpln

Ja też nie wiem co robić. Na Franka raczej się nie zdecyduję, zwłaszcza, że Nordea podniosła marże od wczoraj na CHF:x Jedyne co jeszcze biorę pod uwagę to kredyt w Euro w DB - marża 1,6%. Doradca mówił mi, że jeśli chcę brać kredyt walutowy to mam przekalkulować sobie wzrost raty razy 2 i jeśli mnie stać na spłatę przez jakiś nieokreślony okres czasu (nie wolno ponoć zakładać krótkiego okresu) to teraz jest dobry moment na zaciąganie kredytu w obcej walucie. Jeśli nie podołam podwójnej racie to mam sobie odpuścić. Analitycy twierdzą, że kurs Euro do złotówki w końcu spadnie, bo jego prawidłowa wartość powinna się wahać około 4 zł. Niby fajnie się czyta takie prognozy, ale żaden z nich niestety nie ma w tytule wróżka, tak więc dalej się wahamy. Druga opcja jaką bierzemy pod uwagę to jednak kredyt z dopłatą w Pekao SA. Marża 1,45%, ale przez pierwsze 8 lat, gdy Państwo dopłaca do odsetek spłaca się trochę więcej kapitału niż przy normalnym kredycie, w efekcie po tych 8 latach moja rata jest mniejsza niż w tym samym czasie przy standardowym kredycie w Pekao SA i marżą 0,8% (najniższa marża w PLN na rynku). Na razie spotykam się z rzeczoznawcą i robię wycenę, a w przyszłym tygodniu składam wnioski kredytowe.
Ja też nie wiem co robić. Na Franka raczej się nie zdecyduję, zwłaszcza, że Nordea podniosła marże od wczoraj na CHF:x Jedyne co jeszcze biorę pod uwagę to kredyt w Euro w DB - marża 1,6%. Doradca mówił mi, że jeśli chcę brać kredyt walutowy to mam przekalkulować sobie wzrost raty razy 2 i jeśli mnie stać na spłatę przez jakiś nieokreślony okres czasu (nie wolno ponoć zakładać krótkiego okresu) to teraz jest dobry moment na zaciąganie kredytu w obcej walucie. Jeśli nie podołam podwójnej racie to mam sobie odpuścić. Analitycy twierdzą, że kurs Euro do złotówki w końcu spadnie, bo jego prawidłowa wartość powinna się wahać około 4 zł. Niby fajnie się czyta takie prognozy, ale żaden z nich niestety nie ma w tytule wróżka, tak więc dalej się wahamy. Druga opcja jaką bierzemy pod uwagę to jednak kredyt z dopłatą w Pekao SA. Marża 1,45%, ale przez pierwsze 8 lat, gdy Państwo dopłaca do odsetek spłaca się trochę więcej kapitału niż przy normalnym kredycie, w efekcie po tych 8 latach moja rata jest mniejsza niż w tym samym czasie przy standardowym kredycie w Pekao SA i marżą 0,8% (najniższa marża w PLN na rynku). Na razie spotykam się z rzeczoznawcą i robię wycenę, a w przyszłym tygodniu składam wnioski kredytowe.

czyli wybrałaś kredyt z dopłata?ja tez sie zastanawiam czy kredyt z dopłata marza 1,45% czy ten zwykły też w pko sa z marżą 0,8 %bez dopłaty ...