Hartwig 10.10.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Jeśli masz już kosztorys od wykonawcy to masz punkt wyjścia. Ja ustaliłem jeszcze ile będą kosztowały instalacje, dodałem "górkę" żeby mi nie brakło i w oparciu o przykładowy rozkład kosztów całości budowy prezentowany na forum puściłem do banku. Bank zwraca się do rzeczoznawcy i finito.Kosztorys ma istotne znaczenie przy wypłacaniu poszczególnych transz, bo jeśli wycena etapu jest niższa od faktycznie poniesionych kosztów, bank może się wstrzymać aż "wypełnisz robotami całość transzy". pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 10.10.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 no wlasnie od wykonawcy nie mam,robilem etapami.w tej chwili jest pater ze stropem.Mam kosztorys z biura projektowego, ale wg cen sekocenbudu z Ikw tego roku, tam im wyszlo w granicach 220tys netto bez instalacji. Nie wiem na ile ten koszt sie sprawdzi. Dom maly,92,4m2,czterospadowy dach,niepodpiwniczony.Byc moze udaloby sie zmiescis w takiej kwocie, Z instalacjami zakladam na okolo 250tys. Jest to realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hartwig 11.10.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 co do sekocenbudu to w I kwartale ceny były niższe niż w II i tak np. na robociźnie różnica wynosiła 2 złote za rbg. Opierałbym się zdecydowanie na kosztorysie wykonawcy, bo te też się różnią między sobą. U mnie jeden wyliczył robociznę na 60 tys, drugi na 100 tys. i to w tym samym okresie!Kosztorys biura traktowałbym jako punkt wyjścia. Liczysz że w 30k zmieścisz się z instalacjami? Tu też sugeruję udać się do wykonawców aby się określili co do kosztów wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 15.10.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Jak robiloiscie Wasze kosztorysy dla banku?Chcialbym przygotowac sobie jakis wstepny kosztorys.Pod uwage biore 3 banki,wbk,millenium i ING.Czy przy robieniu kosztorysu mozna wziasc cene materialu z teraz +koszty robocizny, czy kosztorys dla banku musi byc robiony wg cennikow sekocenbudu lub podobnych,Na czym oni sie opieraja? Dzieki za info. Wiele zależy od procedur w danym banku - tu powinien pomóc doradca w banku - jak zrobić, aby było dobrze? Dobrze jak kosztorys robi kierownik budowy lub osoba z uprawnieniami. U mnie firma stan deweloperski wyceniła na 2500zł/m2, ale będziemy dużo korzystać z fachowców z szarej strefy i sporo sami, więc ma być taniej. Mogę przesłać Ci na maila mój kosztorys - właśnie dziś złożyłem do banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 16.10.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 a mnie już coś trafia. okazuje się że lepiej brać kredyt na 100% budowy niż mieć jakiś etap już zrobiony.w millenium i ing muszę zapłacić ok 900 zł za wycenę nieruchomości zanim dostanę jakąkolwiek decyzję kredytową. dwa wnioski i 1800 zł już nie ma. wiem że są inne banki ale zamiast doceniać że ma się już pewien etap za sobą i wcale nie mały to każą jeszcze dopłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 16.10.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Wyceny to bardzo częste zjawisko - wg mnie banki nieco nadużywają tego instrumentu i niepotrzebnie obciążają klientów.Też robiliśmy wycenę - wielka fikcja - została zrobiona "pod bank". Dokładnie tak jak zasugerował doradca w banku. Gdyby miała być na wyższą/niższą kwotę - żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka32 29.10.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Jak myślicie, czy mam zdolność kredytową i w jakiej wysokości? Zarabiam w budżetówce 2,500 netto, mąż ma działalność gospodarczą na książce ewidencjonowanej +córka w wieku dojrzewania. Mamy zakupioną działkę za własne oszczędności wartą 50,000 + małe mieszkanie warte 100.000. Napiszcie czy w takiej sytuacji otrzymam kredyt hipoteczny na wybudowanie małego domku np. 200.000 ? Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julia1 29.10.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Macie, zapytaj w polbanku, w innych bankach nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
placebo 29.10.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 martka32 spróbuj wyliczyć swoją zdolność tutajhttp://www.comperia.pl/kredyty_hipoteczne/?p=3Taki trochę orientacyjny ten kalkulator, nam na nim zdolność kredytowa wychodziła marna, natomiast na symulatorze ING zdolność mieliśmy i oczekiwany kredyt dostaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque77 29.10.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 martka32 powinnaś otrzymać choć wszystko zależy od banku, teraz sytuacja z kredytami idzie ku lepszemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka32 31.10.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 07.11.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 witamczy posiadanie mieszkania również wpływa na naszą zdolność kredytową? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tobi_ 07.11.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Mieszkanie może posłużyć jako zabezpieczenie kredytu więc tak, bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anutka2 07.11.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 bardzo dziękuję i mialam nadzieję że tak właśnie będzie, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamil 08.11.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Jezeli ktos chce poczytac o Bankach i ich kruczkach polecam BLOG- Macka SAMCIKA z GW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 08.11.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Witam. Mam kredyt (...) marza zdaje sie ze 1,5%. (...)Na co zwrocic uwage przy wyboze Banku. Ignorancja czasem poraża..... Zwróć uwagę na marżę. Warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 08.11.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Witam wszystkich . Jestem na etapie załatwiania kredytu na budowę domu i szczerze powiem, że nie wiem w jakiej opcji wybrać: frank, euro czy złotówka. Otrzymałam kilka ofert z banków przede wszystkim za pośrednictwem firm brokerskich i zastanawia mnie zaskakująco korzystna oferta kredytu w EURO i to w Nordea Bank. Duża różnica w stosunku do złotówki oczywiście na korzyść euro. Wielu z was z pewnością ma większe doświadczenie w tej kwestii niż ja. Może ktoś z was mógłby się wypowiedzieć. Będę wdzięczna. Pozdrawiam Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 09.11.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Polecam forum poświęcone kredytom :http://www.forum-kredytowe.pl/ Można tam znaleźć naprawdę sporo ciekawych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktosiek 24.11.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Witam, ja też będę przymierzał się do kredytu. Jakby miał ktoś jakiś wstępny kosztorys do RODO obojętnie jakiego, ja akurat 8, ale chodzi mniej więcej jak to trzeba zrobić, e-mail w profilu. I już zabieram się za czytanie, a jest tego trochę a głowa od tego kredytu już mnie boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 25.11.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Witam wszystkich . Jestem na etapie załatwiania kredytu na budowę domu i szczerze powiem, że nie wiem w jakiej opcji wybrać: frank, euro czy złotówka. Otrzymałam kilka ofert z banków przede wszystkim za pośrednictwem firm brokerskich i zastanawia mnie zaskakująco korzystna oferta kredytu w EURO i to w Nordea Bank. Duża różnica w stosunku do złotówki oczywiście na korzyść euro. Wielu z was z pewnością ma większe doświadczenie w tej kwestii niż ja. Może ktoś z was mógłby się wypowiedzieć. Będę wdzięczna. Pozdrawiam Mróweczka Przy kredycie walutowym zawsze będzie istniało ryzyko walutowe. Nikt za ciebie niestety nie podejmie decyzji. Trzeba się zdecydować, czy interesuje cię niższe rata, która może jednak wzrosnąć wraz ze wzrostem kursu waluty, czy bardziej stabilna jeśli chodzi o wielkość rata w kredytu w PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts