mamil 09.04.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Chce refinansowac moj kredyt zaciagniety 2 lata temu w PLN na kwote 94000 PKO BP Bylem w NORDEI i zaproponowali mi taka opcje Raty dla kwoty kredytu w wysokości 120 000 zł na 30 lat, przy założeniu, że wartość nieruchomosci wynosi ok.. 400 000 zł przedstawiają się następująco: 1. kredyt w EUR: - rata 551,42 zł, oprocentowanie 3,24%, w tym marża stała 2,6% plus Euribor 3M - 0,64% 2. kredyt w CHF: - rata 548,94 zł, oprocentowanie 3,05%, w tym marża stała 2,8% plus Libor 3M - 0,25% Koszty udzielenie kredytu: - 400 zł wycena - 2% prowizja Czy moze mi ktos doradzic czy jest to dobra oferta, bo sie za bardzo nie orientuje w tym temacie.Z tego co wyczytalem inni dostali ofertę z niższa marża.Za odpowiedz z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal2280 09.04.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 No i mamy problem (po 3tyg czekania ;/ ) - Bank wymaga zaciągnięcia wyższego kredytu (aż o 130tyś) niż chcieliśmy we wniosku (tj. 340) - zdolność mamy, tylko problem w tym, że wartość działki jest zbyt niska dla kredytu 470 tj. wkład własny będziemy mieli poniżej 20%. Skutkuje to wyższą marzą o 0,2% oraz ubezpieczeniem niskiego wkładu własnego. Złożyliśmy odwołanie od kosztorysu i czekamy na info z banku (chcemy budować systemem gospodarczym, a kosztorys został przyjęty dla inwestycji z generalnym wykonawcą). Czy ktoś przerabiał tego typu problem? Czy temat jest do obronienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tucha 09.04.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Witam Jesteśmy z mężem w trakcie rozglądania się za kredytem.. skorzystaliśmy z pomocy doradcy open finance, przedstawił nam cztery propozycje, dwie w pln i dwie w euro... przyznam szczerze, że nie wiem o co w tym wszystkim chodzi ... dlatego postanowiłam poczytać Wasze opinie.. ale w końcu i tak nie wiem czy lepiej w złotówkach czy euro ??? Miras pomóż !! pozdrawiam my jedziemy w poniedziałek do doradcy, zobaczymy co nam powie szczególnie, że kredyt chcemy brać pod koniec roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiatomek1719503162 09.04.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 My rowniez wybralismy kredyt w Nordea.Kredyt 301 000.Marża 2,2%,prowizja 2% rozlozona na 30 lat. Oprocentowanie 3,29%.Na decyzje kredytowa od momentu zlozenia wniosku czekalismy 8 dni. Umowę podpisalsmy 28 marca a pierwsza transze otrzymalismy juz 30 marca. Szybko. Oplata jest jeszcze za wycene nieruchomosci 400 zl. Rata wyszla nam po przeliczeniu Euro 1373 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominiaaa 11.04.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) No i mamy problem (po 3tyg czekania ;/ ) - Bank wymaga zaciągnięcia wyższego kredytu (aż o 130tyś) niż chcieliśmy we wniosku (tj. 340) - zdolność mamy, tylko problem w tym, że wartość działki jest zbyt niska dla kredytu 470 tj. wkład własny będziemy mieli poniżej 20%. Skutkuje to wyższą marzą o 0,2% oraz ubezpieczeniem niskiego wkładu własnego. Złożyliśmy odwołanie od kosztorysu i czekamy na info z banku (chcemy budować systemem gospodarczym, a kosztorys został przyjęty dla inwestycji z generalnym wykonawcą). Czy ktoś przerabiał tego typu problem? Czy temat jest do obronienia? My mieliśmy podobny problem dlatego wzięliśmy kredyt na budowę tylko do stanu deweloperskiego.Rzeczoznawca w Millenium zaakceptował nasz kosztorys.Gdybymy brali kredyt na stan pod klucz to musielibyśmy zaciągnąć kredyt większy o 120 tys Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez dominiaaa błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero0 11.04.2010 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 To i ja zapytam o kredytJaki i gdzie jest teraz najkorzystniejszyPlanuję wziąć 230tyś na 30lat, ile wyniesie rataPosiadam działkę wartą ok. 200tyś i mieszkanie ok 120tyś, czy to może wejść w wkład własny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 12.04.2010 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Nie mam pojęcia na temat kredytów ,trochę dzięki Waszym komentarzom się dowiedziałem ale niektórych rzeczy nie znalazłem. Jaka jest różnica w przyznawaniu kredytu, opłatach oprocentowaniu kredytu w przypadku gdy buduje dom osoba samotna?? Czy w przypadku gdy wkład własny (działka) jest sporo więcej warta niż kwota kredytu to można liczyć na jakieś upusty , niższe oprocentowanie itp. Czy dodawać do wkładu własnego ( przyznawać się do tego) oprócz działki , kwotę zaoszczędzoną na budowę domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 14.04.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Nie mam pojęcia na temat kredytów ,trochę dzięki Waszym komentarzom się dowiedziałem ale niektórych rzeczy nie znalazłem. Jaka jest różnica w przyznawaniu kredytu, opłatach oprocentowaniu kredytu w przypadku gdy buduje dom osoba samotna?? Czy w przypadku gdy wkład własny (działka) jest sporo więcej warta niż kwota kredytu to można liczyć na jakieś upusty , niższe oprocentowanie itp. Czy dodawać do wkładu własnego ( przyznawać się do tego) oprócz działki , kwotę zaoszczędzoną na budowę domu?? 1) jako singiel jestes pożądanym kredytobiorcą, ale bardziej ma to znaczenie na poziomie przyznać kredyt czy nie - w opłątach/oprocentowaniu nie ma to wg mnie znaczenia 2) dzialka - jest wliczana jako wkład własny co przekłada się na różnice w oprocentowaniu. Czyli np. gdy wkład własny przekracza 20% wartosci nieruchomosci to wówczas marża kredytu jest niższa o 0,2% (liczby oczywiście przykładowe, każdy bank ma swoje zasady) 3) czy dodawac kwotę zaoszczędzoną - to zależy czy coś Ci to da odnosnie oprocentowania (ad. punkt 2) i czy wolisz wziąć mniejszy kredyt czy tak duży jak się da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 14.04.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 może ktoś wie dlaczeko bank pekao sa nie wlicza działki jako wkład własny. nam wliczono tylko tą domu (SSZ) wartość którą podaliśmy w kosztorysie.działki nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana-r 15.04.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Jutro podpisuję umowę z Polbankiem. Czy na coś konkretnego trzeba zwrócić uwagę? Cieszę się, że wreszcie dostaliśmy kredyt, ale boję się, żeby nie podpisać czegoś, czego potem można żałować. Przez następne 30 lat bedziemy go spłacać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 15.04.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Co do Polbanku - bazując na opiniach w sieci przeczytać trzeba ze zrozumieniem całą umowę, szczególnie kwestie reklamacji - to żeby się nie okazało że musicie się nauczyć greckiego jak zajdzie potrzeba. Zadziwiające że udzielili Wam kredytu bo aktualnie Polbank zalecił oddziałom "ściemniać" ile się da i przeciągać procedurę. Po moich perypetiach w BZWBK mam wrażenie że podobna taktyka ma miejsce. W skrócie - starania o kredyt podjęte jeszcze w grudniu, niezliczona ilość nowych papierków i zaświadczeń których na początku nie było potrzeba a nagle i owszem. Żałuję że kiedy coś donosiłem to nie brałem potwierdzenia że dany dokument i KIEDY został dostarczony do oddziału bo dzisiaj mógłbym Wam opisać niezłą litanię. Dość powiedzieć że aktualnie traci ważność CZWARTE już zaświadczenie o dochodach i jest to ostatnie jakie trafiło do BZWBK. Właściwie to jest ostatni dokument jaki tam dostarczyłem. Teraz TAK albo NIE i tyle. Dobra marża ale procedury koszmarne, mam dosyć. Trudno się mówi, budowa nie zając. Mam też wrażenie że chcą ze mnie jeszcze w ostatniej chwili wyrwać dodatkowe zabezpieczenie albo wręcz wpłatę środków własnych do uzupełnienia kwoty o jaką zawnioskowałem ( że niby 20-30 tys mniej mogą mi dać i tyle powinienem mieć na koncie - jak się przyznam że mam to oczywiście poproszą o wpłatę tych środków na konto banku ) a już najbardziej śmieszy mnie hasło "zawsze można negocjować z bankiem" żyje ktoś kto coś "wynegocjował" ? Podobno od czerwca mają ulec zmianie jakieś przepisy nt kredytów, coś ktoś słyszał o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 15.04.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 może ktoś wie dlaczeko bank pekao sa nie wlicza działki jako wkład własny. nam wliczono tylko tą domu (SSZ) wartość którą podaliśmy w kosztorysie.działki nie Nie wiem jaką macie dużą działkę ale skoro tak bank chce się wycwanić ( bo tak sobie ktoś tam ubzdurał ) to zróbcie bank w jajo i wydzielcie z działki minimalną powierzchnię jaka jest potrzeba do zabudowy, dzięki temu hipoteka tej "reszty" nie obejmie. To ma sens tylko jeśli działka jest duża oczywiście i ta "druga" część jest możliwa do wydzielenia. To pomysł bez sensu jeśli zależy Wam na czasie lub na tym aby działka stanowiła wkład własny bo brakuje Wam do jakiegoś tam poziomu. Wtedy jedyne wyjście to inny bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana-r 15.04.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 My też swoje przeszliśmy. Wniosek złożyliśmy w styczniu, a dopiero jutro mamy podpisać umowę. Jeśli chodzi o zaświadczenia i papierki, to na pewno nikt nie pobije Polbanku. Zobaczymy, co tam będzie na umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 16.04.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Jutro podpisuję umowę z Polbankiem. Czy na coś konkretnego trzeba zwrócić uwagę? Cieszę się, że wreszcie dostaliśmy kredyt, ale boję się, żeby nie podpisać czegoś, czego potem można żałować. Przez następne 30 lat bedziemy go spłacać..... Najważniejsze to czy w umowie są dane o których była mowa w ofercie czyli wysokośc marży i oprocentowania. Nie koniecznie wiążecie się z bankiem na 30 lat. Banki wychodzą z kryzysu i będą oferować coraz lepsze warunki więc za jakiś czas będzie można zmienić bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 16.04.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 To i ja zapytam o kredyt Jaki i gdzie jest teraz najkorzystniejszy Planuję wziąć 230tyś na 30lat, ile wyniesie rata Posiadam działkę wartą ok. 200tyś i mieszkanie ok 120tyś, czy to może wejść w wkład własny? Na 30 lat Rata w EURO ok. 1033zł/mies, Rata w PLN ok. 1400zł prowizja od 0% do 2% max. Jesli zdecydujesz sie na kredyt Rodzina na Swoim rata w PLN będzie wynosić ok 990zł przez 8 pierwszych lat czyli mniej niz w EURO bez dopłaty. Po 8 latach zawsze można zmienić bank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 17.04.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam!Pozwolenie się uprawomacnia i w tym tygodniu je dostaniemy, chcemy jak wszyscy tutaj niestety wziąść kredyt. Byliśmy wczoraj w naszym banku (mamy tam konta) PKO SA. i wielce niechętny Pan Bankowy stwierdził że działka choć warta 50 tys. jako że darowana ma nijaką dla nich wartość, czyli musimy brać 100 % wartości (jako że pieniążków na wkład własny nie mamy), mamy za to mieszkanie które w najgorszym wypadku musielibyśmy sprzedać gdybyśmy sie przeszacowali, ale nie chcieli byśmy go mieszac do kredytu. I tak czy wszędzie gdzie byliście to działki darowane są nic nie warte? Czy można wziąć nie całą kwote na jaką opiewa kosztorys, Pan Bankowy mówi że dla domu 109 m2 użytkowej to co najmniej 250 tys. tyle że my nie chcemy tyle brać nas urządza max 180 tys. Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez Anna Pepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTomasz 18.04.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam! Pozwolenie się uprawomacnia i w tym tygodniu je dostaniemy, chcemy jak wszyscy tutaj niestety wziąść kredyt. Byliśmy wczoraj w naszym banku (mamy tam konta) PKO SA. i wielce niechętny Pan Bankowy stwierdził że działka choć warta 50 tys. jako że darowana ma nijaką dla nich wartość, czyli musimy brać 100 % wartości (jako że pieniążków na wkład własny nie mamy), mamy za to mieszkanie które w najgorszym wypadku musielibyśmy sprzedać gdybyśmy sie przeszacowali, ale nie chcieli byśmy go mieszac do kredytu. I tak czy wszędzie gdzie byliście to działki darowane są nic nie warte? Czy można wziąść nie całą kwote na jaką opiewa kosztorys, Pan Bankowy mówi że dla domu 109 m2 użytkowej to co najmniej 250 tys. tyle że my nie chcemy tyle brać nas użądza max 180 tys. Nie ważne czy darowana czy kupiona wartośc ma Radzę zmienić oddział lub bank i "miłym Panem" nie zawracać sobie głowy, bo jeśli tak na początku traktuje klientów to co będzie potem! Działki jako wkładu własnego nie wlicza się tylko przy wyborze kredytu Rodzina na Swoim. Biorąc pod uwagę kwotę 180 000zł tak powinny wyglądać wydatki na poszczególne etapy: roboty procent koszt procentowy 1.roboty ziemne 2,30% 4 140,00 zł 2.fundamenty 7,30% 13 140,00 zł 3.izolacja p/wilgociowa 1,50% 2 700,00 zł 4.Ściany konstrukcyjne 12,90% 23 220,00 zł 5.strop, schody, podesty 8,10% 14 580,00 zł 6.dach - konstrukcja 7,30% 13 140,00 zł 7.dach - pokrycie, obr 10,60% 19 080,00 zł 8.ścianki działowe 3,90% 7 020,00 zł 9.stolarka okienna i drzwi 9,80% 17 640,00 zł 10.tynki wewnętrzne 4,90% 8 820,00 zł 11.rozprowadzenia 1,50% 2 700,00 zł 12.podłogi i posadzki 9,10% 16 380,00 zł 13.roboty malarskie 0,60% 1 080,00 zł 14.instal. Elektr./alarm 3,10% 5 580,00 zł 15.instal wod-kanal. 3,20% 5 760,00 zł 16.instal co 4,90% 8 820,00 zł 17.studnia, szambo 4,10% 7 380,00 zł 18.ocieplenie 4,90% 8 820,00 zł 100,00% 180 000,00 zł Faktycznie dość niskie kwoty, ale to też zależy w jakim rejonie Polski się budujecie i ile jesteście w stanie zrobić sami. Jeśli chodzi o kredyt na niecałą kwotę z kosztorysu to bank zabezpiecza się na budynkach doprowadzonych przynajmniej do stanu surowego zamkniętego i do takiego stanu deklaruje się kredytobiorca doprowadzić budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 18.04.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 bank pekao sa chyba z zasady nie wlicza działki do wkładu własnego. nam nie wliczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Pepa 18.04.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedzi na pytanie. Pan Bankowy naprawdę potraktował nas jak petentów i nic to że małż ma tam konto 10 lat z całkiem przyzwoitym dochodem. Trzeba rozejrzeć się za innym bankiem. Odkładaliśmy budowę tyle razy że tym razem to "teraz albo nigdy". W glowie kłębi mi się myśl czy nie wziąć jakiegoś kredytu zwykłego (bo zdolność mamy) i potem na dokończenie budowy sprzedać mieszkanie zawsze to jakieś wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PILAR 21.04.2010 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 A pytanie moje czy u wszystkich tak długo załatwiało się formalności ja walczę ponad 2 miesiące a jak u was trwało papierologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts