Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :)

Faktycznie popatrzyłem dziś na kursy i franciszek czegoś słabuje. Hmm... A już miałem występować o CHF w PKO BP. Co tu robić co tu robić. Poradźcie w takiej sprawie:

Ja też potrzebuję ok. 200tyś., i narazaie to tylko PKO (2,95%), lub BOŚ (1,75%) w CHF.

Co tu robić, co tu robić :evil: :evil: .

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zgadza się. Nadzór bankowy juz jest zaniepokojony zbyt duzym udziałem kredytów udzielanych w walucie, co wiąże się z ryzykiem utraty płynności banku w przypadku wzrostu kursu walut. Duzy odsetek klientów miałby wtedy problem ze spłatą większego zobowiązania. Pewnie czekają nas jakieś ograniczenia (wymagana większa zdolność kr, może większa marża, odsetki) związane z kredytami walutowymi. (patrz dzisiejsza Gazeta Prawna). Tak sobie myślę, że jeśli jest taka obawa po stronie bankowców, to być może wiąże się z niepokojem o dość mocny obecnie kurs złótówki, więc może jednak PLN???

Co sądzicie o takim zapisie w umowie (kredyt mPlan w mBanku):

3. Uruchomienie każdej kolejnej transzy Kredytu nastąpi pod warunkiem, że:

0) Inwestycja finansowana Kredytem, zostanie doprowadzona do stanu zaawansowania odpowiadającego etapowi budowy finansowanemu transzą poprzednią, oznaczonemu w § 5 ust. 2,

2) wykonanie robót budowlanych związanych z określonym etapem budowy, a także wykorzystanie materiałów jest zgodne z dokumentacją projektową i zostanie potwierdzone przez sporządzoną przez Kredytobiorcę dokumentację zdjęciową, a zapisy w Dzienniku Budowy potwierdzą stan zaawansowania robót zgodny z harmonogramem realizacji inwestycji i kosztorysem prac budowlanych, na podstawie których sporządzony został plan wypłaty Kredytu określony w § 5 ust. 2,

3) Kredytobiorca wykorzysta wszystkie środki przyznane w ramach poprzedniej transzy Kredytu, z zastrzeżeniem § 5 ust. 2.

Wydaje się, że w precyzyjny i jasny sposób określa, iż nie potrzeba faktur tylko dokumentacja zdjęciowa. W żadnej innej części umowy także nic o tym nie wspominają.

Czy widzicie tu jakieś sztuczki i kruczki?

dokladnie!

biezrzemy niedlugo 3transze ..... zadnych faktur!

gosc z mBanku jest swietny!

kaze nam tylko przeslac zdjecia z budowy .... raz byl i zrobil sam zdjecia .. to wszystko co bylo mu potrzebne do wyplaty srodkow!

nie robia chorych problemow!

polecam mBANK

Czytam i czytam i zaczynam sie martwic.. Bierzemy kredyt w CHF (prawdopodobnie w tym tygodniu) , a tu franciszek spada na łeb! DOstalismy takie warunki w Millenium:

marza 1.1 , razem z Liborem ,ktory wlasnie zostal obnizony daja to oprocentowanie 1.86

wysokosc kredytu 120 tys.zl

prowizja za udzielenie kredytu 1%

koszty wyceny - pokrywa bank

kosz ubezpieczenia na okres przejsciowy 0.81%

wyplata w jednej transzy!

(50% z tego kredytu to tzw.refinansowanie,czyli otrzymamy zwrot za faktury i inne wykonane rzeczy-bez faktur za ostatnie 12 mcy

Co sadzicie o takich warunkach?

Caly czas mysle jednak,ze kredyt w PLN jest korzystny dla kogos ,kto faktycznie chce go dlugo splacac. My chcielibysmy nasz splacic w jakies 5 lat, to moze jednak warto "isc" w te franki? Co sadzicie?

Spotykam się z informacjami, że przed wejsciem do strefy Euro nasza waluta powinna (choć nie wiem z jakich powodów) być nieco słabsza, ale nie mówi się o stopniu dewaluacji, tak więc jeśli zdążysz spłacić kredyt trochę wcześniej, to to ryzyko Cię minie. Pozostają inne np spodziewany spory deficyt budżetowy na koniec bieżącego roku może przyczynić się do osłabienia naszej waluty (duzo prawdopodobne). Nie jestem ekonomistą, powtarzam jedynie to co przeczytałem w prasie. Sam stoję przed wyborem waluty i banku i nie mam silnych argumentów, by opowiedzieć się za konkretną walutą. oprocentowania spadają, kurs CHF też.

Choc były tez głosy przed referendum konstytucyjnym we Francji, że jesli konstytucja zostanie odrzucona-kapitał zacznie wycofywac się z Polski itd, co w konsekwencji doprowadzi do spadku wartości złotego. Tak się nie stało, a przeciwnie złotówka umacnia się do Euro. No i wybory: mocna pozycja samoobrony, lpr nie wróży chyba nic dobrego dla naszej waluty.

warunki Twego kredytu wydaja się ok (zwłaszcza %). Czy kurs franka w tym banku może byc zmieniany decyzją zarządu?

Mnie w PKO SA proponują na kredyt 70000 oprocentowanie 5,99 na 2 lata, potem + 0.5% marży, rata równa wychodzi ok. 502 zł, prowizja 1%, wizyta rzeczoznawcy 168zł. PKO BP jest ok. 1,5% droższy. Byłem na wizycie w EXPANDERZE - więcej można dogadać się z bankiem. Może w związku z sobotą ale nie bardzo było z kim pogadać. Proponowali mi PKO BP.

Ja niestety też rozpocząłem procedurę wzięcia kredytu we frankach. Umowę będę podpisywał pewnie w poniedziałek. Potrzebuję kredytu dość szybko i nie ma za bardzo czasu na zmianę na złotówki, bo to potrwałoby pewnie kolejne 2 tygodnie. Kredyt będę brał w równych transzach przez mniej wiecej rok. Czy w takiej sytuacji myslicie, że dużo ryzykuję? Chyba niski kurs franka nie powinien utrzymywać się przez rok, a potem nagle rosnąć?

Panowie i panie!

Nie zapominajcie ze sama marza nie swiadczy jeszcze o niskim koszcie waluty. Teraz jest wielka promocja na kredyt w BOS 1% marzy. Wszystko ladnie pieknie ale.... czy sprawdzaliscie kursy tego banku? No wlasnie i tu jest pies pogrzebany.

Kursy z dnia dzisiejszego. Porownywalem bank w ktorym mam kredyt Nordea i BOS:

w Nordei jest 2,6771 i 2,5979 czyli roznica 0,0792 a w bosiu 2,5438 (!!) i 2.6654 czyli roznica 0,1216.

Zobaczcie: po pierwsze sprzedadza wam kredyt drogo, a oddawac bedziecie musieli bardzo tanio. Po drugie kurs po jakim wam beda wyplacac marze jest razaco niski!! I tutaj wlasnie bank sobie odbija niska marze.

Dodam ze GE stosuje rowniez takie praktyki i ich kursy sa naprawde niekorzystne.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

W piątek wziąłem w PKOBP 70000 tyś (niby na 30lat :D ) w PLN.

Wkład własny na poziomie ok. 75% (działka, Kasa Mieszkaniowa, mieszkanie do sprzedaży, środki na koncie i już zaangażowane).

Oprocentowanie 5,1% + marża 1,3%, czyli na dzień dzisiejszy 6,40%.

Prowizja za udzielenie 1,2%.

Dodatkowo w całym okresie kredytowania brak opłat i prowizji za:

- zmiany waluty kredytu,

- podwyzszenie kwoty kredytu,

- dokonywanie spłat w kwotach wyższych niż należne raty,

- przedterminową całkowitą spłate kredytu.

Kosztorys, wycene działki i mieszkania robiłem sam - nie kwestionowali. Sam też sobie napisałem przedwstepna umowe sprzedaży mieszkania (taki niepoważny wymóg).

Niczego nie negocjowałem. Takie warunki mi zaproponowali i ja sie na nie zgodziłem. Było mi to o tyle obojetne, że 60% kredytu spłace w styczniu, a reszte najpóźniej do czerwca przyszłego roku.

Dzieki temu kredytowi moge dłużej oszczędzać w KM. Ulga za ten okres wyniesie wiecej niz całkowity koszt kredytu. KM likwiduje z końcem roku i spłacam częśc kredytu. Reszte po sprzedaży mieszkania.

Z tego co wiem :roll: w PKO BP mogą nawet 3 gospodarstwa domowe złożyć wniopsek o kredyt :roll: 8)

Praktycznie w każdym banku jest taka mozliwość, tylko wtedy maksymalny okres kredytowania zależy od wieku najstarszego "uczestnika". W DomBanku nie biora pod uwagę wieku współkredytobiorców i możemy go rozłożyć na 30 lat...

Witam wszystkich

A co powiecie na temat kredytu w Kredyt Bank SA, 50.000 zł na 10 lat w CHF raty malejące.

Proponują

Oprocentowanie LIBOR 3-miesięczny + marża 0,93 (w tej chwili wychodzi 1,68% zaawansowanie budowy 75%).

Do tego:

-rzeczoznawca - 790 zł

-prowizja 0,5% - 250zł

-opłata za 1 inspekcję - 50zł

- urząd skarbowy - 19zł

- ubezpieczenie od zdarzeń losowych - 90zl za rok

- ubez. do chwili ustanowienia hipoteki - 35zł miesięcznie

wcześniejsza spłata - 0

zawieszenie jednej raty

przewalutowanie - 0

Na początku rata wychodzi ok 500 zł + te 35 zł ubezp.

Ja proponuję kredyt w ING:

W PLN spłaty koniecznie!!!! malejące,

Wibor 6-miesięczny obecnie 4,61 + marża banku 1%. Ale bank zaokrągla do 5,6%.

do 150 tys nie wymagają rzeczoznawcy,

Transze wypłacają po kolejnych etapach i wizytach na budowie. Wizyta 100zł.

Prowizja od udzielenia kredytu dla stałych klientów chyba 1%.

Uważam, że w tej chwili korzysnie jest brać kredyt w PLN. Ryzyko różnic kursowych jest jednak bardzo duże, z czego niektórzy nie zdają sobie sprawy. Oraz tak jak pisał ktoś wcześniej każdy bank ma swój własny kurs, który jest inny niż kantorowy. :)

Oraz tak jak pisał ktoś wcześniej każdy bank ma swój własny kurs, który jest inny niż kantorowy. :)

Oj chyba nie :roll: :roll: Banki stosują kursy podawAne w tabeli NBP a kantory rządzą się swoimi prawami-oczywiście zależnymi ale jednak swoimi :-?

Ale kredyt o krtórym piszesz jest atrakcyjny nie powiem :roll: