efilo 27.09.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 W Nordea faktury nie są wogule potrzebne. Rozliczenia i kolejne transze otrzymujesz po wiziycie ich rzeczoznawcy na budowie (wizyty są darmowe) Miodzio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 27.09.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Cyrograf podpisany Kredyt Bank marża - 1,05 - CHF kwota w PLN - 170 tys. wkład 190 tys. (bez działki) 0 % - prowizji koszty dodatkowe: wpis hipoteki do KW - 200 PLN ubezp. pomostowe - 119 PLN ubezp. budowy - 280 PLN/rok (na 340 tys.) ubezp. na życie - 0 PLN + nerwica związana z wahaniem Liboru i kursu franka w KB nadal obowiązują faktury na 50% ?? Obowiązują.......ale rachunki też mogą być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 27.09.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Cyrograf podpisany Kredyt Bank marża - 1,05 - CHF kwota w PLN - 170 tys. wkład 190 tys. (bez działki) 0 % - prowizji koszty dodatkowe: wpis hipoteki do KW - 200 PLN ubezp. pomostowe - 119 PLN ubezp. budowy - 280 PLN/rok (na 340 tys.) ubezp. na życie - 0 PLN + nerwica związana z wahaniem Liboru i kursu franka Mała korekta: dochodzi jeszcze koszt wizyty na budowie - 100 PLN. Można jednak to obejść...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 01.10.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 a mam pytanie konkretnie co do mBanku ale również chciałbym wiedzieć jak to w innych wygląda bankach:mam konto w mbanku i powiedzmy biorę kredyt w mbanku, wiadomo, że mają mnie na tapecie bo wchodzą na konto i widzą ile zarabiam, analityk patrzy na dochody i jeśli jest ok to przyzna kredyt, ale czy po wypłacie pierwszej transzy jak mi się zmniejszą dochody to ktoś to zauważy ? ktoś po przyznaniu kredytu sprawdza jeszcze moją sytuację co jakiś czas czy zapominają i jak spłacam to jest wszystko ok ? pewnie jakbym podnosił kwotę kredytu albo tego typu ruchy to bedą znów prosili o wykaz dochodów, ale jeśli będzie wszystko po staremu to mogą się czepiać że mam mniejsze wpływy na konto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 01.10.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 ktoś po przyznaniu kredytu sprawdza jeszcze moją sytuację co jakiś czas czy zapominają i jak spłacam to jest wszystko ok ? Generalnie dość duzo banków ma wpis w umowie kredytowej, ze masz obowiązek co roku przesyłać im kopie PITu. Z drugiej strony jeszcze nie słyszałem o przypadku, żeby bank robił problemy jeśli regularnie spłacasz raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 01.10.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 ktoś po przyznaniu kredytu sprawdza jeszcze moją sytuację co jakiś czas czy zapominają i jak spłacam to jest wszystko ok ? Z drugiej strony jeszcze nie słyszałem o przypadku, żeby bank robił problemy jeśli regularnie spłacasz raty. też mi się tak wydawaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 02.10.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 ktoś po przyznaniu kredytu sprawdza jeszcze moją sytuację co jakiś czas czy zapominają i jak spłacam to jest wszystko ok ? Generalnie dość duzo banków ma wpis w umowie kredytowej, ze masz obowiązek co roku przesyłać im kopie PITu. Z drugiej strony jeszcze nie słyszałem o przypadku, żeby bank robił problemy jeśli regularnie spłacasz raty. Popieram. Pytałem o to przed podpisaniem kwitów doradcę z "mojego" Deutsche Banku; nie wymagają PIT-u, ale w umowie jest zapis, że musisz ich informować o wszelkich zmianach mogących wpływać na zdolność (powiększenie rodziny, zmiana pracy/płacy etc.). W praktyce - o ile regularnie spłacasz to, co powinieneś - nie jest to egzekwowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drwoody 04.10.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Banki pewnie robią co jakiś czas jakiś monitoring kredytów ale głównie patrzą na zaległe. Uważam, że jeżeli klient płaci terminowo to po co bankowi dodatkowa makulatura i wiadomości czy się rodzina powiększyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 08.10.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 My mamy taki wybór: kwota 360 tys. 30 lat, CHF Millenium marża 1,05 plus libor 3Mprowizja 1 %ubezp. na życie 70 złubezp. nieruchomości 35 złprzewalutowanie na PLN 0 %przewalutowanie na inną walutę 1%bez faktur, przed kolejną transzą bezpłatne wizyty na budowie oceniające stopień zaawansowania budowyczęściowe bezpłatne spłatytransze wypłacane w pln, po czym przeliczane jest zadłużenie na CHF Nordea marża 1,05 plus libor 3mprowizja 0,9 %bezpłatne ubezp. na życieubezp. nieruch ok. 30 -35 złprzewalutowanie na PLN 0,25 %przewalutowanie na CHF lub inną walutę 0,5 %bez faktur, przed kolejna transzą bezpłatne wizyty na budowie częściowe bezpłatne spłatytransze wypłacane po aktualnym kursie CHF w nordei spread na poziomie 3,8 %, w Millenium ok 4,5 % - 4,7 %. Mamy dylemat który bank wybrać??trochę obawiam się w nordei wypłat transz przeliczanych po kursie - można stracić ... (ale tez zyskać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 08.10.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Mamy dylemat który bank wybrać?? Z podanych warunków Nordea zdecydowanie lepsza. Przy tej kwocie pomeczył bym ich jeszcze trochę o zmniejszenie marży - np. do 1% - tak dla lepszego samopoczucia pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 08.10.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 O marżę już ich męczyliśmy, zjechali do 1,05 % z początkowej 1,3 %. Spróbujemy w innym oddziale . A wypłata transz? Mąż twierdzi, że w razie straty dobierzemy brakującą kwotę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 08.10.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Z informacji uzyskanej w Nordei wynika że możliwe jest wprowadzenie opłat za kolejne (po pierwszej) wizyty na budowie. No ale jako że są zazwyczaj trzy to jakaś ogromna kwota sie z tego nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 09.10.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Z informacji uzyskanej w Nordei wynika że możliwe jest wprowadzenie opłat za kolejne (po pierwszej) wizyty na budowie. No ale jako że są zazwyczaj trzy to jakaś ogromna kwota sie z tego nie zrobi. Ja mam w umowie, że są darmowe i w gestii kredytodawcy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 09.10.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Bikerusbo teraz są jeszcze darmowe. To informacfja dla tych którzy będą brali kredyt a nie dla tych którzy już wzięli.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 09.10.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 bo teraz są jeszcze darmowe. To informacfja dla tych którzy będą brali kredyt a nie dla tych którzy już wzięli. A to sie wycfanili. Zawsze kilka stówek w kieszeni inwestora zostawało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 09.10.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Szczerze mówiąc uważam że robią błąd. I nie mówię dlatego że mi żal tych dwóch stówek. Tylko po prostu od strony marketingowej będzie to wyglądało kiepsko a dużo nie zyskają finansowo. Zawsze będzie się mówiło przy porównaniu np. Millennium vs. Nordea 'W Millennium wystarczą do uruchomienia transzy zdjęcia a w Nordei to nie dość że ktoś Ci się szwenda na budowie to jeszcze każą Ci za to zapłacić."Ludzie się łapią na takie rzeczy a przecież 0,1% prowizji to duuuużo więcej kasy. Pokryli by koszt tych wizyt z prowizji i dali by 'se' spokój. Zwłaszcza że ilość tych wizyt nie zależy przecież od kredytobiorcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 09.10.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 wczoraj nanieśliśmy z gościem z mbanku poprawki i powypisywaliśmy coś chyba 3 oświadczenia, konieczne ponoć bo analitykowi się nie podobało kilka spraw.teraz czekamy i zobaczymy co to będzie ponoć w piątek mam napisac maila i może już coś będzie wiadomo odnośnie ostatecznej decyzji. reasumując: 25.09 - mieliśmy wszystko ale nie udało się złożyć wniosku bo brakowało 2 rzeczy (umowy o pracę i świadectwa pracy, i wydruku z konta)27.09 - zaniosłem brakujące dokumenty i poszło do analityka,8.10 - po informacji, że brakuje kilka rzeczy poprawiliśmy kosztorys i napisaliśmy oświadczenia.tak więc narazie minęły 2 tygodnie i ze strony prawnej wiemy że jest ok, a wąty ma analityk od strony budowalnej, mają tam ponoć jakiegoś inżyniera który sprawdza czy realne pieniądze się bierze na dana inwestycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 09.10.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 . tak więc narazie minęły 2 tygodnie i ze strony prawnej wiemy że jest ok, a wąty ma analityk od strony budowalnej, mają tam ponoć jakiegoś inżyniera który sprawdza czy realne pieniądze się bierze na dana inwestycję. a daj Pan spokój z tymi analitykami, chyba muszą mieć jakieś zastrzeżenia, żeby było widać, że się nie obijają My z żoną składaliśmy wnioski w 3 różnych bankach i w każdym były inne rzeczy/dokumenty do korekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 09.10.2007 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 tak więc narazie minęły 2 tygodnie i ze strony prawnej wiemy że jest ok, a wąty ma analityk od strony budowalnej, mają tam ponoć jakiegoś inżyniera który sprawdza czy realne pieniądze się bierze na dana inwestycję. Dlatego zrezygnowałem z Mbanku - papierologia mnie przerosła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 09.10.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 tak więc narazie minęły 2 tygodnie i ze strony prawnej wiemy że jest ok, a wąty ma analityk od strony budowalnej, mają tam ponoć jakiegoś inżyniera który sprawdza czy realne pieniądze się bierze na dana inwestycję. Dlatego zrezygnowałem z Mbanku - papierologia mnie przerosła jak do tej pory to nie ma tego tak dużo ale ozbaczymy bo jeszcze nie skończyło się to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts