lbryndal 18.10.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 kurczę pewnie Cii co wzięli kiedyś kredyt w CHF się cieszą bo frank stoi nisko, ale ja się martwię bo jakby teraz miało dojść do podpisania umowy kredytowej to kicha bo frank to teraz tylko będzie drożał a jeśli nie teraz to po nowym roku. dlaczego? bo kurs niski to niższa rata, znajomi płacą mniej o 80 zł na racie tylko dlatego że taki jest kurs, krótko mówiąc jak brali kredyt był wyższy i już nie, nie - pytam dlaczego twierdzisz, że frank to teraz bedzie tylko drożal?? bo frank to teraz tylko będzie drożał a jeśli nie teraz to po nowym roku. czytałem analizy że jakieś pół roku ma frank jeszcze byc na tym poziomie i coś wzrośnie a z innych źródeł że 4 lata ma być na takim niskim poziomie więc nigdy nic nie wiadomo pożyjemy zobaczymy. (acha a zdrożeje żebym ja dostał po du..., zawsze dostaję więc dlaczego tym razem miałbym mieć z górki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 18.10.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 ....acha a zdrożeje żebym ja dostał po du..., zawsze dostaję więc dlaczego tym razem miałbym mieć z górki..... Nie wiem czy to Cię pocieszy, ale jakby co to będzie nas więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sl_pl 18.10.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Witam,czy może mi ktoś doradzić, w którym banku najkorzystniej wziąć kredyt hipoteczny na dom?Kwota ok. 200 000zł.Za rok sprzedam mieszkanie i chcę spłacić za te pieniądze ten kredyt, więc interesują mnie najmniejsze koszty kredytu przez pierwszy rok.Myśłam o PKO SA. Jest tam niska marża (0,5%), ale większe opłaty przy samym załatwianiu kredytu.Za to w PolBanku nie ma kosztów, ale marża wysoka - 1,2%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 18.10.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Witam, czy może mi ktoś doradzić, w którym banku najkorzystniej wziąć kredyt hipoteczny na dom? Kwota ok. 200 000zł. Zacznij od http://www.ehipoteka.com/kalkulator/?p=1 Potem runda po wybranych bankach i wklej ich oferty - forumowicze coś wybiorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 19.10.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam, czy może mi ktoś doradzić, w którym banku najkorzystniej wziąć kredyt hipoteczny na dom? Kwota ok. 200 000zł. Za rok sprzedam mieszkanie i chcę spłacić za te pieniądze ten kredyt, więc interesują mnie najmniejsze koszty kredytu przez pierwszy rok. Myśłam o PKO SA. Jest tam niska marża (0,5%), ale większe opłaty przy samym załatwianiu kredytu. Za to w PolBanku nie ma kosztów, ale marża wysoka - 1,2%. Jak rozumiem, rozstrzygnęłaś już dylemat CHF vs PLN Zresztą jak spłata w ciągu roku to może i słusznie, że w PLN. W tym przypadku kluczowe wydaje mi się jakie są warunki wcześniejszej spłaty - czy możńa i za ile? PS Nie ma takiego tworu jak PKO SA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blaszka1979 22.10.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Witam, chciałbym znaleźć bank który mi udzieli kredytu w CHF, 300 000 tys (pln) tylko mam problem moje zarobki wg PiTu to 2 tys netto ale stałe przelewy od pracodawcy to miesięcznie 4 tys (wiadomo mniejszy ZuS ) . Posiadam juz działkę z domem w stanie surowym wartym ok 600 tys .Nie mam żadnych kart kredytowych innych kredytów itp Czy jest jakiś bank który oblicza zdolność kredytową nie tylko według PiT , w którym była by szansa na udzielenie kredytu na ukończenie budowy domu? Prosze bardzo o pomoc bo widze że jesteście naprawde nieźle zorientowani w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 26.10.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 CHF/PLN 2.16 -0.66% 16:45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 31.10.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Doczekalem sie na warunki z multibanku kredyt CHF 550 000 ltv ok 50% bo cos majstrowali przy wycenie marża 1.16 % prowizja 1.2 % podniesienie oprocentowania o 1.5 % do czasu wpisu do hipoteki plus 1000 pln za uruchomienie ubezpieczenia ! Chyba mam pecha bo co trafie do banku to wymagaja dodatkowych dokumentow w porownaniu z innymi, ludzie bioracy 2 razy mniejsze kredyty maja lepsze warunki a rozpatrzenie to trwa min 3 tygodnie Chyba poczekam az mnie wpisza jako wlasciciela dzialki do KW bo widze ze bez tego nie mam z czym negocjowac. Nic z tego nie rozumiem pozdrawiam Zonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 31.10.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 kredyt w złotówkach czy we frankach musze podjąć tą trudną decyzję - doradca open finance namawia i udowadnia że lepsze franki - wszyscy znajomi mówią że złotówki - no i co robić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 31.10.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 kredyt w złotówkach czy we frankach musze podjąć tą trudną decyzję - doradca open finance namawia i udowadnia że lepsze franki - wszyscy znajomi mówią że złotówki - no i co robić?? czemu znajomi twierdzą, że złotówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 31.10.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 bo frank jest bardzo nisko i jeśli tylko wróci do poziomu z przed roku to mam 20% więcej do spłacania znam osoby co wzieły kredyt we frankach i teraz zmieniają na złotówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 01.11.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 bo frank jest bardzo nisko i jeśli tylko wróci do poziomu z przed roku to mam 20% więcej do spłacania a jak spadnie jeszcze niżej? http://stooq.com/q/?s=chfpln&c=5y&t=c&a=lg&b=1 Rok, czy dwa lata temu wszyscy "specjaliści" twierdzili, że frank jest juz bardzo nisko .... i ciekawe co mówią dziś? A jesli chodzi o te 20% więcej to policz sobie kredyt w PLN i CHF i zastanów się czy, biorąc PLN juz teraz nie godzisz sie na zapłacenie przynajmniej 20% wiecej. Ja nikogo do niczego nie namawiam - ale staram sie zbić "głupie" argumenty tych co namawiają na złotówki. Kazdy musi sam podjąć decyzję - najlepiej poświęcając kilkanascie minut - właczyć excel`a i policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaja_i_jarek 02.11.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Witam wszystkich! Mam pytanie o rodzaj dochodów jaki jest uznawany przez banki.Prowadzę dział gosp a do tego od września 07 mam cykliczne umowy zlecenie.I w milenium powiedzieli, ze wliczą tylko dochód z działalności. Wiecie może, czy w innych bankach jest szansa na uznanie wszystkich dochodów wykazanych w picie, z różnych źródeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 06.11.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Rok, czy dwa lata temu wszyscy "specjaliści" twierdzili, że frank jest juz bardzo nisko .... i ciekawe co mówią dziś? Zawsze to tego "bardzo nisko" moga dodac kolejne "bardzo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 06.11.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Czekalibyście na "odbicie" franka czy bralibyście teraz bo może "zejść jeszcze niżej". Oczywiście nikogo nie obarczę odpowiedzialnością ze ewentualną "wtopę" . Czytałem analizy, z których wynikało, że frank moze spaść ponizej 2 zł w ciagu najblizszych 4 lat. Ja jestem ryzykantem jeśli chodzi o finanse (krótkookresowo), wiec bym poczekał z ta ostatnią transzą, w nadziei na wzrost kursu w najblizszych kilku miesiącach. Za duzo nie stracisz i za dużo nie zyskasz... popieram a jeszcze dodam że nawet jak teraz zyskasz bo kurs niski to za to płacisz wyższe odsetki, znaczy się odsetki od wyższej kwoty kurczę pewnie Cii co wzięli kiedyś kredyt w CHF się cieszą bo frank stoi nisko, ale ja się martwię bo jakby teraz miało dojść do podpisania umowy kredytowej to kicha bo frank to teraz tylko będzie drożał a jeśli nie teraz to po nowym roku. dlaczego? bo kurs niski to niższa rata, znajomi płacą mniej o 80 zł na racie tylko dlatego że taki jest kurs, krótko mówiąc jak brali kredyt był wyższy i już wczoraj nanieśliśmy z gościem z mbanku poprawki i powypisywaliśmy coś chyba 3 oświadczenia, konieczne ponoć bo analitykowi się nie podobało kilka spraw. teraz czekamy i zobaczymy co to będzie ponoć w piątek mam napisac maila i może już coś będzie wiadomo odnośnie ostatecznej decyzji. reasumując: 25.09 - mieliśmy wszystko ale nie udało się złożyć wniosku bo brakowało 2 rzeczy (umowy o pracę i świadectwa pracy, i wydruku z konta) 27.09 - zaniosłem brakujące dokumenty i poszło do analityka, 8.10 - po informacji, że brakuje kilka rzeczy poprawiliśmy kosztorys i napisaliśmy oświadczenia. tak więc narazie minęły 2 tygodnie i ze strony prawnej wiemy że jest ok, a wąty ma analityk od strony budowalnej, mają tam ponoć jakiegoś inżyniera który sprawdza czy realne pieniądze się bierze na dana inwestycję. ciąg dalszy naszej historii kredytowej: w piątek miało być coś wiadomo ale nie było więc wczorej napisałem maila i dzisaj dostałem telefon od osoby prowadzącej mnie w mbanku, że ma już decyzję na TAK, Ale jak zawsze jest "ale" czyli - z ZUS-u muszę donieść pismo, że działalność którą mam zawieszoną już ponad 2 lata jest zawieszona w ZUS-ie oraz jeszcze jedna sprawa czyli - oświadczenie że rzeczy które bedę robił za środki własne za te środki zrobię czyli masło maślane, i jeszcze jedna sprawa czyli - muszę pożyczyć trochę kasy żeby wykazać środki własne na koncie. w Zusie ponoć 7 dni czeka się na zaświadczenie więc porażka poprostu i tyle, znów odwlecze się wszystko a ponoć decyzja już jest i tylko donieść te rzeczy i będzie kredyt a potem tylko do sądu po wpis banku do KW i kasa na konto. 205 000 zł ( 4000 na opłaty m.in. ubezpieczenie cośokoło 3000zł) marża 1,1% + Libor3M jutro jadę podpisać umowę ponoć ma być już nie czepiają się o nic. po podpisaniu mam iść wpis zrobić do ksiąg wieczystych i pokazać papier że to zrobiłem i wtedy jakoś idzie pierwsza transza do mnie ponoć pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 08.11.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 25.09 - mieliśmy wszystko ale nie udało się złożyć wniosku bo brakowało 2 rzeczy (umowy o pracę i świadectwa pracy, i wydruku z konta)27.09 - zaniosłem brakujące dokumenty i poszło do analityka,8.10 - po informacji, że brakuje kilka rzeczy poprawiliśmy kosztorys i napisaliśmy oświadczenia.tak więc narazie minęły 2 tygodnie i ze strony prawnej wiemy że jest ok, a wąty ma analityk od strony budowalnej, mają tam ponoć jakiegoś inżyniera który sprawdza czy realne pieniądze się bierze na dana inwestycję.ciąg dalszy naszej historii kredytowej:w piątek miało być coś wiadomo ale nie było więc wczorej napisałem maila i dzisaj dostałem telefon od osoby prowadzącej mnie w mbanku, że ma już decyzję na TAK,Ale jak zawsze jest "ale" czyli- z ZUS-u muszę donieść pismo, że działalność którą mam zawieszoną już ponad 2 lata jest zawieszona w ZUS-ie oraz jeszcze jedna sprawa czyli - oświadczenie że rzeczy które bedę robił za środki własne za te środki zrobię czyli masło maślane, i jeszcze jedna sprawa czyli - muszę pożyczyć trochę kasy żeby wykazać środki własne na koncie.w Zusie ponoć 7 dni czeka się na zaświadczenie więc porażka poprostu i tyle, znów odwlecze się wszystko a ponoć decyzja już jest i tylko donieść te rzeczy i będzie kredyt a potem tylko do sądu po wpis banku do KW i kasa na konto.205 000 zł ( 4000 na opłaty m.in. ubezpieczenie cośokoło 3000zł)marża 1,1% + Libor3Mjutro jadę podpisać umowę ponoć ma być już nie czepiają się o nic. po podpisaniu mam iść wpis zrobić do ksiąg wieczystych i pokazać papier że to zrobiłem i wtedy jakoś idzie pierwsza transza do mnie ponoć pożyjemy zobaczymy Najnowsze dane7.11.2007 - podpisanie umowy z bankiem umowę można do 10 dni rozwiązać bez zobowiązań i do 90 dni jeśli nie wypłaci isę pierwszej transzy to warunki nie są ważne te co na umowie. Mam pytanie bo mam zrobić wpis do Księgi Wieczystej hipotekę kaucyjną i teraz tak mam: kwota kredytu 205 000zł a wysokośc hipoteki kaucyjnej do kwoty 307 500zł ! Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego kaucyjna jest taka wysoka ? w banku mi gość powiedział że to jest wazne że tam jest słowo DO a nie NA kwotę 307 500zł.mówił coś że mogą kaucyjną hipotekę na około 150 % wartości dać bo tam jeszcze jest jakieś zabezpieczenie banku na wypadek zmaiany kursu i iinnych dupereli . Przejmować się tym czy tak jest zawsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 08.11.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego kaucyjna jest taka wysoka ? w banku mi gość powiedział że to jest wazne że tam jest słowo DO a nie NA kwotę 307 500zł. mówił coś że mogą kaucyjną hipotekę na około 150 % wartości dać bo tam jeszcze jest jakieś zabezpieczenie banku na wypadek zmaiany kursu i iinnych dupereli . Hipoteka kaucyjna określa górną granicę kwoty zobowiązania, jaka może być wynikiem zawartej umowy kredytu hipotecznego. Jest ona ustanawiana w sytuacji, gdy w dniu ustalania zabezpieczenia nie można dokładnie określić jej wartości. Przykładem tego może być hipoteka zabezpieczająca kredyt w walucie obcej, kiedy przyszły kurs waluty jest nieznany. Hipoteka kaucyjna to również narzędzie dla banku, który chce się zabezpieczyć przed dodatkowymi, nieprzewidzianymi kosztami i ustanawia w związku z tym odpowiednio wyższe zabezpieczenie. http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65588,3096342.html Ciesz sie że nie masz zwykłej, bo jest duzo drozsza od kaucyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk99 08.11.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witam, Dzis wypłata kredytu w BGZ tak jak wczesniej pisałem: - kredyt można załatwić nawet w 5 dni roboczych (umowa)- wypłata zajeła 2 dni kwota 108 000 zł kredyt w CHF L3M + 1,3 marza (uwaga... BGZ przydziela kwote po kursie z dnia złożenia wniosku) , u mnie doszla agencja rolna 21 dni i wtedy zleciłem wypłate - straciłem na tym 2 tys :/ to i tak malo byl moment ze frank spadł tak ze 5 tyś mogłem miec w plecy.... ogólnie mówiąc 2 x mialem do czynienia z bgz zawsze wszystko expressowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 12.11.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 BGZ przydziela kwote po kursie z dnia złożenia wniosku w mBanku to samo, ja mam w umowie po kursie z 11.10.07 policzone i wtedy był CHF po 2,17 - oczywiście cena kupna za niedługo napiszę dokłanie wszystki opłaty jak czekają mnie w mBanku jest tego trochę - około 4000zł, ale trudno, jak usłyszałem że mają zaostrzać warunki przyznawania kredytów to i tak odetchnałem z ulga, że mam to za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 12.11.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 A nie orientuje sie ktos czy w Polbanku tez licza kurs po dacie zlozenia wniosku? Ciekawe dlaczego nie po podpisaniu umowy kredytowej . Wniosek zlozylem w dolku a teraz kurs rosnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts