Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za pomoc. Kamionkal, to samo myslę o tym kredycie z dopłatami, ale trochę się jeszcze motalismy, więc fajnie, że ktoś to potwierdził. Domek mamy nie aż taki mały, bo 136,8 pow.użytkowej, no i nie liczymy na to,że spłacimy kredyt w ciągu 10 lat :wink:

Muszę przyjrzeć się jeszcze ofecie Multibanku, w Deutsche nie mamy niestety zdolności kredytowej.

Pozdrawiam

Renata Sprownik

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,ja własnie wczoraj podpisałam umowe na kredyt w POLBANKU.Kwota 200.000 tys we frankach/25 lat/.Na decyzję czekałam około 2 tygodni.Zdecydowałam się na kredyt w tym banku ze względu na brak kosztów(prowizja,wycena itp.)Zaproponowali mi ubezpieczenie domu w PZU ale ubezpieczyłam w innym towarzystwie.Zyskalam na tym jakies 900 zł.Dzisiaj pieniązki już mają być na koncie.

A moglabys zdradzic co to za ubezpieczyciel? Ja na czas budowy zdecydowalem sie na zaproponowane przez Polbank PZU, bo zalezalo mi na czasie, ale potem, po odbiorze domu, moge i chce zmienic na cos najtanszego...

Dzis podpisalem swoj 35-letni "wyrok"

:cry:

A moglabys zdradzic co to za ubezpieczyciel? Ja na czas budowy zdecydowalem sie na zaproponowane przez Polbank PZU, bo zalezalo mi na czasie, ale potem, po odbiorze domu, moge i chce zmienic na cos najtanszego...

Dzis podpisalem swoj 35-letni "wyrok"

Witam,jest to ubezpieczyciel CIGNA. Na rok wyszlo 300 zł.Nam też zależało na czasie ale to była kwestia 15 minut.Trzeba było podjechać w inne miejsce i ubezpieczyć.Witaj w klubie kredytowym :)

A nawiązujac do wypowiedzi kamionkal: czy tylko polbank nie bierze pieniędzy za wycenę nieruchomosci.Czy wogole sa to duże koszty i w zwiąku z tym warto brac to pod uwage przy wyborze banku??

nie wiem czy to byla okresowa promocja, czy na stale, ale millennium wycenialo za darmo. tyle, ze (pewnie jak w polbanku) nie dostawalo sie tej wyceny do reki i nie mozna jej bylo wykorzystac do zlozenia wniosku gdzie indziej...

zawsze to kawalek grosza w kieszeni (500-1000 pln) wiec moze to byc argument przy wyborze banku, choc z pewnoscia nie decydujacy. tym bardziej, ze niestety rzeczoznawcy "na smyczy" banku wyceniaja troche wedle wytycznych pracodawcy (byl o tym oddzielny watek) - czyli np. wyceniaja nizej wartosc dzialki bedacej wkladem wlasnym kredytobiorcy.

Jak napisal jaskul norma za wycene to blisko 1000zl. Jesli jestes z Warszawy to moge Ci na priv dac namiar do goscia, ktory wycenial u mnie dzialke i rozpoczeta budowe, oraz docelowa wartosc nieruchomosci. zrobil to fajnie, szybko i za przyzwoite pieniadze.

jest dobrze :D , po chwilowym załamaniu frank znów leci w dół i oby tak zawsze :D

Czy w związku z tym warto teraz przewalutować kredyt?Przy obecnym kursie CHF różnica w racie kredytu (248 tys/24lata) jest ok.200 zł.

Od lata rata złotowa wzrosła o ok.150 zł.Zastanawiamy się z mężem nad przewalutowaniem kredytu.Zapowiadają kolejne wzrosty stóp zł i myślę,że w takiej sytuacji mimo niskiego kursu franka będziemy płacić niższe raty niż w złotówkach,nawet jeżeli kurs franka będzie wyższy.

Ale proszę o radę bardziej doświadczonych forumowiczów

Pozdrawiam Bogusia

Czy w związku z tym warto teraz przewalutować kredyt?

Wróżka forum obok :-)

no właśnie.....ciężko cokolwiek powiedzieć, sytuacja czasami zmienia sie bardzo dynamicznie....niestety

Nikt niestety nie udzieli Ci jednoznacznej odpowiedzi, bo tego najwięksi specjaliści nie wiedzą :)

Ja od razu brałem kredyt we frankach bo uważam że rata zawsze będzie niższa od złotówkowego, ale to tylko takie moje wewnętrzne przekonanie.

Czy w związku z tym warto teraz przewalutować kredyt?

Wróżka forum obok :-)

no właśnie.....ciężko cokolwiek powiedzieć, sytuacja czasami zmienia sie bardzo dynamicznie....niestety

Nikt niestety nie udzieli Ci jednoznacznej odpowiedzi, bo tego najwięksi specjaliści nie wiedzą :)

Ja od razu brałem kredyt we frankach bo uważam że rata zawsze będzie niższa od złotówkowego, ale to tylko takie moje wewnętrzne przekonanie.

We wróżki nie wierzę :lol: Natomiast też tak sobie tłumaczę(jak mathiasso,że w najgorszym przypadku rata we frankach nie będzie wyższa od raty w złotówkach 8) Mam taka nadzieję :wink:

Pozdrawiam Bogusia :roll:

...w najgorszym przypadku rata we frankach nie będzie wyższa od raty w złotówkach 8) Mam taka nadzieję :wink:

Na zasadzie "nie bede mial drozej jak inni", to marna pociecha. Zlotowkowcy sporo placa za brak ryzyka kursowego w porownaniu z frankowcami, a po ostatnich ruchach w oprocentowaniu nawet bardzo drogo

...w najgorszym przypadku rata we frankach nie będzie wyższa od raty w złotówkach 8) Mam taka nadzieję :wink:

Na zasadzie "nie bede mial drozej jak inni", to marna pociecha. Zlotowkowcy sporo placa za brak ryzyka kursowego w porownaniu z frankowcami, a po ostatnich ruchach w oprocentowaniu nawet bardzo drogo

Ależ mnie nie chodzi"jak inni" tylko o to żeby nie wpaść z deszczu po rynnę-po zmianie waluty swojego kredytu,uwzględniając zmianę kursu,stóp procentowych we CHF.Chcę płacić mniej a nie więcej-to chyba normalne. :p

W czerwcu moja rata w zł=1458,16, w tym miesiącu 1629,46

natomiast we frankach rata grudniowa wyniosłaby 1397 :o

i o to mi chodzi 8)

Bogusia

Ależ mnie nie chodzi"jak inni" tylko o to żeby nie wpaść z deszczu po rynnę-po zmianie waluty swojego kredytu.Chcę płacić mniej a nie więcej-to chyba normalne. :p

W czerwcu moja rata w zł=1458,16, w tym miesiącu 1629,46

natomiast we frankach rata grudniowa wyniosłaby 1397

i o to mi chodzi 8)

Bogusia

A, sorki, jesli chodzi o przewalutowanie to co innego. Warto sie nad tym zastanowic, ale nie znam dokladnie mechanizmow wiec nie podpowiem. Ja wzialem we frankach placac te 200 zl mniej i co by sie nie dzialo powiem trudno. Ryzyk fizyk

Kredyt 300 000 PLN

Oprocentowanie 6,86 %

Okres kredytowania 30 lat

Rata równa 1 970,00 PLN

Ubezpieczenie do momentu wpisu hipoteki do KW 2 880,00 PLN płatne jednorazowo może być włączone w kredyt

Prowizja bankowa wynosi 0 PLN w przypadku otwarcia konta bankowego lub karty kredytowej.Myślicie że to dobre warunki?

Pozdrawiam:)))

czy dobre??...to niestety pojęcie względne.

Zawsze lepiej patrząc na oprocentowanie rozdzielić: wibor/libor +marża, wtedy wychodzi czarno na białym ile bank z nas zdziera :)

dodam tylko że tej wysokości rata wychodzi we franku przy kwocie 400tys.

Ale to tylko taka drobna uwaga 8) , jest to nagroda za ryzyko kursowe :D