Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam to znowu ja-Bogusia.Ja w sprawie przewalutowania.Mamy kredyt w KB i checemy go przewalutować na CHF.Miała być prowizja 05%- a tu się okazało że teraz (ponoć od 3.12) jest 1,5%. :o Zdębieliśmy i w takim układzie myślimy o przeniesieniu kredytu do innego banku-jeżeli oczywiście uzyskamy lepsze warunki.Jest tylko jeden problem i tu proszę forumowiczów o wiadomośi-czy prawdą jest,że można odliczać odsetki od kredytu(pytałam swoja ksiegową, zanajomą dyrektor banku - nikt nie wie tak na 100%).

A jeżeli z kolei można odsetki odliczać, to czy po przeniesieniu kredytu do innego banku nie tracę tej możliwości.

Gdzieś kiedyś już ktoś pisał na forum na ten temat ale nie mogę tego znależć.

A,jeszcze jedno ostatnio usłyszłałam w programie biznesowym,że warto przewalutować kredyty na CHF(mimo ryzyka walutowego) bo-raty w z PLN i CHF zrównają się gdy CHF będzie kosztował ok,2,56-co analitycy określają jako mało realne i przy naszym zbliżaniu się do strefy euro coraz mniej realne.

Czekam na informacje od Was

Pozdrawiam Bogusia.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no dzisiaj telefon od kolesia z open finance - nasz bank zaopniowal pozytywnie

nasz wniosek kredytowy i musimy jeszcze kilka papierkow przestawic ( ale to formalnosc ) i kredyt bedzie przyznany na warunkach :

- 30lat

- chf

- kwota 120tys.

- oprocentowanie nominalne 3,29%

w tym stala marza 0,5%

- prowizja 1%

- wycena przez rzeczoznawce 400zl ( na szczescie zapewnil na LTV ponizej 0,3 )

- wymagane dwie wizyty rzeczoznawcy w miedzyczasie po 200zl poza tym

dokumentacja fotograficzna a tego co nie widac a jest zakupione to fakturki za materialy

- w cenie ubezpieczenie na zycie

- rata po uwzglednieniu roznic kursowych to 548zl ( na dzien dzisiejszy )

mysle ze to chyba dobre warunki co?:)

szczerze to nawet nie sprawdzalem jak w zlotowkach by to wygladalo

a to ze wzgledu na przypuszczalne wzrosty stop procentowych przez RPP

nasza gospodarka zaczyna pedzic co w dluzszej perspektywie moze nie byc

dobre - inflacja itp.

a jednym z najskuteczniejszych sposobow jest niestety wlasnie podwyzka stop

wiec mozna sie spodziewac kolejnych wzrostow w przyszlym roku

takze nawet nie zagladalem na zlotowke

co do samej marzy to mimo wszystko trzeba by bylo sprobowac na kalkulatorze

w millenium sprawdzic czy aby czasami tez to LTV ponizej 0,3 nie warunkuje

tej niskiej marzy i moze sie okazac ze zaleznosc jest podobna

Ja nadal w sprawie przewalutowania :wink: Nie dawała mi spokoju taka nagła zwyżka prowizji od przewalutowania w KB(Z 0,5% do 1,5%).Zwłaszcza,że na stronie internetowej prowizji stało 0,5% :o .

Ja za telefon do centrali oraz do oddziału wojewódzkiego !!!.I oczywiście nadal jest prowizja 0,5%- MAX 200zł :o

Miła Pani z oddziału wojewódzkiego zadzwoniła do filii banku ,w którym braliśmy kredyt i wytłumaczyła o co poszło.Otóż faktycznie, przez kilka dni była próba podniesienia prowizji do 1,5%( co przy moim kredycie dało 3,5 tys.zł :evil: )Ale oni (nie wiem kto to są oni) interweniowali i zostało po staremu.

I tu jest kolejna sprawa -co by było gdybyśmy się jednak zdecydowali na przewalutowania za 1,5%, a za kilka dni prowzja poszła w dół( teraz to wyjdzie 200 zł :evil: +inne opłaty to razem będzie ok.1,0 tyś zł-ALE NIE 3,5 TYŚ!!!)

Poza tym, nikt z banku nawet nie raczył powiadomić nas,że sytuacja była przejściowa(nie jesteśmy dla banku klientami anonimowymi, w innej sytuacji-propozycja innego kredytu,karty kredytowej itp.szybko znaleźli kontakt z nami)

Nie chcę całej tej sytuacji brzydko nazwać,ale.....

Forumowiczu, w negocjacjach z bankami -zero zaufania i ręka na dwóch pulsach :p

Pozdrawiam Bogusia@

a czy czasami nie jest tak ze w umowie masz okreslone ile Cie bedzie kosztowac przewalutowanie?

przeciez to sie nie powinno zmieniac w okresie trwania umowy

skoro bank sie zobowiazal do jakiegos poziomu prowizji na pismie to chyba

powinien sie tego trzymac a nie zmieniac wg jakiegos widzimisie

a ze jakas paniusia byla nietomna to juz inna sprawa :)

o ile stopy procentowe sie zmieniaja i kursy walut o tyle marza i prowizje oraz inne

koszty dookolakredytowe powinny byc jasno okreslone

tak samo uwazam ze trzeba przy przewalutowaniu dobrze sprawdzic jaki oni

sobie kurs waluty licza, jaki jest spread czy tez nie jest to okreslone w umowie

bo jak Cie na tym zrobia to 3,5tys moze byc niczym w porownaniu do jakiegos

widzimisie paniusi na temat kursow walut:)

pewnie sprawa jest do odkrecenia pozniej bo w centrali wylapia albo od razu system

komputerowy wyliczy odpowiednia kwote

ale po cholere nerwy, poniesione i zamrozone pieniadze - a zwrot ich i jakies zadoscuczynienie ze strony banku za nieroztropnosc paniusi

moze sie odbyc pewnie za pomoca prawnika

takze lepiej chuchac na zimne i trzmac w kazdym miejscu reke na pulsie

scisle wg reguly umiesz liczyc licz na siebie

Aladin07 - w idealnym świecie powinno być tak jak napisałeś. ale obwaiam się, że w życiu tak prosto nie jest - bankui, które zgodzą się na zapis wysokości spreadu można policzyć na palcach 1 ręki (a propos - masz to w millennium?), pewnie jeszcze mniej jest takich, ktore pozwola n asplate raty bezposrednio w walucie obcej.

co do prowizji za przewalutowanie to się zgadzam, powinno to być zapisane w umowie, choc pewnie bank też może próbowqć się uchylać, np. stosując zapis że ten koszt będzie zgodny z tabelą opłat i prowizji, którą mogą sobie zmieniać.

jeszcze umowy do reki nie dostalem wiec sie nie wypowiem ale na pewno bede nalegac zęby cos tego typu sie tam pojawilo

musze jeszcze dostarczyc im jakis papierek z zusu i ze starostwa o scaleniu dzialek

takze potrwa to jeszcze do okresu poswiatecznosylwestrowego

mysle ze skoro marze potrafia na stalym poziomie okreslic w umowie to czemu nie mieliby

mi okreslic warunkow np. wczesniejszej splaty i przewalutowania - przeciez na tej podstawie

podejmuje decyzje rozpatrujac ktory bank wybrac

nie moze wg mnie byc tak ze mowia Ci masz to to to to i jeszcze to

a po tygodniu po podpisaniu umowy zmienic wszystkie warunki

w koncu po to sa umowy zeby sie trzymac warunkow w nich zawartych

a co do spreadu to faktycznie z tym moze byc problem ale mi chodzi

bardziej zeby jakiejs nietomnej paniusi sie nie "udalo" wcisnac o 10gr wiecej

niz jest w stanie faktycznym :)

W umowie mam napisane,że prowizje i inne zgodnie z tabela opłat i prowizji.

Problem w tym,że ta nagła zwyżka prowizji nie ujrzała światła dziennego w tabeli tych prowizji-sprawdzałam to kilkakrotnie,nawet Pani z centrali banku była zdziwiona o czym ja mówię.

Tak,jak widzicie sytuacja była z lekka dziwna.Pan w naszym banku pokazywał mojemu mężowi pismo mówiace otej podwyżce-od 3.12- a dokumenty zanosiliśmy 14.12.Na stronie banku tabela prowizji była jeszcze z przed 3.12.

Wczoraj czytałam stronę z 3.12-było 0,5%.Pani z Warszawy sprawdzała wczoraj i miała jeszcze "świeższe" dane- z 17.12 :o -było nadal 0,5%.

Poinformowano mnie,że nie jest to wina pracownika ani jego zła wola.Takie dostał wytyczne-które jak szybko się pojawiły, tak szybko zniknęły.Do tego jeszcze było tłumaczenie,że są to zalecenia ogólnopolskie?dla wszystkich banków?Tego to już wcale nie rozumiem.Nie wiem czy państwo może narzucić bankowi jakie ma pobierać opłaty?

W takiej sytuacji niczym te banki by się nie różniły między sobą(te czasy chyba mamy juz za sobą?)

Bogusia

Lidka i Janusz

nie wczytywałam się super dokłądnie ale jeśli nie macie opłaty za wcześniejszą spłatę to ja bym od razu szukała w innych bankach oferty na nowy kredyt w CHF. A nawet jeśli macie to i tak może się okazać że się będzie opłacało.

aladin

daj znać czy podpisałeś umowę zgodną z obiecanymi warunkami. z tego co się ostatnio orientowałam to 0,7 to cud.