Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My skorzystaliśmy z rady Maćka-MZM (dzięki! :D ) i oferty Nordea. Chcieliśmy przewalutować kredyt złotówkowy na CHF.

PKO BP, w którym mieliśmy kredyt złotówkowy, nie był w stanie zaoferować warunków porównywalnych do Nordei, zresztą porównaliśmy bardzo gruntownie jescze 8 innych ofert (w każdym banku spędzona godzina... :roll: ).

Nordea ma świetną rzecz dla tych, którzy dumają o kredycie konsolidacyjnym - a na zakończenie budowy nierzadki to przypadek: tu karta kredytowa wyssana do cna, tu debecik w koncie, a tu jeszcze pożyczka u teściowej :-? ... W ramach kredytu hipotecznego (czyli oprocentowanego znacznie niżej niż jakikolwiek konsolidacyjny) można wziąć do 20% wartość nieruchomości na dowolny cel. Jak ktoś chce odpocząc po budowie na Karaibach, albo wykończył autko wożąc worki z cementem i teraz potrzebuje nowe, też nie ma sprawy 8)...

Dodatkowe punkciki dostali u mnie za najkrótszy wniosek kredytowy, jaki widziałam w moim życiu (a widziałam już kilka, niestety :roll: ) i w ogóle za minimalną papierologię - załatwiliśmy wszystko w 3 tygodnie - od pierwszej wizyty w banku do wypłaty kredytu.

Zapraszam do Nordea :)

Kurde kurde.

Faktycznie popatrzyłem dziś na kursy i franciszek czegoś słabuje. Hmm... A już miałem występować o CHF w PKO BP. Co tu robić co tu robić. Poradźcie w takiej sprawie:

Muszę wziąć ok. 200 tys w sumie na działkę plus chałupę. Mam mieszkanie, pod które chcę wziąć kredyt hipoteczny i tę kasę wnieść jako wkład własny, co powinno obniżyć koszty kredytu. No i się gryzę do kogo uderzyć, robiłem rozpoznanie w zesżłym roku ale wiele się pozmieniało... Interesuje mnie brak opłat za wcześniejszą spłatę i (oczywiście) niski koszt tegoż kredytu.

Oraz tak jak pisał ktoś wcześniej każdy bank ma swój własny kurs, który jest inny niż kantorowy. :)

Oj chyba nie :roll: :roll: Banki stosują kursy podawAne w tabeli NBP a kantory rządzą się swoimi prawami-oczywiście zależnymi ale jednak swoimi :-?

Ale kredyt o krtórym piszesz jest atrakcyjny nie powiem :roll:

To sprawdź!!! Jest to kurs NBP (ok!) ale zmieniony, i na pewno nie średni kurs.

A kto z Was był w sprawie kredytu w PTF Bank-u? Jakie tam stawiają warunki i czy warto?

Ja mam kredyt w PTF. Miałem u nich dużo większą zdolność kredytową niż w innych bankach, transze rozliczają na pdst. wizyt weryfikaora na budowie.Natomiast same transze to koszmar, pstryczki po 40tys.zł z koszmarnymi opóźnieniami !!! Ja już przeskoczyłem na budowie wartość trzech transz a dostałem w wielkich bólach narazie tylko dwie. Skład budowlany gdzie biorę materiały zablokował mi ich wydawanie, to samo sklep hydrauliczny, zalegam już gościowi od poddasza, wylewek i hydrauliki. Zadatki za wannę, gres i terakotę też są już zagrożone, ich termin upływa 14 i 15.08. Ostatnio nie robię nic innego tylko tłumaczę się dlaczego nie ma kasy. A PTF uważa że wszystko jest w idealnym pożądku i kasa już powinna być. Ale jej nie ma. Boję się jeździć na budowę bo zalegam wykonawcom. Wściekły jestem przez to na nich strasznie !!!

Właśnie biorę się za szukanie odpowiedniego kredytu. Chcę kupić już gotowy stojący dom w zw z tym i kwota dużo wyższa (zastanawiam się czy mi tyle ktoś da, a obawiam się że moga być problemy :cry: ) Niestety jestem cykor :oops: i boję się rozpoczynać budowy bo tyle się naczytałam o tym jak sporadczynie budowa kończy się na kosztach wyliczonych na początku że wolę kupić coś co już stoi i czeka na mnie żebym mogła się tam wprowadzić. Słyszałam że BPH jest calkiem niezłe. Ide dzisiaj pogadać. Tak czytam sobie to forum i nie mam pojęcia czy PLN czy CHF czy może ktoś tak łopatologicznie wymienić za i przeciw. PLIS :lol: .

właśnie się umówiłam z panią z Nordea ciekawe co powie w DOM Banku zaoferowali mi kredyt na 30 lat w CHF rata 1580 :o :o :o kwotę 325000 co o tym sądzicie

Sporo, ale kwota kredytu i czas kredytowania tez nie najmniejsze...

W PLN pewnie by było ze 2500

Widzę, ze Nordea ma coraz lepsze notowania :)

Na razie w 100% na to zasługują - mam nadzieję, że rosnąca popularność ich nie popsuje ;)

Byłam wczoraj w PKO BP i wiecie co mam zdolność na mój domeczek :lol: :lol: :lol:

Tylko go muszę sobie jeszcze troszkę poszukać. Ale faktycznie 380 to sporo ale z takimi ratami nie wygląda to aż tak bardzo strasznie. Przecierpi się te 30 lat :cry: ale za to w jakich warunkach :D z ogródkiem pieskiem no i tym jedynym ... domeczkiem :wink: