Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Frank - kredyt bank

marża 0,85

prowizja 0,5

dwie transze

kwota 160 tyś

wkład własny 70%

co o tym myslicie?

Ja mam kredyt CHF w KB. Widzę, że marża zgodna z tabelką:

stały klient / wkład > 70% / kwota > 140 tys.. Dość sztywno się

tego trzymają....mnie nie udało się nic wskórać. Mimo to nie

narzekam. Wszystkie (tzn. dwie ze 170 tys.) transze wypłacone

bez problemów. Trafiłem też na promocję i nie płaciłem prowizji.

Pozdrawiam

Witam,ja własnie wczoraj podpisałam umowe na kredyt w POLBANKU.Kwota 200.000 tys we frankach/25 lat/.Na decyzję czekałam około 2 tygodni.Zdecydowałam się na kredyt w tym banku ze względu na brak kosztów(prowizja,wycena itp.)Zaproponowali mi ubezpieczenie domu w PZU ale ubezpieczyłam w innym towarzystwie.Zyskalam na tym jakies 900 zł.Dzisiaj pieniązki już mają być na koncie.

rena jak jeszcze śledzisz ten wątek to napisz proszę jaka była suma ubezpieczenia i na ile podpisałas umowe? na rok?

do efilo

jesli chodzi o umowe to jeszcze jej nie mam bo czekam na zaswiadczenie z zusu

odnosnie skladek :) - bank nie wierzy w oswiadczenie pracodawcy hehe

ale bede je mial pewnie dopiero po swietach wiec do nowego roku pewnie sie

nie uda tego zalatwic

ale jesli chodzi o sam poziom marzy to nawet jesli przebrniesz przez kalkulator

millenium banku to zobaczysz ze jak odpowiednimi parametrami zadzialasz tak aby

kredyt ktory potrzebujesz byl mniejszy niz 30% koncowej wartosci nieruchomosci

to wyliczy Ci oprocentowanie wlasnie o wielkosci 3,29 z czego masz 2,79 liboru i reszta to marza takze nie ma tutaj zadnych cudow :)

z kolesiem z open finance mocno walczylismy zeby nasz kosztorys dopasowac pod

to oprocentowanie i taka jest decyzja o przyznaniu kredytu i mam tam napisane

wyraznie wysokosc marzy 0,5%

takze sadze ze umowa powinna byc blizniacza :) ale sie zobaczy wszystko nim sie

podpisze

a jesli chodzi o ten cytat no to po prostu jesli wykonam jakies prace to moge

to sfotografowac i sie tym okazac jako wydanymi pieniedzmi - np. instalacje itp

ale jesli cos kupie nieco na przyszlosc to nie wystarczy miec zlozonych

luzem tych materialow ale trzeba sie okazac wtedy faktura ze te materialy sa faktycznie

moje a nie na czas zdjecia pozyczone od sasiada:)

mam nadzieje ze wyjasnilem to dobrze :)

rzeczywiście w milenium przy "moich" warunkach jest marża 0,5 ale.... dochodzi do tego kwota ubezpieczenia na życie co miesiac do raty dodają - i wychodzi to w podobnej kwocie lub nawet większa rata co miesiąc niż w KredytBanku - tak mówił doradca z open finance - więc też kombinowaliśmy z kwotą kredytu żeby zmieścić sie w 30% inwestycji.

hehe faktycznie sie chyba zle wtedy wyrazilem :)

ale wazne ze wyjasnione

jesli chodzi o ubezpiecznie na zycie to bylo dla nas koniecznoscia - tak chcielismy i tyle

dlatego tez np. polbank ktory mial z trzech porownywanych przez nas bankow

( mBank,Polbank i Millenium ) oferte doslowanie o kilka zlotych na racie korzystniejsza

ale nie mial mozliwosci ubezpieczenia wiec odpadl

pozniej udalo sie zrobic dobry kosztorys na millenium i w ten sposob mbank odpadl

bo

mial rate nawet dla takiego kosztorysu na poziomie 595zl a millenium jednak byl

juz tanszy o ponad 40zl a to kosmicznie duzo:)

takze padlo na millenium

pytalismy tez multiagenta ubezpieczeniowego jak sie ksztaltuja ceny polis

gdybysmy idnywidualnie chcieli sobie np. do polbanku

zrobic to malo nie siadlem - 90zl miesiecznie !! w CU jako najtanszej opcji hehe

wiec

ten plan upadl i zostal millenium ze swoja polisa PZU

IMHO Open i Expander wspaniale negocjują warunki kredytu ... dla siebie, a nie dla klienta. Po pierwszej wizycie w bankach (GE, mbank, millenium) miałem dokładnie tyle ile zaproponował Expander, na dodatek "doradca" próbował mi wmówić, że to niemożliwe...

Mam prośbę jak mówicie o marży - szczególnie niskiej to od razu mówcie jaki macie wkład własny, bo to ma największe znaczenie. Poco jedni mają się zlościć, a inni robić niepotrzebne nadzieje.

pytalismy tez multiagenta ubezpieczeniowego jak sie ksztaltuja ceny polis

gdybysmy idnywidualnie chcieli sobie np. do polbanku

zrobic to malo nie siadlem - 90zl miesiecznie !! w CU jako najtanszej opcji hehe

wiec

ten plan upadl i zostal millenium ze swoja polisa PZU

a w millenium ile ta polisa Cie wyniesie? Bo brak punktu odniesienia do tego 'siadania' :wink:

ewkast

faktury zbędne (chyba że kupujesz materiały na zapas). problemu z transzami podobno nie ma - sama nie wiem bo jeszcze nie wzielam ale za to znajomi brali i byli zadowoleni. zazwyczaj sa trzy raty z czego pierwsza nie moze przekroczyc 50% kwoty kredytu a ostatnia to moga byc grosze.

przed uzyskaniem kredytu skladasz kosztorys ktory jest weryfikowany przez specjaliste i musisz okazac sie zdjeciami z danego etapu zeby dostac nastepna kaske.

aaa jeszcze jedno. nie wiem czy to negocjowalne ale w umowie jest czas 2 lata na zamkniecie budowy.

Jareq

w millenium możesz spłacać i tak i tak. Doradca nam bardzo zachwalał taki sposób. Podobno się bardziej opłaca. Nasz kolega tak spłaca. Ja się jeszcze nie interesowałam tematem. Trzeba posprawdzac kursy. No i jak wygląda to od strony technicznej...

ktory bank wybrac? I jeden i drugi ma to czego oczekujemy, wiec nie wiem na ktory sie zdecydowac.

Aha jeszcze jedno powiedzcie mi czy jak biore kredyt 160tys. a wartosc domu wynosi 250tys. to czy musze pokazac bankowi ze mam te brakujace pieniadze.Czy moze byc tak ze powiem im ze poprostu bedziemy odkladac i pomalu dokonczymy np. pokoj, garaz itp. A ponadto dzialka i wszystkie dokumenty potrzebne do pozwolenia na budowe byly przez nas placone i to juz jest troche kasy wiec powinni brac to pod uwage. Wiecie moze jak to jest?

Efilo dzieki za odpowiedz:)

ewkast, trzeba trochę pomajstrować przy kosztorysie. Wyceniałam prace niezbędne, wszelkie rzeczy dodatkowe nie objęte projektem (kominek, wentylacja mechaniczna, ogrodzenie, tarasy, podjazdy) podałam jako wkład własny lub wręcz, że zostaną wykonane ze środków własnych po terminie zasiedlenia.

W ten sposób zmieściłam się w założonej kwocie kredytu. Bank to łyknął z adnotacją "kosztorys niski, ale realny przy budowie metodą gospodarczą".

Dostalismy pozytywna decyzję kredytową z Polbanku. Teraz czas podpisac umowe ale jeszcze się trochę wahamy ;o)

Dlatego mam pytanie, jak to jet odnosnie ubezpieczenia domu. Polbank wymaga ubezpieczenia domu na czas budowy i ubezpieczenia domu już wybudowanego, jak to jest w innych bankach? Czy wszędzie wymagane jest ubezpieczenie?

Druga sprawa - czy ktos miał juz bliższe kontakty z Polbankiem, jesli chodzi o budowę? Martwi nas trochę to, ze transze rozliczane sa na podstawie wizyty rzeczoznawcy. A co jeśli rzeczoznawca powie, ze cos jest nie tak? Czy rzeczoznawca może się czegoś przyczepić, tak tylko zeby sie przyczepić? chyba juz wpadam w obłęd z tymi kredytami ;o)

Warunki 260 tys na 30 lat, wkład wlasny - działka. Marża 1,1 + Libor, żadnych opłat wstepnych, tylko to ubezpieczenie domu i hipoteka. wydaje mi się, ze warunki sa ok? A może sie mylę?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Polbank wymaga ubezpieczenia domu na czas budowy i ubezpieczenia domu już wybudowanego, jak to jest w innych bankach? Czy wszędzie wymagane jest ubezpieczenie?

Mnie doradca zapewnił że każdy bank wymaga ubezpieczenia domu, różne są tylko warunki.

Druga sprawa - czy ktos miał juz bliższe kontakty z Polbankiem, jesli chodzi o budowę? Martwi nas trochę to, ze transze rozliczane sa na podstawie wizyty rzeczoznawcy. A co jeśli rzeczoznawca powie, ze cos jest nie tak? Czy rzeczoznawca może się czegoś przyczepić, tak tylko zeby sie przyczepić? chyba juz wpadam w obłęd z tymi kredytami ;o)

Coś nie tak będzie tylko wtedy jak nie zrobisz np. dachu, a dostałaś na niego daną transzę. Ale chyba po to się robi ogólny kosztorys dla banku, żeby z grubsza się jego trzymać :wink:

Ja wnioskowałem o dwie transze, więc rzeczoznawca odwiedzi mnie tylko raz. Zawsze można negocjować, źe zrobiło się coś innego zamiast punktu z kosztorysu :wink:

Warunki 260 tys na 30 lat, wkład wlasny - działka. Marża 1,1 + Libor, żadnych opłat wstepnych, tylko to ubezpieczenie domu i hipoteka. wydaje mi się, ze warunki sa ok? A może sie mylę?

Mnie one przekonały, dlatego wybrałem Polbank

Ja musiałem brać w PLN dość duży kredyt (zdolność kredytowa w CHF była zbyt mała aby sfinansować przyszłą chałupę). Oprocentowanie 5,65% plus te ubezpieczenia, które w GE (bo tam biorę) są obowiązkowe. Na razie jestem w miarę zadowolony - tzn. mogło być gorzej. :wink:

p.s. Nie lubię kredytów!