Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pluszku - co to za bank z marżą 0,85% (przy wkładzie własnym 30%), dawaj pełną nazwę, jak dobrzy to niech zarobią. A tak, to jak z innymi elementami.

jestem właśnie na etapie intensywnego chodzenia po bankach i negocjowania warunków. Chcę wziąć 350 tys. we frankach na 27 lat, przy 30 % wkładzie własnym. Na razie za mną 2 banki:

PKO BP: - Libor + 0,75 % marży, prowizja - 0%, przewalutowanie - 0,8%, wcześniejsza spłata do 2 lat - 0,5%, po 2 latach 0%, spread 10 gr. (opcja dla bankowców), rata za m-c: ok. 1749 zł.

Millenium: Libor + 0,95 % marży, prowizja 0,75%, przewalutowanie na PLN - 0%,na CHF - 1%, wcześniejsza spłata- 0%, spread - 9,6 gr., rata za m-c: ok. 1788 zł.

Do negocjacji trzeba będzie jeszcze wrócić. Z PKO BP będzie trudno, ale w Millenium coś się jeszcze może uszczknie.

Jutro następne banki. pozdr. :roll: :o :roll:

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pluszku - co to za bank z marżą 0,85% (przy wkładzie własnym 30%), dawaj pełną nazwę, jak dobrzy to niech zarobią. A tak, to jak z innymi elementami.

Do negocjacji trzeba będzie jeszcze wrócić. Z PKO BP będzie trudno, ale w Millenium coś się jeszcze może uszczknie.

Jutro następne banki. pozdr. :roll: :o :roll:

Powyzsze warunki zaproponowal mi Bank Millenium.

Czy sa dobrzy ...... kazdy bank chce przede wszystkim zarobic przy minimalnym ryzyku.

Coz, moze doszli do wnioski ze w zeszlym roku akcja kredytowa im poszla kiepsko i teraz chca nadgonic odbierajac kredyty konkurencji.

Powyzsze warunki dostałem jednak w sytuacji gdy juz stoi budynek w stanie surowym i przenosze kredyt z innego banku. Marża moze dlatego jest nizsza, ze u mnie cos juz stoi niz w przypadku ludzi ktorzy maja pusta dzialke i dopiero planuja budowe. W zeszlym roku gdy mialem pusta dzialke ten sam bank proponowal mi 1,3 % marży i 1,2 % prowizji.

Przewalutowanie na PLN - bez oplat, przewalutowanie z PLN na inna walute 1%, splata po 3 latach bez oplat, CHF 2,1449/2,2416.

mam pytanie, czy warto ubiegac sie o kredyt z dopatami rządowymi w naszych polskich złotych- mam zamiar starać sie o kredyt na dom o pow 103 m/kwadratowych pytanie czy warto kwota około 150 000

dziękuje

Przy obecnym poziomie WIBORu taki kredyt wyjdzie w PLN 4,7% (oprocentowanie usrednione). Jesli masz wklad wlasny ~ 50 % powinienes dostac kredyt we frankach ~ 4% a jesli 70 % to nawet 3,25% we frankach (libor 3m + 0,5%). 1% roznicy w oprocentowaniu pozwala na bycia "na plusie" nawet gdy frank zdrozeje o 14%.

dziękuję Wam za podpowiedzi i opinie

na dzień dzisiejszy sytuacja jest taka:

potwierdzila się wersja mojej kolezanki, rano dzwonił do mnie rzeczoznawca, w południe już byliśmy po wizycie.

nie wiem jaka będzie jego opinia... :roll: rozglądał sie dookoła i powtarzał "dobrze, dobrze, dobrze"

oficjalnie z banku nikt się ze mną dziś nie kontaktował, kolezanka kiedy im powiedziala ze juz był rzeczoznawca byli zdziwieni ze tak szybko a moj wniosek podobno czeka na jego faks/opinię i lezy na biurku dyrektora czekając na jego decyzję ostateczną... dokumenty sa gotowe i umowa na jutro do podpisania, teraz wszystko w rękach dyrektora :-?

zarwę kolejną noc z tego stresu

hurtownik mowi ze mi zwozi towar bez względu na kase :o :o :o

póki drogi przejezdne i cene trzyma dla nas... normalnie mam ochote sie z nim opic :oops: :wink:

Wszystkie przewalutowania mam za darmo - sprawdziłem w umowie. Tylko czy mi się to opłaca?

:wink:

A czy w Waszych bankach przewalutowanie wiaze sie z koniecznoscia wykreslenia starego wpisu do ksiegi wieczystej i dokonania nowego wpisu?

bo mnie własnie o tym dzis uswiadomił jeden pracownik Kredyt Banku .....

Mam pytanie..przymierzamy się do budowy domu,mamy już dzialkę (no prawie-własnie przeprowadzamy przepis-dostalismy w prezencie :)

Zastanawiamy się z meżem,jakie dochody minimalne musimy wykazać przy kredycie w kwocie 250 000 ? Jest nas czwórka.

Liczę na małą podpowiedz z Waszej strony.Chciałabym miec wstępne rozeznanie,zanim zaczniemy maraton po bankach.

mam pytanie, czy warto ubiegac sie o kredyt z dopatami rządowymi w naszych polskich złotych- mam zamiar starać sie o kredyt na dom o pow 103 m/kwadratowych pytanie czy warto kwota około 150 000

dziękuje

Przy obecnym poziomie WIBORu taki kredyt wyjdzie w PLN 4,7% (oprocentowanie usrednione). Jesli masz wklad wlasny ~ 50 % powinienes dostac kredyt we frankach ~ 4% a jesli 70 % to nawet 3,25% we frankach (libor 3m + 0,5%). 1% roznicy w oprocentowaniu pozwala na bycia "na plusie" nawet gdy frank zdrozeje o 14%.

kredyt w walucie nie jest osiągalny w pko wraz z dopłatami rządowymi jedynie w naszym złotym

Wszystkie przewalutowania mam za darmo - sprawdziłem w umowie. Tylko czy mi się to opłaca?

:wink:

A czy w Waszych bankach przewalutowanie wiaze sie z koniecznoscia wykreslenia starego wpisu do ksiegi wieczystej i dokonania nowego wpisu?

bo mnie własnie o tym dzis uswiadomił jeden pracownik Kredyt Banku .....

Tak, niestety to prawda o czym piszesz. Gdy bierzesz kredyt w CHF to masz jeden wpis (jedną hipotekę) w księdze wieczystej. Gdy natomiast w złotych to masz dwa wpisy: hipoteka zwykła i kaucyjna.

Dlatego też do kosztów przewalutowania trzeba doliczyć jeszcze kilkaset złotych (200 lub 300) za wykreślenie jednej hipoteki i wpisanie drugiej.

Z tego co wiem tak jest we wszystkich bankach, ale głowy nie dam.

ja pisze w sprawie naszego kredytu - na stronce 37 opisywalem co i jak i proszono mnie

o napisanie jak wyglada sprawa kiedy mam umowe w rece

no wiec mam choc jeszcze nie podpisywana :)

oprocentowanie jest jak bylo Libor 3M z dnia wygenerowania umowy ( 10.01.2008 )

3,2567% oraz 0,5% marza w calym okresie kredytowania

wycena nieruchomosci w ramach promocji zjechala z 400 do 300zl

i zamiast dwoch wizyt po 200zl bedziemy mieli jedna za 200zl

takze wszystkie warunki jakie wczesniej opisalem sie zgadzaja i nie ma zadnych dziwnosci w umowie

ktos pytal mnie o koszt ubezpieczenia na zycie to od wartosci naszego kredytu 120tys zl

jest to poczatkowo rata 22zl za dwie osoby miesiecznie i sukcesywnie bedzie

malec w miare splaty

ale dokladnego procentu nie pamietam ale chyba miesiecznie 1/12*0,2%*kwota kredytu

pozdrawiam

i dolozyc do interesu dwa razy tyle w zwiazku ze znacznymi wzrostami cen :)

Święta racja.

Od 4 lat im szybciej się buduje, to tym więcej się oszczędza.

Za robociznę mojego domu w 2007 roku firma brała 49 tys zł, w 2008 roku biorą 57 tys zł...

Nie mówiąc o materiałach - nagłe wzrosty mamy juz na szczescie za sobą ale ceny sobie o kilka procent co pół roku rosną...

brać kolejną transzę kredytu ?

kredyt mam w CHF ?

im wyższy CHF tym lepiej dla mnie tylko nie wiem jakie są prognozy

może pod koniec miesiąca jak RPP się pozbiera i podniesie oprocentowanie w zł (takie są prognozy chyba) to pójdzie wyżej CHF i może wtedy będzie bardziej się opłacało ?