walimar 09.01.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 pluszku - co to za bank z marżą 0,85% (przy wkładzie własnym 30%), dawaj pełną nazwę, jak dobrzy to niech zarobią. A tak, to jak z innymi elementami. jestem właśnie na etapie intensywnego chodzenia po bankach i negocjowania warunków. Chcę wziąć 350 tys. we frankach na 27 lat, przy 30 % wkładzie własnym. Na razie za mną 2 banki: PKO BP: - Libor + 0,75 % marży, prowizja - 0%, przewalutowanie - 0,8%, wcześniejsza spłata do 2 lat - 0,5%, po 2 latach 0%, spread 10 gr. (opcja dla bankowców), rata za m-c: ok. 1749 zł. Millenium: Libor + 0,95 % marży, prowizja 0,75%, przewalutowanie na PLN - 0%,na CHF - 1%, wcześniejsza spłata- 0%, spread - 9,6 gr., rata za m-c: ok. 1788 zł. Do negocjacji trzeba będzie jeszcze wrócić. Z PKO BP będzie trudno, ale w Millenium coś się jeszcze może uszczknie. Jutro następne banki. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 10.01.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 pluszku - co to za bank z marżą 0,85% (przy wkładzie własnym 30%), dawaj pełną nazwę, jak dobrzy to niech zarobią. A tak, to jak z innymi elementami. Do negocjacji trzeba będzie jeszcze wrócić. Z PKO BP będzie trudno, ale w Millenium coś się jeszcze może uszczknie. Jutro następne banki. pozdr. Powyzsze warunki zaproponowal mi Bank Millenium. Czy sa dobrzy ...... kazdy bank chce przede wszystkim zarobic przy minimalnym ryzyku. Coz, moze doszli do wnioski ze w zeszlym roku akcja kredytowa im poszla kiepsko i teraz chca nadgonic odbierajac kredyty konkurencji. Powyzsze warunki dostałem jednak w sytuacji gdy juz stoi budynek w stanie surowym i przenosze kredyt z innego banku. Marża moze dlatego jest nizsza, ze u mnie cos juz stoi niz w przypadku ludzi ktorzy maja pusta dzialke i dopiero planuja budowe. W zeszlym roku gdy mialem pusta dzialke ten sam bank proponowal mi 1,3 % marży i 1,2 % prowizji. Przewalutowanie na PLN - bez oplat, przewalutowanie z PLN na inna walute 1%, splata po 3 latach bez oplat, CHF 2,1449/2,2416. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBERT01 10.01.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 mam pytanie, czy warto ubiegac sie o kredyt z dopatami rządowymi w naszych polskich złotych- mam zamiar starać sie o kredyt na dom o pow 103 m/kwadratowych pytanie czy warto kwota około 150 000dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komii 10.01.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Nieosiągalny- a czy w banku,który wybrałes masz wszystkie przewalutowania bezpłatne,czy np. jedno, dwa? Jak to wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 10.01.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 mam pytanie, czy warto ubiegac sie o kredyt z dopatami rządowymi w naszych polskich złotych- mam zamiar starać sie o kredyt na dom o pow 103 m/kwadratowych pytanie czy warto kwota około 150 000 dziękuje Przy obecnym poziomie WIBORu taki kredyt wyjdzie w PLN 4,7% (oprocentowanie usrednione). Jesli masz wklad wlasny ~ 50 % powinienes dostac kredyt we frankach ~ 4% a jesli 70 % to nawet 3,25% we frankach (libor 3m + 0,5%). 1% roznicy w oprocentowaniu pozwala na bycia "na plusie" nawet gdy frank zdrozeje o 14%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 10.01.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Nieosiągalny- a czy w banku,który wybrałes masz wszystkie przewalutowania bezpłatne,czy np. jedno, dwa? Jak to wygląda ? Wszystkie przewalutowania mam za darmo - sprawdziłem w umowie. Tylko czy mi się to opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jugotonka 10.01.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 dziękuję Wam za podpowiedzi i opinie na dzień dzisiejszy sytuacja jest taka: potwierdzila się wersja mojej kolezanki, rano dzwonił do mnie rzeczoznawca, w południe już byliśmy po wizycie. nie wiem jaka będzie jego opinia... rozglądał sie dookoła i powtarzał "dobrze, dobrze, dobrze" oficjalnie z banku nikt się ze mną dziś nie kontaktował, kolezanka kiedy im powiedziala ze juz był rzeczoznawca byli zdziwieni ze tak szybko a moj wniosek podobno czeka na jego faks/opinię i lezy na biurku dyrektora czekając na jego decyzję ostateczną... dokumenty sa gotowe i umowa na jutro do podpisania, teraz wszystko w rękach dyrektora zarwę kolejną noc z tego stresu hurtownik mowi ze mi zwozi towar bez względu na kase póki drogi przejezdne i cene trzyma dla nas... normalnie mam ochote sie z nim opic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 10.01.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Wszystkie przewalutowania mam za darmo - sprawdziłem w umowie. Tylko czy mi się to opłaca? A czy w Waszych bankach przewalutowanie wiaze sie z koniecznoscia wykreslenia starego wpisu do ksiegi wieczystej i dokonania nowego wpisu? bo mnie własnie o tym dzis uswiadomił jeden pracownik Kredyt Banku ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SYLWIATOMEK 11.01.2008 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Mam pytanie..przymierzamy się do budowy domu,mamy już dzialkę (no prawie-własnie przeprowadzamy przepis-dostalismy w prezencie Zastanawiamy się z meżem,jakie dochody minimalne musimy wykazać przy kredycie w kwocie 250 000 ? Jest nas czwórka. Liczę na małą podpowiedz z Waszej strony.Chciałabym miec wstępne rozeznanie,zanim zaczniemy maraton po bankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komii 11.01.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 No własnie..czy się opłaca.....:)ale masz przynajmniej taką opcję. Dziwna sprawa z tymi wpisami do księgi wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBERT01 11.01.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 mam pytanie, czy warto ubiegac sie o kredyt z dopatami rządowymi w naszych polskich złotych- mam zamiar starać sie o kredyt na dom o pow 103 m/kwadratowych pytanie czy warto kwota około 150 000 dziękuje Przy obecnym poziomie WIBORu taki kredyt wyjdzie w PLN 4,7% (oprocentowanie usrednione). Jesli masz wklad wlasny ~ 50 % powinienes dostac kredyt we frankach ~ 4% a jesli 70 % to nawet 3,25% we frankach (libor 3m + 0,5%). 1% roznicy w oprocentowaniu pozwala na bycia "na plusie" nawet gdy frank zdrozeje o 14%. kredyt w walucie nie jest osiągalny w pko wraz z dopłatami rządowymi jedynie w naszym złotym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 11.01.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 podałem przeciez porownanie kredytu w PLN z dopłatamiz kredytem w CHF bez dopłat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 11.01.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Wszystkie przewalutowania mam za darmo - sprawdziłem w umowie. Tylko czy mi się to opłaca? A czy w Waszych bankach przewalutowanie wiaze sie z koniecznoscia wykreslenia starego wpisu do ksiegi wieczystej i dokonania nowego wpisu? bo mnie własnie o tym dzis uswiadomił jeden pracownik Kredyt Banku ..... Tak, niestety to prawda o czym piszesz. Gdy bierzesz kredyt w CHF to masz jeden wpis (jedną hipotekę) w księdze wieczystej. Gdy natomiast w złotych to masz dwa wpisy: hipoteka zwykła i kaucyjna. Dlatego też do kosztów przewalutowania trzeba doliczyć jeszcze kilkaset złotych (200 lub 300) za wykreślenie jednej hipoteki i wpisanie drugiej. Z tego co wiem tak jest we wszystkich bankach, ale głowy nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 11.01.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 ja pisze w sprawie naszego kredytu - na stronce 37 opisywalem co i jak i proszono mnie o napisanie jak wyglada sprawa kiedy mam umowe w rece no wiec mam choc jeszcze nie podpisywana oprocentowanie jest jak bylo Libor 3M z dnia wygenerowania umowy ( 10.01.2008 ) 3,2567% oraz 0,5% marza w calym okresie kredytowania wycena nieruchomosci w ramach promocji zjechala z 400 do 300zl i zamiast dwoch wizyt po 200zl bedziemy mieli jedna za 200zl takze wszystkie warunki jakie wczesniej opisalem sie zgadzaja i nie ma zadnych dziwnosci w umowie ktos pytal mnie o koszt ubezpieczenia na zycie to od wartosci naszego kredytu 120tys zl jest to poczatkowo rata 22zl za dwie osoby miesiecznie i sukcesywnie bedzie malec w miare splaty ale dokladnego procentu nie pamietam ale chyba miesiecznie 1/12*0,2%*kwota kredytu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Red72 11.01.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 żadnych kredytów teraz nie zaciągać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KoBu 12.01.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 ja ze swojej strony wole poczekać trochę z zaciągnięciem kredytu. Wolimy poczekać jeszcze rok i więcej odłożyć i wziąść kredyt w jak najpóźniejszym okresie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 12.01.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 i dolozyc do interesu dwa razy tyle w zwiazku ze znacznymi wzrostami cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 12.01.2008 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 i dolozyc do interesu dwa razy tyle w zwiazku ze znacznymi wzrostami cen Święta racja. Od 4 lat im szybciej się buduje, to tym więcej się oszczędza. Za robociznę mojego domu w 2007 roku firma brała 49 tys zł, w 2008 roku biorą 57 tys zł... Nie mówiąc o materiałach - nagłe wzrosty mamy juz na szczescie za sobą ale ceny sobie o kilka procent co pół roku rosną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 12.01.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 dokladnie tu ludzie mowia a bo stopy procentowe rosna o niech bedzi 1%to ciekawe czy Ci ktorzy wlasnie poltora roku temu wstrzymali sie z budowamoga powiedziec dzisiaj ze podjeli wlasciwa decyzje skoro muszawziasc kredyty czasami o 30-40% wieksze !! zeby to samo wybudowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 14.01.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 brać kolejną transzę kredytu ? kredyt mam w CHF ? im wyższy CHF tym lepiej dla mnie tylko nie wiem jakie są prognozy może pod koniec miesiąca jak RPP się pozbiera i podniesie oprocentowanie w zł (takie są prognozy chyba) to pójdzie wyżej CHF i może wtedy będzie bardziej się opłacało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts