Komii 14.01.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Chyba rzeczywicie jesli tak wygląda sprawa ze stopami procentowymi,to im szybciej sie zaciągnie kredyt- tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 15.01.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 brać kolejną transzę kredytu ? kredyt mam w CHF ? im wyższy CHF tym lepiej dla mnie tylko nie wiem jakie są prognozy może pod koniec miesiąca jak RPP się pozbiera i podniesie oprocentowanie w zł (takie są prognozy chyba) to pójdzie wyżej CHF i może wtedy będzie bardziej się opłacało ? Moim zdaniem to, że Rada Polityki Pieniężnej podniesie stopy procentowe w Polsce to nie ma to żadnego wpływu na RPP w Szwajcarii więc Twoje rozumowanie jest błędne jak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 15.01.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 brać kolejną transzę kredytu ? kredyt mam w CHF ? im wyższy CHF tym lepiej dla mnie tylko nie wiem jakie są prognozy może pod koniec miesiąca jak RPP się pozbiera i podniesie oprocentowanie w zł (takie są prognozy chyba) to pójdzie wyżej CHF i może wtedy będzie bardziej się opłacało ? Moim zdaniem to, że Rada Polityki Pieniężnej podniesie stopy procentowe w Polsce to nie ma to żadnego wpływu na RPP w Szwajcarii więc Twoje rozumowanie jest błędne jak sądzę. a bierzesz pod uwagę coś takiego jak umocnienie albo osłabienie złotówki ? krótko to sobie przemyśl, ale jest tak u mnie że jeśli frank jest po 2zł a ja wezmę 80 000zł to mam po przeliczeniu 40 000CHF-ów wziętych a jeśli jest po 2,17zł to te 80 000zł po przeliczeniu daje 36 866CHF-ów. po wzięciu wszystkich transzy sumują mi ile mam wziętych franków i wtedy zaczynam spłatę kredytu tak więc jeśli RPP podniesie stopy procentowe to złoty możliwe że osłabi się a frank umocni i dzięki temu kolejną transzę po przeliczeniu na franki będę miał bardziej korzystną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 15.01.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Hmmmmmmmmm.... Złożyłam wszystko do BPH - kredyt w złotówkach, raty stałe, kwota 318 000zł, na 30 lat. - oprocentowanie = 6.74 (w tym prowizja=0.75 i 6M=5,99)- za udzielenie kredytu 1500zł- transze wypłacane po okazanu faktur na 60% wartości- 0 wizyt na budowie- 0 za wcześniejszą spłate po (chyba 2 latach)- 0 za przewalutowanie Działkę mam uzbrojoną, budowa zaawansowana w 24,27%.Wycena stan aktualny=230 300złPo wybudowaniu 548 400zł Raty równe w kwocie ~2100zł zanim będzie wpis w KW o hipotece (około 2 miesięcy) i ~1900zł po wpisie. BPH ma tak, że albo masz zero wkładu albo 50% wtedy zchodzi z oprocentowaniem - więc dla nich mamy ZERO wkładu własnego!!! Czy to jest oki czy frajerstwo? Wy tu rozmawiacie o kredytach we frankach, a w złotówkach brane pół roku wcześniej są nieadekwatne do dzisiejszej sytuacji, bo w czerwcu w BPH było oprocentowanie 5,05 na złotówki - to apropo czekania z kredytem na za rok!!! Nie chcemy brać we frankach przy wypłacie w transzach i w dodatku po tak niskim kursie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 16.01.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 a kto powiedzial ze musisz cale zycie byc w 1 bankugdy zaczynałem budowe tzn. mialem pusta dzialke - to marże we frankach chcieli 1,3-1,4% a w PLN 1%jak mam stan surowy to moge przeniesc do innego banku i dostac marże 0,85 we frankach i 0,6% w PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 16.01.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Hmmmmmmmmm.... Złożyłam wszystko do BPH - kredyt w złotówkach, raty stałe, kwota 318 000zł, na 30 lat. - oprocentowanie = 6.74 (w tym prowizja=0.75 i 6M=5,99) - za udzielenie kredytu 1500zł - transze wypłacane po okazanu faktur na 60% wartości - 0 wizyt na budowie - 0 za wcześniejszą spłate po (chyba 2 latach) - 0 za przewalutowanie Działkę mam uzbrojoną, budowa zaawansowana w 24,27%. Wycena stan aktualny=230 300zł Po wybudowaniu 548 400zł Raty równe w kwocie ~2100zł zanim będzie wpis w KW o hipotece (około 2 miesięcy) i ~1900zł po wpisie. BPH ma tak, że albo masz zero wkładu albo 50% wtedy zchodzi z oprocentowaniem - więc dla nich mamy ZERO wkładu własnego!!! Czy to jest oki czy frajerstwo? Wy tu rozmawiacie o kredytach we frankach, a w złotówkach brane pół roku wcześniej są nieadekwatne do dzisiejszej sytuacji, bo w czerwcu w BPH było oprocentowanie 5,05 na złotówki - to apropo czekania z kredytem na za rok!!! Nie chcemy brać we frankach przy wypłacie w transzach i w dodatku po tak niskim kursie. Ja dostałem w GE 5,65% w PLN (po wpisie do KW), więc może to oprocentowanie w BPH jest trochę przy duże. Kwota kredytu trochę mniejsza niż Twoja. Postęp prac 0%. Może jeszcze poszukaj (jak masz czas) a jak nie masz czasu to bierz i w BPH aż tak duze "frajerstwo" to to nie jest. Do lbryndal: ja rozumiem, że jak jest większy kurs franka to bardziej Ci się opłaca wziąć tą transzę a jak jest mniejszy to bardziej Ci się opłaca tą transzę spłacić, ale wciąż nie mogę pojąć jak RPP w Polsce może wpływać na kurs franka. Nie chcę się mądrzyć bo tylko dwa razy w życiu brałem kredyt i fachowcem nie jestem więc może niech się wypowie na ten temat jakiś ekonomista lub człowiek co się zna. Nie chcę Cię wprowadzać w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komii 16.01.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Róznica pomiędzy tymi dwoma bankami w oprocentowaniu jest spora. Może sa jakies koszty ukryte w GE i dlatego tak jest?? Chociaz..oferta w sumie podobna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 16.01.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Róznica pomiędzy tymi dwoma bankami w oprocentowaniu jest spora. Może sa jakies koszty ukryte w GE i dlatego tak jest?? Chociaz..oferta w sumie podobna... Sorry!!! Zapomniałem bo wydało mi się to oczywiste. Nie ma prowizji od kredytu w GE, ale są jakieś ubezpieczenia - łącznie ok. 8000zł. przy kredycie ok. 250 000zł. Ale wydaje mi się, że w BPH, też trzeba płacić ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 16.01.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Róznica pomiędzy tymi dwoma bankami w oprocentowaniu jest spora. Może sa jakies koszty ukryte w GE i dlatego tak jest?? Chociaz..oferta w sumie podobna... Sorry!!! Zapomniałem bo wydało mi się to oczywiste. Nie ma prowizji od kredytu w GE, ale są jakieś ubezpieczenia - łącznie ok. 8000zł. przy kredycie ok. 250 000zł. Ale wydaje mi się, że w BPH, też trzeba płacić ubezpieczenia. w mbanku przy kredycie na 205 000zł opłaty wyniosły cośokoło 4000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komii 17.01.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Dziękuje...te ubezpieczenia to pewnie od utraty pracy,czy niezdolności do pracy...ale tak jak piszecie- sa wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 17.01.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Róznica pomiędzy tymi dwoma bankami w oprocentowaniu jest spora. Może sa jakies koszty ukryte w GE i dlatego tak jest?? Chociaz..oferta w sumie podobna... Sorry!!! Zapomniałem bo wydało mi się to oczywiste. Nie ma prowizji od kredytu w GE, ale są jakieś ubezpieczenia - łącznie ok. 8000zł. przy kredycie ok. 250 000zł. Ale wydaje mi się, że w BPH, też trzeba płacić ubezpieczenia. w mbanku przy kredycie na 205 000zł opłaty wyniosły cośokoło 4000zł Też chciałem wziąć w mBanku, ale to nie moja wina, że nie mają pojęcia jak dopasować kosztorys do mojej zdolności kredytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 18.01.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Ja dostałem właśnie 200tys w PLN, na 25lat, raty malejące, na 6.5%; prowizja 2%. Brak ubezpieczeń, brak wizyt na budowie, rozliczyć muszę 80% w fakturach. Pierwsza rata to około 1500-1600zł. Bank spółdzielczy w Katowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 18.01.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam Wszystkich Ja mam pytanie nie o warunki, ale o to kiedy zacząć starania o kredyt ?? Ile czasu przed rozpoczęciem budowy rozpoczęliście starania o kredyt ?? Ja startuję w maju i myślę, że mam jeszcze czas, ale może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBERT01 18.01.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 mam pytanie, czy warto ubiegac sie o kredyt z dopatami rządowymi w naszych polskich złotych- mam zamiar starać sie o kredyt na dom o pow 103 m/kwadratowych pytanie czy warto kwota około 150 000 dziękuje Przy obecnym poziomie WIBORu taki kredyt wyjdzie w PLN 4,7% (oprocentowanie usrednione). Jesli masz wklad wlasny ~ 50 % powinienes dostac kredyt we frankach ~ 4% a jesli 70 % to nawet 3,25% we frankach (libor 3m + 0,5%). 1% roznicy w oprocentowaniu pozwala na bycia "na plusie" nawet gdy frank zdrozeje o 14%. kredyt w walucie nie jest osiągalny w pko wraz z dopłatami rządowymi jedynie w naszym złotym z własnego wkładu to tylko mam działke wiec jak o który kredyt sie starac zwłaszcza ,że po tym jak dostałem wycenę to szczeka mi opadła 240000 pomocy doradzcie tak aby sie nie zagotował na nastepne 30 lat:((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 18.01.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 oj, chyba idą ciężkie miesiące dla "frankowców". Juz chyba trzeba zacząć liczyć ratę mocno powyżej 2,4 PLN/CHF. Ciekawe do ilu dojdzie ta korekta. Macie jakieś swoje analizy/podejścia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 18.01.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 oj, chyba idą ciężkie miesiące dla "frankowców". Juz chyba trzeba zacząć liczyć ratę mocno powyżej 2,4 PLN/CHF. Ciekawe do ilu dojdzie ta korekta. Macie jakieś swoje analizy/podejścia? Zapowiadają się wzrosty, ale na razie nie groźne, bo cały czas kurs CHF/PLN porusza sie w kanale trendu spadkowego od czerwca 2006, jego górne ograniczenie to poziom 2,28, ale po drodze ma silny opór 2.26 dołek z lipca 2007. Jak przebije poziom 2.28 to potem mocny przystanek na 2.35 itd. Można się martwić o kurs dopiero po przebiciu poziomu 2.28 wtedy zobaczymy jakie będą nastroje na runku. W każdym razie PLN jest mocno skolerowany z USD, jak dolar się umacnia to PLN traci nie tylko do USD, ale także do CHF i do EUR. Od 3 dni właśnie zmieniły się nastroje na prodolarowe może przed obawą wzrostu i przebicia magicznego kursu 1,50 na EUR/USD i to co tym bardziej dziwne, dzieje się tak mimo słabych danych makro z USA. Mam nadzieję, że pokrótce coś wyjaśniłem Strzeliłbym Wam ładny wykres, ale nie wiem jak Jak ktoś ma ochotę i wie jak to mogę wysłać na maila i wtedy tu zamieści dla lepszego zobrazowania sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 18.01.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Witam Wszystkich Ja mam pytanie nie o warunki, ale o to kiedy zacząć starania o kredyt ?? Ile czasu przed rozpoczęciem budowy rozpoczęliście starania o kredyt ?? Ja startuję w maju i myślę, że mam jeszcze czas, ale może się mylę Jeśli materiały masz kupione to w marcu możesz zacząć się starać. Przy dobrych układach możesz nawet dostać kasę już po 3 tygodniach. Jeśli nie masz kupionych materiałów to już jest za późno bo materiały już teraz ostro idą w górę (np. BK-24 z 8,40zł./szt. na początku grudnia do 10,50zł./szt. dziś) i zanim dostaniesz kasę to jeszcze zdrożeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 18.01.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Jeśli materiały masz kupione to w marcu możesz zacząć się starać. Przy dobrych układach możesz nawet dostać kasę już po 3 tygodniach. Jeśli nie masz kupionych materiałów to już jest za późno bo materiały już teraz ostro idą w górę (np. BK-24 z 8,40zł./szt. na początku grudnia do 10,50zł./szt. dziś) i zanim dostaniesz kasę to jeszcze zdrożeją. Ja sie nie będę martwił o materiały, firma się o to martwi. A poza tym nie siej poruty. Hurtownie tylko na to czekają, aby ludzie porute siali, bo to im nakręca koniunkture i ceny też, jak ludzie kupują dużo na przód a jeszcze wiosna sie nie zaczęła. Może i BK poszedł do góry, ale mnie BK nie interere, buduję z silikatów a te nie zdrożały i mam nadzieję, że tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 19.01.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Jeśli nie masz kupionych materiałów to już jest za późno bo materiały już teraz ostro idą w górę (np. BK-24 z 8,40zł./szt. na początku grudnia do 10,50zł./szt. dziś) A poza tym nie siej poruty. Hurtownie tylko na to czekają, aby ludzie porute siali, bo to im nakręca koniunkture i ceny też, jak ludzie kupują dużo na przód Właśnie, nie siej poruty Ciekawe z tym BK, w zeszłym tygodniu kupiłem w cenie 8zł brutto z transportem. Ale dla precyzji dodam, że to szare bloczki, 24x24x49cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 19.01.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 teraz pustak jest tanszy niz kiedy my kupowalismy rok temu i tez tak straszyli przed bumem, wiec kupowalismy po nizszej cenie a teraz jest jeszcze nizsza niz przed bumem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts