Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

brać kolejną transzę kredytu ?

kredyt mam w CHF ?

im wyższy CHF tym lepiej dla mnie tylko nie wiem jakie są prognozy

może pod koniec miesiąca jak RPP się pozbiera i podniesie oprocentowanie w zł (takie są prognozy chyba) to pójdzie wyżej CHF i może wtedy będzie bardziej się opłacało ?

Moim zdaniem to, że Rada Polityki Pieniężnej podniesie stopy procentowe w Polsce to nie ma to żadnego wpływu na RPP w Szwajcarii więc Twoje rozumowanie jest błędne jak sądzę.

brać kolejną transzę kredytu ?

kredyt mam w CHF ?

im wyższy CHF tym lepiej dla mnie tylko nie wiem jakie są prognozy

może pod koniec miesiąca jak RPP się pozbiera i podniesie oprocentowanie w zł (takie są prognozy chyba) to pójdzie wyżej CHF i może wtedy będzie bardziej się opłacało ?

Moim zdaniem to, że Rada Polityki Pieniężnej podniesie stopy procentowe w Polsce to nie ma to żadnego wpływu na RPP w Szwajcarii więc Twoje rozumowanie jest błędne jak sądzę.

a bierzesz pod uwagę coś takiego jak umocnienie albo osłabienie złotówki ?

krótko to sobie przemyśl, ale jest tak u mnie że jeśli frank jest

po 2zł a ja wezmę 80 000zł to mam po przeliczeniu 40 000CHF-ów wziętych

a jeśli jest po 2,17zł to te 80 000zł po przeliczeniu daje 36 866CHF-ów.

po wzięciu wszystkich transzy sumują mi ile mam wziętych franków i wtedy zaczynam spłatę kredytu

tak więc jeśli RPP podniesie stopy procentowe to złoty możliwe że osłabi się a frank umocni i dzięki temu kolejną transzę po przeliczeniu na franki będę miał bardziej korzystną.

Hmmmmmmmmm....

Złożyłam wszystko do BPH - kredyt w złotówkach, raty stałe, kwota 318 000zł, na 30 lat.

- oprocentowanie = 6.74 (w tym prowizja=0.75 i 6M=5,99)

- za udzielenie kredytu 1500zł

- transze wypłacane po okazanu faktur na 60% wartości

- 0 wizyt na budowie

- 0 za wcześniejszą spłate po (chyba 2 latach)

- 0 za przewalutowanie

Działkę mam uzbrojoną, budowa zaawansowana w 24,27%.

Wycena stan aktualny=230 300zł

Po wybudowaniu 548 400zł

Raty równe w kwocie ~2100zł zanim będzie wpis w KW o hipotece (około 2 miesięcy) i ~1900zł po wpisie.

BPH ma tak, że albo masz zero wkładu albo 50% wtedy zchodzi z oprocentowaniem - więc dla nich mamy ZERO wkładu własnego!!!

Czy to jest oki czy frajerstwo? Wy tu rozmawiacie o kredytach we frankach, a w złotówkach brane pół roku wcześniej są nieadekwatne do dzisiejszej sytuacji, bo w czerwcu w BPH było oprocentowanie 5,05 na złotówki - to apropo czekania z kredytem na za rok!!!

Nie chcemy brać we frankach przy wypłacie w transzach i w dodatku po tak niskim kursie.

Hmmmmmmmmm....

Złożyłam wszystko do BPH - kredyt w złotówkach, raty stałe, kwota 318 000zł, na 30 lat.

- oprocentowanie = 6.74 (w tym prowizja=0.75 i 6M=5,99)

- za udzielenie kredytu 1500zł

- transze wypłacane po okazanu faktur na 60% wartości

- 0 wizyt na budowie

- 0 za wcześniejszą spłate po (chyba 2 latach)

- 0 za przewalutowanie

Działkę mam uzbrojoną, budowa zaawansowana w 24,27%.

Wycena stan aktualny=230 300zł

Po wybudowaniu 548 400zł

Raty równe w kwocie ~2100zł zanim będzie wpis w KW o hipotece (około 2 miesięcy) i ~1900zł po wpisie.

BPH ma tak, że albo masz zero wkładu albo 50% wtedy zchodzi z oprocentowaniem - więc dla nich mamy ZERO wkładu własnego!!!

Czy to jest oki czy frajerstwo? Wy tu rozmawiacie o kredytach we frankach, a w złotówkach brane pół roku wcześniej są nieadekwatne do dzisiejszej sytuacji, bo w czerwcu w BPH było oprocentowanie 5,05 na złotówki - to apropo czekania z kredytem na za rok!!!

Nie chcemy brać we frankach przy wypłacie w transzach i w dodatku po tak niskim kursie.

Ja dostałem w GE 5,65% w PLN (po wpisie do KW), więc może to oprocentowanie w BPH jest trochę przy duże. Kwota kredytu trochę mniejsza niż Twoja. Postęp prac 0%. Może jeszcze poszukaj (jak masz czas) a jak nie masz czasu to bierz i w BPH aż tak duze "frajerstwo" to to nie jest. :wink:

Do lbryndal: ja rozumiem, że jak jest większy kurs franka to bardziej Ci się opłaca wziąć tą transzę a jak jest mniejszy to bardziej Ci się opłaca tą transzę spłacić, ale wciąż nie mogę pojąć jak RPP w Polsce może wpływać na kurs franka. Nie chcę się mądrzyć bo tylko dwa razy w życiu brałem kredyt i fachowcem nie jestem więc może niech się wypowie na ten temat jakiś ekonomista lub człowiek co się zna. Nie chcę Cię wprowadzać w błąd.

Róznica pomiędzy tymi dwoma bankami w oprocentowaniu jest spora. Może sa jakies koszty ukryte w GE i dlatego tak jest?? Chociaz..oferta w sumie podobna...

Sorry!!! Zapomniałem bo wydało mi się to oczywiste. Nie ma prowizji od kredytu w GE, ale są jakieś ubezpieczenia - łącznie ok. 8000zł. przy kredycie ok. 250 000zł.

Ale wydaje mi się, że w BPH, też trzeba płacić ubezpieczenia.

Róznica pomiędzy tymi dwoma bankami w oprocentowaniu jest spora. Może sa jakies koszty ukryte w GE i dlatego tak jest?? Chociaz..oferta w sumie podobna...

Sorry!!! Zapomniałem bo wydało mi się to oczywiste. Nie ma prowizji od kredytu w GE, ale są jakieś ubezpieczenia - łącznie ok. 8000zł. przy kredycie ok. 250 000zł.

w mbanku przy kredycie na 205 000zł opłaty wyniosły cośokoło 4000zł

w mbanku przy kredycie na 205 000zł opłaty wyniosły cośokoło 4000zł

Też chciałem wziąć w mBanku, ale to nie moja wina, że nie mają pojęcia jak dopasować kosztorys do mojej zdolności kredytowej. :wink:

Gość Gosc_gość

Witam Wszystkich

Ja mam pytanie nie o warunki, ale o to kiedy zacząć starania o kredyt ??

Ile czasu przed rozpoczęciem budowy rozpoczęliście starania o kredyt ??

Ja startuję w maju i myślę, że mam jeszcze czas, ale może się mylę :-?

mam pytanie, czy warto ubiegac sie o kredyt z dopatami rządowymi w naszych polskich złotych- mam zamiar starać sie o kredyt na dom o pow 103 m/kwadratowych pytanie czy warto kwota około 150 000

dziękuje

Przy obecnym poziomie WIBORu taki kredyt wyjdzie w PLN 4,7% (oprocentowanie usrednione). Jesli masz wklad wlasny ~ 50 % powinienes dostac kredyt we frankach ~ 4% a jesli 70 % to nawet 3,25% we frankach (libor 3m + 0,5%). 1% roznicy w oprocentowaniu pozwala na bycia "na plusie" nawet gdy frank zdrozeje o 14%.

kredyt w walucie nie jest osiągalny w pko wraz z dopłatami rządowymi jedynie w naszym złotym

z własnego wkładu to tylko mam działke :(

wiec jak o który kredyt sie starac zwłaszcza ,że po tym jak dostałem wycenę to szczeka mi opadła 240000 :(

pomocy doradzcie tak aby sie nie zagotował na nastepne 30 lat:(((

Gość Gosc_gość
oj, chyba idą ciężkie miesiące dla "frankowców". Juz chyba trzeba zacząć liczyć ratę mocno powyżej 2,4 PLN/CHF.

Ciekawe do ilu dojdzie ta korekta. Macie jakieś swoje analizy/podejścia?

Zapowiadają się wzrosty, ale na razie nie groźne, bo cały czas kurs CHF/PLN

porusza sie w kanale trendu spadkowego od czerwca 2006, jego górne

ograniczenie to poziom 2,28, ale po drodze ma silny opór 2.26 dołek z lipca 2007.

Jak przebije poziom 2.28 to potem mocny przystanek na 2.35 itd.

Można się martwić o kurs dopiero po przebiciu poziomu 2.28 wtedy zobaczymy

jakie będą nastroje na runku.

W każdym razie PLN jest mocno skolerowany z USD, jak dolar się umacnia to PLN traci nie tylko do USD,

ale także do CHF i do EUR.

Od 3 dni właśnie zmieniły się nastroje na prodolarowe może przed obawą wzrostu

i przebicia magicznego kursu 1,50 na EUR/USD i to co tym bardziej dziwne,

dzieje się tak mimo słabych danych makro z USA.

Mam nadzieję, że pokrótce coś wyjaśniłem 8)

Strzeliłbym Wam ładny wykres, ale nie wiem jak :-?

Jak ktoś ma ochotę i wie jak to mogę wysłać na maila i wtedy tu zamieści dla lepszego zobrazowania sytuacji.

Witam Wszystkich

Ja mam pytanie nie o warunki, ale o to kiedy zacząć starania o kredyt ??

Ile czasu przed rozpoczęciem budowy rozpoczęliście starania o kredyt ??

Ja startuję w maju i myślę, że mam jeszcze czas, ale może się mylę :-?

Jeśli materiały masz kupione to w marcu możesz zacząć się starać. Przy dobrych układach możesz nawet dostać kasę już po 3 tygodniach. Jeśli nie masz kupionych materiałów to już jest za późno bo materiały już teraz ostro idą w górę (np. BK-24 z 8,40zł./szt. na początku grudnia do 10,50zł./szt. dziś) i zanim dostaniesz kasę to jeszcze zdrożeją.

Gość Gosc_gość
Jeśli materiały masz kupione to w marcu możesz zacząć się starać. Przy dobrych układach możesz nawet dostać kasę już po 3 tygodniach. Jeśli nie masz kupionych materiałów to już jest za późno bo materiały już teraz ostro idą w górę (np. BK-24 z 8,40zł./szt. na początku grudnia do 10,50zł./szt. dziś) i zanim dostaniesz kasę to jeszcze zdrożeją.

Ja sie nie będę martwił o materiały, firma się o to martwi.

A poza tym nie siej poruty. Hurtownie tylko na to czekają, aby ludzie porute siali,

bo to im nakręca koniunkture i ceny też, jak ludzie kupują dużo na przód

a jeszcze wiosna sie nie zaczęła. :evil:

Może i BK poszedł do góry, ale mnie BK nie interere, buduję z silikatów a te nie zdrożały

i mam nadzieję, że tak zostanie. 8)

Jeśli nie masz kupionych materiałów to już jest za późno bo materiały już teraz ostro idą w górę (np. BK-24 z 8,40zł./szt. na początku grudnia do 10,50zł./szt. dziś)

A poza tym nie siej poruty. Hurtownie tylko na to czekają, aby ludzie porute siali,

bo to im nakręca koniunkture i ceny też, jak ludzie kupują dużo na przód

Właśnie, nie siej poruty :) Ciekawe z tym BK, w zeszłym tygodniu kupiłem w cenie 8zł brutto z transportem. Ale dla precyzji dodam, że to szare bloczki, 24x24x49cm.