nieosiagalny 21.01.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 No dobra - trochę przesadziłem, nie chciałem siać "poruty" (cokolwiek to znaczy) tylko doradzić.Moim zdaniem materiały teraz będą drożeć do jakiegoś sierpnia lub września. Wydaje mi się, że jest to oczywiste i to czy ja napiszę na tym forum o tym czy też nie, nie będzie miało znaczenia dla hurtowników, którzy (chyba razem z producentami) te ceny ustalają. Oni widzą po prostu popyt więc windują ceny. A Ty, z racji tego, że buduje to firma jesteś zabezpieczony umową więc ciesz się, że nie musisz się martwić o załatwianie materiałów. Mam nadzieję, ze byłeś twardy w negocjacjach i nie przepłacasz. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 21.01.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 hej, ale ciekawe tutaj rozmowy ja chciałam pokazać wam stronę którą jestem zachwycona i równocześnie o wasze opinie. Bo może to są jakieś durnoty a ja się tylko cieszę. http://www.ehipoteka.com/kalkulator/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 21.01.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 hej, ale ciekawe tutaj rozmowy ja chciałam pokazać wam stronę którą jestem zachwycona i równocześnie o wasze opinie. Bo może to są jakieś durnoty a ja się tylko cieszę. http://www.ehipoteka.com/kalkulator/ no stronka już raczej znana przez Nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komii 21.01.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 hej, ale ciekawe tutaj rozmowy ja chciałam pokazać wam stronę którą jestem zachwycona i równocześnie o wasze opinie. Bo może to są jakieś durnoty a ja się tylko cieszę. http://www.ehipoteka.com/kalkulator/ Ja nie znałam..każda informacja się przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 21.01.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 no stronka już raczej znana przez Nas ok przyznaje się bez bicia że nie przeczytałam całego wątku a jak znana to możecie powiedzieć czy informacje nie są przestarzałe i nie są z sufitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelincia 21.01.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witam Mam do Was pytanie... Chcemy z moim partnerem kupic mieszkanie,znalezlismy super oferte,ale mamy kilka problemow odnosnie kredytu....Pozniewaz moj partner musi wziasc kredyt sam( bo ja niestety jestem na urlopie wychowawczym a umowe mam do 2013)zdolnosc ma dosc dobra czyli jakies 190 tys. Tylko ze mieszkanie ktore chcemy kupic babka chce sprzedac za 170tys,a doradca kredytowy powiedzial ze rzeczoznawca wyceni je na mniej jakies 150-160 No i tu wlasnie jest problem najwiekszy,dlatego ze duzo bankow nie chce nam dac wiecej kasy,niz 100% wartosci czyli to na ile je wyceni rzeczoznawca..... Niestety nie mamy zadnych oszczednosci zeby sobie do czegokolwiek dolozyc,a jeszcze ttrzeba doliczyc te koszty notarialne... Czy moze ktos z Was zna jakis bank dobry zeby dawal wiecej kasy niz 100% wartosci??? Prosze o jak najszybsza odpowiedz,poniewaz czasu nie mamy duzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 21.01.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 ewelincia wejdź na stronę http://www.ehipoteka.com/kalkulator/index.php?p=14&typ_=1&rynek_=2&przedmiot_=2&x=71&y=12 i tutaj będziesz miała które banki dają kredyt na więcej niż 100%np. bank Dom i metrobank dają 130% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelincia 21.01.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 ewelincia wejdź na stronę http://www.ehipoteka.com/kalkulator/index.php?p=14&typ_=1&rynek_=2&przedmiot_=2&x=71&y=12 i tutaj będziesz miała które banki dają kredyt na więcej niż 100% np. bank Dom i metrobank dają 130% Bylam na tej stronie... A ten metrobank jest dobry,bo ja nigdy o nim nie slyszalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 21.01.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A ten metrobank jest dobry,bo ja nigdy o nim nie slyszalam ja też nie, ale żaden ze mnie specjalista. A myśleliście by wziąć taki drugi kredyt, zwyczajny konsumpcyjny na parę lat powiedzmy na 30tyś. Co prawda dużo oprocentowany ale w sumie nie wiem czy nie lepiej takie coś a kredyt hipoteczny w innym lepszym banku. Tylko trzeba się liczyć z tym że raty byłyby duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelincia 21.01.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A ten metrobank jest dobry,bo ja nigdy o nim nie slyszalam ja też nie, ale żaden ze mnie specjalista. A myśleliście by wziąć taki drugi kredyt, zwyczajny konsumpcyjny na parę lat powiedzmy na 30tyś. Co prawda dużo oprocentowany ale w sumie nie wiem czy nie lepiej takie coś a kredyt hipoteczny w innym lepszym banku. Tylko trzeba się liczyć z tym że raty byłyby duże. No wlasnie tego bym sie bala ze nie damy rady splacac tyle rat Ja np na siebie nie moge wziasc,bo jestem na urlopie wychowawczym... Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komii 22.01.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 No to może warto wziąć kogoś na współkredytobiorce - np. rodziców, albo wybrac kredyty z mozliwością odroczenia spłaty kapitału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 22.01.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 No to może warto wziąć kogoś na współkredytobiorce - np. rodziców, albo wybrac kredyty z mozliwością odroczenia spłaty kapitału. ale to nie chodzi o zdolność kredytową, ewelincia napisała że mąż ma nawet większą zdolność niż kosztuje mieszkanie. To chodzi oto że cena mieszkania została zaniżona i chcą wziąć większy kredyt niż 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelincia 22.01.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 No to może warto wziąć kogoś na współkredytobiorce - np. rodziców, albo wybrac kredyty z mozliwością odroczenia spłaty kapitału. ale to nie chodzi o zdolność kredytową, ewelincia napisała że mąż ma nawet większą zdolność niż kosztuje mieszkanie. To chodzi oto że cena mieszkania została zaniżona i chcą wziąć większy kredyt niż 100% No wlasnie o to mi chodzi Taka propozycje dali w BGŻ co myslisci o tym banku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kampinosik 23.01.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Drodzy, Czy macie jakieś doświadczenia ze współpracy z tymi bankami. Na razie zostają mi w finale, ale b.ważne jest to jak się spisują w praktyce - czy np: obsługa klienta nie jest przypadkiem zbliżona do tej w PKO BP:) Na marginesie: byłem dzisiaj u doradcy w expanderze na spotkaniu. Po spotkaniu bardzo mu podziękowałem i powiedziałem, że porównam jego oferty z innymi i się odezwę. A on... obraził się. Słowo daję, nawet nie podał ręki na do widzenia. Niezłe co? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 24.01.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Witam wszystkich. Być może nie wszyscy z Was wiedzą, że w Banku Millenium przy wkładzie własnym minimum 70% jest obniżona marża banku do 0,5% dla kredytów we frankach szwajcarskich. W moim przypadku wg kosztorysu osiągnąłem co prawda mniej niż 70% wartości docelowej inwestycji (działka + stan surowy otwarty z dachem), ale umowa kredytowa będzie na maksymalnie tyle, zeby nie przekroczyć 30%. Reszta to tzw. udokumentowany wkład własny pomniejszony o 3-krotność dochodu miesięcznego - wyszlo mi niewiele i akurat jeszcze mialem tyle na koncie... PozdrowieniaDarek M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 24.01.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Być może nie wszyscy z Was wiedzą, że w Banku Millenium przy wkładzie własnym minimum 70% jest obniżona marża banku do 0,5% dla kredytów we frankach szwajcarskich. o to super by było. Co prawda nie wiem czy osiągnę 70%. Do wzięcia kredytu chcę postawić stan surowy no i działkę mam. Ale ciekawe na ile oni to wycenią. Tak myślałam że gdzieś na 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 24.01.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 o to super by było. Co prawda nie wiem czy osiągnę 70%. Do wzięcia kredytu chcę postawić stan surowy no i działkę mam. Ale ciekawe na ile oni to wycenią. Tak myślałam że gdzieś na 50%. Spojrzałem w Twój dziennik, co prawda działkę masz sporą, ale musiałaby być w cholernie atrakcyjnej (czyt drogiej) lokalizacji, żeby w połączeniu ze stanem surowym dociągnąć do 70% wartości docelowej inwestycji. Obstawiam jak Ty 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 24.01.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 A jeszcze rok temu sie mowilo ze stan surowy to 30% kosztow ....Z bankami to roznie bywa.Przenosze teraz kredyt z jednego banku do drugiego.Jeden bank wstepnie wycenił domek na 3600 zl/m2 a drugi na 2000 zl/m2.Jeden wliczał garaz do powierzchni uzytkowej lecz nie bral w ogle dzialki pod uwage a drugi nie wliczal garazu lecz wliczal dzialke.Jednym słowem wolnaamerykanka. Jest nawet jeden taki bank ktory powiedzial ze wartosc wykonczonego domu z dzialka nie przekroczy 200.000 zl wiec oni tyle nie moga pozyczyc, moga najwyzej 180.000 zl pozyczyc a 20.000 zl musze udokumentowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 24.01.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 weźcie sobie własnego rzeczoznawce co robi operat szacunkowy - zaplacici troszke wiecej ale zrobi wam wycene ze wasz stan to 70% wartosci nieruchomosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekmatusz 24.01.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 A jeszcze rok temu sie mowilo ze stan surowy to 30% kosztow .... I tak dalej jest. Musisz tylko wziac pod uwagę że przez ostatni rok wzrosła bardzo wartość działek budowlanych. Ja w okolicach Warszawy mam policzoną działkę przez rzeczoznawcę z banku po 300 zł/m.kw... Pozdr DM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts