Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Czy możecie Państwo polecić mi bank, który nie wymaga rozliczeń z postępów na budowie w postaci faktur? Będę budował systemem gospodarczym.

A propos Multibanku - to i ja pytałem tam o kredyt. Po negocjacjach byli gotowi zejść z proowizją do.... 0%. Słownie: zero!

Ale wysokość ubezpieczenia, wymóg posiadania faktur i kilka innych utrudnień spowodowały, że to nie tam będę szukał kredytu.

Witam nowego forumowicza :) Sporo banków nie wymaga faktur (ja polecam "mój" Deutsche Bank), był nawet na ten temat na forum oddzielny wątek, skorzystaj z opcji "szukaj" na pewno go znajdziesz.

Swoja drogą to ciekawe, chyba cos się zmieniło w Multi, bo kiedy ja pół roku temu szukałem banku, to powiedzieli mi ze nie wymagaja faktur...

Kwota kredytu 250 000zł

GE Money bank

CHF,

oprocentowanie 3,55; marża 0,78

prowizja 0

W umowie zawarte:

- wcześniejsza spłata - 0

- przewalutowanie - 0

Nie są potrzebne rachunki, wystarczą zdjęcia.

Rata 1220zł/m-c

Okres kredytowania 30 lat.

Dziwne bo w Expanderze zaproponowali mi ratę 1150zł/m-c biorąc w GE.

W czym tkwi kruczek??

Co o tym sądzicie?

ja podzieliłbym jeszcze grupę tych banków, które wymagają faktur. Bo co innego, jeśli bank w rozliczeniu transzy wymaga jej pokrycia w fakturach powiedzmy w wymiarze 30-50%, a co innego jak np. w 66% (tak chciał ode mnie np. Fortis). Trochę faktur zawsze się uzbiera, bo na część rzeczy (np., pokrycie dachowe, okna) głupio nie brać faktur, nie ma się wówczas na nie de facto gwarancji.

do Erol 1

Warunki moim zdaniem więcej niż dobre.

Co do kompetencji i poziomu późniejszej obsługi GE otrzymuje na forum mieszane opinie, ale to chyba zależy od doradcy, na którego trafisz..

Odnośnie różnicy to widzę kilka możliwych przyczyn: 1) Expander wyliczał ratę wg niższego kursu CHF i stopy LIBOR (może byłeś u nich wcześniej?) 2) wyliczenie GE obejmuje już jakąś dodatkową opłatę typu ubezpieczenie, może postanowili uwzględnić aktualny spread?

Gość Gosc_gość
Kwota kredytu 250 000zł

GE Money bank

CHF,

prowizja 0

W umowie zawarte:

- przewalutowanie - 0

Rata 1220zł/m-c

W czym tkwi kruczek??

Co o tym sądzicie?

Kruczek pewno tkwi w kursie waluty jaki brali do obliczeń i jedni i drudzy

oczywiście jeżeli pozostałe warunki były identyczne

kurs CHF wahał się w styczniu od 2,17 do nawet chwilowo 2,29

Witam Wszystkich

Ja mam pytanie nie o warunki, ale o to kiedy zacząć starania o kredyt ??

Ile czasu przed rozpoczęciem budowy rozpoczęliście starania o kredyt ??

Ja startuję w maju i myślę, że mam jeszcze czas, ale może się mylę :-?

witam

my rozpoczynamy w lutym a wniosek złożony wraz kompletem dokumentów właśnie wczoraj... uff nareszcie i to w sławnym PKO BP. kredyt z dopłatami, 216 tys na 30 lat, prowizja 1%, oprocent. wibor+marża 7.13 oczywiście pln...

i budujemy dom pod krzewuszką....

my rozpoczynamy w lutym a wniosek złożony wraz kompletem dokumentów właśnie wczoraj... uff nareszcie i to w sławnym PKO BP. kredyt z dopłatami, 216 tys na 30 lat, prowizja 1%, oprocent. wibor+marża 7.13 oczywiście pln...

a co was skłoniło do kredytu z dopłatami? Ja tak czytam i czytam i im więcej czytam tym bardziej skłaniam się do teorii że kredyt z dopłatami się nie opłaca. Ktoś wam wyliczył że z dopłatami by wyszedł najtaniej?

Kwota kredytu 250 000zł

GE Money bank

CHF,

prowizja 0

W umowie zawarte:

- przewalutowanie - 0

Rata 1220zł/m-c

W czym tkwi kruczek??

Co o tym sądzicie?

Czy miałeś wkład własny a jeżeli tak to ile jeśli możesz zdradzić.

Pozdrawiam.

Witam.

A propos Multibanku - to i ja pytałem tam o kredyt. Po negocjacjach byli gotowi zejść z proowizją do.... 0%. Słownie: zero!

Ale wysokość ubezpieczenia, wymóg posiadania faktur i kilka innych utrudnień spowodowały, że to nie tam będę szukał kredytu.

Hmmm... z tego co wiem, to będę miał możliwość rozliczania transz na podstawie zdjęć. Jakichś szczególnych utrudnień też nie zauważyłem. Standardowe dokumenty: zaświadczenie o zarobkach i zatrudnieniu, wycena działki, kosztorys prac budowlanych, projekt i PNB. Nie orientuję się, ale to chyba nie są jakieś szczególne wymagania.

Co do Multibanku - to albo trafiłem na kiepskiego doradcę albo źle zrozumiałem wymagania.

Nie spodobało mi się to, że według ich wyliczeń na wybudowanie domu o powierzchni 130 m2 potrzebuję minimum 260 tys. PLN.

I skoro chcę tylko 200 000 kredytu to muszę udowodnić posiadania brakującej kwoty. Na przykład: muszę wpłacić 60 tysięcy na lokatę w banku, by było widać, że je mam. I pierwsze wydatki rozliczyć z tychże pieniędzy. Litości...

Interesuje mnie także Kredyt Bank - czy ktoś z Państwa tam właśnie zaciągał kredyt? Czy warto? Wiem, że wymagają 60% potwierdzenia w fakturach...

Będe wdzięczny za słówko na ten temat.

Pozdrawiam

...Interesuje mnie także Kredyt Bank - czy ktoś z Państwa tam właśnie zaciągał kredyt? Czy warto? Wiem, że wymagają 60% potwierdzenia w fakturach...

Będe wdzięczny za słówko na ten temat.

Pozdrawiam

Ja mam kredyt w KB i nie narzekam...chociaż raty trzeba spłacać :wink: :wink: :wink: Rzeczywiście wymagają potwierdzenia w fakturach ale z tego co wiem to 50%........przy tej kwocie kredytu (mam zbliżoną) nie powinno być z tym problemu .......zwłaszcza na etapie wykończeniówki. Co do udowadniania wkładu własnego nie proszono mnie o żadne "kwity" potwierdzające (fakt, że miałem trochę pieniędzy na koncie w KB - ale na pewno nie całość wkładu własnego).

Pozdrawiam

a co was skłoniło do kredytu z dopłatami? Ja tak czytam i czytam i im więcej czytam tym bardziej skłaniam się do teorii że kredyt z dopłatami się nie opłaca. Ktoś wam wyliczył że z dopłatami by wyszedł najtaniej?

taniej niż zwykły hipoteczny. z wkładu własnego mamy działkę i środki na koncie. oczywiście zawsze po 8 latach mogę zamienić ten kredyt na inny a od państwa i tak swoje w tym wypadku około 28 tys wezmę :)

trochę marża wysoka ale niestety nie do negocjacji jest stała przy tym kredycie aż 1.5

Witajcie, mam ogromną prośbę - czy ktoś posiada kosztorys dla Deutsche Banku i mógłby podesłać - bardzo proszę. Wskazane byłyby również wszelkie opinie osób współpracujących z tym bankiem, szczególnie interesuje mnie ile można urwać z tej standardowej marży i prowizji i co ich najlepiej przekonuje ?.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Zdecydowałem się na kredyt w KREDYT BANKU. Z Open Finance. Nie wiem czy dobrze robię - ale tak wyszło. A może ktoś podpowie czy nie lepiej samemu sobie wszystko wydeptać w banku.

A propos - może ktoś tak brał kredyt i wie czego się można spodziewać w trakcie załatwiania. Na co zwrócić uwagę? Wdzięczny będę za rady na przykład co do kosztorysu...

Kwota kredytu 250 000zł

GE Money bank

CHF,

prowizja 0

W umowie zawarte:

- przewalutowanie - 0

Rata 1220zł/m-c

W czym tkwi kruczek??

Co o tym sądzicie?

Czy miałeś wkład własny a jeżeli tak to ile jeśli możesz zdradzić.

Pozdrawiam.

Wkłada własny działka o wartości ok 700 tys.