aniamalinowska 29.01.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Racja , ubezpieczenie w Multi jest stanowczo za wysokie.Mozna chyba u nich negocjowac , ale gdzie indziej to samo bez problemu.Sasiedzi maja u nich kredyt i wciaz cos jest nie tak , jakies bezsensowne problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 29.01.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam. Czy możecie Państwo polecić mi bank, który nie wymaga rozliczeń z postępów na budowie w postaci faktur? Będę budował systemem gospodarczym. A propos Multibanku - to i ja pytałem tam o kredyt. Po negocjacjach byli gotowi zejść z proowizją do.... 0%. Słownie: zero! Ale wysokość ubezpieczenia, wymóg posiadania faktur i kilka innych utrudnień spowodowały, że to nie tam będę szukał kredytu. Witam nowego forumowicza Sporo banków nie wymaga faktur (ja polecam "mój" Deutsche Bank), był nawet na ten temat na forum oddzielny wątek, skorzystaj z opcji "szukaj" na pewno go znajdziesz. Swoja drogą to ciekawe, chyba cos się zmieniło w Multi, bo kiedy ja pół roku temu szukałem banku, to powiedzieli mi ze nie wymagaja faktur... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komii 29.01.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Bez faktur można zbudowac za mniejsze pieniądze,więc rzeczywiście warto poszukac. Z tego co pamiętam, to własnie Deutsche Bank i GE Money Bank nie wymagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 29.01.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Kwota kredytu 250 000złGE Money bankCHF,oprocentowanie 3,55; marża 0,78prowizja 0W umowie zawarte:- wcześniejsza spłata - 0- przewalutowanie - 0 Nie są potrzebne rachunki, wystarczą zdjęcia.Rata 1220zł/m-cOkres kredytowania 30 lat.Dziwne bo w Expanderze zaproponowali mi ratę 1150zł/m-c biorąc w GE. W czym tkwi kruczek??Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 29.01.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ja podzieliłbym jeszcze grupę tych banków, które wymagają faktur. Bo co innego, jeśli bank w rozliczeniu transzy wymaga jej pokrycia w fakturach powiedzmy w wymiarze 30-50%, a co innego jak np. w 66% (tak chciał ode mnie np. Fortis). Trochę faktur zawsze się uzbiera, bo na część rzeczy (np., pokrycie dachowe, okna) głupio nie brać faktur, nie ma się wówczas na nie de facto gwarancji. do Erol 1Warunki moim zdaniem więcej niż dobre.Co do kompetencji i poziomu późniejszej obsługi GE otrzymuje na forum mieszane opinie, ale to chyba zależy od doradcy, na którego trafisz.. Odnośnie różnicy to widzę kilka możliwych przyczyn: 1) Expander wyliczał ratę wg niższego kursu CHF i stopy LIBOR (może byłeś u nich wcześniej?) 2) wyliczenie GE obejmuje już jakąś dodatkową opłatę typu ubezpieczenie, może postanowili uwzględnić aktualny spread? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 29.01.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Kwota kredytu 250 000zł GE Money bank CHF, oprocentowanie 3,55; marża 0,78 prowizja 0 W umowie zawarte: - wcześniejsza spłata - 0 - przewalutowanie - 0 Nie są potrzebne rachunki, wystarczą zdjęcia. Rata 1220zł/m-c Okres kredytowania 30 lat. Dziwne bo w Expanderze zaproponowali mi ratę 1150zł/m-c biorąc w GE. W czym tkwi kruczek?? Co o tym sądzicie? Kruczek pewno tkwi w kursie waluty jaki brali do obliczeń i jedni i drudzy oczywiście jeżeli pozostałe warunki były identyczne kurs CHF wahał się w styczniu od 2,17 do nawet chwilowo 2,29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota-Robert 29.01.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam Wszystkich Ja mam pytanie nie o warunki, ale o to kiedy zacząć starania o kredyt ?? Ile czasu przed rozpoczęciem budowy rozpoczęliście starania o kredyt ?? Ja startuję w maju i myślę, że mam jeszcze czas, ale może się mylę witam my rozpoczynamy w lutym a wniosek złożony wraz kompletem dokumentów właśnie wczoraj... uff nareszcie i to w sławnym PKO BP. kredyt z dopłatami, 216 tys na 30 lat, prowizja 1%, oprocent. wibor+marża 7.13 oczywiście pln... i budujemy dom pod krzewuszką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 29.01.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 ... cut ... i budujemy dom pod krzewuszką.... Wooow A którą wersję podstawową czy G2 ?? a w ogóle to zapraszam do wątku: http://forum.muratordom.pl/dom-pod-krzewuszka-archeon,t108992.htm?highlight=krzewuszk%B1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia888 29.01.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 my rozpoczynamy w lutym a wniosek złożony wraz kompletem dokumentów właśnie wczoraj... uff nareszcie i to w sławnym PKO BP. kredyt z dopłatami, 216 tys na 30 lat, prowizja 1%, oprocent. wibor+marża 7.13 oczywiście pln... a co was skłoniło do kredytu z dopłatami? Ja tak czytam i czytam i im więcej czytam tym bardziej skłaniam się do teorii że kredyt z dopłatami się nie opłaca. Ktoś wam wyliczył że z dopłatami by wyszedł najtaniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 29.01.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Kwota kredytu 250 000zł GE Money bank CHF, oprocentowanie 3,55; marża 0,78 prowizja 0 W umowie zawarte: - wcześniejsza spłata - 0 - przewalutowanie - 0 Nie są potrzebne rachunki, wystarczą zdjęcia. Rata 1220zł/m-c Okres kredytowania 30 lat. Dziwne bo w Expanderze zaproponowali mi ratę 1150zł/m-c biorąc w GE. W czym tkwi kruczek?? Co o tym sądzicie? Czy miałeś wkład własny a jeżeli tak to ile jeśli możesz zdradzić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 29.01.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam. A propos Multibanku - to i ja pytałem tam o kredyt. Po negocjacjach byli gotowi zejść z proowizją do.... 0%. Słownie: zero! Ale wysokość ubezpieczenia, wymóg posiadania faktur i kilka innych utrudnień spowodowały, że to nie tam będę szukał kredytu. Hmmm... z tego co wiem, to będę miał możliwość rozliczania transz na podstawie zdjęć. Jakichś szczególnych utrudnień też nie zauważyłem. Standardowe dokumenty: zaświadczenie o zarobkach i zatrudnieniu, wycena działki, kosztorys prac budowlanych, projekt i PNB. Nie orientuję się, ale to chyba nie są jakieś szczególne wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOD OF WAR 30.01.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Co do Multibanku - to albo trafiłem na kiepskiego doradcę albo źle zrozumiałem wymagania. Nie spodobało mi się to, że według ich wyliczeń na wybudowanie domu o powierzchni 130 m2 potrzebuję minimum 260 tys. PLN. I skoro chcę tylko 200 000 kredytu to muszę udowodnić posiadania brakującej kwoty. Na przykład: muszę wpłacić 60 tysięcy na lokatę w banku, by było widać, że je mam. I pierwsze wydatki rozliczyć z tychże pieniędzy. Litości... Interesuje mnie także Kredyt Bank - czy ktoś z Państwa tam właśnie zaciągał kredyt? Czy warto? Wiem, że wymagają 60% potwierdzenia w fakturach...Będe wdzięczny za słówko na ten temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 30.01.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 ...Interesuje mnie także Kredyt Bank - czy ktoś z Państwa tam właśnie zaciągał kredyt? Czy warto? Wiem, że wymagają 60% potwierdzenia w fakturach... Będe wdzięczny za słówko na ten temat. Pozdrawiam Ja mam kredyt w KB i nie narzekam...chociaż raty trzeba spłacać Rzeczywiście wymagają potwierdzenia w fakturach ale z tego co wiem to 50%........przy tej kwocie kredytu (mam zbliżoną) nie powinno być z tym problemu .......zwłaszcza na etapie wykończeniówki. Co do udowadniania wkładu własnego nie proszono mnie o żadne "kwity" potwierdzające (fakt, że miałem trochę pieniędzy na koncie w KB - ale na pewno nie całość wkładu własnego). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 30.01.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 I mam kredyt już podpisany. Nawet mogłabym mieć już kasę ale... mbank jak zwykle daje dupy bo ma sesje o 6h rano o 10 h i ostatnią o 13:30 na którą się nie załapałam i nie mogę druknąć potwierdzenia przelewu podatku PCC-3 które BPH potrzebuje.No cóż pójdę jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komii 30.01.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Erol1- faktycznie dobre warunki. Przyłączam się do pytania mruvy- musiałes mieć (tak przypuszczam) spory wkład własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota-Robert 31.01.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 my rozpoczynamy w lutym a wniosek złożony wraz kompletem dokumentów właśnie wczoraj... uff nareszcie i to w sławnym PKO BP. kredyt z dopłatami, 216 tys na 30 lat, prowizja 1%, oprocent. wibor+marża 7.13 oczywiście pln... a co was skłoniło do kredytu z dopłatami? Ja tak czytam i czytam i im więcej czytam tym bardziej skłaniam się do teorii że kredyt z dopłatami się nie opłaca. Ktoś wam wyliczył że z dopłatami by wyszedł najtaniej? taniej niż zwykły hipoteczny. z wkładu własnego mamy działkę i środki na koncie. oczywiście zawsze po 8 latach mogę zamienić ten kredyt na inny a od państwa i tak swoje w tym wypadku około 28 tys wezmę trochę marża wysoka ale niestety nie do negocjacji jest stała przy tym kredycie aż 1.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 01.02.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Witajcie, mam ogromną prośbę - czy ktoś posiada kosztorys dla Deutsche Banku i mógłby podesłać - bardzo proszę. Wskazane byłyby również wszelkie opinie osób współpracujących z tym bankiem, szczególnie interesuje mnie ile można urwać z tej standardowej marży i prowizji i co ich najlepiej przekonuje ?. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GOD OF WAR 01.02.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Zdecydowałem się na kredyt w KREDYT BANKU. Z Open Finance. Nie wiem czy dobrze robię - ale tak wyszło. A może ktoś podpowie czy nie lepiej samemu sobie wszystko wydeptać w banku. A propos - może ktoś tak brał kredyt i wie czego się można spodziewać w trakcie załatwiania. Na co zwrócić uwagę? Wdzięczny będę za rady na przykład co do kosztorysu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 02.02.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Kwota kredytu 250 000zł GE Money bank CHF, oprocentowanie 3,55; marża 0,78 prowizja 0 W umowie zawarte: - wcześniejsza spłata - 0 - przewalutowanie - 0 Nie są potrzebne rachunki, wystarczą zdjęcia. Rata 1220zł/m-c Okres kredytowania 30 lat. Dziwne bo w Expanderze zaproponowali mi ratę 1150zł/m-c biorąc w GE. W czym tkwi kruczek?? Co o tym sądzicie? Czy miałeś wkład własny a jeżeli tak to ile jeśli możesz zdradzić. Pozdrawiam. Wkłada własny działka o wartości ok 700 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boodzisz 02.02.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witam . W jakim banku dostane kredyt Hipoteczny na działke rolną bez warunków zabudowy(okolice Radomia)??Dorzdżcie ,pomóżcie. Mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts