Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

my rozpoczynamy w lutym a wniosek złożony wraz kompletem dokumentów właśnie wczoraj... uff nareszcie i to w sławnym PKO BP. kredyt z dopłatami, 216 tys na 30 lat, prowizja 1%, oprocent. wibor+marża 7.13 oczywiście pln...

i budujemy dom pod krzewuszką....

Taki dom za 216.000 zl.

Fiu, fiu. Albo ja za swoj przeplacilem albo macie nieosiagalne znajomosci w skladach budowlanych.

Martwi mnie tylko ta powierzchnia uzytkowa 137 m2.

Doplaty macie tylko na polowe domu.

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie, mam ogromną prośbę - czy ktoś posiada kosztorys dla Deutsche Banku i mógłby podesłać - bardzo proszę. Wskazane byłyby również wszelkie opinie osób współpracujących z tym bankiem, szczególnie interesuje mnie ile można urwać z tej standardowej marży i prowizji i co ich najlepiej przekonuje ?.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

witam

my rozpoczynamy w lutym a wniosek złożony wraz kompletem dokumentów właśnie wczoraj... uff nareszcie i to w sławnym PKO BP. kredyt z dopłatami, 216 tys na 30 lat, prowizja 1%, oprocent. wibor+marża 7.13 oczywiście pln...

Taki dom za 216.000 zl.

Fiu, fiu. Albo ja za swoj przeplacilem albo macie nieosiagalne znajomosci w skladach budowlanych.

nikt nie powiedział że te 216 tys ma mi wystarczyć na całą budowę:)))) swoich mamy 50 tys , około 40 tys dostaniemy od teściów a i biznes kręci się coraz lepiej

pozdrawiam

Witajcie, mam ogromną prośbę - czy ktoś posiada kosztorys dla Deutsche Banku i mógłby podesłać - bardzo proszę. Wskazane byłyby również wszelkie opinie osób współpracujących z tym bankiem, szczególnie interesuje mnie ile można urwać z tej standardowej marży i prowizji i co ich najlepiej przekonuje ?.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

ja mam kredyt w DB; poszukam czy mam gdzies w archiwum kosztorys do DB, aczkolwiek musze powiedziec ze nie roznil sie on od skladanego gdzie indziej (wniosek skladalem tez w fortisie i multi). najlepszym moim zdaniem sposobem jest kontakt z kierownikiem budowy i poproszenie zeby pomogl przygotowac kosztorys budowy na potrzeby kredytowe...

z prowizji chyba nie uda się w DB zupełnie zrezynować, przynajmniej nie slyszalem o takim przypadku... mi udalo sie dojsc do 0.5%, stwierdzilem ze biorac pod uwage niska marze, bardziej mi sie to oplaca w dlugiej perspektywie od banku bez prowizji ale z wyższa marżą.

co do obslugi poki co jest bardzo ok, natomiast kredyt wzialem we wrzesniu, dopiero za 2 miesiace rozliczam pierwsza i biore druga transze, mysle ze wtedy bede mogl potwierdzic swoje dobre wrazenia.

witam

Taki dom za 216.000 zl.

nikt nie powiedział że te 216 tys ma mi wystarczyć na całą budowę:)))) swoich mamy 50 tys , około 40 tys dostaniemy od teściów a i biznes kręci się coraz lepiej

pozdrawiam

a ja gratuluję teściów i biznesu :) :D :) :D

co myślicie o naszych warunkach;

- 200 tys. na 30 lat CHF

-0 prowizja

- oprocentowanie 4,07

-marża 1,2 + Libor 6m

-ubez. wkładu własnego 455 zł

- rata 987,00zł

Bylismy w kilku bankach, tan zaproponował nam najniższą ratę co jest dla nas ważne

Będę wdzięczna za wasze opinie

- 200 tys. na 30 lat CHF

-0 prowizja

- oprocentowanie 4,07

-marża 1,2 + Libor 6m

- rata 987,00zł

Bylismy w kilku bankach, tan zaproponował nam najniższą ratę co jest dla nas ważne

jeżeli to jest wszystko i nie ma żadnych obowiązkowych ubezpieczeń na życie i innych to dość dobre warunki

szkoda tylko jeszcze że nie Libor 3m bo jest niższy i byłaby jeszcze niższa rata

- 200 tys. na 30 lat CHF

-0 prowizja

- oprocentowanie 4,07

-marża 1,2 + Libor 6m

- rata 987,00zł

marża nie najniższa, ale też i kwota kredytu z punktu widzenia banku nie za duża. aczkolwiek wydaje mi się, że do 1% powinno dać radę zejść... generalnie wzięcie kreytu na tych warunkach nie przyniesie wstydu w rodzinie :)

ja mam kredyt w DB

z prowizji chyba nie uda się w DB zupełnie zrezynować, przynajmniej nie slyszalem o takim przypadku... mi udalo sie dojsc do 0.5%, stwierdzilem ze biorac pod uwage niska marze, bardziej mi sie to oplaca w dlugiej perspektywie od banku bez prowizji ale z wyższa marżą.

co do obslugi poki co jest bardzo ok, natomiast kredyt wzialem we wrzesniu, dopiero za 2 miesiace rozliczam pierwsza i biore druga transze, mysle ze wtedy bede mogl potwierdzic swoje dobre wrazenia.

kamionkal - dzięki za info, dzisiaj byliśmy w DB i zaproponowali:

kredyt we frankach: 340 tyś zł

marża - 0,9%

prowizja - 1,5% (trochę dużo)

nadpłata/spłata - do 3 lat 2% pow.3lat 0%

przewalutowanie - 2-3 razy 0%

rozliczenia transz - zdjęcia

ubezpieczenie od ognia - gdzie chcemy z cesją na nich

rata 29 lat - 1566

Libor 3M

wycena - u nich 725 zł lub u innego rzeczoznawcy z listy

przez 1 rok 0,25% marży

Nordea

marża - 1%

prowizja - 1,5%

wycena - 340 zł

ubezpieczenie od ognia i innych - 346 zł

transze - faktury min 50%

nadpłata/spłata - do 3 lat codziennie do 30% kapitału 0%, po trzech latach ile będziemy chcieli 0%

przewalutowanie - 0%

rata - 1580,39

mam jeszcze porównywalną propozycję w mBanku, jeżeli możecie poradzić co wybrać to będę bardzo wdzięczna. Boję się trochę tego mBanku ponieważ z tego co czytałam na forum mają dość szczegółowych analityków, problemy z transzami itp. Czy waszym zdaniem te warunki są o.k. czy też próbują nas naciągnąć.

Pozdrawiam.

Witam,

Mam pytanie do wszystkich,którzy orientują się jakie dokumenty wymagane są do rozpatrzenia wniosku kredytowego w róznych bankach.

Głownie interesuje mnie jakie banki wymagają PIT-U dokumenyującego dochody za ostatni rok a jakie banki honorują tylko wyciągi z konta za ostatnie 3-y miesiące... Jak to wyglądało w bankach gdzie składaliście wnioski...mam wiedze co do millenium( juz po rozmowie) zaświadczenie o zarobkach+wyciągi z konta

Dziękuje za pomoc i POZDRAWIAM

Lukas nie wymaga PIT-ów.

Otrzymaliśmy u nich takie warunki :

Kredyt 272 000 PLN w CHF

- marża 1%

- Prowizja 1%

- spread mają na poziomie 3,9%

- bez faktur - inspekcja postępów budowy na koszt banku

- dodatkowo karta kredytowa i ubezp na życie ( i tak chcieliśmy się ubezpieczyc )lub fundusz inwestycyjny min. 1200 PLN rocznie lub 100 miesięcznie.

- za wcześniejsza spłatę całkowitą do 5lat 2%

spłata do 10 000 PLN miesięcznie bez prowizji