Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lukas nie wymaga PIT-ów.

Otrzymaliśmy u nich takie warunki :

Kredyt 272 000 PLN w CHF

- marża 1%

- Prowizja 1%

- spread mają na poziomie 3,9%

- bez faktur - inspekcja postępów budowy na koszt banku

- dodatkowo karta kredytowa i ubezp na życie ( i tak chcieliśmy się ubezpieczyc )lub fundusz inwestycyjny min. 1200 PLN rocznie lub 100 miesięcznie.

- za wcześniejsza spłatę całkowitą do 5lat 2%

spłata do 10 000 PLN miesięcznie bez prowizji

a jaka rata? na ile lat?

jaki wkład własny?

jeśli można ;)

• Odpowiedzi 6,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w innym bankach proponowano nam libor 3m to rata była powyżej 1 tys zł..... Nic już z tego nie kumam ale dzięki za ocenę ....

riza uważajcie, żeby Was nie naciągneli.

Ja nie wiem jakim sposobem przy niższym oprocentowaniu bank wylicza Ci wyższą ratę :(

Tutaj masz kalkulator kredytowy (całkiem przyjazny): http://www.bankier.pl/fo/kredyty/narzedzia/kalkulator_kredytowy/

Sprawdz sobie na konkretnym przykładzie, która propozycja jest dla Was najlepsza (czyli najniższa rata).

I najważniejsze - sama policz sobie oiprocentowanie kredytu - to znaczy LIBOR (3m lub 6m) plus marża któą bedziecie mieli w umowie.

Sprzedawcy w bankach są sprytni i żeby "poprawić" swoja ofertę liczą raty dla niższego oprocentowania i wtedy są cuda :)

Sami policzcie i porównajcie.

Gdyby coś - to pytaj

takie warunki zaproponował nam Fortis a wkład własny to działka z ropoczętą budową

Fortis też mnie interesuje, czy można prosić o szczegóły oferty?.

Pozdrawiam

Ja w Fortisie wnioskowałem równolegle z DB. Kredyt stosunkowo niewielki a warunki "podstawowe" całkiem przyzwoite (CHF) - 0% prowizji, 1% marży, ubezpieczenie też w przyzowitej cenie. odpadli głownie ze względu na to, że wymagali pokrycia w fakturach 66% wypłaconej transzy, i mieli Libor 6M, który podnosi oprocenotwanie o parę dziesiątych procenta...

jesze o Fortisie :

właśnie udokumentowanie w 66 % transz nas trochę przeraziło ale powiedziano nam że nie muszą być to faktury , może być operat szacunkowy, który może zrobić kierownik budowy .. Więc myśle że nie będzie źle... Wniosku nie złożyliśmy jeszcze, ale chcemy to zrobić najdalej za miesiąc

a jaka rata? na ile lat?

jaki wkład własny?

jeśli można ;)

- sama rata kredytu 1317PLN + 23PLN ubezpieczenie na dom + 84PLN ubezpieczenie na życie - ubezpieczenii bedziemy po połowie czyli nok 135 000PLN raty malęja wrzaz z malejącym kredytrm

- wkład własny powyżej 50% - wartośc działki

- LIBOR 3M obecnie 2,77%

jak się ma kosztorys budowy do wyceny rzeczoznawcy?

mam mieć wycenę działki i przyszłej budowy zrobione przez rzeczoznawcę

zdolność mam jedynie na 200 tys. kredytu

wyniesie mnie to o wiele więcej, ale sfinansuję z innych źródeł

jak ma się do tego ta wycena rzeczoznawcy?

on wyceni np. 2,5 tys./m2 przyszłej wartości przy domu 150m2

to daje 375 tys. a ja chcę, mogę!, jedynie 200 tys.

jak to wszystko ugryźć..

to jest właśnie niezbyt dobra sytuacja, bo trzeba będzie przedstawić im skąd weźmiesz tą pozostałą kwotę. I przy takiej dużej różnicy banki rzadko idą na rękę, ale może się coś zmieniło.

jak się ma kosztorys budowy do wyceny rzeczoznawcy?

mam mieć wycenę działki i przyszłej budowy zrobione przez rzeczoznawcę

zdolność mam jedynie na 200 tys. kredytu

wyniesie mnie to o wiele więcej, ale sfinansuję z innych źródeł

jak ma się do tego ta wycena rzeczoznawcy?

on wyceni np. 2,5 tys./m2 przyszłej wartości przy domu 150m2

to daje 375 tys. a ja chcę, mogę!, jedynie 200 tys.

jak to wszystko ugryźć..

to jest właśnie niezbyt dobra sytuacja, bo trzeba będzie przedstawić im skąd weźmiesz tą pozostałą kwotę. I przy takiej dużej różnicy banki rzadko idą na rękę, ale może się coś zmieniło.

Ano jak zwykle zgadzam się z mathiasso :)

Jeśli bank nie narzuca rzeczoznawcy, to biorąc gościa z rynku można drogą perswazji zasugerować, żeby wycena oscylowała wokół jakiejś kwoty. Ale jest granica rozsądku - o 50% nikt Ci nie zaniży wyceny. Rzeczoznawcy mają sowje widełki wykonczenia za m2 powierzchni.

Banki różnie podchodzą od kwestii brakującej kasy:

W Fortisie zapowiedzieli, że jeśli biorę kredyt na x tys, a wycena jest na 50 tys więcej, to najpierw musze im przynieść faktury na 50 tys wystawione po dacie decyzji kredytowej i wtedy uruchomią kasę (przy okazji przypomniałem sobie czemu ich odrzuciłem).

W Multibanku powiedzieli, że ok, ale muszę udowodnić, że posiadam odpowiednie środki i złożę pisemne oświadczenie że pokryję wspomnianą różnicę własnymi pieniędzmi

A w Deutsche Banku poklepali mnie po plecach i powiedziel "działaj, junaku!" :)

aczkolwiek nie sądzę, żeby jakiś bank zrobił tak przy różnicy 175 tys na 375 tys kredytu, niestety.

Witam .

W jakim banku dostane kredyt Hipoteczny na działke rolną bez warunków zabudowy(okolice Radomia)??

Dorzdżcie ,pomóżcie.

Mail: [email protected]

Z tego co wiem to jest warunek konieczny. Ja brałam kredyt w 2004 i bez tego nie dałoby rady. Również na działkę rolną. Kredyt brałam w zł w Lukasie. Byli wtedy najmniej fromalni i jak na tamten moment najkorzystniejsi.

Spróbuj kto pyta nie błądzi. Może teraz są inne wymogi.

my byliśmy w kilku bankach i w żadnym nie chciano PITu tylko zaświadczenie plus wyciąg z konta ; GE Money Bank, Santander, Nordea, Mulitbank, Fortis

czyli wypadło na Fortis z tego co później piszesz... w czym sa przede wszystkim różnice w ofertach pomiędzy tymi bankami? marża?

Po trzech miesiącach zmagań z bankami wybraliśmy kredyt... (310tyś na 28 lat )

-Marża 1%

-Prowizja 1%

-Libor 3M

-po 3-ech latach bezpłatna wcześniejsza spłata

-wkład własny 20%

-wycena nieruchomości - 350zł

-transze rozliczane bez faktur

a to wszystko w Nordei.

Umowa podpisana a my mamy dośc...

Jakie fajne warunki, jak to uczyniliście?, pytam ponieważ jutro się do nich wybieram. Głównie chodzi mi o prowizję - 1% ( koleś w Open Finance powiedział nam, że 1,5% i niżej nie da rady) Libor 3M i rozliczanie bez faktur.

Pozdrawiam

Mam dylemat. Byłem wczoraj w multibanku i dostałem taką ofertę:

- kredyt 300tys

- 30 lat

- oprocentowanie na poziomie 3.7

- marża 0.8%

- prowizja 0% (obowiazkowe ubezp. zamiast prowizji 24 miesiace za 4tys)

- wlasna wycena (koszt okolo tys zł)

- libor 3miesieczny

- wczesniejsza splata za darmo

- przewalutowan ile chce

- transze nie wiem jak rozliczane (wylecialo mi i nie spytałem)

- do momentu wpisu banku do hipoteki domu oprocentowanie wieksze o 1,4% (w 1,5 roku mam zamiar sie wybudowac wiec nie bedzie to dlugi okres)

Co myslicie o takiej ofercie ??

My też najpierw próbowaliśmy przez Open Finanse i miła Pani odpowiedziała nam podobnie w sprawie prowizji , a potem sami wzięliśmy sprawy w swoje ręce i tak długo wierciliśmy w Nordei równie miłej Pani (pozdrawiam) dziurę w brzuchu aż się udało...Tyle albo tylko tyle :p

Wnet zaczynamy spłacac.

Powodzenia dla wszystkich, którzy walczą...

Mam takie warunki: LIBOR 3M + 1,35 Marży. Kredyt w CHF na 150tys. na 20 lat. Daje to miesięcznie jakieś 956 zł. Co Wy na to? Brać w takim banku? Wg info jakich posiadam prowizja od udzielenia kredytu - 1,5%. Opłata za rozpatrzenie wniosku i za wycenę 0. Prowizja za wcześniejsza spłatę 1%.

Kurcze, nie mogę wziąć krechy z dopłatą bo mam na pozwoleniu na budowę 165m2 bo Starostwo napisało, że pow. użytkowa to pow. mieszkalna + pow. pomocnicza + pow. gospodarcza. Bez gospodarczej (całkowite podpiwniczenie) to mam 120m2. Może ktoś wie czy można skłonić Starostwo do napisania sprostowania (bo mogłoby to być wzięte pod uwagę przez bank i miałbym krechę z dopłatą).

Jeśli nie z dopłatą to chyba tylko w CHF.

My też najpierw próbowaliśmy przez Open Finanse i miła Pani odpowiedziała nam podobnie w sprawie prowizji , a potem sami wzięliśmy sprawy w swoje ręce i tak długo wierciliśmy w Nordei równie miłej Pani (pozdrawiam) dziurę w brzuchu aż się udało...Tyle albo tylko tyle :p

Wnet zaczynamy spłacac.

Powodzenia dla wszystkich, którzy walczą...

Dzięki serdeczne - znaczy się będziemy dusić, a później zdamy relację.

Pozdrawiam

Mam takie warunki: LIBOR 3M + 1,35 Marży. Kredyt w CHF na 150tys. na 20 lat. Daje to miesięcznie jakieś 956 zł. Co Wy na to? Brać w takim banku? Wg info jakich posiadam prowizja od udzielenia kredytu - 1,5%. Opłata za rozpatrzenie wniosku i za wycenę 0. Prowizja za wcześniejsza spłatę 1%.

Kurcze, nie mogę wziąć krechy z dopłatą bo mam na pozwoleniu na budowę 165m2 bo Starostwo napisało, że pow. użytkowa to pow. mieszkalna + pow. pomocnicza + pow. gospodarcza. Bez gospodarczej (całkowite podpiwniczenie) to mam 120m2. Może ktoś wie czy można skłonić Starostwo do napisania sprostowania (bo mogłoby to być wzięte pod uwagę przez bank i miałbym krechę z dopłatą).

Jeśli nie z dopłatą to chyba tylko w CHF.

chyba brzmi w porządku. Też bym chciała taki kredyt tzn 150tyś na 20 może 25 lat. Co do kredytu z dopłatami to chyba nie ma czego żałować, ja będe mogła ale chyba się nie skuszę :lol: